kryzysowy kucharz
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Vama Veche i rumuńskie tocana de legume cu orez 1 rok, 2 miesiące temu
Vama Veche, mała wioska przy granicy z Rumunią, która przerywała ze znanymi wśród Polaków bułgarskimi kurortami i właśnie dlatego w czasach dyktatury Ceaușescu za cel podróży wybrało ją sobie wielu ludzi z środow[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Bunny chow 1 rok, 2 miesiące temu
Kuchnia fusion w pełnym tego słowa znaczeniu, ale od początku. Pewnego dnia na południe Afryki przypłynęli Holendrzy i powiedzieli mieszkającej tam ludności „Od dzisiaj to jest moje”. Potem wjechali Anglicy i powie[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Pierogi po berlińsku 1 rok, 2 miesiące temu
Danie kuchni fusion czyli połączenia dwóch kultur. Wschodnioeuropejskiej, która od strony kulinarnej znana jest między innymi z pierogów i niemieckiej, która znana jest ze swojego tajemniczego wynalazku jakim[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Senegalskie nem 1 rok, 2 miesiące temu
Jest taki kraj jak Wietnam. Kiedy Japonia jeszcze nie miała planu podboju świata za pomocą gospodarki, tylko chciała zrobić to siłowo, zajęła go, a zarządzanie zostawiła mającej w tej kwestii doświadcze[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Bezglutenowe "francuskie" hot-dogi 1 rok, 3 miesiące temu
Francuski hot dog to taki standard, jeśli chodzi o szybkie przekąski, gdyż głównymi miejscami jego dystrybucji są stacje benzynowe i małe sklepy oferujące niemal wszystkie usługi z możliwych. Także tu idealnie w[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Wileńskie Švilpikai 1 rok, 3 miesiące temu
Litwo, Ojczyzno moja! ty jesteś jak zdrowie;Ile cię trzeba cenić, ten tylko się dowie,Kto cię stracił.Mawiał poeta zwany w Wilnie Adomas Mickevičius.Do Wilna sobie pojechałem. W sumie nigdy nie byłem, a jakby nie[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Domowe utopence 1 rok, 3 miesiące temu
Potrawa charakterystyczna dla kuchni czeskiej serwowana jako idealna przekąska do piwa. Do kupienia w każdym markecie.Istnieją co najmniej dwie historie dotyczące tego kto i kiedy wymyślił to danie. Pierwsza mówi[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kolokithakia tiganita 1 rok, 3 miesiące temu
Danie greckie, na którą aktualnie zwrócone są oczy całej Europy, głównie dlatego, że szalejące tam pożary dały się we znaki wielu turystom, bo to w cale nie oznacza, że szaleją tylko tam. Co możemy podejrzeć na p[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Spaghetti con zucchine e limone 1 rok, 4 miesiące temu
Sezon na cukinię w pełni. Postanowiłem wykorzystać ciekawy dodatek do makaronu jakim jest cytryna. Mowa oczywiście o daniach wytrawnych. Cytryna doskonale komponuje się z cukinią, a jednocześnie cukinia jest z[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Niemiecki hot-dog i zamek "Disneya" 1 rok, 4 miesiące temu
W Bawarii, czyli niemieckim odpowiedniku naszego Podhala jest taki zamek, którym zachwycił się cały świat i trafił on na listę ewentualnych cudów świata. Szerszej publiczności znany jest dzięki filmom Walta Disn[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Lazania z cukinii 1 rok, 4 miesiące temu
Nastał sezon na cukinię. Podaż duża, a dzięki temu, ceteris paribus, jej cena jest niska. Od jakiegoś czasu kucharze upodobali sobie przetwarzania jej na pewną lekką formę makaronu. Tym bardziej, że możemy z[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kryzysowa Szwajcaria i Cholermus 1 rok, 4 miesiące temu
Wybrałem się do kryzysowej Szwajcarii, zresztą nie jedynej tego typu, ale ta akurat jest w okolicy Gliwic. To taki park widokowo edukacyjny z świetną ścieżką w dość ciekawym terenie. Co świadczy o ciekawości[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kanapka strzelca 1 rok, 4 miesiące temu
Dalej przetwarzam boczniaki, a tym samym danie z czasów epoki edwardiańskiej, czyli sprzed ponad 100 lat w boczniakowej odsłonie. Kanapka, o której świat zapomniał, ale nagle po 100 latach pojawił się artykuł[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Smażona młoda kapusta w soku porzeczkowym 1 rok, 5 miesięcy temu
Przyszła wiosna, świat budzi się ze snu, wszystko robi się zielone. W sklepach znów jest młoda kapusta, tylko człowiek dalej stary 🙂 Prostszego przepisu się nie da. Żeby nie było zbyt nudno, dodatek dobrany n[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Boczniakowy kebab z grilla 1 rok, 5 miesięcy temu
Coś co znamy pod nazwą kebab, to takie danie z budki, które zrewolucjonizowało małą gastronomię w Polsce, w smutnych latach 90-tych. To jest coś co my znamy, bo na całym świecie jest dwucyfrowa ilość dań o takie[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Cebula orzechowa z czasu wielkiego kryzysu 1 rok, 5 miesięcy temu
– Ano, to zejdź do kuchni, zobacz, czy ta butelka herbaty jest zimna, i przynieś ją
tutaj. Antonio ćwiartuje rybę. Więc zrób mi sandwicza, dobrze? – Jasne. Jakiego sandwicza? – Masło orzechowe i cebula, jeżeli[…] -
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Milkorno chilli 1 rok, 5 miesięcy temu
Podczas Wielkiego Kryzysu, Wydział Ekonomii Domowej Uniwersytetu Cornella, obecnie znajdującego się na 12 miejscu światowego rankingu szanghajskiego, wymyślił pożywną mieszankę zboża wzbogaconego wapniem, którą roz[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Picante de pollo 1 rok, 6 miesięcy temu
Nazbierałem ostatnio całkiem sporo grzyba laetiporus sulphureus zwanego, z uwagi na strukturę włókien, leśnym kurczakiem, dlatego postanowiłem zrobić jakieś tradycyjne danie z drobiu. Padło na boliwijsk[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Dzikie szparagi z pędów chmielu 1 rok, 6 miesięcy temu
Dzisiaj będzie wpis z antytrendu zwanego smutne jedzenie w pracy, bo wygląda na naprawdę smutne, ale jak to mawiają wygląda jak gówno, smakuje jeszcze lepiej. Nie bez powodu cena tego warzywa to 1000 euro za kilog[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Marchewkowe tagliatelle ze smardzami 1 rok, 6 miesięcy temu
Smardze to jedne z droższych grzybów. Ich cena dochodzi nawet do 500 zł za kilogram. Każdy kto spróbuje dowiaduje się dlaczego, przy czym nabiera podejrzeń co do ich smaku już podczas obróbki termicznej, bo pachn[…]
- Załaduj więcej