Food-Square – o jedzeniu do kwadratu!
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Seleryba po grecku z pastą gochujang 2 lata temu
Ryba po grecku to chyba jedno z najsłynniejszych polskich wigilijnych dań, które musi się znaleźć na świątecznym stole wśród 12 tradycyjnych potraw. Mimo że nie jest to zbyt wyszukany przepis i wydaje się być ju[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Spalony sernik baskijski 2 lata temu
Spalony sernik baskijski od lat święci triumfy w Internecie, jak i w wielu kawiarniach na całym świecie. Trudno się dziwić, bo jest to sernik jak marzenie! Idealnie kremowy, wilgotny, mięciutki i delikatny. Smakie[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Babka dyniowa 2 lata temu
Ta babka dyniowa to zdecydowanie jedno z najlepszych ciast na jesień! Za sprawą dużej ilości dyniowego purée jest niezwykle wilgotna, zaś dodatek korzennych przypraw sprawia, że trudno przejść obok niej obojętni[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Placki dyniowe z ziołowym serkiem i łososiem wędzonym 2 lata temu
W tym roku wpadł mi do głowy pomysł przygotowania dyniowych placków podobnych do angielskich hash browns. Zamiast ziemniaków użyłem jednak startą na grubych oczkach dynię (u mnie hokkaido, ale dobrze sprawdzi[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Raclette – szwajcarska serowa uczta 2 lata temu
Myśląc o szwajcarskiej kuchni zapewne każdemu z nas pierwsze, co przychodzi do głowy to oczywiście ser i jest to jak najbardziej prawidłowe skojarzenie, bowiem ten alpejski kraj zdecydowanie słynie z najlep[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Z wizytą w Domu Czekolady: Lindt Home of Chocolate w Zurychu 2 lata temu
Jednym z moich wielkich marzeń było zawsze odwiedzenie fabryki czekolady i poniekąd się ono spełniło. Mając 12 godzin oczekiwania na przesiadkę w Zurichu, postanowiłem ten czas dobrze wykorzystać. Poza oczywisty[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Picarones – peruwiańskie pączki z dyni i batatów 2 lata, 1 miesiąc temu
Picarones to słynne peruwiańskie pączki, które przygotowuje się z dyni i batatów. Tradycyjnie można je kupić na wielu tamtejszych ulicznych straganach. Ich powstanie datuje się na czasy Wicekrólestwa Peru, kie[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Babeczki Dextera 2 lata, 1 miesiąc temu
Te krwiste babeczki przygotowałem specjalnie na Halloween. Nawiązują one do popularnego serialu i swego czasu robiły furorę w mediach społecznościowych. Mimo że wyglądają przerażająco, to są strasznie pyszne, a ic[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Czekoladowe babeczki duszki z ciepłymi lodami 2 lata, 1 miesiąc temu
Sam nie jestem wielkim miłośnikiem Halloween, ale uwielbiam robić te wszystkie zabawne i strasznie słodkości. W tym roku specjalnie z tej okazji przygotowałem wyjątkowe czekoladowe babeczki duszki z ciepły[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Nachosy z sosem serowym, awokado, pomidorami, jalapeño i kolendrą 2 lata, 1 miesiąc temu
Ostatnio podzieliłem się z Wami przepisem na najlepszy domowy sos serowy, a dzisiaj chcę Wam pokazać propozycję jego wykorzystania w inny sposób niż jako dip. Zarówno w Meksyku, jak i w USA popularnym sposobe[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sos serowy do nachosów 2 lata, 1 miesiąc temu
Jeśli szukacie przepisu na najlepszy sos serowy do nachosów, to dobrze trafiliście! Gęsty, ciągnący się, mocno serowy i o pięknym słonecznym kolorze. Idealny na imprezę, odwiedziny znajomych, czy do filmowego[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Blok czekoladowy z rodzynkami w rumie 2 lata, 2 miesiące temu
Blok czekoladowy to chyba najsłynniejszy deser z czasów PRLu. Kiedy dostęp do czekolady był utrudniony, polskie gospodynie wpadły na znakomity pomysł przygotowywania jej na sposób domowy, łącząc ze sobą masło lub[…]

-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sałatka z makaronu ryżowego z sosem orzechowym i chrupiącym tofu 2 lata, 2 miesiące temu
Sałatka z makaronu ryżowego z sosem orzechowym i chrupiącym tofu to mój pomysł na lekki lunch czy kolację. Jest idealna na letnie dni, gdy szkoda nam poświęcać dużo czasu na gotowanie. Mnóstwo chrupiącyc[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ciasto figa z makiem z pasternakiem 2 lata, 2 miesiące temu
Figa z makiem z pasternakiem to popularne, zabawne powiedzenie, które zainspirowało mnie do zrobienia tego ciasta. Połączenie egzotycznej figi, świątecznego maku i pospolitego pasternaku brzmi dość komiczn[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Crêpes Suzette z figami 2 lata, 3 miesiące temu
Crêpes Suzette to klasyka francuskiej kuchni! Te płonące naleśniki pokryte przepysznym sosem pomarańczowym to coś, czego żaden łasuch nie może sobie odmówić. Ich historia sięga aż 1895 roku i mówi się, że powst[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Co zobaczyć w Apulii? Najpiękniejsze miasteczka regionu 2 lata, 3 miesiące temu
Apulia od pewnego czasu stała się bardzo popularnym punktem wycieczek. Trudno się dziwić, gdyż ten region Italii znajdujący się na samym końcu obcasa włoskiego buta ma niesamowicie wiele do zaoferowania, a tanie lo[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Spaghetti all’Assassina – zabójczo pyszny makaron z Bari 2 lata, 3 miesiące temu
O powstaniu spaghetti all’Assassina krążą liczne legendy. Mówi się, że był to zupełny przypadek i niedopatrzenie. Pewien kucharz z Bari miał się według podań upić i wrzucić na patelnię najpierw za dużo chili, a na[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Gdzie zjeść w Apulii? Kulinarny przewodnik 2 lata, 3 miesiące temu
Poleciłem Wam już sprawdzone miejsca, gdzie warto zjeść w Bari, lecz dzisiaj czas na resztę regionu! Apulia stoi otworem i warto przemierzyć jej szlaki kulinarne, aby lepiej poznać tamtejszą kuchnię. Poza pięknymi[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Orecchiette z pomidorami i burratą 2 lata, 3 miesiące temu
Orecchiette to najpopularniejszy apulijski makaron. Te malutkie uszka z pszenicy durum to symbol Bari i całego regionu. Królują one w restauracjach, gdzie są podawane na wiele smakowitych sposobów. Obowi[…]

-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Gdzie zjeść w Bari? Kulinarny przewodnik 2 lata, 3 miesiące temu
Podróżując do Apulii, z pewnością Waszym pierwszym przystankiem będzie jej stolica – Bari. Warto zostać tutaj na chwilę i skosztować lokalnej kuchni, bo to miasto ma naprawdę wiele do zaoferowania. Dlatego, je[…]
- Załaduj więcej