Kucharzyca

  • 400 g twarogu chudego150 g jagód, świeżych lub mrożonych1 jajko280 g mąki orkiszowej lub pszennej80 g skrobi ziemniaczanejszczypta soli

    Jagody miksujemy przy użyciu blendera. Twaróg zagniatamy z jajkiem.[…]

  • 300 g mleka20 g miękkiego masła3 żółtka20 g świeżych drożdży, pokruszonych lub 2 łyżeczki suchych drożdży (8 g)50 g ksylitolu550 g mąki orkiszowej1 łyżeczka soli1 jajko, delikatnie roztrzepane, do[…]

  • Parowańce:

    50 ml wody3 łyżki oleju rzepakowego,1,5 łyżeczki suchych drożdży, w proszku420 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 łyżeczki soli

    Wodę podgrzewamy do[…]

  • 25 g mąki migdałowej/mielonych migdałów3 białkaok. 50 g ksylitolu 1 łyżeczka amaretto2 łyżki soku z cytryny

    Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając partiami ksylitol, amaretto i sok z cytryny. Delikatnie[…]

  • Gofry, 4 porcje130 g mąki (niepełna szklanka)150 g jogurtu naturalnego50 g masła2 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Twarożek400 g twarogu chudego100 g jogurtu1/2 łyżeczki soli1/2 pęczka koperku

    Składniki[…]

  • Babunie, bo to takie babeczki, ale budyniowe. Zamiast budyniu można wykorzystać mąkę ziemniaczaną w podanej ilości oraz kilka kropel waniliowego aromatu. Szczypta kurkumy doda żółtego koloru.

    400 g chudego[…]

  • Niewiele trzeba, by zjeść coś dobrego i nietuzinkowego.Kolejny nie-przepis. Pomysł na koper włoski.

    1 jabłko1 bulwa kopru włoskiego1 łyżka oleju rzepakowegosól, pieprz ziołowy do smakuKoper kroimy w plastry.[…]

  • ok. 5 dużych marchewek1 większy ziemniak mączystyok. 50 g skrobi ziemniaczanejok. 50 g mąki orkiszowejżółtko1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki garam masala

    Podane proporcje mąki dotyczą ok. 500 g marchewki i 100 g[…]

  • Oryginalny przepis znajdziecie na platformie Cookido i możecie przygotować w Thermomixie. Ja robię trochę inaczej. Szczególnie lubię tak długo gotować sos, aż mozzarella rozpuści się całkowicie. Sos nabiera wtedy[…]

  • Może już zauważyłyście, pieczone warzywa zdominowały moją kuchnię. Tym razem pieczona brukselka, smażona dynia z czosnkiem i kasza w sosie na bazie mleka kokosowego.Nie jest to stricte przepis. To pomysł na warzywa[…]

  • 100 g tartego sera parmezan1 szalotka lub pół czerwonej cebuli80 g pora250 g cukinii2 łyżki oleju rzepakowego120 g mąki orkiszowej (niepełna szklanka)2 jajka 2 łyżki naturalnego jogurtu1/2 łyżeczki soli 1/2[…]

  • 450 g twarogu, tłustego, pokrojonego na kawałki200 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia1 jajko

    Z podanych składników zagniatamy gładkie, jednolite ciasto. Jeśli ciasto zbyt mocno klei się do rąk –[…]

  • Przepis jest dostępny na platformie Cookido, do wykonania w Thermomix. Jednak nie ograniczajmy się 🙂

    80 g płatków owsianych, błyskawicznych 150 g selera100 g marchewki, pokrojonej na kawałki2 jajka 20 g oleju[…]

  • 150 g mąki orkiszowej lub pszennej1/2 szklanki mleka2 jajka60 g ksylitolu50 g masła 25 g białej czekolady1 łyżeczka proszku do pieczeniapłatki kokosowe lub migdałów do posypaniaMasło topimy z czekoladą. Gdy masa[…]

  • Kasza gryczana z kurkami i dynią to bardzo aromatyczne danie, które może stanowić dodatek do mięs lub samodzielne danie.

    2 porcje:100 g kaszy gryczanej50 g kurek świeżych lub mrożonychok. 50-100 g dyni piżmowej[…]

  • Ile piekarników w tym kraju, tyle pomysłów na pieczone warzywa. Tym razem zapraszam na pieczone bataty z oliwą z pestek dyni, pieczone z fenkułem. Koper włoski (fenkuł) kroimy w plastry, ok. 1-1,5 cm grubości.[…]

  • 1 szklanka kefiru lub jogurtu naturlnego1 szklanka mąki orkiszowej 1 łyżka ksylitolu1 jajko1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka esencji waniliowej50 g (ok. 3 łyżki) dropsów czekoladowych lub posiekanej czekolady[…]

  • Kasza manna powstaje w procesie wysokiego przemiału pszenicy. Na rynku dostępne są także jej razowe warianty, a także z innych zbóż, np. żytnia czy orkiszowa. Was zachęcam do zainteresowania się manną gryczaną,[…]

  • To bardzo proste danie, jednak w swej prostocie właśnie kryje smak i uczucie sytości po posiłku. Komosa ryżowa jest świetnym źródłem białka, więc jest to też dobra opcja dla osób, które chcą ograniczać mięso w[…]

  • Pierwszego burgera w chałce jadłam w małym lokalu Kafebe w Gdańsku. Bardzo lubię wytrawne kanapki na chałce. Nic dziwnego więc, że fasolowego kotleta schowałam w grillowanej chałce. No petarda! Palce[…]

  • Załaduj więcej