Food-Square – o jedzeniu do kwadratu!
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tagliatelle z pieczarkami i burratą 3 lata temu
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na bardzo prosty, ale jakże pyszny makaron! Oto tagliatelle z pieczarkami i burratą, które przygotujecie w nieco ponad kwadrans. W czasie gotowania makaronu wystarczy usm[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Burgery z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem kolendrowym z jalapeño i marynowaną cebulą 3 lata, 1 miesiąc temu
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na absolutnie genialny fast-food, który możecie samodzielnie przygotować w domu. Chociaż biorąc pod uwagę czas oczekiwania i sporą ilość pracy, to słowo fast jest absolutnie[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Makaron z dyniowym pesto 3 lata, 1 miesiąc temu
Ten makaron z dyniowym pesto to ostatnio moje nowe uzależnienie. Przygotowuję go bardzo często już od zeszłej jesieni, dlatego dzisiaj postanowiłem się z Wami podzielić przepisem, bo w końcu udało mi się zrobić zdj[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Bezy z figami, kremem cynamonowym i solonym karmelem 3 lata, 1 miesiąc temu
Co zrobić z nadmiarem białek zalegających w lodówce? Oczywiście klasycznie – upiec bezy! Nie, żebym potrzebował do tego jakiejkolwiek wymówki, bo to zdecydowanie jedne z moich ulubionych słodkości, które mógłb[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Focaccia z figami i rozmarynem 3 lata, 1 miesiąc temu
Focaccia z figami i rozmarynem to moja propozycja na cudownie puszyste włoskie pieczywo, które idealnie sprawdzi się jesienną porą. Chlebek upiekłem, korzystając z mojego sprawdzonego przepisu, który polecił[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Szarlotka z połówkami jabłek 3 lata, 1 miesiąc temu
Jesienią w moim domu królują szarlotki! To taki rodzaj ciasta, który od razu powoduje, że się robi cieplej na serduszku – zapewne przez dodatek cynamonu, który rozgrzewa w te chłodne dni. Dodatkowo zapewne k[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Gryczane muffiny ze śliwkami i marcepanem 3 lata, 1 miesiąc temu
Jesienią zawsze piekę trzy ciasta ze śliwkami: jogurtowy placek, drożdżówkę z kruszonką oraz babeczki. W tym roku przyszedł czas, aby podzielić się z Wami przepisem na te ostatnie. Trochę go jednak zmodyfikowa[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Muhammara – pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich 3 lata, 1 miesiąc temu
Muhammara to słynna w arabskim świecie pasta z pieczonej papryki, orzechów włoskich i melasy z granatów. Wywodzi się ona z Aleppo w Syrii, jednakże swoją popularność zdobyła zarówno w krajach Lewantu, Maghrebu ja[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Gruszki zapiekane z gorgonzolą, orzechami włoskimi i miodem 3 lata, 2 miesiące temu
Połączenia słodkiej gruszki z pikantnym serem gorgonzola i chrupiącymi orzechami włoskimi chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. To ponadczasowa fuzja smaków i idealne trio do sałatek. Gorgonzola wyjątkowo lubi się[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Bułeczki drożdżowe z nadzieniem i kruszonką 3 lata, 2 miesiące temu
Drożdżówki nieodłącznie kojarzą mi się z celebrowaniem niedzieli. To jeden z tych wypieków, które w moim domu przygotowuje się zawsze przed obiadem, aby ciasto zdążyło spokojnie wyrosnąć w trakcie, gdy rosół mrug[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tofu w słodko-kwaśnym sosie z papryką 3 lata, 2 miesiące temu
To tofu w słodko-kwaśnym sosie z papryką to kolejny spontaniczny przepis, który powstał w mojej kuchni. Siedząc na home office, zamarzył mi się lunch w azjatyckim stylu. Jednak przerwa była dość kró[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pita z hummusem, falafelem i jednodniowym kimchi z czerwonej kapusty 3 lata, 2 miesiące temu
Bliskowschodniego połączenia falafeli z hummusem i chlebkami pita chyba nikomu nie trzeba przestawiać. W końcu to podstawa na lewantyńskim stole i świetny element każdego roślinnego posiłku. Tym razem postawił[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Kimbap z wołowiną bulgogi, jajkiem i warzywami 3 lata, 2 miesiące temu
Sushi od lat cieszy się niesłabnącą popularnością na całym świecie, ale czy znacie jego koreańską wersję – kimbap? Sam muszę przyznać, że poznałem ją dopiero parę lat temu. Chociaż raz zdarzyła mi się zabawna sytua[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tarta z panna cottą z zieloną herbatą matcha i mango 3 lata, 2 miesiące temu
W ten ostatni sierpniowy dzień mam dla Was przepis na lekką tartę z panna cottą z dodatkiem zielonej herbaty matcha oraz białej czekolady z dużą ilością słodkiego mango i oryginalną galaretką z japońskiego[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Makaron lumaconi faszerowany mięsem mielonym, warzywami i mozzarellą 3 lata, 3 miesiące temu
Jeśli kochacie proste przepisy na makarony we włoskim stylu, to lumaconi faszerowane mięsem mielonym, warzywami i mozzarellą jest zdecydowanie dla Was. Danie to powstało dość spontanicznie. Chciałem wykorzy[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Oi-sobagi – pikantne kimchi z ogórków 3 lata, 3 miesiące temu
Kimchi zapewne już nikomu nie trzeba przedstawiać. Ta słynna koreańska kiszonka zdobyła już tak wielką popularność na świecie, że można ją spotkać w wielu restauracjach i sklepach. Jednakże na pewno wiele osób nie[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sitr-fry z fasolką szparagową i orzechowym sosem hoisin oraz tofu lub kaczką do wyboru 3 lata, 3 miesiące temu
Dania typu stir-fry należą zdecydowanie do moich ulubionych pomysłów na szybki obiad. Wystarczy dowolny azjatycki makaron, trochę warzyw, które macie akurat pod ręką i dodatki, na które macie akurat ochotę.[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Panna cotta z galaretką z owocami lata 3 lata, 3 miesiące temu
Panna cotta należy do kanonu moich ulubionych deserów. Uwielbiam ją za prostotę i mnogość sposobów, na które można ją przygotować. Na blogu podzieliłem się z Wami już kilkoma pomysłami na tę mleczną galaret[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pico de gallo z arbuzem 3 lata, 3 miesiące temu
Pico de gallo, czyli po polsku dziób koguta to najpopularniejsza meksykańska salsa. Swoją nazwę wzięła od charakterystycznego sposobu jej jedzenia, „szczypiąc” kawałki warzyw między kciukiem a palcem wskazującym[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sernik na zimno z malinami i białą czekoladą 3 lata, 3 miesiące temu
Ten sernik na zimno z malinami i białą czekoladą przygotowałem na bardzo specjalną okazję, dlatego zależało mi, aby wyglądał niczym tort. Składa się on z kilku smakowitych warstw, dzięki czemu po rozkrojeniu[…]
- Załaduj więcej