kryzysowy kucharz
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Czasznicowy mac'n'cheese 1 rok, 1 miesiąc temu
Kolejny wpis z czasznicą. Jak wspomniałem poprzednio, sznycel nie jest czymś, do czego chciałbym ją wykorzystać. Odkryłem jej bardzo ciekawą właściwość, a nawet dwie. Nie dość, ze zachowuje kolor biały pomimo[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Czasznicowy Schnitzel teller 1 rok, 2 miesiące temu
Czasznica olbrzymia to taki grzyb, który wygląda jak odpady budowalne, a konkretnie pianka montażowa. Jak weźmiecie ją do ręki, to dalej macie takie wrażenie, gdyż z uwagi na mała zawartość wody, jest bardzo lek[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kasza gryczana ze śmietaną i cukrem 1 rok, 2 miesiące temu
Jeszcze na studiach, w ramach oszczędnej kuchni studenckiej, mój współlokator, rozpatrując optymalne wartości odżywcze, żywił się ryżem ze śmietaną i cukrem. Co zresztą było przepisem, który obaj pamiętaliśmy z[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Powodziowe Khichuri 1 rok, 2 miesiące temu
To, z czym mamy do czynienia obecnie, nie jest pierwsza powodzią w Polsce, a zwłaszcza nie pierwszą na świecie. Takie kataklizmy maja to do siebie, że jakaś większa, bądź mniejsza grupka ludzi jest poszkodo[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Blunznradln mit Erdäpfel-Vogerlsalat i Wiedeń 1 rok, 2 miesiące temu
Odwiedziłem sobie miasto, w którym dorastała frustracja najsłynniejszego „malarza pokojowego” w historii świata, którego frustracja z powodu biedy i niemożliwości dostania się do ASP, ostatecznie znalazła krwawe uj[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Pancho 1 rok, 3 miesiące temu
Hot dog po urugwajsku. Różne są przepisy, ale, poza rzeczami oczywistymi, jak parówka i bułka, charakterystyczny jest dodatek kukurydzy i specjalnego sosu :)Składniki:- jakaś parówka- podłużna bułka- pomidory-[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Elote, czyli meksykańska kukurydza uliczna 1 rok, 3 miesiące temu
Tradycja gotowanych kolb kukurydzy sprzedawanych na ulicy jest w Polsce na tyle stara, że pamięta czasy, kiedy niewiele więcej można było kupić. Na terenach obecnego Meksyku jest jeszcze starsza, bo sięga czasów[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Spływ Czarną Hańczą i wyprawowy chutney z ryżem 1 rok, 3 miesiące temu
Długi weekend postanowiłem spędzić z dala od problemów codziennego życia, w miejscu, w którym jest problem z zasięgiem, śpiąc tam, gdzie akurat uznam za stosowne i nie zostanę wygoniony 🙂 Wybór padł na Czarną Ha[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Puszyste placki z cukinii ciecierzycy z sosem tzatziki 1 rok, 3 miesiące temu
Sezon cukiniowy w pełni, można przygotować alternatywę do latkes znanych jako placki ziemniaczane i przygotować placki cukiniowe. Właściwie, to można przygotować alternatywę do placków cukiniowych dodając do[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Collard greens i cornmeal dumplings 1 rok, 3 miesiące temu
Danie z południa USA, bardzo popularne w afroamerykańskich domach. Ciężko to tak naprawdę przetłumaczyć, bo collard to zasadniczo rodzaj kapusty, ale czasem tłumaczone jako zielenina. Z uwagi na problem z kapustą[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Placki na Lughnasadh 1 rok, 4 miesiące temu
Wczesne kultury agrarne nie miały zegarków i skomplikowanych kalendarzy, więc obserwowali naturę. Dzięki temu wiedzieli kiedy sadzić. Kiedy zbierać, to wiedzieli, jak sobie spojrzeli na plony. Jedna z metod odmier[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, wiosenny klasyk – młoda kapusta z młodymi ziemniakami 1 rok, 4 miesiące temu
Genialne w swojej prostocie. Bardzo proste i smaczne. Coś co pozwala mi zapomnieć o upałach i cieszyć się porą roku.Wpis z serii antytrendu „smutne jedzenie w pracy”.Składniki:- młoda kapusta- młode ziemniak[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kluski naleśnikowe z jagodami i śmietaną 1 rok, 4 miesiące temu
Jagody z kluskami lanymi, czy naleśnikami? Why not both? Jeszcze jakbym te naleśniki zrobił na wodzie, jak wg starego przepisu z czasów Wielkiego Kryzysu, to jeszcze moglibyśmy zaspokoić potrzeby pierogowców :)Osta[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Makaron z boczniakami i cukinią 1 rok, 4 miesiące temu
Smutne jedzenie w pracy z płodów małorolnych. Boczniaki moje, cukinia nie moja, ale z grządki obok.Składniki:- boczniaki- cukinia- jakiś makaron- czosnekWykonanie:Boczniaki i cukinię kroimy i smażym[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Nakládane hlívy ústřičné 1 rok, 5 miesięcy temu
Przepis inspirowany czeskimi serami marynowanymi w słoiku. Na grilla szedłem, to przygotowałem wcześniej, korzystając z faktu, że zebrałem własne boczniaki.Składniki:- boczniaki- papryka ostra- duża cebula- c[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Boczniaki w sosie pomarańczowym 1 rok, 5 miesięcy temu
Wpis z cyklu „smutne jedzenie w pracy”. Jakby ktoś nie wiedział, to taki antytrend, gdzie pokazujemy, jak wygląda jedzenie przygrzewane w pracy. Moje miało kształt prostokątny, bo takie wyszło z pojemnika (zazna[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Bender 1 rok, 5 miesięcy temu
Bender to taki wynalazek firmy Wimpy. Ta z kolei to była taka sieć fast foodów, która odniosła sukces głównie w Wielkiej Brytanii i RPA. Ni z tego, ni z owego w latach 60 nudna Wielka Brytania dostała wynalaz[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Bieszczadzkie wioski marzycieli i kowbojski kawior 1 rok, 5 miesięcy temu
Kilka już wpisów o Bieszczadach było. Często tam wracam i cały czas z nowym pomysłem na wyjazd. Tym razem postanowiłem odwiedzić dwie wioski. Tzn. od strony formalnej są wioskami, bo jako takie istnieją na mapie,[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Szaszłyki boczniakowe z patelni 1 rok, 6 miesięcy temu
Urosło mi boczniaków w mojej hodowli, to przerabiam. Leje za oknem więc postanowiłem zrobić szaszłyki nie z grilla, a z patelni. Cały dowcip polega na tym, żeby grzyby były pokrojone w plastry dość cienkie, a[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Carnitas z boczników 1 rok, 6 miesięcy temu
Jak co roku wyhodowałem sobie cały ogrom boczniaków i musze je przerabiać. Znalazłem takie ciekawe danie kuchni meksykańskiej. Co prawda oryginalnie ze świni, ale pokrojone w paski boczniaki też się nadają.H[…]
- Załaduj więcej