kryzysowy kucharz
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Choucroute garnie 2 lata, 8 miesięcy temu
Niektórzy nazywają to francuskim bigosem, choć biorąc pod uwagę, że bigos musi być z kawałków (stąd staropolskie słowo bigosować), to niezbyt dobry kierunek. Właśnie ta podstawowa różnica, jaką są całe kiełbaski, a[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Spaghetti con pesto alla Trapanese 2 lata, 8 miesięcy temu
Historia tego dania sięga średniowiecza, kiedy genueńskie statki przepływając przez sycylijski port w Trapani przywiozły z Azji sos na bazie orzechów włoskich i czosnku. Później zrobiono z niego pesto Trapanese[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kalameny i onigiri 2 lata, 8 miesięcy temu
Będąc pod wpływem japońskich seriali obyczajowych, w których dużo się gotuje, postanowiłem przygotować onigiri. Dowiedziałem się przy tym, że jest to jedzenie przygotowywane głównie na podróż, więc musiałem takową[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Bapburger 2 lata, 9 miesięcy temu
Wbrew pozorom bapburger nie ma nic wspólnego z północnoirlandzkimi bapami, czyli popularnym w Belfaście rodzajem pieczywa, które miało być odpowiedzią na wielki głód. Nazwa pochodzi od koreańskiego bap oznaczając[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Congee 2 lata, 9 miesięcy temu
Co prawda tam skąd to do nas trafiło nazywa się to 白粥 (biała owsianka), albo 稀飯 (rozcieńczony ryż), ale dla Europejczyków przyjęła się nazwa z terenu, który był dzierżawiony przez Wielką Brytanię.Technicznie[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Pasta ca' muddica i praca zdalna. 2 lata, 9 miesięcy temu
Dziś sycylijskie bieda jedzenie oraz smutne jedzenie w pracy. Z tym, że dzisiaj wyjątkowo pracę wykonuję z domu. Wyjątkowo, bo pomimo, że mogę pracować zdalnie, to z uwagi na specyfikę mojego zawodu, wolę jedn[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Bánh xèo 2 lata, 9 miesięcy temu
Uliczne danie wietnamskie, którego nazwa pochodzi od dźwięku jakie wydaje podczas smażenia. Xèo oznacza dźwięk jaki wydaje ciasto ryżowe, kiedy je się wyleje na patelnię. Nikt do końca nie wie, kiedy powstały,[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Hot dog sliders, czyli przekąska filmowa 2 lata, 9 miesięcy temu
W ramach filmowej niedzieli coś do filmu i trochę o filmowych wizjach dystopijnego jedzenia i jak w jakim stopniu odbiegają od rzeczywistości.W 1973 powstał kultowy film „Zielona pożywka”. U nas trochę mało znany,[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kasza zimowa z enoki i cynamonem 2 lata, 10 miesięcy temu
Enoki to takie grzyby, których, zarówno właściwości zdrowotne, jak i smak, są doceniane od ponad 1000 lat. Oczywiście mowa o dalekiej Azji, bo na terenie Europy medycyna mocno kulała w tym czasie. Mają właściwo[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Szawarma z boczniaków 2 lata, 10 miesięcy temu
Z uwagi na to, że boczniaki cały czas rosną, jak widać na poniższym obrazku, czyli jakby najdroższy składnik możemy pozyskać za darmo, trzeba by je wykorzystać w sposób bardziej finezyjny niż podsmażenie[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka z płomiennicą 2 lata, 10 miesięcy temu
Klasyka powstała Powstała w Polsce epoki wczesnego Gierka, w okresie nazwanym później „Bigosowym socjalizmem”. Nazwę tą zawdzięcza polityce dostarczania Polakom atrakcyjnych towarów jak samochody i mieszka[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Boczniaki teriyaki 2 lata, 11 miesięcy temu
Zima zimą, ale na grzyby chodzić trzeba. Jest to bardzo przyjemne, bo podnosi poziom dopaminy, a także pożyteczne, bo nawet najmniejsza aktywność fizyczna, zwłaszcza w terenie zielonym jest dobra dla organi[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Moi moi czyli kulinarne trendy w 2023 roku 2 lata, 11 miesięcy temu
Jak śpiewał znany zespół Dr Hakenbush w ulubionej piosence studentów Akademii Morskiej w Szczecinie – O k…a mać, jak zap…la czas – tak świat nieustannie się zmienia. Jedne zmiany można powstrzymać, do innych mo[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Ognisty mie goreng 2 lata, 11 miesięcy temu
Daleko w Azji jest taki kraj Indonezja. Słynie ze swojego bardzo restrykcyjnego prawa religijnego, które zakazuje, między innymi, ślubu pozamałżeńskiego. Być może dlatego jest to powód, dla którego kraj ten odwied[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Wigilia międzynarodowa 2 lata, 11 miesięcy temu
Dawno, dawno temu, kiedy chodzące po ziemi małpy się wyprostowały i zaczęły ogarniać trochę więcej co się wokół nich dzieje, a zwłaszcza mówimy tu o momencie, w którym dostrzegły pewne cykliczne prawidłowości d[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Loubia 2 lata, 11 miesięcy temu
Dziś #smutnejedzeniewpracy. Danie z północnej Afryki. Idealne na tą pogodę, z uwagi na mieszankę przypraw potrzebną do jego wykonania. Niby zwykła fasolka „po brytańsku”, ale jednak trochę niezwykła[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Makaron z "pesto" z bułki tartej 2 lata, 12 miesięcy temu
Czasy robią się coraz cięższe, dlatego wróciła stara dobra Kryzysowa Książka Kucharska i przepisy z początku prowadzenia bloga. Reasumując jeśli nie otworzysz buzi, żeby zaprotestować, to będziesz otwierać, żeb[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Bibimbap 3 lata temu
Danie koreańskie, którego rodowód jest bardzo kryzysowy. To znaczy jedna z teorii wspomina cos o daniu rytualnym, ale z czasem przybrało to wymiar praktyczny, czyli miska ryżu i różne resztki. Tym samym danie[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Mleczaje jodłowe po grecku 3 lata temu
Są takie bardzo smaczne grzyby jak rydze. Bardzo smaczne, choć z uwagi na przewodniczącego pewnej rozgłośni radiowej o dziwnej twarzy, mogą się źle kojarzyć. Rydze należą do rodzaju mleczajów po łacinie lac[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kaługa łemkowska 3 lata temu
Z uwagi na to, że w góry nie chodzę zdobywać wysokie szczyty, a raczej szukam spokoju region Beskidu Niskiego wydał się idealny. Tym bardziej, że region jest również historycznie ciekawy. Tragicznie ciekawy,[…]
- Załaduj więcej