Food-Square – o jedzeniu do kwadratu!
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Mandeltårta – szwedzki torcik migdałowy 2 miesiące temu
Niektórzy do Ikea jeżdżą po meble, inni po hot-dogi lub klopsiki köttbullar, a jeszcze inni po szwedzki torcik migdałowy, znany jako mandeltårta. Ja zdecydowanie należę do tej ostatniej grupy. To jedno z moich ul[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Masoor dal – dal z soczewicy 2 miesiące, 1 tydzień temu
Dal z soczewicy to jedno z najbardziej klasycznych i kojących dań kuchni indyjskiej. Dla mnie to przede wszystkim idealny comfort food na jesienne dni, który wspaniale rozgrzewa od środka. To proste, szybkie i syc[…]

-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Kaiserschmarrn – austriacki omlet cesarski 2 miesiące, 1 tydzień temu
Ile krajów, tyle przepisów na omlet! W zasadzie każda kuchnia może się pochwalić własnym daniem przyrządzanym na bazie jajek i smażonym na patelni. Również Austriacy mają w swoim repertuarze wyjątkowy omlet, zwany[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Bacalhau à lagareiro – dorsz pieczony w oliwie z ziemniakami po portugalsku 2 miesiące, 2 tygodnie temu
Już kiedyś, po powrocie z Lizbony, wspominałem Wam, że Portugalczycy uwielbiają wszystko à lagareiro – dania pieczone w solidnej porcji oliwy. Zdecydowanie jednym z moich ulubionych dań tego typu jest ośmiorni[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Nai Wong Bao – chińskie bułeczki na parze z kremem jajecznym 2 miesiące, 2 tygodnie temu
Chińskich bułeczek bao gotowanych na parze chyba nie trzeba specjalnie przedstawiać, gdyż od lat robią furorę w wielu restauracjach. W sumie trudno się dziwić, gdyż są tak bliskie polskiej sztuce kulinarne[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Feta w panko na sałacie z figami 2 miesiące, 3 tygodnie temu
Sałatka z serem feta i figami brzmi jak kulinarny banał, jednakże dzisiaj mam dla Was propozycję, jak stworzyć z tego wyjątkowo smakowitą przekąskę. Dzięki obtoczeniu fety w japońskiej panierce panko i jej usmaże[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tort miodowy 2 miesiące, 3 tygodnie temu
Pomysł na ten tort miodowy chodził mi po głowie już od dawna. Zależało mi tutaj na uzyskaniu struktury plastra miodu, który skrywa delikatne miodowe ciasto oraz prosty krem śmietankowy. Uroku całości dodają sł[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tomato tonnato – sałatka z pomidorów w sosie tuńczykowym 3 miesiące temu
Tomato tonnato to sezonowa odpowiedź na vitello tonnato, czyli popularne włoskie antipasti. Jednakże tutaj zamiast cieniutko pokrojonej cielęciny mamy pyszne carpaccio z pomidorów podane na obłędnym sosie tuńczy[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sernik quattro formaggi 3 miesiące, 4 tygodnie temu
Sernik quattro formaggi to moja wariacja na temat sernika baskijskiego w niecodziennej odsłonie. Jak zapewne wiecie, jestem ogromnym fanem tarta de queso z San Sebastian i to ciasto pojawia się u mnie kilka razy d[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Co zobaczyć w Barcelonie? Przewodnik po mieście 4 miesiące temu
Barcelona to jedno z 5 najchętniej odwiedzanych miast w Europie. Rocznie odwiedza ją (wg różnych szacunków) od 12 do 15 milionów turystów! Trudno się dziwić, gdyż stolica Katalonii to prawdziwa perła architektu[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Crema catalana – krem kataloński 4 miesiące temu
Crema catalana, czyli krem kataloński, to obok arroz con leche mój ukochany hiszpański deser. Gdy mieszkałem w Walencji, zawsze miałem w lodówce jego czteropak z Mercadony słynnej marki Hacendado i zajada[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Gdzie zjeść w Barcelonie? Przewodnik kulinarny 4 miesiące temu
Wybieracie się do stolicy Katalonii i nie wiecie, gdzie zjeść w Barcelonie? To dobrze trafiliście! Ten przewodnik kulinarny napisałem specjalnie dla Was, aby ułatwić Wam poszukiwania dobrego jedzenia. Znajdz[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sernik Bubble Tea z kuleczkami popping boba 4 miesiące, 1 tydzień temu
Czy są tutaj fani bubble tea? Ten popularny tajwański napój podawany z kuleczkami z tapioki, kwasu alginowego (popping boba) czy galaretkami owocowymi cieszy się niesłabnącą popularnością już od wielu lat. Mimo[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Elote – grillowana kukurydza po meksykańsku 4 miesiące, 1 tydzień temu
W Meksyku zdecydowanie rządzi kukurydza. To nieodłączny element większości meksykańskich dań. Tacos, tamales, gorditas, memelas, sopes, tlacoyos, atoles, totopos, tostadas to tylko początek długiej wyliczan[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ptysie z kremem tonka i morelami 4 miesiące, 2 tygodnie temu
Znacie nasiona tonka? Ten fascynujący produkt pochodzi z Ameryki Środkowej i rośnie w formie strączków na drzewie zwanym tonkowcem wonnym. To bardzo pożądany produkt w przemyśle perfumeryjnym, ale także i w cukier[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Fish and chips – ryba z frytkami i sosem tatarskim 4 miesiące, 2 tygodnie temu
Fish and chips to brytyjski klasyk, którego chyba nie trzeba specjalnie przedstawiać. Ryba z frytkami to jeden z nielicznych powodów do dumy wyspiarskiej gastronomii i najpopularniejszy rodzimy street-food, ch[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Z wizytą w Hogwarcie – The Making of Harry Potter w Warner Bros Studio w Londynie 4 miesiące, 3 tygodnie temu
Wystawa filmowa: The Making of Harry Potter w Warner Bros Studio w Londynie to miejsce, którego nie może pominąć w planach swojej podróży żaden potteromaniak! Położone w Leavesden na obrzeżach stolicy Wielkiej[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tort urodzinowy Harry’ego Pottera 4 miesiące, 3 tygodnie temu
Myślę, że każdy, kto dorastał z książkami J.K. Rowling, pamięta ten wyjątkowy moment, gdy świat młodego chłopca zmienia się na zawsze. Samotne, zapomniane przez wszystkich jedenaste urodziny Harry’ego Po[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Londyn na weekend: gdzie zjeść w Londynie? 4 miesiące, 3 tygodnie temu
W Londynie nie byłem już całe wieki (nie licząc kilku wizyt na Heathrow) i zdążyłem zapomnieć, jak bardzo uwielbiam to miasto! Mimo, że mojemu sercu najbliższe są Włochy i Hiszpania, to w Londynie czuję się j[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Grzanki z kremową jajecznicą i sezonowanym żółtkiem 4 miesiące, 4 tygodnie temu
Grzanki z kremową jajecznicą i sezonowanym żółtkiem to przepis, który odkryłem kilka lat temu w Berlinie w słynnej śniadaniowni annelies, do której uwielbiam wracać. Pisałem już Wam o nich w moim przewodniku.[…]
- Załaduj więcej