kryzysowy kucharz
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Smardze z tymiankiem 1 dzień, 3 godziny temu
Nowe bloki w mieście zbudowali, a nowe osiedle oznacza również nowe miejsca na kwiaty czy krzaki ozdobne. Nowe miejsca na kwiaty to obszary wysypane świeżą korą. Świeża kora to zazwyczaj rosnące smardze. Smardze s[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Qistibi 1 tydzień, 1 dzień temu
Kuchnia tatarska. Zasadniczo przygotowałem w wersji podstawowej, ale wszystkie dania, które opierają się na farszu zawiniętym w ciasto mają to do siebie, że w kwestii tego co jest w środku jesteśmy ogranicz[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Sos tartaczny 2 tygodnie, 2 dni temu
Tata mojej koleżanki opowiedział mi kiedyś dowcip o wieku tartacznym, więc na wstępie mówię, że nie o to chodzi. To danie, obecnie znane jako sausage gravy nazywało się kiedyś sawmill gravy z uwagi na to, że był[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Frytki Shaka Shaka 2 tygodnie, 6 dni temu
Jest taka sieć restauracji, których zwyczajowa nazwa brzmi „Pod Złotymi Łukami”. Nigdy w żadnej z nich nie jadłem, nie piłem nawet słynnych szejków, o których krążą legendy, że są wzbogacane dodatkową porc[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Hara Bhara Kabab 3 tygodnie, 6 dni temu
Indyjska wersja kebaba, którego nazwa wynika z niegdysiejszych silnych wpływów perskich na subkontynencie. Podobno idealne z surówką Kachumber :)Idealne na „smutne jedzenie w pracy”, choć na indyjskiej ulicy podob[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Islak burger aka wet burger 1 miesiąc temu
Kuchnia turecka. Turcja to taki islamski reżim, który w wolnej chwili dokonuje czystek etnicznych na Kurdach. Szerszej publiczności, dzięki Kadiro Nurmanowi, znana raczej z kebsów, ale z miasta, z którego wspom[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Klasyka stołówkowa z mrożonki poświątecznej 1 miesiąc, 1 tydzień temu
Jakiś czas temu, kiedy korzystałem ze szkolnej stołówki, w zasadzie w asortymencie owej było kilka dość charakterystycznych dań. Wynikało to, rzecz jasna z ekonomii. Było zatem kilka sprawdzonych patentów,[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kuuma koira 1 miesiąc, 2 tygodnie temu
Dziś tłusty czwartek, jedno z moich ulubionych świąt, z uwagi na jego genezę, gdzie zgodnie z legendą świętowano w Krakowie śmierć lokalnego kacyka, który dał się we znaki mieszkańcom.Kuuma koira, pochodzi z fi[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kartoffel-Bratwurst-Pfanne 1 miesiąc, 3 tygodnie temu
Kwintesencja niemieckiej kuchni. Nazwa dania jest po niemiecku nie dlatego, że dokonuje się ta mityczna germanizacja, tylko dlatego, że po niemiecku brzmi lepiej, a właściwie egzotyczniej, bo po polsku byłoby kiełb[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Korzonki, czyli marchew i pasternak z bigosem – przepis z XVIII w 2 miesiące temu
Z cyklu „smutne jedzenie w pracy”, czyli zgodnie z antytrendem estetyczno-pojemnikowym, przepis spisany z książki kucharskiej wydanej w 1783 roku – Kucharz doskonały, autorstwa Wojciecha Wincentego Wi[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Szarpany boczniak 2 miesiące, 1 tydzień temu
Boczniak to brzmi jak boczek, nie smakuje, ale powoli należy się przyzwyczajać, bo boczek będzie coraz droższy, a boczniaki są za darmo i to nawet zimą. Są dość wdzięcznym materiałem kulinarnym, z którego moż[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, "Enoki" w czosnku 2 miesiące, 2 tygodnie temu
Celowo dałem Enoki w cudzysłowie, bo choć na wielu popularnych portalach (że o sklepach z suplementami nie wspomnę) znajdziemy wyjaśnienia, że to Enoki to znana w Polsce Płomiennica Zimowa, która inny wyląd za[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kulinarne trendy 2024 i kasza z grzybami 2 miesiące, 3 tygodnie temu
Tradycyjnie, jak co roku, w pierwszym tygodniu stycznia, przygotowuję dla Was zebrany wpis dotyczący trendów kulinarnych, które NAJPRAWDOPODOBNIEJ, będą obowiązywały w tym roku.Najprawdopodobniej, bo pewność[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Poświąteczna pizza z bigosem 3 miesiące temu
Z uwagi na to, że często przygotowywany jest na święta, bigos jest częstym bywalcem na zakładowych stołówkach w okresie poświątecznym, a także popularnym daniem na imprezach sylwestrowych. Nie wiadomo gdzie zost[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Wigilia z "Chłopów" 3 miesiące, 1 tydzień temu
Jak powstała wigilia? To od początku, a właściwie od momentu, w którym ludzie zauważyli, że upływa czas, a właściwie, że czas upływa w cyklach, nazwanych później latami. Trzeba było jakoś przyjąć początek takiego[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Spaghetti filipińskie 3 miesiące, 2 tygodnie temu
Filipiny to taki kraj, który obecnie słynie z tego, że migracja zarobkowa jest tam istotną częścią gospodarki. Do tego stopnia, że są tam specjalne szkoły, które uczą jak być dobrym pracownikiem za granicą.20 l[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Pizza jesienna z trąbkami śmierci 3 miesiące, 3 tygodnie temu
Tak, wiem, że za oknem nawaliło śniegu jakby zestrzelono transport z Kolumbii, ale generalnie, póki co, mamy jesień. Nawet jeśli musicie zmienić opony na zimowe, a poziom mrozu osiąga dwie cyfry, to dalej jest je[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Wytrawne cydrowe naleśniki 4 miesiące temu
To od początku. Wymyślono w firmie, że co dwa tygodnie będą owocowe czwartki. W ramach tych czwartków są nie tylko pudła z owocami, ale też wyciskane soki. Zawsze trzy, z czego jeden zawsze gruszkow[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Opieńki w sosie orzechowym z chrupków 4 miesiące, 1 tydzień temu
Na grzybach byłem ostatnio. Te jesienne się kończą, a tych zimowych jeszcze nie widać. Jednymi z ostatnich są zawsze opieńki. Dodatkowo ostatnio wyczaiłem na jakiś filmiku sposób na makaron z sosem z chrupków[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Słowiańskie bliny z ukraińskim kawiorem 4 miesiące, 2 tygodnie temu
Jeśli mielibyśmy znaleźć jakieś określenie na jakąś nację zgodnie z jej zwyczajami kulinarnymi, albo jeszcze lepiej, nie posługujmy się bajką wymyśloną przez nacjonalistów w XIX wieku o jedynej i nadrzędnej toż[…]
- Załaduj więcej