kryzysowy kucharz
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Wigilia międzynarodowa 1 rok, 11 miesięcy temu
Dawno, dawno temu, kiedy chodzące po ziemi małpy się wyprostowały i zaczęły ogarniać trochę więcej co się wokół nich dzieje, a zwłaszcza mówimy tu o momencie, w którym dostrzegły pewne cykliczne prawidłowości d[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Loubia 1 rok, 11 miesięcy temu
Dziś #smutnejedzeniewpracy. Danie z północnej Afryki. Idealne na tą pogodę, z uwagi na mieszankę przypraw potrzebną do jego wykonania. Niby zwykła fasolka „po brytańsku”, ale jednak trochę niezwykła[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Makaron z "pesto" z bułki tartej 1 rok, 11 miesięcy temu
Czasy robią się coraz cięższe, dlatego wróciła stara dobra Kryzysowa Książka Kucharska i przepisy z początku prowadzenia bloga. Reasumując jeśli nie otworzysz buzi, żeby zaprotestować, to będziesz otwierać, żeb[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Bibimbap 1 rok, 11 miesięcy temu
Danie koreańskie, którego rodowód jest bardzo kryzysowy. To znaczy jedna z teorii wspomina cos o daniu rytualnym, ale z czasem przybrało to wymiar praktyczny, czyli miska ryżu i różne resztki. Tym samym danie[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Mleczaje jodłowe po grecku 2 lata temu
Są takie bardzo smaczne grzyby jak rydze. Bardzo smaczne, choć z uwagi na przewodniczącego pewnej rozgłośni radiowej o dziwnej twarzy, mogą się źle kojarzyć. Rydze należą do rodzaju mleczajów po łacinie lac[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kaługa łemkowska 2 lata temu
Z uwagi na to, że w góry nie chodzę zdobywać wysokie szczyty, a raczej szukam spokoju region Beskidu Niskiego wydał się idealny. Tym bardziej, że region jest również historycznie ciekawy. Tragicznie ciekawy,[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Buseot bokkeum 2 lata temu
Sezon na prawdziwki się kończy, ale sezon na boczniaki będzie trwał jeszcze długo, tak jak długo wcześniej przed prawdziwkami się rozpoczął. Minusem jest to, że potrafią czasem rosnąć bardzo wysoko i wtedy bez kij[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Ghapama. Wszystkich świętych, Halloween, a może Dziady? 2 lata temu
Jak co roku o tej porze, toczy się batalia o teren w postaci wszechobecnej krytyki Halloween, jako nieodpowiedniemu sposobowi celebrowania początku roku hydrologicznego przypadającego na 1 listopada. Al[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Steki z borowika 2 lata temu
Nie dość, że jest duży hype na grzyby w tym roku, to jeszcze inflacja spowodowała, że Polacy przypomnieli sobie o starożytnych sposobach pozyskiwania żywności. Także i u takiego mykofila jak ja nie mogło zabraknąć[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Bollit, czyli kulinarnie Alicante i okolice 2 lata, 1 miesiąc temu
Trzeci wpis, tym razem, o prowincji Walencja, czyli miejscu, gdzie spędziłem najwięcej czasu podczas mojego wyjazdu. Z czego najczęściej z tego „najczęściej” w Alicante. Popularnym wśród Polaków kurortem, z uwagi n[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Pisto, Kartagena i działa Mazerrony 2 lata, 1 miesiąc temu
Kolejny wpis z Hiszpanii, tym razem na tapetę idzie prowincja Murcja.Oczywiście, jak sama nazwa wskazuje, choć nie jest to regułą, głównym miastem prowincji jest Murcja. Tam akurat nie chciało mi się jechać,[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Brochetas i Madryt 2 lata, 1 miesiąc temu
Będąc relatywnie niedaleko chciałem odwiedzić Madryt, jestem na świeżo i to właśnie dlatego temu miastu przypadnie pierwszy wpis z podróży po Hiszpanii. Będą trzy, a podział jest czysto administracy[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Dovlecei pané 2 lata, 1 miesiąc temu
Kolejny wpis z cyklu „smutne jedzenie w pracy”.Rumuńska kuchnia. Wbrew powszechnemu przekonaniu w Rumuni to nie tylko czosnek i różne rodzaje mięs nadziewane na kijek :)Idealne danie na ten rok, który jest wyją[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kurczak Kung Pao 2 lata, 2 miesiące temu
Wracałem sobie z gór samochodem, gdzie samochód jest ważny w tej historii. Nagle moim oczom ukazał się żółty niczym mały kurczak, grzyb laetiporus sulphureus, zwany, z uwagi na strukturę, leśnym kurczakiem.[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Katsukarē z muchomora 2 lata, 2 miesiące temu
Kolejny wpis z cyklu „smutne jedzenie w pracy”, czyli internetowy antytrend ukazujący jak naprawdę wygląda jedzenie w sytuacji, kiedy jest ono przygotowane wcześniej i wsadzone do pojemnika, czasu na jego prz[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Scarpaccia 2 lata, 2 miesiące temu
W związku z tym, że w tym roku mamy wyraźny urodzaj na cukinię, co zaowocowało tym, że otrzymałem całkiem spory jej zapas postanowiłem przygotować wakacyjne włoskie danie w postaci cienkiego placka (a to zaskoczeni[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Pizza con Patate i najlepsze horrory o jedzeniu. 2 lata, 2 miesiące temu
O tej pizzy słyszałem już dawno temu. Podobno bardzo popularna w Rzymie. Ja w każdym razie na takową tam nie natrafiłem. Jedyne pizze jakie pamiętam ze stolicy Włoch, to prostokątne i smarowane majonezem, dlatego[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Picadillo 2 lata, 3 miesiące temu
Danie kubańskie, a w zasadzie hiszpańskie, bo pomiędzy Kubą, a Hiszpanią były specyficzne relacje. Najpierw Hiszpanie dzięki Krzysiowi Kolumbowi przyjechali na Kubę, doprowadzając bardzo szybko do niemal całkowit[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Boczniaki à la chashu 2 lata, 3 miesiące temu
Skąd pomysł, żeby akurat tak przygotować boczniaki? Bo jak szukałem inspiracji i znalazłem zdjęcie tego dania, to w pierwszej kolejności myślałem, że to właśnie ciekawie przyrządzone boczniaki. Okazało się,[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kaszanka z kapustą z grilla 2 lata, 3 miesiące temu
Sezon grillowy, czyli coś na co każdy działkowicz czekał najbardziej, trwa nieprzerwanie od 1 maja i parafrazując hasło amerykańskiej poczty, – Ani śnieg, ani deszcz, ani upał, ani mrok w nocy nie powstrzy[…]
- Załaduj więcej