kryzysowy kucharz
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Cong You Ban Mian z "Wędrującej Ziemi" 1 rok, 6 miesięcy temu
O jednym ze słynniejszych popularyzatorów nauki za pomocą literatury SF świat usłyszał przy okazji serialu „Problem Trzech Ciał”, o czym pisałem Wykonanie:Makaron zalewamy wrzątkiem, czekamy kilka minut i odsączam[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, 干煸洋芋丝 z Junnan 1 rok, 6 miesięcy temu
Bardzo prosty przepis na swoiste placki ziemniaczane. Jedni jedzą z cukrem, inni z gulaszem, a w prowincji Junnan, jedzą z marchewką. Zresztą w tej prowincji jedzą ziemniaki pod różnymi postaciami. Nawet mają t[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Ziemniaki Gan Guo z "Problemu Trzech Ciał" 1 rok, 6 miesięcy temu
Jest taki pisarz SF Liu Cixin, który za pomocą swoich powieści chciał zainteresować ludzi różnymi naukowymi pojęciami związanymi z kosmosem, wplatając je w większą historię. Jednym z nich jest problem n ciał ( w j[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Melitzanosalata 1 rok, 7 miesięcy temu
W długi majowy weekend dopisała pogoda. Polacy tłumnie chwycili za swoje głośniki BT, czteropaki browarów i ruszyli na wielkie majowe grillowanie. Ja też. Tym razem stawiając na kuchnię grecką, bo z uwagi na to, że[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Smażony makaron ze smardzami i rozmarynem 1 rok, 7 miesięcy temu
Nazbierałem ostatnich smardzów w tym sezonie. Postanowiłem pójść w prostotę. Zasadniczo chciałem pójść w prostotę taką pseudo ekskluzywną, ale podmieniłem makaron i teraz jest kryzysowe fusion :)Wpis z cyklu reprez[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Blitva na lešo 1 rok, 7 miesięcy temu
Z cyklu „smutne jedzenie w pracy”, ale wiosna zainspirowała mnie do użycia botwinki.Danie z Chorwacji, a konkretnie z Dalmacji, czyli idealnie do pracy, bo to jeden z bardziej popularnych polskich kierunków wa[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Dal palak 1 rok, 7 miesięcy temu
Bardzo prosty przepis na danie kuchni indyjskiej. Tak prosty, że nie ma o czym pisać.Składniki:- soczewica czerwona lub żółta- szpinak- przyprawa garam masalaWykonanie:Soczewicę gotujemy i dusimy ze szpina[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Manitaria stifado 1 rok, 8 miesięcy temu
Stifado to greckie, ale przywiezione w XIII wieku przez Wenecjan jednogarnkowe danie dla biedaków. Wersje tego dania różnią się od siebie składnikiem głównym, ale dodatki w postaci pomidorów, cynamony i cebuli p[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Smardze z tymiankiem 1 rok, 8 miesięcy temu
Nowe bloki w mieście zbudowali, a nowe osiedle oznacza również nowe miejsca na kwiaty czy krzaki ozdobne. Nowe miejsca na kwiaty to obszary wysypane świeżą korą. Świeża kora to zazwyczaj rosnące smardze. Smardze s[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Qistibi 1 rok, 8 miesięcy temu
Kuchnia tatarska. Zasadniczo przygotowałem w wersji podstawowej, ale wszystkie dania, które opierają się na farszu zawiniętym w ciasto mają to do siebie, że w kwestii tego co jest w środku jesteśmy ogranicz[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Sos tartaczny 1 rok, 8 miesięcy temu
Tata mojej koleżanki opowiedział mi kiedyś dowcip o wieku tartacznym, więc na wstępie mówię, że nie o to chodzi. To danie, obecnie znane jako sausage gravy nazywało się kiedyś sawmill gravy z uwagi na to, że był[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Frytki Shaka Shaka 1 rok, 9 miesięcy temu
Jest taka sieć restauracji, których zwyczajowa nazwa brzmi „Pod Złotymi Łukami”. Nigdy w żadnej z nich nie jadłem, nie piłem nawet słynnych szejków, o których krążą legendy, że są wzbogacane dodatkową porc[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Hara Bhara Kabab 1 rok, 9 miesięcy temu
Indyjska wersja kebaba, którego nazwa wynika z niegdysiejszych silnych wpływów perskich na subkontynencie. Podobno idealne z surówką Kachumber :)Idealne na „smutne jedzenie w pracy”, choć na indyjskiej ulicy podob[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Islak burger aka wet burger 1 rok, 9 miesięcy temu
Kuchnia turecka. Turcja to taki islamski reżim, który w wolnej chwili dokonuje czystek etnicznych na Kurdach. Szerszej publiczności, dzięki Kadiro Nurmanowi, znana raczej z kebsów, ale z miasta, z którego wspom[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Klasyka stołówkowa z mrożonki poświątecznej 1 rok, 9 miesięcy temu
Jakiś czas temu, kiedy korzystałem ze szkolnej stołówki, w zasadzie w asortymencie owej było kilka dość charakterystycznych dań. Wynikało to, rzecz jasna z ekonomii. Było zatem kilka sprawdzonych patentów,[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kuuma koira 1 rok, 10 miesięcy temu
Dziś tłusty czwartek, jedno z moich ulubionych świąt, z uwagi na jego genezę, gdzie zgodnie z legendą świętowano w Krakowie śmierć lokalnego kacyka, który dał się we znaki mieszkańcom.Kuuma koira, pochodzi z fi[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kartoffel-Bratwurst-Pfanne 1 rok, 10 miesięcy temu
Kwintesencja niemieckiej kuchni. Nazwa dania jest po niemiecku nie dlatego, że dokonuje się ta mityczna germanizacja, tylko dlatego, że po niemiecku brzmi lepiej, a właściwie egzotyczniej, bo po polsku byłoby kiełb[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Korzonki, czyli marchew i pasternak z bigosem – przepis z XVIII w 1 rok, 10 miesięcy temu
Z cyklu „smutne jedzenie w pracy”, czyli zgodnie z antytrendem estetyczno-pojemnikowym, przepis spisany z książki kucharskiej wydanej w 1783 roku – Kucharz doskonały, autorstwa Wojciecha Wincentego Wi[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Szarpany boczniak 1 rok, 10 miesięcy temu
Boczniak to brzmi jak boczek, nie smakuje, ale powoli należy się przyzwyczajać, bo boczek będzie coraz droższy, a boczniaki są za darmo i to nawet zimą. Są dość wdzięcznym materiałem kulinarnym, z którego moż[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, "Enoki" w czosnku 1 rok, 11 miesięcy temu
Celowo dałem Enoki w cudzysłowie, bo choć na wielu popularnych portalach (że o sklepach z suplementami nie wspomnę) znajdziemy wyjaśnienia, że to Enoki to znana w Polsce Płomiennica Zimowa, która inny wyląd za[…]
- Załaduj więcej