Food-Square – o jedzeniu do kwadratu!
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tarta ze szparagami, boczkiem, pomidorkami i kozim serem 1 rok, 5 miesięcy temu
Ta tarta ze szparagami, boczkiem, pomidorkami koktajlowymi i kozim serem to w moim domu hit tego sezonu. Odkąd tylko pojawiły się na straganach szparagi, zrobiłem ją już trzy razy i dopiero za ostatnim podej[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Quinoa z tahini, mleczkiem kokosowym i owocami 1 rok, 5 miesięcy temu
Któż nie kocha owsianek na śniadanie? To jeden z najlepszych sposobów, aby rozpocząć dzień. Jednakże czasami tradycyjne płatki owsiane trochę mi się nudzą i wtedy sięgam po różne zamienniki: płatki orkiszowe, kasz[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Truskawkowy tort musowy 1 rok, 6 miesięcy temu
Sezon na truskawki trwa w pełni! Dlatego zdecydowanie trzeba go dobrze wykorzystać! Na blogu znajdziecie mnóstwo słodkich truskawkowych inspiracji, jednakże dla tych bardziej wymagających domowych cukie[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tęczowy sernik na zimno 1 rok, 6 miesięcy temu
W ramach pielęgnacji wewnętrznego dziecka postanowiłem zrobić tęczowy sernik na zimno, który myślę, że może zachwycić również niejednego dorosłego! To proste ciasto bez pieczenia będzie idealne na każdą okazję j[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Quarkkäulchen – saksońskie placuszki ziemniaczano-twarogowe 1 rok, 6 miesięcy temu
Quarkkäulchen, znane też jako Quarkkeulchen lub Quarkkließle (w Vogtlandzie) to typowy saksoński deser. Są to placuszki przygotowane z ugotowanych ziemniaków oraz twarogu, które wyglądem przypominają nieco frykadel[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Dresdner Eierschecke – drezdeński sernik z jajeczną pianką 1 rok, 6 miesięcy temu
Dresdner Eierschecke, czyli drezdeński sernik z jajeczną pianką to duma Saksonii i Turyngii! Wcale mnie to nie dziwi, gdyż to ciasto z delikatną puszystą masą na wierzchu jest przepyszne! Po powrocie z Drezna[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Drezno na weekend. Co zobaczyć i gdzie zjeść w Dreźnie? 1 rok, 6 miesięcy temu
Drezno to piękne miasto chętnie odwiedzane przez polskich turystów. Trudno się dziwić, gdyż stolica Saksonii ma naprawdę wiele do zaoferowania i znajduje się na wyciągnięcie ręki. Przeze mnie długo ignorowane[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ekspresowa pizza z tortilli z salami i jalapeño 1 rok, 6 miesięcy temu
Czy macie czasami tak, że zamarzycie o pysznej pizzy z ciągnącym się serem, a nie macie wiele czasu na jej przygotowanie lub po prostu głód na to nie pozwala? Tutaj z pomocą przychodzą wrapy z tortilli, które w[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Patatas alioli – sałatka z ziemniaków w czosnkowym sosie 1 rok, 6 miesięcy temu
Ziemniaki i majonez – czy to nie duet doskonały? Zapewne większości z nas kojarzy się to z belgijskimi frytkami, ale wiedzą o tym również Hiszpanie, którzy jak nikt inny lubują się w kulinarnej prostocie.[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Croquetas de jamón – hiszpańskie krokiety z szynką serrano 1 rok, 6 miesięcy temu
Croquetas de jamón – hiszpańskie krokiety z szynką serrano to obok tortilla de patatas najpopularniejsze hiszpańskie tapas. Gdy tylko jestem w Hiszpanii, to muszę je zamówić. Obowiązkowo z caña de cerveza ob[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pierogi ze szpinakiem i serem feta 1 rok, 6 miesięcy temu
Pierogi ze szpinakiem i serem feta to po ruskich zdecydowanie moje ulubione. Pyszny farsz, którym są nadziane, mógłbym wyjadać łyżeczką, albo smarować nim pieczywo. Wprost uwielbiam to połączenie lekko słonego gr[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Banh mi z chrupiącym tofu i piklowanymi warzywami 1 rok, 6 miesięcy temu
Banh mi (wiet. bánh mì) to królowa wietnamskich kanapek i wyjątkowy mariaż kuchni europejskiej z azjatycką. W czasach Indochin, gdy Wietnam był kolonią francuską, Francuzi sprowadzili tutaj wiele swoich kulinarn[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Spring rolls z makaronem vermicelli, krewetkami i ziołami 1 rok, 7 miesięcy temu
Spring rolls to jedna z moich ulubionych przekąsek o tej porze roku! Te wspaniałe wiosenne rolki z chrupiącymi warzywami wywodzące się z Wietnamskiej kuchni to pomysł na lekkie, sycące i kolorowe danie. W papier[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Lomo al Pedro Ximénez – polędwica wieprzowa duszona w słodkim winie 1 rok, 7 miesięcy temu
Będąc w Hiszpanii, rzadko jadam mięso. Znacznie bardziej wolę korzystać z owoców morza, których brakuje mi w Polsce. Jednakże jest jedno danie, dla którego robię wyjątek. To lomo al Pedro Ximénez, czyli polędwica w[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ensalada de pimientos asados – sałatka z pieczonych papryk 1 rok, 7 miesięcy temu
Ensalada de pimientos asados – sałatka z pieczonych papryk to genialna w swojej prostocie przystawka lub dodatek do dań z grilla. Przepis ten odkryłem w malagijskim chiringuito – Litoral Pacifico, o czym wspomin[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ronda w jeden dzień. Z wizytą w malowniczym miasteczku Andaluzji. 1 rok, 7 miesięcy temu
Ronda znajdowała się na mojej bucket list już od lat. Od bardzo dawna chciałem odwiedzić to malownicze miasteczko w Andaluzji. W końcu się udało podczas jednodniowego wypadu z Malagi. Położona na wzgórzu po obu str[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tarta de queso Manchego – sernik baskijski z serem Manchego 1 rok, 7 miesięcy temu
Jeżeli czytaliście mój przewodnik kulinarny po Maladze, to zapewne nie umknęły Wam moje ochy i achy na temat tarta de queso Manchego, którą spróbowałem w niepozornej cukierni La Tarta de la Madre de Cris. Odkąd wr[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sewilla w jeden dzień. Co zobaczyć i gdzie zjeść w Sewilli? 1 rok, 7 miesięcy temu
Sewilla to bez wątpienia najpiękniejsze hiszpańskie miasto. Ja jestem w niej zakochany pod uszy, odkąd odwiedziłem ją po raz pierwszy 10 lat temu. Stolica Andaluzji jest naszpikowana zabytkami, piękną archite[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Gambas pil pil – krewetki smażone w oliwie z czosnkiem i ostrą papryką 1 rok, 7 miesięcy temu
Gambas pil pil, znane też jako gambas al ajillo to jedno z tych tapas, po które mógłbym wsiąść w najbliższy samolot do Hiszpanii tylko po to, aby znowu ich spróbować. Naprawdę nie wiem, dlaczego połączenie[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ensalada malagueña – sałatka malagijska 1 rok, 7 miesięcy temu
Większość Hiszpanów, myśląc o sałatce ziemniaczanej, z pewnością jako pierwszy traf wskaże ensalada rusa – sałatkę warzywną, przypominającą nieco tę polską. Jednakże wyjątkiem od tej reguły są mieszkańcy Malagi,[…]
- Załaduj więcej