kryzysowy kucharz
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Marchewkowe tagliatelle ze smardzami 1 rok, 6 miesięcy temu
Smardze to jedne z droższych grzybów. Ich cena dochodzi nawet do 500 zł za kilogram. Każdy kto spróbuje dowiaduje się dlaczego, przy czym nabiera podejrzeń co do ich smaku już podczas obróbki termicznej, bo pachn[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Grill ramen 1 rok, 6 miesięcy temu
Tradycja to dąb, który tysiąc lat rósł w górę. Niech nikt kiełka małego z dębem nie przymierza! Tradycja naszych dziejów jest warownym murem. Miś, 1981W latach 90-tych w Polsce przyszły na świat dwie nowe tradycje[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Dal tadka ze zmywarki 1 rok, 7 miesięcy temu
Kilka lat temu wygrałem mistrzostwa Śląska w grillowaniu wykorzystując ciepło wydzielane przez silnik samochodu o czym pisałem Składniki:- soczewica czerwona- cebula- papryka słodka- papryka ostra- kurkuma- koncent[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Przepis sprzed 4000 lat 1 rok, 7 miesięcy temu
Na Bliskim Wschodzie, była kiedyś taka kraina jak Mezopotamia. Przyjmuje się, ze to właśnie tam powstała pierwsza cywilizacja. Cywilizacja, jak to cywilizacja, miała swoje prawa, zwyczaje i wierzenia. Za to co był[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Szyszkówka świerkowa i BRU nr 4 1 rok, 7 miesięcy temu
Pojechałem do Ustki i w okolicznych lasach, po zachodniej stronie miasta znalazłem zagajnik świerków, a w nim takie jadalne grzyby – szyszkówki świerkowe. Dlaczego piszę, że znalazłem zagajnik świerków? Bo tych te[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Nutburger 1 rok, 7 miesięcy temu
Zgodnie z zasadami nutburger powinien oznaczać burgera z orzechów. Tak nie jest tym razem. W Montanie w USA, od lat 30-stych nutburger oznacza bułkę z burgerem ze słodkim majonezem i posiekanymi orzeszkami. Tak[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Choucroute garnie 1 rok, 7 miesięcy temu
Niektórzy nazywają to francuskim bigosem, choć biorąc pod uwagę, że bigos musi być z kawałków (stąd staropolskie słowo bigosować), to niezbyt dobry kierunek. Właśnie ta podstawowa różnica, jaką są całe kiełbaski, a[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Spaghetti con pesto alla Trapanese 1 rok, 8 miesięcy temu
Historia tego dania sięga średniowiecza, kiedy genueńskie statki przepływając przez sycylijski port w Trapani przywiozły z Azji sos na bazie orzechów włoskich i czosnku. Później zrobiono z niego pesto Trapanese[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kalameny i onigiri 1 rok, 8 miesięcy temu
Będąc pod wpływem japońskich seriali obyczajowych, w których dużo się gotuje, postanowiłem przygotować onigiri. Dowiedziałem się przy tym, że jest to jedzenie przygotowywane głównie na podróż, więc musiałem takową[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Bapburger 1 rok, 8 miesięcy temu
Wbrew pozorom bapburger nie ma nic wspólnego z północnoirlandzkimi bapami, czyli popularnym w Belfaście rodzajem pieczywa, które miało być odpowiedzią na wielki głód. Nazwa pochodzi od koreańskiego bap oznaczając[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Congee 1 rok, 8 miesięcy temu
Co prawda tam skąd to do nas trafiło nazywa się to 白粥 (biała owsianka), albo 稀飯 (rozcieńczony ryż), ale dla Europejczyków przyjęła się nazwa z terenu, który był dzierżawiony przez Wielką Brytanię.Technicznie[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Pasta ca' muddica i praca zdalna. 1 rok, 9 miesięcy temu
Dziś sycylijskie bieda jedzenie oraz smutne jedzenie w pracy. Z tym, że dzisiaj wyjątkowo pracę wykonuję z domu. Wyjątkowo, bo pomimo, że mogę pracować zdalnie, to z uwagi na specyfikę mojego zawodu, wolę jedn[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Bánh xèo 1 rok, 9 miesięcy temu
Uliczne danie wietnamskie, którego nazwa pochodzi od dźwięku jakie wydaje podczas smażenia. Xèo oznacza dźwięk jaki wydaje ciasto ryżowe, kiedy je się wyleje na patelnię. Nikt do końca nie wie, kiedy powstały,[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Hot dog sliders, czyli przekąska filmowa 1 rok, 9 miesięcy temu
W ramach filmowej niedzieli coś do filmu i trochę o filmowych wizjach dystopijnego jedzenia i jak w jakim stopniu odbiegają od rzeczywistości.W 1973 powstał kultowy film „Zielona pożywka”. U nas trochę mało znany,[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kasza zimowa z enoki i cynamonem 1 rok, 9 miesięcy temu
Enoki to takie grzyby, których, zarówno właściwości zdrowotne, jak i smak, są doceniane od ponad 1000 lat. Oczywiście mowa o dalekiej Azji, bo na terenie Europy medycyna mocno kulała w tym czasie. Mają właściwo[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Szawarma z boczniaków 1 rok, 10 miesięcy temu
Z uwagi na to, że boczniaki cały czas rosną, jak widać na poniższym obrazku, czyli jakby najdroższy składnik możemy pozyskać za darmo, trzeba by je wykorzystać w sposób bardziej finezyjny niż podsmażenie[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka z płomiennicą 1 rok, 10 miesięcy temu
Klasyka powstała Powstała w Polsce epoki wczesnego Gierka, w okresie nazwanym później „Bigosowym socjalizmem”. Nazwę tą zawdzięcza polityce dostarczania Polakom atrakcyjnych towarów jak samochody i mieszka[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Boczniaki teriyaki 1 rok, 10 miesięcy temu
Zima zimą, ale na grzyby chodzić trzeba. Jest to bardzo przyjemne, bo podnosi poziom dopaminy, a także pożyteczne, bo nawet najmniejsza aktywność fizyczna, zwłaszcza w terenie zielonym jest dobra dla organi[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Moi moi czyli kulinarne trendy w 2023 roku 1 rok, 10 miesięcy temu
Jak śpiewał znany zespół Dr Hakenbush w ulubionej piosence studentów Akademii Morskiej w Szczecinie – O k…a mać, jak zap…la czas – tak świat nieustannie się zmienia. Jedne zmiany można powstrzymać, do innych mo[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Ognisty mie goreng 1 rok, 11 miesięcy temu
Daleko w Azji jest taki kraj Indonezja. Słynie ze swojego bardzo restrykcyjnego prawa religijnego, które zakazuje, między innymi, ślubu pozamałżeńskiego. Być może dlatego jest to powód, dla którego kraj ten odwied[…]
- Załaduj więcej