kryzysowy kucharz
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Przekąska ze Starożytnego Rzymu, idealna na Tłusty Czwartek 9 miesięcy, 1 tydzień temu
Tłusty czwartek, z uwagi na genezę tego święta, gdzie ucztowano z powodu śmierci znienawidzonego i okrutnego władcy miasta, jest jednym z moich ulubionych świąt. Oczywiście doceniam jego charakter kulinarn[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Chipsy z kiszonej marchewki – idealna przekąska do filmu 9 miesięcy, 2 tygodnie temu
W kinie byłem, na nowym „Nosferatu”, oczywiście studyjnym, a nie jakimś multipleksowym szajsie. Jak bardzo jestem zniesmaczony faktem, że w przeciwieństwie do oryginalnej książki Brama Stokera, gdzie wampir był ty[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Serce w jaskini kanibali 9 miesięcy, 3 tygodnie temu
Kilka dni temu Polskę obiegł news o znalezieniu szczątków w jednej z małopolskich jaskiń. Same szczątki to nic nadzwyczajnego, ale te miały specyficzne ślady. Jak dowiedziałem się od mojego dobrego kolegi, wy[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Pasta al pesto di rucola 10 miesięcy temu
Z rukolą to jest tak, jak z sokiem malinowym. Tak jak ten drugi bywa podrabiany tańszą aronią, tak ta pierwsza bywa podrabiana dwurzędem wąskolistnym. tyle dobrze, że chyba nikt nie wciska do tych opakowań toksycz[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Smażona brukselka w sosie musztardowym 10 miesięcy, 1 tydzień temu
Kończy się sezon na brukselkę. Ja swoją wyhaczyłem po zamknięciu targowiska. Trochę stara, ale to nie ma znaczenia. Na Internetach smażona brukselka ładnie wygląda, ale ja swoją zalałem sosem i wygląda jak większoś[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Saucisses aux lentilles 10 miesięcy, 2 tygodnie temu
Jednogarnkowe danie francuskie, o którym pisze nawet w swoim dziele pt. „Życie instrukcja obsługi” Georges Perec. Książka opowiada o życiu ludzi w wyimaginowanej kamienicy, jakich pełno w Paryżu po przebud[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Micha AI 10 miesięcy, 3 tygodnie temu
Zainspirowany moim wczorajszym wpisem na stronie facebookowej, a właściwie trendem związanym chałkokoniem, który (tu informacja dla niewtajemniczonych) zaczął się obrazkiem wygenerowanym przez AI, który przedsta[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Śmietnikowy Eintopf i kkakdugi 11 miesięcy temu
Tradycja dań jednogarnkowych to tradycja kryzysu. W czasach, w których ludzie raczej wędrowali był to pragmatyzm, później było to zarezerwowane dla biedniejszej części społeczeństwa i bywało jedynym posiłkiem w[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Jemeńska Asida 11 miesięcy temu
Przy okazji debaty o fajerwerkach zawsze są przywoływane jakieś abstrakcyjne przykłady, że gdzieś tam wojna, więc fajerwerki to nie problem, albo, że trzeba się zająć poważnymi sprawami. W związku z powyższym to[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Mehlsuppe i wigilia obozowa 11 miesięcy, 2 tygodnie temu
Lecąc jeszcze na fali ostatniego wyjazdu i wspomnień II Wojny Światowej, postanowiłem przygotować wigilijne danie z miejsca, które niejako zdefiniowało postrzeganie tego konfliktu, czyli z obozu koncen[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, La Cacasse à cul nu i Ardeny 11 miesięcy, 2 tygodnie temu
W tym roku wypadła 80 rocznica niemieckiej ofensywy w Ardenach, co zawsze jest hucznie obchodzone w ramach tzw. Nuts Weekend, który zawdzięcza swoją nazwę dość krótkiej i treściwej odpowiedzi jaką udzielił[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Penne all'arrabbiata 11 miesięcy, 4 tygodnie temu
Kuchnia z Rzymu. Takiego miasta, które podobno zostało założone przez dwóch bliźniaków, wykarmionych na mleku wilczycy. Bieda kuchnia ciągnęła się za Rzymem jeszcze długo, z uwagi na niezbyt korzystne warunki do[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Doppin' chocolate 12 miesięcy temu
Zasadniczo, sos czekoladowy kojarzy nam się z polewą do lodów ale w regionie Appalachów sos jest dodawany do dań wytrawnych. Najczęściej z podsmażoną kiełbasą i pieczywem w postaci małych okrągłych ciastek. Ja z[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Francuskie tosty cebulowe 1 rok temu
Trudno wyobrazić sobie cywilizację bez cebuli.Mastering the Art of French CookingPrawdopodobnie ideą było przeniesienie francuskiej zupy cebulowej do postaci stałej, tym bardziej że to połączenie podsmaż[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Amish onion fritters 1 rok temu
Pierwsze skojarzenia z Amiszami, to konne bryczki w kraju, gdzie samochód jest Sacrum, brak prądu, holenderskie brody, epidemia polio, choroby genetyczne, walka z systemem prawnym USA i surowy religijny styl ż[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Himmel und Erde 1 rok temu
Czyli niebo i ziemia. Połączenie w jednym daniu ziemniaków, które, jak sama nazwa wskazuje leżą w ziemi, a także jabłek, które są na drzewach. Drzewa są wysokie, zasadniczo wyższe niż ludzie, więc są bliżej nieba n[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Makaron z twarogiem i cebulą 1 rok temu
Na początku pomyślałem, że to mogłoby być takie moje comfort food, bo pamiętam to z dzieciństwa, ale potem sobie przypomniałem, że jadaliśmy to w przedszkolu, a po sadystycznych pracownicach przedszkola stosującyc[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Coques i moja przygoda w zalanej Walencji 1 rok, 1 miesiąc temu
Tak się składa, że mam znajoma w Alicante, którą mogę od czasu do czasu odwiedzić. Mieszka bez dzieci, więc nie jest to problematyczne. Korzystając z okazji postanowiłem odwiedzić Walencję. Mówi mi, jedź we wtor[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Pekin i 火腿肠串 1 rok, 1 miesiąc temu
Korzystając z okazji wywołanej promocją Szalona Środa postanowiłem zmienić swoje plany wakacyjne i wybrałem się w miejsce, do którego, szczerze mówiąc, nigdy nie planowałem się wybrać. Do stolicy Chin, Pekinu.[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Stornia z czasznicy 1 rok, 1 miesiąc temu
Szaleństwo na czasznicę trwa w Internetach, w mojej grzybiarskiej bańce wszyscy wrzucają kotlety z tego wielkiego grzyba, ale jeśli mam być szczery, nie byłem zadowolony z efektu. O ile bardzo smakowały mi sznycle[…]
- Załaduj więcej