Food-Square – o jedzeniu do kwadratu!
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Wiosenna sałatka z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką 2 lata, 8 miesięcy temu
Ta wiosenna sałatka z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką bardzo często pojawiała się u mnie w domu. Jest szalenie prosta w przygotowaniu i pyszna. Wystarczy ugotować jajka, pokroić wraz z nowalijkami, połączy[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pasta jajeczna ze szczypiorkiem i musztardą francuską 2 lata, 8 miesięcy temu
Pasta jajeczna to śniadaniowy klasyk. Wprawdzie w sklepach można kupić już gotową, jednakże nic nie przebije tej przygotowanej własnoręcznie. Szczególnie jeśli skorzystacie z mojego przepisu, w którym jajka, opr[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Çilbir – jajka po turecku 2 lata, 8 miesięcy temu
Jeśli chcecie się poczuć niczym osmański sułtan podczas śniadania, to koniecznie musicie przygotować çilbir, czyli jajka po turecku ugotowane w koszulkach i serwowane z jogurtem greckim oraz paprykowym masłem.[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Burrito z wołowiną, czarną fasolą i papryką chipotle 2 lata, 9 miesięcy temu
Hola Amigos! Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis, który przygotowałem wspólnie wraz z Casa de Mexico. Powitajcie przepyszne burrito z wołowiną, czarną fasolą i papryką chipotle, które z pewnością nasyci każdego mi[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Caponata di melanzane – sycylijski gulasz z bakłażana 2 lata, 9 miesięcy temu
Spośród wszystkich warzyw, które można spotkać na Sycylii, mieszkańcy najbardziej upodobali sobie bakłażany. Wykorzystuje się je do wielu lokalnych potraw, ale jedno z nich uchodzi za najpopularniejsze i od razu[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Solanka – ukraińska zupa z mięsem i ogórkami kiszonymi 2 lata, 9 miesięcy temu
Solanka (солянка), często nazywana również dosłownie soljanką, to tradycyjna zupa popularna w całej wschodniej Europie. Przygotowuje się ją na mięsnym lub rybnym wywarze, który zaprawia się wodą z ogórków kiszonyc[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sałatka z tortellini, suszonymi pomidorami, oliwkami i rukolą 2 lata, 9 miesięcy temu
Sałatka z tortellini to świetny pomysł na kolację, czy smakowita propozycja na imprezowy stół. Sam praktycznie zawsze mam paczkę tych pierożków w domowej spiżarni, żeby móc ją przygotować w dowolnej chwili, gdy n[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pączki z kremem pistacjowym 2 lata, 9 miesięcy temu
Jeżeli tak, jak ja, należycie do pistacjowych freaków, to mam dla Was coś ekstra! Pączki z kremem pistacjowym to moja propozycja na nadchodzący Tłusty Czwartek. Są naprawdę obłędne! Usmażyłem je jak zawsze wedłu[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Walentynkowe pączki serca z malinami 2 lata, 9 miesięcy temu
Zawsze mówię, że bardziej niż Walentynki, jara mnie Tłusty Czwartek. Skoro zaś oba święta wypadły wyjątkowo blisko siebie w tym roku, postanowiłem usmażyć tematyczne pączki serca. W sumie trochę się obawiałem, czy[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ptysie tiramisu 2 lata, 10 miesięcy temu
Jeśli należycie do grona miłośników ptysiów to mam dla Was dzisiaj coś ekstra! Przepyszne ciastka zainspirowane słynnym włoskim deserem. Panie i Panowie powitajcie ptysie tiramisu! W chrupiącym cieście parzonym z[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sałatka z czerwonych pomarańczy, fenkułu i pistacji 2 lata, 10 miesięcy temu
Wprawdzie zima nie obfituje w zbyt wiele sezonowych owoców, ale są wśród nich takie, na które czekam co roku. Mowa tutaj o czerwonych pomarańczach z Sycylii o pięknym krwistym miąższu. Moim zdaniem to najlepsz[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sernik baklava z pistacjami i orzechami włoskimi 2 lata, 10 miesięcy temu
Sernik baklava marzył mi się już od dawna. Widziałem go wielokrotnie na TikToku i bardzo długo zbierałem się, żeby go upiec, aż w końcu się udało. To połączenie dwóch moich ulubionych deserów: bliskowschodnie[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Zupa krem z pasternaku, topinamburu i brukwi 2 lata, 10 miesięcy temu
Zupa krem z pasternaku, topinamburu i brukwi to mój pomysł na prostą zupę z zapomnianych warzyw okopowych. Oczywiście nie martwcie się, jeśli nie znajdziecie któregoś ze składników, ponieważ można je podmienić ty[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Babeczki z mango i kremem kokosowym 2 lata, 10 miesięcy temu
Chyba już wszyscy tęsknimy za latem! Dlatego, aby trochę osłodzić oczekiwanie na cieplejsze dni, postanowiłem przygotować słoneczne babeczki z mango i kremem kokosowym. Upiekłem je z mojego ulubionego ciasta j[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pyzy ziemniaczane z serem kozim, żurawiną i karmelizowanymi orzechami włoskimi 2 lata, 11 miesięcy temu
Jeżeli tak, jak ja kochacie pyzy ziemniaczane, to mam dla Was dzisiaj ekstra przepis na tę polską potrawę w niecodziennym wydaniu. Kiedyś miałem okazję próbować je w moim ulubionym wrocławskim bistro Gluten Ap[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Skorzonera z patelni z masłem i orzechami laskowymi 2 lata, 11 miesięcy temu
Skorzonera, wężymord, salsefia, czarny korzeń czy zimowy szparag to nazwy tego samego tajemniczego warzywa, o którym trochę zapomnieliśmy przez ostatnie lata. Dawno temu królowała ona na europejskich stołach[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tarta z orzechami laskowymi w karmelu i czekoladą 2 lata, 11 miesięcy temu
Orzechy laskowe, karmel i czekolada to jedno z najbardziej błogich połączeń, jakie można sobie wyobrazić! Dlatego, aby jeszcze bardziej je zintensyfikować, postanowiłem upiec ciasto, które łączy te trzy składniki.[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Drożdżówki ze śliwkami, mascarpone i kruszonką 3 lata, 2 miesiące temu
Sezon na śliwki nie może się obyć bez ciasta drożdżowego! Gdy nie mam czasu, zwykle piekę dużą blaszkę z mnóstwem kruszonki na wierzchu, ale jeśli akurat mam w weekend wolne popołudnie, to zabieram się do wypie[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pan con tomate – hiszpański chleb z pomidorem 3 lata, 3 miesiące temu
Gdybym miał wymienić swoje ulubione hiszpańskie przepisy na pewno w czołówce znalazłby się właśnie pan con tomate. To kwintesencja prostoty iberyjskiej kuchni i dowód na to, jak z najprostszych składnikó[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Salmorejo z brzoskwiniami 3 lata, 3 miesiące temu
Salmorejo to bliski kuzyn gazpacho. Ten andaluzyjski chłodnik również przygotowuje się z pomidorów utartych z bagietką, oliwą i odrobią czosnku. Jednak jest nieco bardziej gęsty, ma bardziej pomarańczowy kolor i n[…]
- Załaduj więcej