Food-Square – o jedzeniu do kwadratu!
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Serowe knedle ze śliwkami 2 lata, 3 miesiące temu
Ogólnie nie jestem wielkim fanem słodkich obiadów – zdecydowanie wolę te na wytrawnie. Jednakże dla knedli ze śliwkami robię wyjątek. Chociaż raz w sezonie na te owoce muszę je zrobić. Tradycyjnie w większości p[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sałatka z pomidorów z granatem, fetą i sosem narsharab 2 lata, 3 miesiące temu
Ostatnio gdy kupowałem tony pomidorów w moim zaprzyjaźnionym zieleniaku sprzedawczyni poleciła mi podać je z sosem narsharab. W pierwszej chwili przetarłem oczy ze zdumienia, bo zupełnie nie słyszałem o tym doda[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tartaletki z malinami i czekoladą 2 lata, 3 miesiące temu
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na eleganckie tartaletki z malinami i czekoladą, które będą się prezentować niczym z najlepszej francuskiej cukierni. Przygotowałem je z klasycznego kruchego ciasta z dodatki[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Wrapy z chrupiącą wieprzowiną tonkatsu, awokado i warzywami 2 lata, 3 miesiące temu
Dzisiaj przygotowałem dla Was wyjątkowy przepis na przepyszne wrapy z chrupiącą wieprzowiną tonkatsu, awokado i warzywami. Ten wyjątkowy japońsko-meksykański miks smaków z pewnością zachwyci wszystkich miłośników[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Czekoladowe bezy z jeżynami i kremem jogurtowym 2 lata, 3 miesiące temu
Jak powszechnie wiadomo, najlepszą metodą na wykorzystanie białek zalegających w lodówce jest zrobienie bezy! Nie inaczej było u mnie tym razem. Chociaż nie potrzebuję specjalnej zachęty do bezowych deserów,[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tarta z jeżynami, masą migdałową i kremem waniliowym 2 lata, 3 miesiące temu
Na działce mojej Mamy jeżyny tak obrodziły w tym roku, że praktycznie codziennie dostaję solidne wiaderko tych owoców. Dlatego już trochę nie wiedząc, co z nimi zrobić, postanowiłem wykorzystać je do ciast i des[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tacos z szarpanym jackfruitem 2 lata, 4 miesiące temu
Jackfruit to idealny wegański zamiennik mięsa. Owoc chlebowca w sam sobie nie ma żadnego określonego smaku, chociaż mnie przypomina nieco mało dojrzałe liczi. Dzięki temu genialnie chłonie smaki przypraw i możemy s[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Taormina na jeden dzień – gdzie zjeść i co zobaczyć? 2 lata, 4 miesiące temu
Taorrmina to zdecydowanie jedno z najchętniej odwiedzanych miejsc na Sycylii. To malowniczo położone na wzgórzach przy samym brzegu morza miasteczko działa niczym magnes i przyciąga. Trudno się dziwić, bo Taormin[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ravioli z ricottą, miętą i pesto pistacjowym 2 lata, 4 miesiące temu
Po powrocie z Sycylii marzyłem o doskonałych ravioli z ricottą, miętą i pesto pistacjowym, które miałem okazję spróbować w Locanda Del Collegio w Syrakuzach. Oczywiście przygotowałem je na swój sposób, korz[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Savoca na jeden dzień – z wizytą u Ojca Chrzestnego 2 lata, 4 miesiące temu
Savoca to niewielkie miasteczko położone w górach pomiędzy Taorminą a Messyną. Gdyby nie fakt, że kręcono w nim w 1971 roku sceny z Ojca Chrzestnego, zapewne o tej ledwie dwutysięcznej mieścinie nikt by nie słysz[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Syrakuzy na jeden dzień – gdzie zjeść i co zobaczyć? 2 lata, 4 miesiące temu
Wybierając się na wschodnią część Sycylii, Syrakuzy z pewnością znajdą się na Waszej podróżniczej liście i zdecydowanie warto tam się wybrać. To miasto ma niepowtarzalny klimat i można tam naprawdę przyjemnie odpoc[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Granita pistacjowa z brioszką 2 lata, 4 miesiące temu
Obok cannoli granita to moja największa sycylijska miłość. Podczas pobytu nie było dnia, podczas którego nie rozkoszowałbym się tym cudownie chłodzącym sorbetem. Nie bez powodu ująłem ją na mojej liście 10 rz[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Gdzie zjeść w Katanii? Sprawdzone restauracje, bary i cukiernie. 2 lata, 4 miesiące temu
Katania to drugie największe miasto na Sycylii po Palermo. Jej położenie przy zatoce u podnóża czynnego wulkanu robi ogromne wrażenie. Chociaż w przeciwieństwie do Palermo nie zachwyca ona od pierwszej chwili.[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pasta con le sarde – sycylijski makaron z sardynkami 2 lata, 4 miesiące temu
Pasta con le sarde, czyli sycylijski makaron z sardynkami to sztandarowe danie tamtejszej kuchni. Będąc na Sycylii, po prostu trzeba go spróbować! Ale nawet bez dalszych podróży można ten pyszny makaron przygo[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Gdzie zjeść w Palermo? Sprawdzone restauracje, bary i cukiernie. 2 lata, 4 miesiące temu
Po raptem czterech dniach spędzonych w Palermo stwierdziłem, że z tym miastem łączy mnie love-hate relationship. Były momenty, że zachwycałem się jego niepowtarzalnym klimatem, kuchnią, czy piękną (miejscami)[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sernik na zimno z truskawkami na spodzie szpinakowym 2 lata, 4 miesiące temu
Sezon na truskawki mógłby trwać dla mnie przez cały rok, a i tak byłoby to pewnie za krótko! Dlatego, póki jeszcze w środku lata smakują tak dobrze, postanowiłem przygotować dla Was nowe ciacho z ich wykorzysta[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sycylijskie cannoli z ricottą i kandyzowaną skórką pomarańczową 2 lata, 4 miesiące temu
Sycylijskie cannoli to moja ogromna słabość. Te chrupiące rurki z nadzieniem z sera ricotta i kandyzowanymi owocami pokochałem jeszcze na długo przed wyjazdem na Sycylię. Próbowałem ich dotychczas w różnych[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Najlepsze targi i bazary na Sycylii 2 lata, 4 miesiące temu
O miejscowych targach pisałem Wam już w przewodniku 10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić na Sycylii. Jednakże czas przyjrzeć się im bliżej, bo mają one tak wiele do zaoferowania, że zasługują na osobny wpis.[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Arancini ze szpinakiem i mozzarellą 2 lata, 4 miesiące temu
Wprawdzie w sycylijskiej kuchni na próżno szukać potraw z ryżem (w przeciwieństwie do północy Włoch, w których króluje risotto), to jednak mieszkańcy tej wyspy upodobali sobie jedno danie, bez którego nie można m[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, 10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić na Sycylii 2 lata, 4 miesiące temu
Sycylia była moim małym podróżniczym marzeniem już od dawna i niezmiernie cieszę się, że udało się je w końcu spełnić, bo to czego doświadczyłem tam na miejscu absolutnie przebiło moje wszelkie wyobrażenia czy[…]
- Załaduj więcej