Food-Square – o jedzeniu do kwadratu!
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Wiśniowa chmurka na biszkopcie makowym 16 godzin, 44 minuty temu
Wiśniowa chmurka na biszkopcie makowym to pomysł na efektowne ciasto warstwowe w sam raz na Boże Narodzenie! Wypiek ten przypomina popularną malinową chmurkę, którą wszyscy uwielbiają. Jednakże tutaj postanowi[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Nadziewane pierniczki alpejskie 2 dni, 18 godzin temu
Te nadziewane pierniczki alpejskie to jedne z najlepszych pierniczków pod słońcem! Są mięciutkie niczym poduszeczki od razu po upieczeniu, a dodatkowo za sprawą nadzienia z powideł śliwkowych smakują wprost w[…]

-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Croquembouche – ptysiowa piramida 6 dni, 18 godzin temu
Croquembouche to jeden z najbardziej zachwycających francuskich deserów. Ta ptysiowa piramida to nieodłączny element wszelkich ważnych uroczystości. Tradycyjnie podaje się ją na weselach zamiast tortu, a także c[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Chatka Baby Jagi – sernik na zimno bez pieczenia 1 tydzień, 1 dzień temu
Chatka Baby Jagi to kultowy sernik na zimno bez pieczenia rodem z PRLu. Wszyscy znają go pod różnymi nazwami: czasami to Chatka Puchatka, niekiedy Sernikowy Domek, a w jeszcze innych wypadkach właśnie Chatka Baby[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Bombardino – alpejski grzaniec z ajerkoniaku 1 tydzień, 6 dni temu
Bombardino znają chyba wszyscy narciarze, którzy bywają we włoskich Alpach. Chociaż myślę, że nie tylko, bo ten napój zdobył furorę w wielu górskich kurortach. Ten alpejski grzaniec z ajerkoniaku to idealny tru[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Makaronikowe choinki z pistacjami 2 tygodnie, 1 dzień temu
Makaronikowe choinki z pistacjami to propozycja na te słynne francuskie migdałowe ciasteczka w świątecznej odsłonie. Te małe słodkie cudeńka mają w sobie sporo uroku i mogą stanowić świetną ozdobę słodkiego sto[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Dyniowa babka drożdżowa z kakao 2 tygodnie, 6 dni temu
Ta dyniowa babka drożdżowa z kakao to kwintesencja jesieni. Delikatne drożdżowe ciasto z solidną porcją dyniowego purée, które sprawia, że jest szalenie mięciutkie i ma apetyczny intensywnie pomarańczowy kolor oraz[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tom yum kung – tajska zupa z krewetkami, trawą cytrynową i galangalem 3 tygodnie, 2 dni temu
Tom yum (taj. ต้มยำ), to obok tom kha najpopularniejsza tajska zupa i chyba jedna z najbardziej lubianych zup w azjatyckim klimacie. Zdecydowanie zachwyca swoim ostro-kwaśnym smakiem i cudownie rozgrzewa.[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Mousse de gofio – tradycyjny kanaryjski deser 3 tygodnie, 5 dni temu
Kuchnia kanaryjska zdecydowanie zaskoczyła mnie swoją wyjątkowością. Wybierając się na Teneryfę, nie spodziewałem się, że jest aż tak różna od kuchni hiszpańskiej. Na Wyspach Kanaryjskich znajdziemy oczywiście wie[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Co zjeść na Wyspach Kanaryjskich? 4 tygodnie temu
Wybierając się w nowe miejsca, zawsze staram się zrobić mały rekonesans, aby jak najlepiej poznać lokalną kuchnię. Nie inaczej było przed moją wyprawą na Teneryfę. Przygotowałem sobie obszerną listę potraw, któryc[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Barraquito – kawa po kanaryjsku 1 miesiąc temu
Wybierając się do dowolnej kawiarni na Teneryfie, z pewnością zobaczycie w menu kawę o dość nietypowej nazwie, którą na co dzień sączą mieszkańcy wyspy. Mowa tutaj oczywiście o Barraquito – słodkim napoju,[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Co zobaczyć na Teneryfie? Przewodnik po wyspie 1 miesiąc temu
Może wyjdę tutaj na ignoranta, ale Teneryfa nigdy nie była na mojej podróżniczej liście. Ciągnęło mnie zawsze na Maderę, czy Azory, ale Wyspy Kanaryjskie kojarzyły mi się wyłącznie z wakacjami all inclusive w w[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Papas arrugadas con mojos 1 miesiąc temu
Z mojego ostatniego wypadu na Teneryfę przywiozłem mnóstwo kulinarnych inspiracji. Kuchnia kanaryjska jest pełna zachwycających i niezwykle prostych dań, których dotąd nie znałem. Dzisiaj jednak postanow[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Gdzie zjeść na Teneryfie? Przewodnik kulinarny 1 miesiąc, 1 tydzień temu
Jeżeli planujecie wakacje na Teneryfie, to dobrze trafiliście! W tym przewodniku kulinarnym zebrałem całkiem sporo sprawdzonych miejsc, w których możecie zjeść ze smakiem. Wiele z nich zostało mi polecony[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Dyniowe bułeczki cynamonowe 1 miesiąc, 1 tydzień temu
Te dyniowe bułeczki cynamonowe to moja nowa wersja znanych i lubianych skandynawskich wypieków znanych w Norwegii jako kanelsnurrer, w Danii kanelsnegl, czy w Szwecji jako kanelbullar. W zeszłym roku podz[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Upiorne drinki na Halloween 1 miesiąc, 2 tygodnie temu
Halloween to idealny moment, by porzucić zwykłe koktajle i sięgnąć po mikstury, które wyglądają, jakby zostały przyrządzone w kotle czarownicy – z odrobiną czarnego humoru, szczyptą grozy i solidnym łykiem magii.[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Krucha tarta z dynią i czekoladą 1 miesiąc, 2 tygodnie temu
Ostatnio, przygotowując inny przepis, została mi spora ilość dyniowego purée. Zastanawiałem się, jak je wykorzystać, żeby też specjalnie się nie narobić i wpadłem na pomysł przygotowania takiej prostej tarty[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pancake smash burger 1 miesiąc, 3 tygodnie temu
Lubię eksperymentować z burgerami, podając je w dość nieoczywisty sposób. Już dzieliłem się z Wami pomysłami na serwowane tego amerykańskiego fast-foodu w pączku, czy też bułeczkach bao. Mimo że tradycyjna buł[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Smażony ryż z jajkiem po azjatycku 1 miesiąc, 3 tygodnie temu
Smażony ryż z jajkiem po azjatycku to mój ulubiony comfort food na każdą okazję. Idealnie sprawdza się na śniadanie, szybki obiad czy kolację. Jest sycący, aromatyczny i naprawdę przepyszny! Robię go przynajmnie[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Mandeltårta – szwedzki torcik migdałowy 2 miesiące temu
Niektórzy do Ikea jeżdżą po meble, inni po hot-dogi lub klopsiki köttbullar, a jeszcze inni po szwedzki torcik migdałowy, znany jako mandeltårta. Ja zdecydowanie należę do tej ostatniej grupy. To jedno z moich ul[…]
- Załaduj więcej