Food-Square – o jedzeniu do kwadratu!
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Kluski śląskie na trzy sposoby inspirowane kuchniami świata 1 rok, 4 miesiące temu
Ten przepis na kluski śląskie na trzy sposoby inspirowane kuchniami świata powstał specjalnie na Festiwal Kulinarny Delicje Regionów. Podczas występu na wrocławskim Rynku pokazałem uczestnikom, że poczciwe gumiklyj[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ptysie z jagodami i bitą śmietaną 1 rok, 4 miesiące temu
Te ptysie z jagodami i bitą śmietaną to absolutny must bake tego lata. Do ich przygotowania zainspirowała mnie moja ulubiona warszawska cukiernia Deseo, w której wizyty nigdy nie mogę sobie odmówić, będąc w stolicy[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pomysły na jednodniową wycieczkę ze Splitu 1 rok, 4 miesiące temu
Sam Split ma wiele do zaoferowania, o czym pisałem tutaj, ale grzechem byłoby nieskorzystanie z innych uroków, które niesie ze sobą Dalmacja! Na odkrywców czekają między innymi: zabytkowy Trogir, klimaty[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Co zobaczyć w Splicie? 1 rok, 4 miesiące temu
Co zobaczyć w Splicie? to druga część mojego przewodnika po Dalmacji. W pierwszej poleciłem Wam, gdzie zjeść w Splicie, a dzisiaj chcę się z Wami podzielić atrakcjami, które to miasto ma do zaoferowania, bez któryc[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ćevapi z ajwarem w chlebku pita 1 rok, 4 miesiące temu
Ćevapi, znane również jako ćevapčići, to klasyczne bałkańskie danie. Te podłużne kotleciki mielone są znane w zasadzie we wszystkich krajach, które były pod osmańskimi wpływami. Możemy je znaleźć m.in. w Chorwacji[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Gdzie zjeść w Splicie i okolicach? 1 rok, 5 miesięcy temu
Chorwację zawsze traktowałem po macoszemu. W moich podróżniczych planach odkąd pamiętam były zawsze Włochy, Hiszpania i Portugalia, a ten bałkański kraj z nieznanych mi bliżej przyczyn znajdował się na końcu listy.[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tofurnik z jagodami i mango 1 rok, 5 miesięcy temu
Dzisiaj przychodzę do Was ze smakowitym przepisem na wegański sernik na zimno: kolorowy tofurnik z jagodami i mango. Idealny na upalne letnie dni. Moim zdaniem smakiem nie ustępuje tradycyjnym sernikom na tw[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Trifle z owocami lata 1 rok, 5 miesięcy temu
Trifle to typowy angielski deser, składający się z biszkoptów nasączonych w alkoholu (najczęściej sherry), bitej śmietany, kremu jajecznego (custard) oraz owoców lub galaretki. Tradycja jego przygoto[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Millefeuille z truskawkami i kremem waniliowym 1 rok, 5 miesięcy temu
Millefeuille, czyli tysiąc listków lub karteczek to klasyczny francuski deser. Jego nazwa pochodzi od laminowanego masłem ciasta (pâte feuilletée), które w trakcie pieczenia rozdziela się na wiele chrupi[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Spandauer – duńskie ciastka z kremem waniliowym i morelami 1 rok, 6 miesięcy temu
Czy wiecie, że najpopularniejszym krajem po Francji, specjalizującym się w wypiekach z ciasta francuskiego jest Dania? Duńczycy opanowali wypiekanie przysmaków z wienerbrød, jak tam nazywa się drożdżowe ciasto l[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Smørrebrød med æg og rejer – duńska kanapka z jajkiem i krewetkami 1 rok, 6 miesięcy temu
Smørrebrød, czyli z języka duńskiego „chleb z masłem” to jedna z najpopularniejszych potraw w kraju nad Sundem (i zresztą w większości Skandynawii). Można byłoby się zastanawiać, cóż takiego niesamowitego w k[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Kopenhaga na Weekend — Gdzie zjeść w Kopenhadze? 1 rok, 6 miesięcy temu
Kopenhaga nigdy nie znalazła się na mojej liście miast, które chciałbym zobaczyć. No może poza odwiedzeniem słynnej restauracji Noma. Jednakże podczas krótkiego 4-dniowego wypadu podczas odwiedzin mojej przyjació[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Enchiladas rojas z szarpaną wieprzowiną i chipotle 1 rok, 6 miesięcy temu
Enchiladas to popularne meksykańskie danie, które jada się zarówno na obiad, jak i śniadanie. Z języka hiszpańskiego oznacza ono po prostu „włożone do chili”. Wersji enchiladas jest mnóstwo i tak naprawdę nie[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pozole rojo – meksykańska zupa z kukurydzą i wieprzowiną 1 rok, 6 miesięcy temu
Pozole to danie równie ikoniczne w Meksyku, co w Polsce rosół. To niezbędny element wszelkich rodzinnych uroczystości i wydarzeń. Zupę również jada się po prostu w niedzielę, zasiadając wspólnie do stołu. Dlate[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Flan de huevo – jajeczny budyń z karmelem 1 rok, 6 miesięcy temu
Flan de huevo to typowy deser w Meksyku, Hiszpanii, jak i całej Ameryce Południowej. Oczywiście do Mezoameryki przywieźli go konkwistadorzy wraz z mlekiem i jajkami, które nie były wcześniej popularne w tamtej[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Guacamole – meksykańska salsa z awokado 1 rok, 6 miesięcy temu
Guacamole chyba nie trzeba nikomu specjalnie przedstawiać, ale ostatnio serwując je dla znajomych, podczas kolacji dowiedziałem się, że jedli je po raz pierwszy i prosili o przepis, więc jeśli nigdy nie próbow[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sopes de cochinita pibil con frijoles – kukurydziane łódeczki z wieprzowiną i fasolą 1 rok, 6 miesięcy temu
Sopes to bardzo popularna meksykańska przekąska, którą podobnie jak tacos, można podać na setki sposobów. Przygotowuje się je z nieco grubszej kukurydzianej tortilli, której brzegi zagina się do środka, formując ł[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Torta tres leches – mleczne ciasto z Ameryki Łacińskiej 1 rok, 6 miesięcy temu
Torta tres leches (znane także pod nazwami pan tres leches lub dulce de tres leches) to popularne południowoamerykańskie ciasto. Jego pochodzenie nie jest do końca znane i za kraj powstania przypisuje się Meks[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Jak produkuje się mezcal? Mezcal El Rey de Matatlán w Oaxaca 1 rok, 6 miesięcy temu
Para todo mal – mezcal; para todo bien – también! Tak rzecze słynne meksykańskie porzekadło, które możemy przetłumaczyć jako: Na całe zło – mezcal, na całe dobro – również! Mezcal to najsłynniejszy alkoh[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tacos de birria de cerdo – tacos z szarpaną wieprzowiną i marynowaną cebulą 1 rok, 6 miesięcy temu
Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis na tacos, które z łatwością można wykonać w domowym zaciszu. Birria to z języka hiszpańskiego to rzecz bez większej wartości lub jakości oraz przeszkoda albo kaprys. Pojęcie to[…]
- Załaduj więcej