Food-Square – o jedzeniu do kwadratu!
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Co zjeść w Walencji? 8 miesięcy, 3 tygodnie temu
Walencja to niesamowicie bogaty kulinarnie region. Trudno się dziwić, gdyż skąpane południowym słońcem żyzne ziemie dają solidną podstawę do niezwykle obfitej kuchni. A jeśli dodamy do tego jeszcze dostęp do m[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Agua de Valencia 8 miesięcy, 3 tygodnie temu
Walencja słynie nie tylko z najpopularniejszego hiszpańskiego dania, jaką jest paella, ale również z doskonałych pomarańczy. Moim zdaniem mogą one konkurować tylko z tymi sycylijskimi. Świeżo wyciśnięty[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Paella valenciana 8 miesięcy, 3 tygodnie temu
Paella to najbardziej rozpoznawalne na świecie hiszpańskie danie i ogromna duma Comunitat Valenciana (Wspólnoty Walenckiej). Jadąc do tego regionu, trzeba jej koniecznie spróbować, bo nigdzie indziej nie smaku[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Gdzie zjeść w Walencji? 8 miesięcy, 3 tygodnie temu
W Walencji odkryłem kuchnię hiszpańską na nowo! Gastronomia stoi tu na bardzo wysokim poziomie. Na pewno pomagają temu lokalne produkty, które mają w sobie tyle smaku od południowego słońca, że smakują najlepiej n[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pionowy tort porzeczkowy 9 miesięcy temu
Pionowy tort to ciasto przypominające biszkoptową roladę, znane jako vertical layer cake. Zamiast wycinać z biszkoptu okrągłe blaty i przekładać je kremem, pieczemy tutaj prostokątne ciasto, tniemy je na paski i[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Zupa krem z czerwonej kapusty 9 miesięcy temu
Czerwona kapusta to moim zdaniem jedno z najbardziej magicznych warzyw. Z nazwy czerwona, w kolorze fioletowa, po ugotowaniu jakby niebieska, a po dodaniu soku z cytryny lub innego kwasu staje się różowa. Z dr[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tarta piña colada 9 miesięcy, 1 tydzień temu
Ta tarta piña colada to mój pomysł na smakowite ciasto zainspirowane popularnym koktajlem na bazie rumu z mlekiem kokosowym i sokiem z ananasa. Jest naprawdę doskonała i smakuje niczym wakacje w jakimś egzot[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tepache – meksykański napój z fermentowanych skórek ananasa 9 miesięcy, 1 tydzień temu
Tepache to jeden z najpopularniejszych meksykańskich napojów, obok atoles, aguas frescas, michelady, horchaty czy pulque. Po raz pierwszy spróbowałem go w Molino El Pujol w Mieście Meksyk i od razu pokochałem ten s[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ciasto malinowa chmurka 9 miesięcy, 2 tygodnie temu
Malinowa chmurka to ciasto, którego nie trzeba specjalnie przedstawiać. Jest powszechnie znane i lubiane. To jedno z moich ulubionych wypieków na lato, chociaż świetnie się sprawdza o każdej porze roku. Co w nim ta[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Truskawkowe entremets z aloesem 9 miesięcy, 2 tygodnie temu
Dzisiaj mam dla Was przepis na nową monoporcję, którą ostatnio wyczarowałem – truskawkowe entremets z aloesem. Postanowiłem wykorzystać końcówkę sezonu na truskawki oraz puszkę aloesu w syropie, którą udało[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Semifreddo z malinami i pistacjami 9 miesięcy, 3 tygodnie temu
Semifreddo to popularny włoski deser lodowy. Konsystencją przypomina on zmrożony mus. Chociaż jest mniej napowietrzony niż klasyczne włoskie gelato. Stąd również nazwa, którą możemy przetłumaczyć jako „w połowie zi[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Jagodowy torcik musowy 9 miesięcy, 3 tygodnie temu
Sezon na jagody trwa w najlepsze! Dlatego przygotowałem tego lata jeszcze jeden deser z tymi pysznymi owocami. Chociaż nic nie stoi tu na przeszkodzie, aby poza sezonem użyć mrożonych jagód. Można je także wymieni[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pyry z gzikiem 2.0 9 miesięcy, 3 tygodnie temu
Myślę, że pyry z gzikiem nie trzeba nikomu specjalnie przedstawiać. Ta wielkopolska potrawa zdobyła popularność w całej Polsce. W końcu trudno się dziwić, skoro kartofle i twaróg to dwa nasze dobra narodowe. D[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Kiszone rzodkiewki 9 miesięcy, 3 tygodnie temu
Kiszone rzodkiewki to pyszny chrupiący dodatek do wielu potraw. Świetnie nadadzą się do kanapek, twarożków, sałatek, czy po prostu do zajadania solo. Obok małosolnych często goszczą u mnie w sezonie ogórkowym[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Michelada – meksykański koktajl na bazie piwa 10 miesięcy temu
Michelada to najpopularniejszy napój z meksykańskich barów. Jest to koktajl na bazie jasnego piwa z sokiem z limonki i przeróżnymi salsami (zwykle pikantnymi), który podaje się w szklance z crustą z soli oraz kr[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Eklery z jagodami 10 miesięcy temu
Odkąd odkryłem najlepszy przepis na eklery w Szkole Cukiernictwa Le Cordon Bleu, piekę je na okrągło! Ta sprawdzona receptura to połowa sukcesu w przygotowaniu idealnych ciastek z parzonego ciasta. Dzięki niej ek[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Fiński pieczony naleśnik pannukakku z mąki owsianej z jagodami 10 miesięcy temu
Pieczone naleśniki robią w ostatnim czasie furorę. Trudno się dziwić, gdyż ich przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy zmiksować składniki i wstawić do piekarnika, aby już po kwadransie lub dwóch ciesz[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Granita cytrynowa 10 miesięcy, 1 tydzień temu
Granita to tradycyjny deser rodem z Sycylii. Znajdziemy ją w większości kawiarni i lodziarni od Palermo po Katanię. Mieszkańcy tej pięknej włoskiej wyspy zwykle raczą się nią o poranku, zagryzając maślaną br[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tarta z truskawkami, miętą, kremem waniliowym i bitą śmietaną 10 miesięcy, 1 tydzień temu
Lato to idealny czas na tarty z owocami! Kruchy maślany spód, dobry krem i solidna porcja owoców to przepis na słodki sukces. Na moim blogu znajdziecie sporo pomysłów na takie wypieki, ale tym razem przyg[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Szybki placek z owocami 10 miesięcy, 2 tygodnie temu
Z czym kojarzy Wam się lato? Mnie z dniami spędzonymi u Babci, zbieraniem owoców na ogrodzie, które kolorowały dłonie i słodkimi wypiekami z ich udziałem, podczas których gdzieś w tle leciała polka Lata z Radiem.[…]
- Załaduj więcej