Food-Square – o jedzeniu do kwadratu!
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tamago sando – japońska kanapka z pastą jajeczną 10 miesięcy temu
Tamago sando to chyba najsłynniejsza japońska kanapka! Do kupienia na każdym roku w sieciówce 7-Eleven, a także w licznych kawiarniach, które się w niej specjalizują. Tak banalna w swojej prostocie i w gruncie[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Shokupan – japoński chleb mleczny 10 miesięcy temu
Jeśli marzy Wam się najbardziej delikatny chleb pod słońcem, to odpowiedź jest jedna: shokupan! Ten japoński chleb mleczny nie ma sobie równych. Jest puszysty niczym glutenowa poduszeczka i tak delikatny, że nie[…]

-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ciasteczka migdałowe z kremem cytrynowym 10 miesięcy, 1 tydzień temu
Ostatnio Pani z mojego ulubionego warzywniaka podarowała mi cały worek sycylijskich cytryn. Potrzebowałem tylko kilku do jednego przepisu, ale było ich tyle, że nie mogłem się oprzeć, aby coś więcej z nich przy[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Okonomiyaki — japoński placek z kapusty z krewetkami 10 miesięcy, 1 tydzień temu
Okonomiyaki to pyszny japoński placek z kapusty. Niektórzy gaijini mówią o nim „japońska pizza”. Sam jednak uważam, że to określenie zupełnie nie pasuje do tego dania. To typowy japoński street-food, który powstał[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Lubelskie cebularze 10 miesięcy, 1 tydzień temu
Cebularze to moje wspomnienie z czasów szkolnych. Pamiętam jak dziś, że po szkole chodziliśmy z kolegami z klasy na te smakowite drożdżówki z cebulą oraz makiem do pobliskiej piekarni. Często pojawiały się one ró[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sernik Irysek z makiem i kajmakiem 10 miesięcy, 2 tygodnie temu
Pamiętacie cukierki Iryski? Te karmelowe cukierki z makiem były w dzieciństwie jedynymi z moich ulubionych. Ostatnio wspominając ich smak, postanowiłem nieco się nimi zainspirować i upiec sernik, który do nich na[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ravioli z burakiem i ricottą podane z pistacjową gremolatą 10 miesięcy, 2 tygodnie temu
Ravioli z burakiem i ricottą podane z pistacjową gremolatą to mój pomysł na te włoskie pierożki w oryginalnym wydaniu. Przygotowałem do nich wegetariański farsz na bazie sera ricotta z dodatkiem purée z buraków,[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tarteletki z lemon curd z bergamotką i bezą włoską 10 miesięcy, 3 tygodnie temu
Tarteletki z lemon curd i bezą włoską to cukierniczy klasyk, którego chyba nie trzeba specjalnie przedstawiać. Kruche ciasto skrywające cudowny cytrynowy krem jest czymś, co uwielbia każdy łasuch. Połączen[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Onigirazu – japońska kanapka z ryżu i wodorostów nori 10 miesięcy, 3 tygodnie temu
Onigirazu to japońska kanapka z ryżu owinięta w wodorosty nori. Bardzo przypomina popularne trójkątne onigiri, jednakże różni się formą podania. Onigirazu jest bardzo proste w przygotowaniu i stanowi świetny p[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Mango pomelo sago 10 miesięcy, 4 tygodnie temu
Mango pomelo sago to przepyszny deser rodem z Hong Kongu. Jego chińska nazwa (chiń. 楊枝甘露) oznacza dosłownie mannę z gałązek wierzby. Za tym poetyckim określeniem kryje się orzeźwienie płynące z tego deseru, które[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Suan La Tang – chińska zupa ostro-kwaśna 11 miesięcy temu
Suan La Tang (chiń. 酸辣汤) to słynna chińska zupa ostro-kwaśna, która zdobyła renomę na całym świecie i stała się jedną z popularniejszych potraw w azjatyckich barach. Danie to pochodzi z Syczuanu, chociaż niekiedy[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Dorsz w mleku kokosowym z pak choi 11 miesięcy temu
Dorsz w mleku kokosowym z pak choi to pomysł na ekspresowy obiad w tajskim stylu. Do jego przygotowania zainspirowała mnie kokosowa zupa tom kha, a w zasadzie jej oryginalny smak. Mleko kokosowe postanowiłem po[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Hawajskie bułeczki z szarpaną wieprzowiną i ananasem 11 miesięcy, 1 tydzień temu
Jakiś czas temu przygotowując enchiladas z birria de cerdo upiekłem za dużo szarpanej wieprzowiny. Postanowiłem ją wykorzystać w jakiś ciekawy sposób i w oko wpadły mi hawajskie bułeczki do odrywania, które post[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Babeczki piernikowe z bananem i kremem maślanym 11 miesięcy, 2 tygodnie temu
Dzisiaj przygotowałem dla Was taki bożonarodzeniowy przepis last minute, który możecie przygotować dosłownie w ostatniej chwili. Te babeczki piernikowe z bananem i kremem maślanym nie tylko dobrze smakują, ale i ś[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Hot Toddy – grzaniec z whisky 11 miesięcy, 2 tygodnie temu
Hot Toddy to popularny koktajl na bazie whisky serwowany na ciepło. Napój szczególnie popularny jest w Szkocji i Irlandii, skąd pochodzi. Hot Toddy bywa również nazywany Hot Tottie albo cough syrup, ze wzglę[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Baked Alaska – deser lodowy z bezą włoską 11 miesięcy, 3 tygodnie temu
Baked Alaska, czyli pieczona Alaska (znana też jako Bombe Alaska) to wyjątkowy deser, w którym lód spotyka się z ogniem. Zasadniczo jest to lodowa kopuła ułożona na biszkopcie i pokryta kołderką z bezy włoskiej[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Panettone – włoska babka bożonarodzeniowa 11 miesięcy, 4 tygodnie temu
We Włoszech czas zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia z pewnością zwiastuje jeden wypiek, który pojawia się na sklepowych półkach i we wszystkich cukierniach. Mowa tutaj oczywiście o panettone – cudownej drożdż[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Zakwas z buraków 12 miesięcy temu
Zakwas z buraków to nieodłączny element kuchni polskiej. Jednakże nie tylko przydaje się jako obowiązkowy składnik wigilijnego barszczu, ale to także swoisty super-food, który działa prozdrowotnie. Dlatego z[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sernik miodowy na spodzie piernikowym 12 miesięcy temu
Ten sernik miodowy na spodzie piernikowym to moja propozycja na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Jeśli znudziły się Wam już klasyczne ciasta, to będzie on idealnym wyborem. Ten sernik jest ultra kremowy[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Świąteczne maślane ciasteczka z bergamotką i imbirem 1 rok temu
Te proste maślane ciasteczka z bergamotką i imbirem upiekłem z myślą od nadchodzących Świętach Bożego Narodzenia. Mogą być świetną alternatywą dla pierniczków. Przygotowałem je z klasycznego kruchego ciasta[…]
- Załaduj więcej