kryzysowy kucharz
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Crespolini z ogórecznikiem 4 miesiące, 2 tygodnie temu
Crespolini to takie faszerowane naleśniki, potem trochę opiekane, ale na upartego, możecie je zrobić na patelni.Ogórecznik to taki chwast, który ma jakieś właściwości zdrowotne, ale też jest jadalny i można go z[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Prasorizo 4 miesiące, 3 tygodnie temu
Kuchnia grecka, bo w końcu wakacje. Jakby kogoś nie było stać, to może sobie takie coś zrobić i zjeść na RODOS.Składniki:- ryż- cebula- por- koperek- cytrynaWykonanie:Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy z[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Sycylijskie pasta con fave 5 miesięcy temu
Idealnie byłoby, gdyby danie było z makaronem lolli, ale przyznam szczerze, nie chciało mi się go robić. Co prawda ma on swój urok, bo dodaje się drożdży, ale poszedłem na łatwiznę, bo jest w cholerę gorąco.Bób j[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Curry z racji dla rozbitków w Parku Narodowym Gauja 5 miesięcy, 1 tydzień temu
Zniesmaczony wyprawami kajakowymi w zatłoczonych miejscach, a zwłaszcza tych, w których każdy skrawek dzikiego brzegu jest stygmatyzowany tabliczką „TEREN PRYWATNY, POSTÓJ 5 ZŁ”, długi weekend postanowiłem spędzić[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Bigos z jarmużu 5 miesięcy, 2 tygodnie temu
W końcu jarmuż to też kapusta, która, co prawda obecnie kojarzy się z hipsterskimi przybytkami, gdzie podają caffe latte na mleku owsianym, ale jego tradycja jest bardzo kryzysowa, a i często można go znaleźć[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Opiekanki 5 miesięcy, 3 tygodnie temu
Cytując klasykę: A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają. Podobno, jak się zacznie od cytatu to powoduje się wrażenie mądrzejszego. W każdym razie, zanim słowo burger n[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kapusta ziemniaczana 6 miesięcy temu
Kolejne danie od Lesioków. O samych Lesiokach pisałem już Wykonanie:Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy.Odcedzamy wodę i chwilę gotujemy w wodzie z kiszonek. Gdybyśmy od początku tak robili, gotowan[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Parówki w liściach rzepaku 6 miesięcy, 1 tydzień temu
Rzepak to odmiana kapusty, więc skoro kultowym daniem są kiełbaski w kapuście, to czemu nie w rzepaku. Tym bardziej, że liście mają lekko musztardowy smak.Zostawcie rzepak na polach i nie denerwujcie rolnik[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Lyjoski czyli placki z krochmalu 6 miesięcy, 2 tygodnie temu
Danie z regionu pomiędzy Wisłoką, a Sanem, gdzie wykształciła się grupa etniczna Lesioków. Są to zasymilowani osadnicy np. Mazurzy lub walczący po stronie Rzeczypospolitej Tatarzy.Z uwagi na silny klerykal[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Pieczony bigos z młodej kapusty i kimchi 6 miesięcy, 3 tygodnie temu
Wiosna to młode warzywa. W tym kultowe młode ziemniaki i młoda kapusta. Standardowo bigos z młodej kapusty z koperkiem. Tu już był. Trzeba by wprowadzić coś nowego. Zrobiłem proste kimchi. Dodatkowo chciałem[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Daigaku Imo 6 miesięcy, 4 tygodnie temu
Ziemniaki studenckie. Swoją nazwę zawdzięczają podobno temu, że były często kupowaną przekąską przez biednych studentów z Tokio, ale równie dobrze, mogły być kultowym bieda-studenckim daniem, coś jak u nas makaron[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Ruchańce ziołowe 7 miesięcy temu
Kiedyś już dawałem przepis na Wykonanie:Rośliny myjemy o szatkujemy.Do mąki dodajemy drożdże, poszatkowane zielsko, trochę oleju i trochę wody. Mieszamy i czekamy aż urośnie.Po lekkim wyrośnięciu nabieramy tr[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, MCI i BAS 7 miesięcy, 1 tydzień temu
Do roku 1939 Polska posiadała 147 km wybrzeża. Tym samym, baterie usytuowane na Helu, o których pisałem Serce bazy stanowią dwie wieże. Z relacji byłych żołnierzy wynika, że wieża do kierowania ogniem wystawała[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Plince i Hel 7 miesięcy, 3 tygodnie temu
Mimo, że 20 lat mieszkałem tak blisko, pierwszy raz w życiu podjechałem na Hel. Hel słynie z dwóch rzeczy. Bunkrów i fok. Postanowiłem zobaczyć jedno i drugie, aczkolwiek moim głównym celem były wraki niszczyciel[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Gachas 7 miesięcy, 4 tygodnie temu
Bieda kuchnia z Andaluzji, czyli najbiedniejszego regionu Hiszpanii. W zależności od zasobności portfela, może być płynne lub niemal stałe z zapieczoną skórką. W kulturze opisywane jako podstawowe danie pasterzy,[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Montreal Hot-Dog 8 miesięcy temu
Montreal to takie miasto w Kanadzie, a Kanada, mimo, że każdy rozpoznawał ich flagę, była raczej jakimś nijakim państwem koło USA, które mimo, że duże, to mało kto o nim był w stanie powiedzieć coś więcej. Chyba,[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Spaghetti aglio olio i peperoncino 8 miesięcy, 1 tydzień temu
Ostrzejsza wersja aglio olio, bo z dodatkiem papryczki chili. Podobno pochodzi z okolic Rzymu.Składniki:- makaron spaghetti- czosnek- natka pietruszki- papryczka chiliWykonanie:Makaron gotujemy wg przepisu na[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Nudle ziemniaczane w ostrym sosie orzechowym 8 miesięcy, 2 tygodnie temu
Kolejny wpis z cyklu „smutne jedzenie w pracy”, czyli antytrend pokazujący dania w pojemnikach odgrzewane z mikrofalówki, czyli tak, jak zazwyczaj są jedzone :)Jednym z plusów wysokich cen jest to, że ludzie przy[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Chłopski gruel 8 miesięcy, 3 tygodnie temu
Choć gruel to prawdopodobnie jedno z pierwszych dań znanych ludzkości, po raz pierwszy, zapiski o nim, zaczęły pojawiać się w średniowiecznych księgach. Czym jest gruel? Polskie tłumaczenie, które możemy naj[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Smażony placek ziemniaczany 9 miesięcy temu
W delegację pojechałem. Nie zdarza mi się to często, więc przygotowałem specjalny prowiant, żeby zjeść w przerwie na szybko. Nie wiedziałem jak to nazwać, ale skoro są pieczone naleśniki, czyli ciasto naleśnikowe[…]
- Załaduj więcej