Food-Square – o jedzeniu do kwadratu!
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pączki z marakują i kremem waniliowym 9 miesięcy, 2 tygodnie temu
Te pączki z marakują i kremem waniliowym to prawdziwy tłustoczwartkowy food porn! Gdy tylko ujrzałem je na Instagramie mojej ulubionej warszawskiej cukierni Deseo od razu wiedziałem, że będę musiał zrobić podobne w[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Papanasi – rumuńskie pączki serowe 9 miesięcy, 2 tygodnie temu
Papanasi (oryginalna pisownia papanași) to słynne rumuńskie pączki serowe. Do złudzenia przypominają one nasze polskie oponki serowe, jednakże wykorzystuje się w nich nie tylko gniazdko, ale i kulkę z ciasta i[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Okrągłe croissanty z pistacjami z Lafayette 9 miesięcy, 3 tygodnie temu
Rok 2023 w cukiernictwie zdecydowanie należał do okrągłych croissantów! Croissant wheels, croissant rolls, czy croons to jedne z nazw, jakie zyskał ten viralowy wypiek z drożdżowego ciasta laminowanego masłem.[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Paris Brest – francuski wieniec z kremem pralinowym 9 miesięcy, 4 tygodnie temu
Paris Brest to słynne francuskie ciasto stworzone przez cukiernika Louisa Duranda z Maisons-Laffitte w 1910 roku na cześć wyścigu kolarskiego Paris–Brest–Paris (PBP). Wieniec z ciasta parzonego (pâte à choux) za[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Domowe bajgle z koperkowym twarożkiem i wędzonym łososiem 10 miesięcy temu
Czy Wy też kochacie bajgle? Pamiętam, jak nieco ponad 10 lat temu stały się szalenie popularne w licznych śniadaniowniach i piekarniach. Sam nawet miałem epizod w swojej kulinarnej karierze, gdzie stworzyłem menu d[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Eklery z solonym karmelem 10 miesięcy temu
Chyba ze wszystkich ciastek, które dotychczas upiekłem te eklery z solonym karmelem, zajmują miejsce w pierwszej trójce na podium moich ulubionych. Oczywiście to przede wszystkim zasługa karmelu z dodatkiem soli[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tteokbokki – koreańskie kopytka w ostrym sosie zapiekane pod serem 10 miesięcy, 1 tydzień temu
Tteokbokki (kor. 떡볶이), czyli koreańskie kopytka, to jeden z najpopularniejszych street-foodów w tym kraju. Zwykle są serwowane w barach typu bunsikjip (kor. 분식집), specjalizujących się w szybkich i niedrogich posił[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Kimchi guk – koreańska zupa z kimchi 10 miesięcy, 1 tydzień temu
Kimchi guk (kor. 김치국), czyli koreańska zupa z kimchi to obok miyeok guk – zupy z wodorostów, zwanej urodzinową, najpopularniejszy eintopf z tego kraju. Można ją nazwać takim koreańskim kapuśniakiem w mocno pikantn[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ziemniaki Hasselback z kurkumą i miodem 10 miesięcy, 2 tygodnie temu
Ziemniaków Hasselback chyba nie trzeba nikomu specjalnie przedstawiać, ale jeśli jeszcze o nich nie słyszeliście to krótkie przypomnienie. Ten szwedzki sposób na ziemniaki, zwane w oryginale hassel[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Zupa krem z marchwi z chipsami z jarmużu 10 miesięcy, 2 tygodnie temu
Ta zupa krem z marchwi to idealny sposób na przemycenie dużej porcji warzyw! Dodatkowo cudownie rozgrzewa za sprawą solidnej porcji imbiru, czosnku i aromatycznych przypraw i co najlepsze nie wymaga gotowania wc[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Piernikowe Bûche de Noël z powidłami śliwkowymi 11 miesięcy, 1 tydzień temu
Bûche de Noël to tradycyjne bożonarodzeniowe ciasto wypiekane na Święta we Francji. Chociaż swoją popularnością zdobyło także inne kraje. Przygotowuje się w całej Frankofonii, w tym we francuskojęz[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Szklarnia z piernika 11 miesięcy, 1 tydzień temu
Jeśli znudził się Wam już klasyczny domek z piernika, to mam dla Was coś ekstra! Ta szklarnia z piernika to przepiękna ozdoba w sam raz na Święta Bożego Narodzenia! Robi się ją równie prosto jak tradycyjną[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Makowiec w cieście półfrancuskim 11 miesięcy, 2 tygodnie temu
Co jak co, ale Święta Bożego Narodzenia bez makowca istnieć nie mogą! To chyba jeden z najpopularniejszych wypieków na polskim stole w tym czasie i w moim domu nigdy nie może go zabraknąć. Najbardziej popularn[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Julskinka – pieczona szynka po szwedzku 11 miesięcy, 2 tygodnie temu
Julskinka, czyli ze szwedzkiego świąteczna szynka, to tradycyjny skandynawski przepis, bez którego nie może istnieć Boże Narodzenie. Zwyczaj ten ponoć pochodzi jeszcze z czasów pogańskich i nordyckiego obrządku[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Miodownik z kajmakiem 11 miesięcy, 2 tygodnie temu
W zeszłym roku podałem Wam przepis na mój ulubiony miodownik z kremem z kaszy manny, jednakże w tym chciałbym przybliżyć Wam wersję z kajmakiem, którą poznałem kilka lat temu w jednej z wrocławskich kawiarni. M[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Domek z piernika 11 miesięcy, 3 tygodnie temu
Domek z piernika to idealny wypiek na Święta Bożego Narodzenia. Wprawdzie niekoniecznie, tylko żeby go zjeść, ale przede wszystkim dlatego, że wprowadza od razu magiczną atmosferę w domu. Taka piernikowa chatka n[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Seleryba po grecku z pastą gochujang 11 miesięcy, 3 tygodnie temu
Ryba po grecku to chyba jedno z najsłynniejszych polskich wigilijnych dań, które musi się znaleźć na świątecznym stole wśród 12 tradycyjnych potraw. Mimo że nie jest to zbyt wyszukany przepis i wydaje się być ju[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Spalony sernik baskijski 11 miesięcy, 4 tygodnie temu
Spalony sernik baskijski od lat święci triumfy w Internecie, jak i w wielu kawiarniach na całym świecie. Trudno się dziwić, bo jest to sernik jak marzenie! Idealnie kremowy, wilgotny, mięciutki i delikatny. Smakie[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Babka dyniowa 1 rok temu
Ta babka dyniowa to zdecydowanie jedno z najlepszych ciast na jesień! Za sprawą dużej ilości dyniowego purée jest niezwykle wilgotna, zaś dodatek korzennych przypraw sprawia, że trudno przejść obok niej obojętni[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Placki dyniowe z ziołowym serkiem i łososiem wędzonym 1 rok temu
W tym roku wpadł mi do głowy pomysł przygotowania dyniowych placków podobnych do angielskich hash browns. Zamiast ziemniaków użyłem jednak startą na grubych oczkach dynię (u mnie hokkaido, ale dobrze sprawdzi[…]
- Załaduj więcej