kryzysowy kucharz
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Lablabi 11 godzin, 6 minut temu
Danie cudowne w swojej prostocie. Popularne w Tunezji, ale też w Iraku. Co bardziej nadgorliwi historycy, którzy chcą doszukać się początków wszystkiego, wskazują na otomańską okupację Tunezji, podczas gdy inni s[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Łodygi brokułu w sosie ketchupowym 6 dni, 16 godzin temu
Wyjątkowo kryzysowe, bo zasadniczo wyrzucane jako odpad, czyli łodygi brokułu, które idealnie nadają się do kuchni azjatyckiej, dlatego tak trochę na taką modłę zrobiłem danie z makaronem ryżowym, którego rod[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Podły kebab dworcowy 1 tydzień, 6 dni temu
Kiedy Kadir Nurman otwierał swoje pierwsze stoisko z kebabem w Berlinie, nie wiedział jeszcze, że danie te nie tylko stanie się symbolem tego miasta, ale też przyjmie się jako potencjalny fast food w rozwi[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Klusie grzybusie 3 tygodnie temu
Wariacja na temat klusek śląskich, która stała się internetowym wiralem. Daje o sobie znać szczególnie, w sezonie grzybowym, który właśnie się kończy, a który można przedłużyć w kuchni za pomocą suszenia. Tu zdec[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Zestaw studencki z baru mlecznego 4 tygodnie temu
Będąc jeszcze biednym studentem, zdarzało się czasem stołować „na mieście”. Rzadko, bo rzadko, z uwagi na to, że przygotowanie jedzenia zawsze było tańszą opcją, ale niejednokrotnie w wyniku krótkiej przerwy w za[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Shiro Wat 1 miesiąc temu
Danie afrykańskie. Oryginalnie robi się je ze zmielonych nasion ciecierzycy, ale w sumie, mógłbym zblendować je po ugotowaniu.Danie pochodzi z Erytrei. Z czego słynie Erytrea? Tu trochę z jak z ChatGPT. Kiedy[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kryzysowy musakhan 1 miesiąc, 1 tydzień temu
Ostatnio czytelnik pisał, że mało przepisów wojennych. Mówisz- masz :)Z uwagi na to, że jedzenie pełni jedną z najbardziej istotnych funkcji w naszym życiu, choć w przypadku katastrofy pełni funkcję elementu pr[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Sataraš sarajewski 1 miesiąc, 2 tygodnie temu
Dla kogoś kto dojrzewał w latach 90-tych Sarajewo było czymś co przewijało się przez wiadomości telewizyjne do roku 1995. Nie dość, że przechodziło najdłuższe oblężenie w nowożytnej historii, to jeszcze odgrywa[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Pasujl Czarnogórski 1 miesiąc, 3 tygodnie temu
Pojechałem sobie na wakacje w końcu. Może trudno w to uwierzyć, ale kiedy Polacy tłumnie wybierali byłą Jugosławię, do tego stopnia, że nawet otwarto połączenie kolejowe, ja nigdy tam nie byłem. Co o tyle dziwne,[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Uttapam 2 miesiące temu
Placki indyjskie z południa, co ma o tyle znaczenie, że to region mocno zróżnicowany etnicznie, nawet jeśli na wszystkich mówi się Hindusi :)Składniki:- ryż- cebula- pomidor- chiliWykonanie:Ryż moczymy przez noc[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Tots and pears 2 miesiące, 1 tydzień temu
„Tots and pears” to danie mem. Stało się nim już ładne parę lat temu, w ramach debaty dotyczącej większej kontroli posiadania broni w USA. Jest to taki żart, trochę jak w Polsce motyw z kredkami. Za każdym r[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Ozorki dębowe w sosie chrzanowym 2 miesiące, 2 tygodnie temu
Grzyb o ciekawej nazwie, ozorek dębowy, jak sama nazwa wskazuje, rośnie na dębach. Nazwę swoją zawdzięcza konsystencji, a także temu, że po przekrojeniu wydziela czerwony płyn, niczym krew. Ciemny i sprężyst[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Hot dog z ketchupem z kiwi na Star Trek Day 2 miesiące, 3 tygodnie temu
Dzisiaj obchodzimy Star Trak Day, na okoliczność rocznicy premiery pierwszego odcinka Star Trek TOS. Z uwagi na to, że wg legendy na tablicach z Afryki zapisano żeby dzień święty święcić, odpowiednią celebracją[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Pieczone knedle ze śliwkami 3 miesiące temu
Dostałem śliwek i to całą czapkę. Chodziły mi po głowie knedle, ale postanowiłem je zrobić trochę jak obwarzanki, czyli najpierw parzone, a potem pieczone. Wyszło spoko, bo można jeść na zimno.Składni[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Chilli ze starych warzyw 3 miesiące, 1 tydzień temu
Wpadło mi w ręce ostatnio trochę warzyw, które, z uwagi na mało atrakcyjny wygląd, nie nadawały się już do sprzedaży. W opinii kierownictwa sklepu nadawały się do śmietnika, a w mojej do konsumpcji. Może nie na[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Pieczonki z kurkami z piekarnika 3 miesiące, 2 tygodnie temu
Pieczonki już kiedyś robiłem, a nawet zdobyłem dzięki nim mistrzostwa województwa śląskiego w grillowaniu. Pisałem o tym tutaj.Teraz kurek mi sporo wpadło w ręce i młode ziemniaki w niskiej cenie, a właściwie k[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Placki po węgiersku? 3 miesiące, 3 tygodnie temu
Placek po węgiersku to takie danie, które zawojowało podrzędne bary i restauracje w latach 90-tych utrzymując się wysoko w klasyfikacji przez wiele lat. Był to rodzaj gulaszu podawany na wielkim placku ziemni[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Wyprawowe bułki bananowe i betnowiec. 4 miesiące temu
Mimo, że tyle lat mieszkałem w Szczecinie nigdy jakoś nie mogłem się wybrać na wrak Ulricha Finsterwaldera, jak jeszcze wtedy sądzono. W końcu się wybrałem, zwiedzając przy okazji opuszczoną osadę Inoujście. S[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Śniadanie przy wulkanie à la Iga Świątek 4 miesiące, 1 tydzień temu
Na „Śląską Fudżijamę” wybierałem się już od dawna. Może nie jest to jakiś wymagający szczyt, aczkolwiek najwyższy na Pogórzu Kaczawskim. Nie o wysokość wszak chodzi, tylko o idealny symetryczny kształt, stąd[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Dietetyczne placki cukiniowo-ziemniaczane z sosem tzatziki 4 miesiące, 1 tydzień temu
W ramach wyhodowanych na działce darów otrzymałem ogórki i cukinię. Trzeba było jakoś przerobić. Oprócz standardów, czyli tak zwanych „małosolnych” z naciskiem na „tak zwanych” zużyłem trochę do sosu pochodzącego[…]
- Załaduj więcej