Food-Square – o jedzeniu do kwadratu!
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Domowe bajgle z koperkowym twarożkiem i wędzonym łososiem 2 miesiące temu
Czy Wy też kochacie bajgle? Pamiętam, jak nieco ponad 10 lat temu stały się szalenie popularne w licznych śniadaniowniach i piekarniach. Sam nawet miałem epizod w swojej kulinarnej karierze, gdzie stworzyłem menu d[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Eklery z solonym karmelem 2 miesiące temu
Chyba ze wszystkich ciastek, które dotychczas upiekłem te eklery z solonym karmelem, zajmują miejsce w pierwszej trójce na podium moich ulubionych. Oczywiście to przede wszystkim zasługa karmelu z dodatkiem soli[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tteokbokki – koreańskie kopytka w ostrym sosie zapiekane pod serem 2 miesiące, 1 tydzień temu
Tteokbokki (kor. 떡볶이), czyli koreańskie kopytka, to jeden z najpopularniejszych street-foodów w tym kraju. Zwykle są serwowane w barach typu bunsikjip (kor. 분식집), specjalizujących się w szybkich i niedrogich posił[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Kimchi guk – koreańska zupa z kimchi 2 miesiące, 2 tygodnie temu
Kimchi guk (kor. 김치국), czyli koreańska zupa z kimchi to obok miyeok guk – zupy z wodorostów, zwanej urodzinową, najpopularniejszy eintopf z tego kraju. Można ją nazwać takim koreańskim kapuśniakiem w mocno pikantn[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ziemniaki Hasselback z kurkumą i miodem 2 miesiące, 2 tygodnie temu
Ziemniaków Hasselback chyba nie trzeba nikomu specjalnie przedstawiać, ale jeśli jeszcze o nich nie słyszeliście to krótkie przypomnienie. Ten szwedzki sposób na ziemniaki, zwane w oryginale hassel[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Zupa krem z marchwi z chipsami z jarmużu 2 miesiące, 3 tygodnie temu
Ta zupa krem z marchwi to idealny sposób na przemycenie dużej porcji warzyw! Dodatkowo cudownie rozgrzewa za sprawą solidnej porcji imbiru, czosnku i aromatycznych przypraw i co najlepsze nie wymaga gotowania wc[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Piernikowe Bûche de Noël z powidłami śliwkowymi 3 miesiące, 1 tydzień temu
Bûche de Noël to tradycyjne bożonarodzeniowe ciasto wypiekane na Święta we Francji. Chociaż swoją popularnością zdobyło także inne kraje. Przygotowuje się w całej Frankofonii, w tym we francuskojęz[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Szklarnia z piernika 3 miesiące, 2 tygodnie temu
Jeśli znudził się Wam już klasyczny domek z piernika, to mam dla Was coś ekstra! Ta szklarnia z piernika to przepiękna ozdoba w sam raz na Święta Bożego Narodzenia! Robi się ją równie prosto jak tradycyjną[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Makowiec w cieście półfrancuskim 3 miesiące, 2 tygodnie temu
Co jak co, ale Święta Bożego Narodzenia bez makowca istnieć nie mogą! To chyba jeden z najpopularniejszych wypieków na polskim stole w tym czasie i w moim domu nigdy nie może go zabraknąć. Najbardziej popularn[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Julskinka – pieczona szynka po szwedzku 3 miesiące, 2 tygodnie temu
Julskinka, czyli ze szwedzkiego świąteczna szynka, to tradycyjny skandynawski przepis, bez którego nie może istnieć Boże Narodzenie. Zwyczaj ten ponoć pochodzi jeszcze z czasów pogańskich i nordyckiego obrządku[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Miodownik z kajmakiem 3 miesiące, 3 tygodnie temu
W zeszłym roku podałem Wam przepis na mój ulubiony miodownik z kremem z kaszy manny, jednakże w tym chciałbym przybliżyć Wam wersję z kajmakiem, którą poznałem kilka lat temu w jednej z wrocławskich kawiarni. M[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Domek z piernika 3 miesiące, 3 tygodnie temu
Domek z piernika to idealny wypiek na Święta Bożego Narodzenia. Wprawdzie niekoniecznie, tylko żeby go zjeść, ale przede wszystkim dlatego, że wprowadza od razu magiczną atmosferę w domu. Taka piernikowa chatka n[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Seleryba po grecku z pastą gochujang 3 miesiące, 3 tygodnie temu
Ryba po grecku to chyba jedno z najsłynniejszych polskich wigilijnych dań, które musi się znaleźć na świątecznym stole wśród 12 tradycyjnych potraw. Mimo że nie jest to zbyt wyszukany przepis i wydaje się być ju[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Spalony sernik baskijski 4 miesiące temu
Spalony sernik baskijski od lat święci triumfy w Internecie, jak i w wielu kawiarniach na całym świecie. Trudno się dziwić, bo jest to sernik jak marzenie! Idealnie kremowy, wilgotny, mięciutki i delikatny. Smakie[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Babka dyniowa 4 miesiące temu
Ta babka dyniowa to zdecydowanie jedno z najlepszych ciast na jesień! Za sprawą dużej ilości dyniowego purée jest niezwykle wilgotna, zaś dodatek korzennych przypraw sprawia, że trudno przejść obok niej obojętni[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Placki dyniowe z ziołowym serkiem i łososiem wędzonym 4 miesiące, 1 tydzień temu
W tym roku wpadł mi do głowy pomysł przygotowania dyniowych placków podobnych do angielskich hash browns. Zamiast ziemniaków użyłem jednak startą na grubych oczkach dynię (u mnie hokkaido, ale dobrze sprawdzi[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Raclette – szwajcarska serowa uczta 4 miesiące, 2 tygodnie temu
Myśląc o szwajcarskiej kuchni zapewne każdemu z nas pierwsze, co przychodzi do głowy to oczywiście ser i jest to jak najbardziej prawidłowe skojarzenie, bowiem ten alpejski kraj zdecydowanie słynie z najlep[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Z wizytą w Domu Czekolady: Lindt Home of Chocolate w Zurychu 4 miesiące, 2 tygodnie temu
Jednym z moich wielkich marzeń było zawsze odwiedzenie fabryki czekolady i poniekąd się ono spełniło. Mając 12 godzin oczekiwania na przesiadkę w Zurichu, postanowiłem ten czas dobrze wykorzystać. Poza oczywisty[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Picarones – peruwiańskie pączki z dyni i batatów 4 miesiące, 3 tygodnie temu
Picarones to słynne peruwiańskie pączki, które przygotowuje się z dyni i batatów. Tradycyjnie można je kupić na wielu tamtejszych ulicznych straganach. Ich powstanie datuje się na czasy Wicekrólestwa Peru, kie[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Babeczki Dextera 5 miesięcy temu
Te krwiste babeczki przygotowałem specjalnie na Halloween. Nawiązują one do popularnego serialu i swego czasu robiły furorę w mediach społecznościowych. Mimo że wyglądają przerażająco, to są strasznie pyszne, a ic[…]
- Załaduj więcej