Food-Square – o jedzeniu do kwadratu!
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Caponata di melanzane – sycylijski gulasz z bakłażana 1 rok, 8 miesięcy temu
Spośród wszystkich warzyw, które można spotkać na Sycylii, mieszkańcy najbardziej upodobali sobie bakłażany. Wykorzystuje się je do wielu lokalnych potraw, ale jedno z nich uchodzi za najpopularniejsze i od razu[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Solanka – ukraińska zupa z mięsem i ogórkami kiszonymi 1 rok, 9 miesięcy temu
Solanka (солянка), często nazywana również dosłownie soljanką, to tradycyjna zupa popularna w całej wschodniej Europie. Przygotowuje się ją na mięsnym lub rybnym wywarze, który zaprawia się wodą z ogórków kiszonyc[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sałatka z tortellini, suszonymi pomidorami, oliwkami i rukolą 1 rok, 9 miesięcy temu
Sałatka z tortellini to świetny pomysł na kolację, czy smakowita propozycja na imprezowy stół. Sam praktycznie zawsze mam paczkę tych pierożków w domowej spiżarni, żeby móc ją przygotować w dowolnej chwili, gdy n[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pączki z kremem pistacjowym 1 rok, 9 miesięcy temu
Jeżeli tak, jak ja, należycie do pistacjowych freaków, to mam dla Was coś ekstra! Pączki z kremem pistacjowym to moja propozycja na nadchodzący Tłusty Czwartek. Są naprawdę obłędne! Usmażyłem je jak zawsze wedłu[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Walentynkowe pączki serca z malinami 1 rok, 9 miesięcy temu
Zawsze mówię, że bardziej niż Walentynki, jara mnie Tłusty Czwartek. Skoro zaś oba święta wypadły wyjątkowo blisko siebie w tym roku, postanowiłem usmażyć tematyczne pączki serca. W sumie trochę się obawiałem, czy[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ptysie tiramisu 1 rok, 9 miesięcy temu
Jeśli należycie do grona miłośników ptysiów to mam dla Was dzisiaj coś ekstra! Przepyszne ciastka zainspirowane słynnym włoskim deserem. Panie i Panowie powitajcie ptysie tiramisu! W chrupiącym cieście parzonym z[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sałatka z czerwonych pomarańczy, fenkułu i pistacji 1 rok, 9 miesięcy temu
Wprawdzie zima nie obfituje w zbyt wiele sezonowych owoców, ale są wśród nich takie, na które czekam co roku. Mowa tutaj o czerwonych pomarańczach z Sycylii o pięknym krwistym miąższu. Moim zdaniem to najlepsz[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sernik baklava z pistacjami i orzechami włoskimi 1 rok, 9 miesięcy temu
Sernik baklava marzył mi się już od dawna. Widziałem go wielokrotnie na TikToku i bardzo długo zbierałem się, żeby go upiec, aż w końcu się udało. To połączenie dwóch moich ulubionych deserów: bliskowschodnie[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Zupa krem z pasternaku, topinamburu i brukwi 1 rok, 10 miesięcy temu
Zupa krem z pasternaku, topinamburu i brukwi to mój pomysł na prostą zupę z zapomnianych warzyw okopowych. Oczywiście nie martwcie się, jeśli nie znajdziecie któregoś ze składników, ponieważ można je podmienić ty[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Babeczki z mango i kremem kokosowym 1 rok, 10 miesięcy temu
Chyba już wszyscy tęsknimy za latem! Dlatego, aby trochę osłodzić oczekiwanie na cieplejsze dni, postanowiłem przygotować słoneczne babeczki z mango i kremem kokosowym. Upiekłem je z mojego ulubionego ciasta j[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pyzy ziemniaczane z serem kozim, żurawiną i karmelizowanymi orzechami włoskimi 1 rok, 10 miesięcy temu
Jeżeli tak, jak ja kochacie pyzy ziemniaczane, to mam dla Was dzisiaj ekstra przepis na tę polską potrawę w niecodziennym wydaniu. Kiedyś miałem okazję próbować je w moim ulubionym wrocławskim bistro Gluten Ap[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Skorzonera z patelni z masłem i orzechami laskowymi 1 rok, 10 miesięcy temu
Skorzonera, wężymord, salsefia, czarny korzeń czy zimowy szparag to nazwy tego samego tajemniczego warzywa, o którym trochę zapomnieliśmy przez ostatnie lata. Dawno temu królowała ona na europejskich stołach[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tarta z orzechami laskowymi w karmelu i czekoladą 1 rok, 10 miesięcy temu
Orzechy laskowe, karmel i czekolada to jedno z najbardziej błogich połączeń, jakie można sobie wyobrazić! Dlatego, aby jeszcze bardziej je zintensyfikować, postanowiłem upiec ciasto, które łączy te trzy składniki.[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Drożdżówki ze śliwkami, mascarpone i kruszonką 2 lata, 2 miesiące temu
Sezon na śliwki nie może się obyć bez ciasta drożdżowego! Gdy nie mam czasu, zwykle piekę dużą blaszkę z mnóstwem kruszonki na wierzchu, ale jeśli akurat mam w weekend wolne popołudnie, to zabieram się do wypie[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pan con tomate – hiszpański chleb z pomidorem 2 lata, 2 miesiące temu
Gdybym miał wymienić swoje ulubione hiszpańskie przepisy na pewno w czołówce znalazłby się właśnie pan con tomate. To kwintesencja prostoty iberyjskiej kuchni i dowód na to, jak z najprostszych składnikó[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Salmorejo z brzoskwiniami 2 lata, 2 miesiące temu
Salmorejo to bliski kuzyn gazpacho. Ten andaluzyjski chłodnik również przygotowuje się z pomidorów utartych z bagietką, oliwą i odrobią czosnku. Jednak jest nieco bardziej gęsty, ma bardziej pomarańczowy kolor i n[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Korean fried chicken – smażony kurczak po koreańsku 2 lata, 2 miesiące temu
Korean fried chicken znany pod akronimem KFC lub w oryginale jako yangnyeom tongdak (kor. 양념통닭), co oznacza po prostu przyprawionego kurczaka to jeden z najbardziej uzależniających street-foodów, jakie znam. Gdy[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pieczony naleśnik dutch baby z borówkami 2 lata, 2 miesiące temu
Dutch baby, czyli pieczony naleśnik to idealny pomysł na szybkie śniadanie. Sprawdza się znakomicie, gdy mamy ochotę na amerykańskie pankejki, ale niekoniecznie chce nam się stać przy patelni i smażyć jednego p[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Stir-fry z kurkami i tofu w sosie teriyaki 2 lata, 3 miesiące temu
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na kolejny ekspresowy stir-fry z makaronem ryżowym w orientalnym stylu. Zamiast korzystać z azjatyckich grzybów, postawiłem na sezonowe kurki, które również świetnie się spra[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Serowe knedle ze śliwkami 2 lata, 3 miesiące temu
Ogólnie nie jestem wielkim fanem słodkich obiadów – zdecydowanie wolę te na wytrawnie. Jednakże dla knedli ze śliwkami robię wyjątek. Chociaż raz w sezonie na te owoce muszę je zrobić. Tradycyjnie w większości p[…]
- Załaduj więcej