kryzysowy kucharz
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, "Risotto" z kalafiora 2 lata, 3 miesiące temu
Takie to risotto jak niebieska bielizna, dlatego w cudzysłowie, bo wygląd i konsystencję ma podobne. Pewnie w restauracji by taki numer nie przeszedł, ale nie jesteśmy w restauracji. Zbierałem się już kilka lat, aż[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Fasolakia 2 lata, 3 miesiące temu
Po początkowym szoku, sezon na fasolkę szparagową się rozkręcił na tyle, że można ją dostać po rozsądnej cenie. Tzn. wcześniej też można było dostać o ile była mrożona 🙂 Ja swoją dostałem z działki. Była ładna[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Zhingyalov Hats 2 lata, 4 miesiące temu
Danie na ciężkie czasy. Rodzaj ormiańskiego pieczywa nadziewany różnymi roślinami. Popularny w Armenii i kontrowersyjnym Górnym Karabachu. Szerszej publiczności Ormianie byli znani z książki Stefana Żeromskie[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Hołubce z Lipowic 2 lata, 4 miesiące temu
Danie z okolicy miasta Lipowiec w Ukrainie. Miasto zostało prawdopodobnie założone przez tatarskich jeńców i innych zbiegów po to, żeby ostatecznie zostać wcielonym pod władanie Królestwa Polskiego. Po powstaniu[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Boczniakowy katsudon 2 lata, 4 miesiące temu
Danie kuchni japońskiej. Ogólnie jest to miska ryżu z różnymi dodatkami, z których najważniejszym jest panierowany kotlet pocięty w paski, dlatego specjalnie w tym celu wyhodowałem kilka gigantycznych boczniak[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Garden focaccia 2 lata, 4 miesiące temu
Najlepiej można to przetłumaczyć jako ogród na focacci. Trend instagramowy, który wystartował porządnie w 2019, bo zdobienie chleba różnymi florystycznymi formami znam od dzieciństwa, z tym, że wtedy używano ra[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Burrito Bowl 2 lata, 5 miesięcy temu
Na dworze pogoda jak w Meksyku, to i danie meksykańskie. Przy tej inflacji, to może i nawet kartele powstaną, bo im większa różnica pomiędzy tym co można zyskać, a tym co można stracić, tym stopień przestępczo[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Boczniakowe tacos à la Salamanca 2 lata, 5 miesięcy temu
Najbardziej prestiżowy słownik języka hiszpańskiego, wydawany przez Real Academia Española definiuje słowo taco między innymi jako szmaciane zawiniątko, które wpycha się w otwór. Nic dziwnego, że tym terminem me[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Zraz obranej drogi 2 lata, 5 miesięcy temu
Zrazy to danie kuchni Staropolskiej, przy czym przez Polskę, mamy tu na myśli podział administracyjny, niekoniecznie tożsamościowy, kiedy to te granice obejmowały tereny obecnej Litwy, Łotwy, Estonii, Białor[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Jabcuk 2 lata, 5 miesięcy temu
Ostatnie danie z tej serii. Tym razem z jabłkami, a konkretnie z jabłkami ziemnymi, czy erdepl jak to się mówi w Jidysz. Nazwa wzięła się od polskiego Jabczuk, czyli ciasta z jabłkami, nie mylić z jabcokie[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kartoflnik 2 lata, 6 miesięcy temu
Ziemniaki w niedzielę,ziemniaki w poniedziałek,wtorek i środa ziemniaki,ziemniaki w czwartek i piątek,ale w sobotę, dla odmiany … ziemniaczany kugel.Ludowa piosenka w JidiszKontynuujemy kuchnię aszke[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Orientalny bigos z liści białej rzodkiewki 2 lata, 6 miesięcy temu
Przerywamy na chwilę ziemniaczaną kuchnię aszkenazyjską, aby nadać wiadomość z ostatniej chwili, gdyż wpadły mi w ręce z działki liście białej rzodkiewki. Rzodkiewki były bardzo małe jak na białe, ale ich część w[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Ulnik 2 lata, 6 miesięcy temu
Pierwsze z trzech dań kuchni aszkenazyjskiej. Kim są aszkenazyjscy Żydzi bez trudu znajdziecie, tylko zalecam źródła, co najmniej trochę naukowe, a nie strony, które wyglądają jak robione dwie dekady temu. Kwe[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Chorrillana 2 lata, 6 miesięcy temu
Danie z Ameryki południowej. Pochodzenie nazwy tego dania nie jest znane. Są dwie teorie. Jedna mówi, że nazwa pochodzi od miejscowości Chorillos obok której była jakaś bitwa na Pacyfiku, a druga, że od słowa ch[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Möhrendurcheinander 2 lata, 7 miesięcy temu
Danie niemieckie, a konkretnie z Nadrenii. Zanim sprawdzicie w google, to napiszę, że Nadrenia graniczy z Holandią, stąd podobieństwo do poprzedniego przepisu 🙂 Niewiele znalazłem na temat historii tego dania[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Boerenkoolstamppot 2 lata, 7 miesięcy temu
Podobno ludzie z poza Holandii zapytani co jest tradycyjnym daniem holenderskim mówią ser, gigantyczne naleśniki i marihuana, podczas, gdy Holendrzy mówią, ze stamppot.Pochodzenie nie jest znane, ale mówi się,[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Dublińskie spicy bag 2 lata, 7 miesięcy temu
Zasadniczo to raczej zwiedzałem ta okupowaną część Irlandii, o czym pisałem Choć ja osobiście wolałem się przejść mostem ha’penny, który swoją nazwę zawdzięcza temu, że za przejście nim trzeba było płacić połow[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Irlandia Północna i buttered sasuage 2 lata, 7 miesięcy temu
Irlandia Północna to taki fragment ziemi na wyspie Irlandia, który graniczy z niepodległą Republiką Irlandii formalnie będący częścią Zjednoczonego Królestwa, czy jak co niektórzy mówią, będącego pod brytyjską ok[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Ukraiński Hołodomor 2 lata, 8 miesięcy temu
Kiedy po I Wojnie Światowej wszelkie próby założenia niepodległego ukraińskiego państwa zawiodły ostatecznie Ukraina została wchłonięta przez ZSRR. Wprowadzona tam polityka kolektywizacji z jednej strony była typow[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Naleśniki bieszczadzkie 2 lata, 8 miesięcy temu
W związku z tym, że niektóre źródła podają, iż znany, głównie wśród wschodnich Słowian zwyczaj witania wiosny jakim jest maslenica, trwa zarówno tydzień przed, jak i tydzień po pierwszym dniu astronomicznej[…]
- Załaduj więcej