kryzysowy kucharz
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Hara Bhara Kabab 1 rok, 2 miesiące temu
Indyjska wersja kebaba, którego nazwa wynika z niegdysiejszych silnych wpływów perskich na subkontynencie. Podobno idealne z surówką Kachumber :)Idealne na „smutne jedzenie w pracy”, choć na indyjskiej ulicy podob[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Islak burger aka wet burger 1 rok, 2 miesiące temu
Kuchnia turecka. Turcja to taki islamski reżim, który w wolnej chwili dokonuje czystek etnicznych na Kurdach. Szerszej publiczności, dzięki Kadiro Nurmanowi, znana raczej z kebsów, ale z miasta, z którego wspom[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Klasyka stołówkowa z mrożonki poświątecznej 1 rok, 2 miesiące temu
Jakiś czas temu, kiedy korzystałem ze szkolnej stołówki, w zasadzie w asortymencie owej było kilka dość charakterystycznych dań. Wynikało to, rzecz jasna z ekonomii. Było zatem kilka sprawdzonych patentów,[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kuuma koira 1 rok, 2 miesiące temu
Dziś tłusty czwartek, jedno z moich ulubionych świąt, z uwagi na jego genezę, gdzie zgodnie z legendą świętowano w Krakowie śmierć lokalnego kacyka, który dał się we znaki mieszkańcom.Kuuma koira, pochodzi z fi[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kartoffel-Bratwurst-Pfanne 1 rok, 3 miesiące temu
Kwintesencja niemieckiej kuchni. Nazwa dania jest po niemiecku nie dlatego, że dokonuje się ta mityczna germanizacja, tylko dlatego, że po niemiecku brzmi lepiej, a właściwie egzotyczniej, bo po polsku byłoby kiełb[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Korzonki, czyli marchew i pasternak z bigosem – przepis z XVIII w 1 rok, 3 miesiące temu
Z cyklu „smutne jedzenie w pracy”, czyli zgodnie z antytrendem estetyczno-pojemnikowym, przepis spisany z książki kucharskiej wydanej w 1783 roku – Kucharz doskonały, autorstwa Wojciecha Wincentego Wi[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Szarpany boczniak 1 rok, 3 miesiące temu
Boczniak to brzmi jak boczek, nie smakuje, ale powoli należy się przyzwyczajać, bo boczek będzie coraz droższy, a boczniaki są za darmo i to nawet zimą. Są dość wdzięcznym materiałem kulinarnym, z którego moż[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, "Enoki" w czosnku 1 rok, 3 miesiące temu
Celowo dałem Enoki w cudzysłowie, bo choć na wielu popularnych portalach (że o sklepach z suplementami nie wspomnę) znajdziemy wyjaśnienia, że to Enoki to znana w Polsce Płomiennica Zimowa, która inny wyląd za[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kulinarne trendy 2024 i kasza z grzybami 1 rok, 3 miesiące temu
Tradycyjnie, jak co roku, w pierwszym tygodniu stycznia, przygotowuję dla Was zebrany wpis dotyczący trendów kulinarnych, które NAJPRAWDOPODOBNIEJ, będą obowiązywały w tym roku.Najprawdopodobniej, bo pewność[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Poświąteczna pizza z bigosem 1 rok, 4 miesiące temu
Z uwagi na to, że często przygotowywany jest na święta, bigos jest częstym bywalcem na zakładowych stołówkach w okresie poświątecznym, a także popularnym daniem na imprezach sylwestrowych. Nie wiadomo gdzie zost[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Wigilia z "Chłopów" 1 rok, 4 miesiące temu
Jak powstała wigilia? To od początku, a właściwie od momentu, w którym ludzie zauważyli, że upływa czas, a właściwie, że czas upływa w cyklach, nazwanych później latami. Trzeba było jakoś przyjąć początek takiego[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Spaghetti filipińskie 1 rok, 4 miesiące temu
Filipiny to taki kraj, który obecnie słynie z tego, że migracja zarobkowa jest tam istotną częścią gospodarki. Do tego stopnia, że są tam specjalne szkoły, które uczą jak być dobrym pracownikiem za granicą.20 l[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Pizza jesienna z trąbkami śmierci 1 rok, 4 miesiące temu
Tak, wiem, że za oknem nawaliło śniegu jakby zestrzelono transport z Kolumbii, ale generalnie, póki co, mamy jesień. Nawet jeśli musicie zmienić opony na zimowe, a poziom mrozu osiąga dwie cyfry, to dalej jest je[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Wytrawne cydrowe naleśniki 1 rok, 5 miesięcy temu
To od początku. Wymyślono w firmie, że co dwa tygodnie będą owocowe czwartki. W ramach tych czwartków są nie tylko pudła z owocami, ale też wyciskane soki. Zawsze trzy, z czego jeden zawsze gruszkow[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Opieńki w sosie orzechowym z chrupków 1 rok, 5 miesięcy temu
Na grzybach byłem ostatnio. Te jesienne się kończą, a tych zimowych jeszcze nie widać. Jednymi z ostatnich są zawsze opieńki. Dodatkowo ostatnio wyczaiłem na jakiś filmiku sposób na makaron z sosem z chrupków[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Słowiańskie bliny z ukraińskim kawiorem 1 rok, 5 miesięcy temu
Jeśli mielibyśmy znaleźć jakieś określenie na jakąś nację zgodnie z jej zwyczajami kulinarnymi, albo jeszcze lepiej, nie posługujmy się bajką wymyśloną przez nacjonalistów w XIX wieku o jedynej i nadrzędnej toż[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Podkarpacja lazania gołąbkowa 1 rok, 5 miesięcy temu
Ostatnio przyszedł mi do głowy pomysł na wykorzystanie płatów liści kapusty niczym makaronu lasagne, wykorzystywanego do zrobienia dania o tej samej nazwie. Z uwagi na to, że płaty kapusty kojarzą się w tym kraju[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Cynamonka z chili 1 rok, 6 miesięcy temu
W kulinarnym świecie istnieje kilka połączeń, które dla jednych są dziwne, podczas, gdy inni zajadają się nimi ze smakiem. Do takich należą między innymi ser żółty z dżemem truskawkowym, czy pizza z ananasem. Jako[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Slopper 1 rok, 6 miesięcy temu
Kuchnia z Colorado. Tamtejszy sposób podawania hamburgera. Trochę klimat „wygląda jak gówno, smakuje jeszcze lepiej”. Nie do końca wiadomo kto go wymyślił, bo kiedy go wymyślano nikt specjalnie nie zwrócił na[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Fukharit adas 1 rok, 6 miesięcy temu
Kuchnia palestyńska czyli jakby na czasie, bo z terytorium Strefy Gazy, gdzie właśnie trwa mała wojna. Tzn. wojna trwa tam już od dawna, ale obecnie konflikt się trochę zaostrzył i dochodzi do zbrodni wojenny[…]
- Załaduj więcej