Kucharzyca

  • Sorgo w Polsce jest mało popularne, choć co raz częściej można spotkać na sklepowej półce. Należy do rodziny traw i choć jest bardzo łatwe w uprawie, w Polsce nie jest powszechne. Sorgo jest bezgluteno[…]

  • 4 porcje:2 bakłażany400 g naturalnego jogurtu1 mała główka czosnkułyżeczka musztardyprzyprawy: sól, mielona kolendra, pieprz

    Bakłażany pieczemy w całości przez ok. 45 minut, w 180 st. C.Główkę czosnku dodaje[…]

  • Kucharzyca dodał(a) nowy wpis, Chleb na sodzie 4 lata temu

    400 g mąki orkiszowej lub pszennej, najlepiej chlebowej typ 750 lub 650250 g jogurtu (szklanka)125 ml mleka (1/2 szklanki)2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka sody1 łyżeczka soliopcjonalnie siemię lniane lub pes[…]

  • 500 g mąki jasnej orkiszowej lub pszennej50 g ksylitolu150 g miękkiego masła4 jajka60 ml mleka (ok. 1/4 szklanki)40 g świeżych drożdży lub 7-8 g instant/suszonychszczypta soli

    Mleko zagrzewamy do temper[…]

  • Kolejny sposób na owsiankę, by była smaczna i treściwa. Dodałam do niej siemię lniane, banana i twarożek.

    1 porcja:50 g płatków owsianych (ok. 5 łyżek)szklanka mleka lub napoju roślinnego1 łyżka siemienia lni[…]

  • 2 porcje:

    150 g ryżu do risotto200 ml wody100 ml białego wytrawnego wina3 łyżki mleczka kokosowego2 łyżki oliwy z oliwek1 puszka konserwowej kukurydzy1 ząbek czosnkułyżeczka soli1/2 łyżeczki pieprzu ziołowegos[…]

  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej1,5 szklanka mąki orkiszowej lub innej, dowolnej2 szklanki jogurtu naturalnego1 łyżeczka sody oczyszczonej2 jajka1 łyżeczka esencji waniliowej1 łyżka cukru wanilin[…]

  • ok. 12 ptysi1/2 szklanki mleka1/2 szklanki wody70 g masła1 szklanka mąki jasnej1/2 łyżeczki soli3-4 jajka

    nadzienie:200 g chudego twarogu100 g jogurtumały ogórek3-4 rzodkiewki lub kawałek białej rzodkwi[…]

  • 300 g mleka60 g miękkiego masła lub oleju kokosowego20 g świeżych drożdży, pokruszonych lub 2 łyżeczki suchych drożdży (8 g)50 g ksylitolu250 g mąki orkiszowej300 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej lub pszennej1 ły[…]

  • 1 mniejsza cukinia1 marchewka2 jajka1 szklanka mąki kukurydzianejok. 300 g twarogu chudego

    Warzywa oczyszczamy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Twaróg miksujemy z jajkami. Następnie dodajemy warzywa, mi[…]

  • 2 porcje:

    150 g ryżu do risotto300 ml wodysok z 1 cytryny3 łyżki oliwy z oliwek1 mała puszka kukurydzy, ok. 100 gok. 200 g mango świeżego lub konserwowegołyżeczka solipieprz czarny, grubo mielonyszczypta gałki m[…]

  • 12 babeczek:180 g mąki okiszowej (szklanka i czubata łyżka)30 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)100 g ksylitolu lub cukru (niewiele ponad szklanka)90 g miękkiego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia2 jajka1 większa g[…]

  • 400 g twarogu chudego150 g jagód, świeżych lub mrożonych1 jajko280 g mąki orkiszowej lub pszennej80 g skrobi ziemniaczanejszczypta soli

    Jagody miksujemy przy użyciu blendera. Twaróg zagniatamy z jajkiem.[…]

  • 300 g mleka20 g miękkiego masła3 żółtka20 g świeżych drożdży, pokruszonych lub 2 łyżeczki suchych drożdży (8 g)50 g ksylitolu550 g mąki orkiszowej1 łyżeczka soli1 jajko, delikatnie roztrzepane, do[…]

  • Parowańce:

    50 ml wody3 łyżki oleju rzepakowego,1,5 łyżeczki suchych drożdży, w proszku420 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 łyżeczki soli

    Wodę podgrzewamy do[…]

  • 25 g mąki migdałowej/mielonych migdałów3 białkaok. 50 g ksylitolu 1 łyżeczka amaretto2 łyżki soku z cytryny

    Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając partiami ksylitol, amaretto i sok z cytryny. Delikatnie[…]

  • Gofry, 4 porcje130 g mąki (niepełna szklanka)150 g jogurtu naturalnego50 g masła2 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Twarożek400 g twarogu chudego100 g jogurtu1/2 łyżeczki soli1/2 pęczka koperku

    Składniki[…]

  • Babunie, bo to takie babeczki, ale budyniowe. Zamiast budyniu można wykorzystać mąkę ziemniaczaną w podanej ilości oraz kilka kropel waniliowego aromatu. Szczypta kurkumy doda żółtego koloru.

    400 g chudego[…]

  • Niewiele trzeba, by zjeść coś dobrego i nietuzinkowego.Kolejny nie-przepis. Pomysł na koper włoski.

    1 jabłko1 bulwa kopru włoskiego1 łyżka oleju rzepakowegosól, pieprz ziołowy do smakuKoper kroimy w plastry.[…]

  • ok. 5 dużych marchewek1 większy ziemniak mączystyok. 50 g skrobi ziemniaczanejok. 50 g mąki orkiszowejżółtko1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki garam masala

    Podane proporcje mąki dotyczą ok. 500 g marchewki i 100 g[…]

  • Załaduj więcej