Food-Square – o jedzeniu do kwadratu!
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ciasteczka wielkanocne z czekoladowymi jajeczkami 2 lata, 7 miesięcy temu
Jeżeli tak, jak ja, przed Świętami wpadacie w szał, wykupując wszystkie tematyczne słodycze i nie wiecie, co później z nimi zrobić, to mam pewien pomysł! Przetapianie Wielkanocnych zajączków, żeby wykorzystać[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Mazurek z pistacjami i białą czekoladą 2 lata, 7 miesięcy temu
Gdy tylko kupiłem kilogramowe wiaderko pasty pistacjowej do cannoli, już wiedziałem, że na tych sycylijskich słodkościach się nie skończy. Od razu zaplanowałem sobie przygotowanie sernika oraz mazurka na nadchodz[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sernik z solonym karmelem 2 lata, 7 miesięcy temu
Dzisiaj przychodzę z kolejną propozycją dla wszystkich miłośników solonego karmelu w sam raz na Wielkanocny stół. Powitajcie obłędny sernik z solonym karmelem! Upiekłem go w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest c[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Babka drożdżowa z rodzynkami w rumie 2 lata, 7 miesięcy temu
Pamiętacie babkę maślaną z kruszonką, na którą przepis podałem Wam dwa lata temu? Od tego czasu jest to zdecydowanie moja ulubiona wielkanocna baba. Upiekłem ją już wiele razy, nawet bez specjalnej okazji i z[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Brownie z solonym karmelem i orzechami laskowymi 2 lata, 7 miesięcy temu
Pogoda płata nam figle i zamiast długo oczekiwanej wiosny mamy znów zimową aurę. Dlatego ku poprawie nastroju proponuję przygotować to obłędnie czekoladowe brownie z solonym karmelem i orzechami laskowymi. Tego poł[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Krokiety z boczniakami, kimchi i serem cheddar 2 lata, 7 miesięcy temu
Poprzedni przepis na buraczane krokiety z boczniakami tak bardzo przypadł Wam do gustu, że postanowiłem podzielić się jeszcze jednym pomysłem na podobne danie zainspirowane przystawką z bistra Młoda Polska. Tym raz[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ramen stir-fry z kimchi i krewetkami 2 lata, 8 miesięcy temu
Kilka dni temu obiecałem Wam nowe przepisy z kiszoną kapustą po koreańsku w roli głównej i aby nie być gołosłownym oto jeden z nich. Na pierwszy ogień idzie prosty ramen stir-fry z kimchi i krewetkami. O moim uwie[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Baechu kimchi, czyli kiszona kapusta po koreańsku 2 lata, 8 miesięcy temu
Nieprzerwanie od kilku lat kimchi to moja największa kulinarna miłość. Właściwie nie wiem, jak to się stało, bo nigdy nie byłem fanem kiszonek; nawet rodzime ogórki czy kapustę jadałem w zasadzie od święta i ni[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Chlebek do odrywania z masłem czosnkowo-ziołowym 2 lata, 8 miesięcy temu
Nie znam nikogo, kto nie lubiłby ciepłego pieczywa z czosnkowym masłem. To jedna z tych najprostszych i niezwykle uzależniających rzeczy, która smakuje wspaniale bez względu na okoliczności. Zwykle w ten sposób[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Entremets z musem czekoladowym i wiśniami na spodzie brownie 2 lata, 8 miesięcy temu
Z okazji Dnia Kobiet przygotowałem dla Was kolejne desery typu entremets. Tym razem postawiłem na bardzo klasyczne połączenie wiśni i czekolady, którą odmieniłem tutaj prawie przez wszystkie przypadki. Te eleganc[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Polenta z pieczarkami i parmezanem 2 lata, 8 miesięcy temu
Polenta to idealny zimowy comfort food. Gęsta i sycąca kaszka kukurydziana ugotowana z odrobiną soli i masła smakuje znakomicie sama w sobie i nie potrzebuje zbyt wyszukanego towarzystwa. Dla mnie to taka wyt[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Skyrnik na zimno z mango 2 lata, 9 miesięcy temu
Po tłustoczwartkowych szaleństwach myślę, że każdemu z nas przyda się mała dieta. Ale to wcale nie oznacza, że trzeba rezygnować z ciast i deserów, a mój dzisiejszy przepis jest na to najlepszym dowodem. P[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Semlor – szwedzkie bułeczki karnawałowe z masą migdałową i bitą śmietaną 2 lata, 9 miesięcy temu
Semlor to szwedzka odpowiedź na nasz Tłusty Czwartek, chociaż w tym północnym kraju zwykło się świętować nieco później, bo dopiero w Ostatki (szw. fettisdag), czyli dzień przed Środą Popielcową. Mimo że tradycj[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pączki z kajmakiem i solonym karmelem 2 lata, 9 miesięcy temu
Te pączki z kajmakiem i solonym karmelem usmażyłem po raz pierwszy w zeszłym roku i postanowiłem już dłużej nie czekać i podzielić się z Wami tym wyjątkowym przepisem. W końcu grzechem byłoby jego dłuższe ukryw[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Entremet z mango i kokosem na 8. urodziny bloga 2 lata, 9 miesięcy temu
Aby z tradycji stała się zadość z okazji kolejnej okrągłej rocznicy blogowania (już 8.) mam dla Was małą niespodziankę – przepis na kolejny wyjątkowy deser. Powitajcie entremet z mango i kokosem, czyli delikat[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sycylijskie cannoli z pistacjami 2 lata, 9 miesięcy temu
Nie da się ukryć – desery z pistacjami to moja szczególna słabość. Od bliskowschodniej baklavy przez kremowe włoskie gelato, aż po słynne chrupiące sycylijskie cannoli. Gdy podczas podróży widzę, którykolwiek z[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Walentynkowa rolada biszkoptowa z kremem z białą czekoladą i galaretką 2 lata, 9 miesięcy temu
Walentynkowa rolada biszkoptowa z kremem z białą czekoladą i galaretką to prosty przepis na czarujące ciasto w sam raz na jutrzejsze święto zakochanych. Chociaż tak naprawdę nie potrzeba żadnej specjalnej okazji, ż[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Zimowa buddha bowl z pieczonymi warzywami i kaszą jaglaną 2 lata, 9 miesięcy temu
Zimą niesłychanie brakuje mi wszystkich sezonowych warzyw, pod którymi uginają się stragany w trakcie lata. Jednakże wcale nie oznacza to, że o tej porze roku nie można ugotować wspaniałych kolorowych posiłków.[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Cytrynowe tiramisu z Limoncello i bezą włoską 2 lata, 9 miesięcy temu
Sądzę, że każdemu z nas w środku zimy brakuje słońca, a niekończąca się pandemia i utrudnione wyjazdy sprawiają, że odczuwa się go jeszcze bardziej. Jak sobie radzić w tej sytuacji? Najlepiej poprawiać sob[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Chlebek bananowy z palonym masłem, orzechami i czekoladą 2 lata, 9 miesięcy temu
W swojej kuchni staram się niczego nie marnować. Dlatego zwykle zakupy realizuję na bieżąco i planuję codzienne posiłki z wyprzedzeniem. Jednakże czasami zdarza mi się kupić czegoś za dużo albo nie zdążyć, wyko[…]
- Załaduj więcej