Food-Square – o jedzeniu do kwadratu!
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Rolada biszkoptowa z mango 2 miesiące, 2 tygodnie temu
Nie będę ukrywał, że mango to zdecydowanie mój ulubiony owoc! Oczywiście nasze truskawki, maliny, czy jagody też są świetne, ale smak mango jest dla mnie jedyny w swoim rodzaju. Dlatego też na blogu nie brakuje p[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Panini z grillowaną ośmiornicą i burratą 2 miesiące, 2 tygodnie temu
Jeśli byliście kiedykolwiek w Apulii, a w szczególności w Bari, to z pewnością mieliście okazję spróbować wyjątkowych kanapek z grillowaną ośmiornicą, znanych jako panini col polpo alla brace. Tradycyjnie m[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sernik agarowy z marakują 2 miesiące, 2 tygodnie temu
O poszukiwaniu idealnego sernika agarowego jak z dawnych lat napisałem już kilka lat temu całą rozprawę. Przetestowałem różne sposoby na jego przygotowanie, żeby oddać smak sernika, który uwielbiałem jako dzieci[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Grillowane kalmary na purée z batatów z czarną soczewicą 2 miesiące, 3 tygodnie temu
Kalmary to zdecydowanie jedne z moich ulubionych owoców morza. Uwielbiam ich charakterystyczną strukturę i ten delikatny morski aromat. Gdy widzę je tylko w karcie podczas wakacyjnych wypadów na południe Europ[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Egzotyczne ptysie z mango, marakują i liczi 2 miesiące, 3 tygodnie temu
Te egzotyczne ptysie z mango, marakują i liczi to moja ostatnia cukiernicza duma. Odkąd odkryłem idealny przepis na ciasto parzone w Szkole cukiernictwa Le Cordon Bleu, piekę je tylko z tej receptury (podobnie jak[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Lemon pie – tarta cytrynowa z bezą włoską 3 miesiące temu
Lemon pie, czyli tarta cytrynowa z bezą to popularne amerykańskie ciasto. Dotychczas przygotowałem je już na wiele różnych sposobów, ale ten przepis lubię chyba najbardziej. Połączenie lekko kwaskowej masy cytr[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Flan de nata – waniliowy budyń ze śmietaną 3 miesiące temu
O tym, że flan to jeden z moich ulubionych deserów, już Wam pisałem. Ten zapiekany jajeczny budyń na bazie mleka to klasyka hiszpańskiej kuchni. Najczęściej flan aromatyzuje się cynamonem i skórką pomarańczo[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Targi w Walencji 3 miesiące temu
Targi w Walencji zdecydowanie zasługują na osobny wpis! Tutaj niemalże każda dzielnica ma swój niezwykły bazar z lokalnymi produktami. Co więcej, nie są to miejsca tylko dla turystów, którzy tłumnie je odwiedzają[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Porra antequerana – andaluzyjski chłodnik z Antequery 3 miesiące, 1 tydzień temu
Porra antequerana to pyszny andaluzyjski chłodnik wywodzący się z miasta Antequera niedaleko Malagi. Bazą zupy podobnie, jak w przypadku salmorejo są oczywiście pomidory, chleb oraz oliwa. Jednakże porra antequ[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Co zobaczyć w Walencji? Przewodnik po mieście 3 miesiące, 1 tydzień temu
Walencja w ostatnich rankingach wygrała zaszczytne miano najlepszego miasta do życia. Zupełnie mnie to nie dziwi – to moje ukochane hiszpańskie miasto. Chociaż może jestem w tym nieco nieobiektywny, bo przeżył[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Fideuà z krewetkami i kalmarami 3 miesiące, 1 tydzień temu
Fideuà to obok paelli najpopularniejsze danie z Walencji. Obie potrawy bardzo wiele łączy: sposób przygotowania, naczynie (patelnia zwana paellera), a nawet dodatki. Jednakże fideuà jest przygotowywana z makar[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Patatas bravas – smażone ziemniaki po hiszpańsku 3 miesiące, 1 tydzień temu
Patatas bravas to bez wątpienia najpopularniejsze hiszpańskie tapas (tuż obok tortilla de patatas), które znajdziemy niemalże w każdym barze od Galicji po Andaluzję. Po raz pierwszy „odważne ziemniacz[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Co zjeść w Walencji? 3 miesiące, 1 tydzień temu
Walencja to niesamowicie bogaty kulinarnie region. Trudno się dziwić, gdyż skąpane południowym słońcem żyzne ziemie dają solidną podstawę do niezwykle obfitej kuchni. A jeśli dodamy do tego jeszcze dostęp do m[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Agua de Valencia 3 miesiące, 2 tygodnie temu
Walencja słynie nie tylko z najpopularniejszego hiszpańskiego dania, jaką jest paella, ale również z doskonałych pomarańczy. Moim zdaniem mogą one konkurować tylko z tymi sycylijskimi. Świeżo wyciśnięty[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Paella valenciana 3 miesiące, 2 tygodnie temu
Paella to najbardziej rozpoznawalne na świecie hiszpańskie danie i ogromna duma Comunitat Valenciana (Wspólnoty Walenckiej). Jadąc do tego regionu, trzeba jej koniecznie spróbować, bo nigdzie indziej nie smaku[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Gdzie zjeść w Walencji? 3 miesiące, 2 tygodnie temu
W Walencji odkryłem kuchnię hiszpańską na nowo! Gastronomia stoi tu na bardzo wysokim poziomie. Na pewno pomagają temu lokalne produkty, które mają w sobie tyle smaku od południowego słońca, że smakują najlepiej n[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pionowy tort porzeczkowy 3 miesiące, 3 tygodnie temu
Pionowy tort to ciasto przypominające biszkoptową roladę, znane jako vertical layer cake. Zamiast wycinać z biszkoptu okrągłe blaty i przekładać je kremem, pieczemy tutaj prostokątne ciasto, tniemy je na paski i[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Zupa krem z czerwonej kapusty 3 miesiące, 3 tygodnie temu
Czerwona kapusta to moim zdaniem jedno z najbardziej magicznych warzyw. Z nazwy czerwona, w kolorze fioletowa, po ugotowaniu jakby niebieska, a po dodaniu soku z cytryny lub innego kwasu staje się różowa. Z dr[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tarta piña colada 3 miesiące, 4 tygodnie temu
Ta tarta piña colada to mój pomysł na smakowite ciasto zainspirowane popularnym koktajlem na bazie rumu z mlekiem kokosowym i sokiem z ananasa. Jest naprawdę doskonała i smakuje niczym wakacje w jakimś egzot[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tepache – meksykański napój z fermentowanych skórek ananasa 4 miesiące temu
Tepache to jeden z najpopularniejszych meksykańskich napojów, obok atoles, aguas frescas, michelady, horchaty czy pulque. Po raz pierwszy spróbowałem go w Molino El Pujol w Mieście Meksyk i od razu pokochałem ten s[…]
- Załaduj więcej