Food-Square – o jedzeniu do kwadratu!
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ravioli z burakiem i ricottą podane z pistacjową gremolatą 2 miesiące, 1 tydzień temu
Ravioli z burakiem i ricottą podane z pistacjową gremolatą to mój pomysł na te włoskie pierożki w oryginalnym wydaniu. Przygotowałem do nich wegetariański farsz na bazie sera ricotta z dodatkiem purée z buraków,[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tarteletki z lemon curd z bergamotką i bezą włoską 2 miesiące, 2 tygodnie temu
Tarteletki z lemon curd i bezą włoską to cukierniczy klasyk, którego chyba nie trzeba specjalnie przedstawiać. Kruche ciasto skrywające cudowny cytrynowy krem jest czymś, co uwielbia każdy łasuch. Połączen[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Onigirazu – japońska kanapka z ryżu i wodorostów nori 2 miesiące, 2 tygodnie temu
Onigirazu to japońska kanapka z ryżu owinięta w wodorosty nori. Bardzo przypomina popularne trójkątne onigiri, jednakże różni się formą podania. Onigirazu jest bardzo proste w przygotowaniu i stanowi świetny p[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Mango pomelo sago 2 miesiące, 3 tygodnie temu
Mango pomelo sago to przepyszny deser rodem z Hong Kongu. Jego chińska nazwa (chiń. 楊枝甘露) oznacza dosłownie mannę z gałązek wierzby. Za tym poetyckim określeniem kryje się orzeźwienie płynące z tego deseru, które[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Suan La Tang – chińska zupa ostro-kwaśna 2 miesiące, 3 tygodnie temu
Suan La Tang (chiń. 酸辣汤) to słynna chińska zupa ostro-kwaśna, która zdobyła renomę na całym świecie i stała się jedną z popularniejszych potraw w azjatyckich barach. Danie to pochodzi z Syczuanu, chociaż niekiedy[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Dorsz w mleku kokosowym z pak choi 2 miesiące, 4 tygodnie temu
Dorsz w mleku kokosowym z pak choi to pomysł na ekspresowy obiad w tajskim stylu. Do jego przygotowania zainspirowała mnie kokosowa zupa tom kha, a w zasadzie jej oryginalny smak. Mleko kokosowe postanowiłem po[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Hawajskie bułeczki z szarpaną wieprzowiną i ananasem 3 miesiące temu
Jakiś czas temu przygotowując enchiladas z birria de cerdo upiekłem za dużo szarpanej wieprzowiny. Postanowiłem ją wykorzystać w jakiś ciekawy sposób i w oko wpadły mi hawajskie bułeczki do odrywania, które post[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Babeczki piernikowe z bananem i kremem maślanym 3 miesiące, 1 tydzień temu
Dzisiaj przygotowałem dla Was taki bożonarodzeniowy przepis last minute, który możecie przygotować dosłownie w ostatniej chwili. Te babeczki piernikowe z bananem i kremem maślanym nie tylko dobrze smakują, ale i ś[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Hot Toddy – grzaniec z whisky 3 miesiące, 1 tydzień temu
Hot Toddy to popularny koktajl na bazie whisky serwowany na ciepło. Napój szczególnie popularny jest w Szkocji i Irlandii, skąd pochodzi. Hot Toddy bywa również nazywany Hot Tottie albo cough syrup, ze wzglę[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Baked Alaska – deser lodowy z bezą włoską 3 miesiące, 2 tygodnie temu
Baked Alaska, czyli pieczona Alaska (znana też jako Bombe Alaska) to wyjątkowy deser, w którym lód spotyka się z ogniem. Zasadniczo jest to lodowa kopuła ułożona na biszkopcie i pokryta kołderką z bezy włoskiej[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Panettone – włoska babka bożonarodzeniowa 3 miesiące, 3 tygodnie temu
We Włoszech czas zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia z pewnością zwiastuje jeden wypiek, który pojawia się na sklepowych półkach i we wszystkich cukierniach. Mowa tutaj oczywiście o panettone – cudownej drożdż[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Zakwas z buraków 3 miesiące, 3 tygodnie temu
Zakwas z buraków to nieodłączny element kuchni polskiej. Jednakże nie tylko przydaje się jako obowiązkowy składnik wigilijnego barszczu, ale to także swoisty super-food, który działa prozdrowotnie. Dlatego z[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sernik miodowy na spodzie piernikowym 3 miesiące, 3 tygodnie temu
Ten sernik miodowy na spodzie piernikowym to moja propozycja na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Jeśli znudziły się Wam już klasyczne ciasta, to będzie on idealnym wyborem. Ten sernik jest ultra kremowy[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Świąteczne maślane ciasteczka z bergamotką i imbirem 4 miesiące temu
Te proste maślane ciasteczka z bergamotką i imbirem upiekłem z myślą od nadchodzących Świętach Bożego Narodzenia. Mogą być świetną alternatywą dla pierniczków. Przygotowałem je z klasycznego kruchego ciasta[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sernik z prażonymi jabłkami i solonym karmelem 4 miesiące temu
Sernik z prażonymi jabłkami i solonym karmelem to moja propozycja na idealne ciacho na jesienne dni! Zamiast klasycznego kruchego ciasta, przygotowałem go na spodzie z płatków owsianych i orzechów włoskich. Do teg[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Kolorowa chałka 4 miesiące temu
Któż nie kocha domowej chałki? Moim zdaniem, obok maślanej brioszki, to najlepsze pieczywo pod słońcem. Zwykle piekę tradycyjny warkocz z ciasta drożdżowego i obsypuję go obficie kruszonką, jednakże tym razem posta[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Zupa krem z soczewicy 4 miesiące, 1 tydzień temu
Ta zupa krem z soczewicy to prosty przepis na szybkie i sycące danie. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu i nie wymaga gotowania bulionu. Dodatkowo jest pełna warzyw, ma piękny pomarańczowy kolor, a samo dan[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Bułeczki bao z chrupiącym tofu i kimchi z marchewki 4 miesiące, 1 tydzień temu
Bułeczki bao to jeden z klasyków kuchni Dalekiego Wschodu. To gotowane na parze pszenne pieczywo jest popularne nie tylko w Chinach, gdzie je wymyślono, ale także w Japonii, na Tajwanie, czy w Indonezji. Bao do złu[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Kimchi z marchewki 4 miesiące, 1 tydzień temu
O mojej miłości do kimchi zapewne już wiecie. Ta koreańska kiszonka zdobyła moje serce i zawsze mam jej solidne zapasy w lodówce. Najczęściej przygotowuję klasyczne baechu kimchi z kapusty pekińskiej, jednakże[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Focaccia z gochujang 4 miesiące, 2 tygodnie temu
Zamarzył mi się smakowity mariaż Italii z Koreą, w którym najlepsze włoskie pieczywo, łączy się ze smakami kraju, w którym narodziło się kimchi. Tak powstała focaccia z gochujang – pikantną paprykową pastą[…]
- Załaduj więcej