Food-Square – o jedzeniu do kwadratu!
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Millionaire’s shortbread – kruche maślane ciasto milionera z karmelem i czekoladą 2 lata, 10 miesięcy temu
Millionaire’s shortbread, czyli ciasto milionera to jedno z moich największych uzależnień. Zawiera wszystko to, co uwielbiam: cudownie kruchy maślany spód, słodką do granic możliwości masę kajmakową i czekoladę. Z[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym 2 lata, 10 miesięcy temu
Czy gofry muszą być tylko na słodko? Oczywiście, że nie! Szczególnie jeśli trochę popuścimy wodze fantazji i zamiast tradycyjnego ciasta użyjemy warzyw! Tym razem padło na ziemniaki, z których przygotował[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Wegańskie burgery jaglane z majonezem z jalapeño 2 lata, 10 miesięcy temu
Te wegańskie burgery jaglane chodziły za mną już od dawna. To roślinny fast-food w najlepszej możliwej formie. Zdrowy, sycący i pyszny! Przygotowując te burgery, skorzystałem z mojego ulubionego przepisu na kotle[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Karobowy budyń jaglany 2 lata, 10 miesięcy temu
Miseczka czekoladowego budyniu obok kubka gorącej czekolady to mój ulubiony sposób na jesienno-zimową chandrę. Rozgrzewa i poprawia nastrój w trybie natychmiastowym. Dlatego na chwile słabości zawsze mam w pogotow[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tosty z brioszki z pieczarkami i serem cheddar 2 lata, 10 miesięcy temu
Każdy wrocławianin zna kultowe tosty z pieczarkami, które można zjeść w Barze Witek przy ulicy Wita Stwosza. Ja do dzisiaj pamiętam ich smak, chociaż nie jadłem ich już całe lata. Chrupiące grube pajdy pieczywa to[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Zakręcone pizzerki z serem żółtym, sosem pomidorowym i chorizo 2 lata, 11 miesięcy temu
Nie da się ukryć, że połączenie sosu pomidorowego, sera i ciasta drożdżowego, to coś, co lubią niemalże wszyscy. W końcu to z tych składników powstaje najlepsze danie na świecie, którego sądzę, że nikomu nie trzeba[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Stollen – drezdeńska strucla bożonarodzeniowa z marcepanem 2 lata, 11 miesięcy temu
Stollen to jeden z najpopularniejszych niemieckich wypieków bożonarodzeniowych, który przygotowuje się już z pierwszym dniem adwentu. Sama nazwa wywodzi się od słów „strüzel” lub „stroczel”, oznaczających pr[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Lukrowane pierniczki na choinkę 2 lata, 11 miesięcy temu
Wypiekanie pierniczków na Boże Narodzenie, to zdecydowanie moja ulubiona świąteczna tradycja. Korzenny zapach ciasteczek od razu wprowadza mnie lepszy nastrój, a samo wycinanie różnych kształtów sprawia, że budzi[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ciasteczka imbirowo-migdałowe z galaretką mandarynkową 2 lata, 11 miesięcy temu
Te ciasteczka imbirowo-migdałowe z galaretką mandarynkową chodziły mi po głowie już od kilku tygodni. Do ich przygotowania zainspirował mnie przepis na Linzer Augen, który jest przez Was bardzo lubiany. Tutaj r[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Świąteczny wieniec bezowy z żurawiną i pistacjami 2 lata, 11 miesięcy temu
Na bożonarodzeniowym stole tradycyjnie królują makowce, pierniki i serniki, ale jeśli, tak jak ja, macie ochotę na słodką odmianę, to zachęcam do przygotowania dzisiejszego przepisu na świąteczny wieniec bezowy z ż[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tatar ze śledzia z buraczkami, mango, granatem i kolendrą 2 lata, 11 miesięcy temu
Śledź, obok barszczu z uszkami czy pierogów z kapustą i grzybami, to jeden z nieodłącznych elementów polskiego wigilijnego stołu. W moim domu zwykle króluje tradycyjny śledź w śmietanie z cebulą i jabłkami, kt[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Krokiety buraczane w panko z boczniakami, kapustą pekińską i serem cheddar 2 lata, 11 miesięcy temu
Te krokiety buraczane w panko z boczniakami, kapustą pekińską i serem cheddar to hit podczas prowadzonych przeze mnie warsztatów. Wszyscy uczestnicy są zachwyceni ich niecodziennym smakiem i ciekawą alter[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Piernikowe biscotti z migdałami 2 lata, 11 miesięcy temu
Tradycyjnie przed Mikołajkami przychodzę do Was z przepisem na ciasteczka dla Św. Mikołaja. Tym razem padło na włoskie biscotti w świątecznej odsłonie z korzennymi przyprawami. Te słynne toskańskie ciasteczka[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Mango sticky rice – kleisty ryż z mango i mlekiem kokosowym 2 lata, 11 miesięcy temu
Mango sticky rice to zdecydowanie król deserów! Już nie raz opowiadałem Wam o mojej miłości do ryżowych słodkości, począwszy od polskiego ryżu na mleku po hiszpańskie arroz con leche. Kojarzą one mi się z dzieci[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pho bo – wietnamska zupa na wołowinie z makaronem ryżowym 2 lata, 12 miesięcy temu
Gdy temperatury oscylują wokół zera, a za oknem widać pierwsze płatki śniegu oznacza to tylko jedno – nadszedł sezon na rozgrzewające zupy! Tak, jak w ciągu reszty roku zwykle od nich stronię, tak w okresie jes[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Korzenny sernik z dynią 3 lata temu
Czy jesteście w stanie uwierzyć, że już za nieco ponad miesiąc Święta? Ja nie potrafię tego przyjąć do wiadomości. Dlatego, zanim poddam się w wir bożonarodzeniowych przygotowań, staram się wykorzystać je[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Kacze udka na dyniowym purée z sałatką z sosem vinegrette 3 lata temu
Popularne hasło głosi, że na Świętego Marcina na stole powinna pojawić się gęsina. Ja jednak postawiłem tym razem na kaczkę w jesiennym anturażu. Kacze udka upiekłem z dodatkiem czerwonego wina i z kiścią wino[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Gruszki gotowane w czerwonym winie z jogurtem i migdałami 3 lata temu
Gruszki gotowane w czerwonym winie to klasyk w okresie jesienno-zimowy. Ten elegancki deser sprawdzi się na każdą okazję i jest lubiany przez wszystkich miłośników bardziej wytrawnych słodyczy. Można go podać za[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Placki kukurydziane z salsą paprykową 3 lata temu
Te placki kukurydziane to hit na prowadzonych przeze mnie warsztatach w Studio Kulinarnym Browar Mieszczański. Zrobiliśmy je już z pewnością kilkadziesiąt razy i za każdym tak samo mocno zachwycają zarówno mnie, ja[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Bułeczki dyniowe 3 lata temu
Czyż te bułeczki dyniowe nie są urocze? Upiekłem je z okazji Halloween i momentalnie się w nich zakochałem. Nie tylko do złudzenia przypominają miniaturowe dyńki, ale również świetnie smakują. Za sprawą purée[…]
- Załaduj więcej