Food-Square – o jedzeniu do kwadratu!
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Chilaquiles rojos – typowe meksykańskie śniadanie 1 rok, 6 miesięcy temu
Chilaquiles to typowe meksykańskie śniadanie. Można je zjeść w praktycznie każdej tradycyjnej restauracji, ale też nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je w domu. Chilaquiles w najprostszej wersji składa[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Co trzeba zobaczyć w Oaxaca? 1 rok, 7 miesięcy temu
Oaxaca de Juárez to kulinarna i kulturalna stolica Meksyku. To kolorowe miasto ma do zaoferowania wszystko, co w tym kraju najlepsze. Kolorowa postkolonialna zabudowa, cudowne mercados bogate w lokalne[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Mole poblano z kurczakiem 1 rok, 7 miesięcy temu
O meksykańskim sosie mole pisałem Wam już w artykule: Co każdy foodie musi zjeść w Meksyku? To zdecydowanie najbardziej meksykańskie danie ze wszystkich i jedno z najstarszych, w którym obecnie łączą się dawne[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Gdzie zjeść w Oaxaca? 1 rok, 7 miesięcy temu
Oaxaca to stolica kulturalna i kulinarna Meksyku. Ten stan leżący na południe od Ciudad de México zachwyca na każdym kroku i uważam, że chcąc poznać prawdziwy Meksyk, należy zdecydowanie go odwiedzić! Dlatego dz[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sopa azteca (sopa de tortilla) – meksykańska pomidorowa z kawałkami tortilli 1 rok, 7 miesięcy temu
Sopa azteca, znana także jako sopa de tortilla to najbardziej reprezentatywna meksykańska zupa. Popularna zarówno w domach, jak i restauracjach ze względu na swój wyjątkowy smak. Powstała jeszcze w czasach prehis[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Café de olla – kawa z garnka po meksykańsku 1 rok, 7 miesięcy temu
Café de olla, czyli dosłownie kawa z garnka to najpopularniejszy sposób podawania kawy w Meksyku. Można ją dostać w każdej kawiarni i jest naprawdę pyszna, delikatna, lekko słodka i bardzo przyjemna. W smaku pr[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Najlepsze targi w Mieście Meksyk 1 rok, 7 miesięcy temu
W Mieście Meksyk nie brakuje lokalnych targów z żywnością, restauracjami czy regionalnym rękodziełem. Zdecydowanie warto się na nie wybrać, choćby tylko w celach czysto turystycznych i sprawdzić, co miejscowe[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tacos al pastor 1 rok, 7 miesięcy temu
Tacos al pastor to bez wątpienia najpopularniejsze tacos w Meksyku, które zdobyły olbrzymią popularność także za oceanem. Trudno mi się dziwić, bo to zdecydowanie najlepsze tacos, jakie jadłem. Połączeni[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Co trzeba zobaczyć w Mieście Meksyk? 1 rok, 7 miesięcy temu
Miasto Meksyk (Ciudad de México) – jedno z największych i najludniejszych miast świata (cała aglomeracja liczy ok. 22-25 mln ludzi). Przez mieszkańców nazywane jest po prostu México lub El D. F. („El De Efe” od Di[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Totopos – domowe chipsy kukurydziane 1 rok, 7 miesięcy temu
Totopos to najpopularniejsza meksykańska przekąska i obowiązkowy składnik wielu dań. Są to po prostu chipsy kukurydziane przygotowane z pokrojonych w trójkąty i usmażonych placków tortilli. Większość z nas zna je p[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Gdzie zjeść w Mieście Meksyk? 1 rok, 7 miesięcy temu
Jadąc do Miasta Meksyk, jednego można być pewnym – nie wyjedziecie stąd głodni! W zasadzie lokalne jedzenie to główny powód, dla którego warto tam pojechać! Nie chcę tutaj wyjść na ignoranta, ale architektura,[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Domowa tortilla kukurydziana 1 rok, 7 miesięcy temu
Rozpoczynając serię wpisów o kuchni meksykańskiej, należałoby zacząć od najważniejszego jej składnika, bez którego tamtejsza gastronomia by nie istniała. Mowa oczywiście o kukurydzianej tortilli. Tacos, gordi[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Co każdy foodie musi zjeść w Meksyku? Ponad 40 lokalnych przysmaków. 1 rok, 7 miesięcy temu
Hola Amigos! Dzisiejszym wpisem rozpoczynam nowy cykl na blogu, w którym wałkować będziemy kuchnię meksykańską. Przygotowałem dla Was serię przewodników, które mam nadzieję, że okażą się pomocne podczas Waszych[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Jajka smażone w skorupkach 1 rok, 7 miesięcy temu
Jajka smażone w skorupkach to polski wielkanocny klasyk, chociaż muszę przyznać, że nie robiłem ich już całe lata. Ostatnio rozmawialiśmy w pracy o potrawach świątecznych, które muszą się pojawić podczas Wielkan[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Babka z ajerkoniakiem 1 rok, 7 miesięcy temu
Na polskim wielkanocnym stole zdecydowanie musi się pojawić porządna baba! Mimo że sam bardziej jestem za sernikami czy mazurkami, to zawsze muszę jakąś babkę ukręcić, choćby dlatego, że stanowi ona piękną świą[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ajerkoniak – domowy likier jajeczny 1 rok, 7 miesięcy temu
Ajerkoniak, czyli likier jajeczny nieodłącznie kojarzy mi się ze Świętami i rodzinnymi spotkaniami. Moje Babcie często przygotowywały go samodzielnie na Boże Narodzenie, Wielkanoc, czy imieniny. Sam też nierzadk[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Wiosenna sałatka z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką 1 rok, 7 miesięcy temu
Ta wiosenna sałatka z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką bardzo często pojawiała się u mnie w domu. Jest szalenie prosta w przygotowaniu i pyszna. Wystarczy ugotować jajka, pokroić wraz z nowalijkami, połączy[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pasta jajeczna ze szczypiorkiem i musztardą francuską 1 rok, 8 miesięcy temu
Pasta jajeczna to śniadaniowy klasyk. Wprawdzie w sklepach można kupić już gotową, jednakże nic nie przebije tej przygotowanej własnoręcznie. Szczególnie jeśli skorzystacie z mojego przepisu, w którym jajka, opr[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Çilbir – jajka po turecku 1 rok, 8 miesięcy temu
Jeśli chcecie się poczuć niczym osmański sułtan podczas śniadania, to koniecznie musicie przygotować çilbir, czyli jajka po turecku ugotowane w koszulkach i serwowane z jogurtem greckim oraz paprykowym masłem.[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Burrito z wołowiną, czarną fasolą i papryką chipotle 1 rok, 8 miesięcy temu
Hola Amigos! Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis, który przygotowałem wspólnie wraz z Casa de Mexico. Powitajcie przepyszne burrito z wołowiną, czarną fasolą i papryką chipotle, które z pewnością nasyci każdego mi[…]
- Załaduj więcej