kryzysowy kucharz
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Frytki z kozy 2 lata, 8 miesięcy temu
Koza to nazwa dla wolnostojącego pieca czasem mylonego z kominkiem. Bardzo często uważa się, że koza to taki mały piecyk, a jak już jest duże z super oknem i kaflami to kominek. No nie. Abstrahując od przepisó[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Ciceri e tria 2 lata, 8 miesięcy temu
Farrel Monk amerykański archeolog wpadł na pomysł, aby bliżej poznać nawyki żywieniowe naszych przodków. Tym samym zaczął analizować materiały źródłowe oraz skład chemiczny pozostałości po starożytnych nac[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Papuaskie Sago Martabak 2 lata, 8 miesięcy temu
W dalekiej Azji, jest taka, należąca formalnie do Indonezji, prowincja, zwana Papua Zachodnia, w której żyją, jak sama nazwa wskazuje Papuasi. Co specjalnego jest w tej prowincji? Nawet nie to, że ta prowi[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Pączki (prawie) tradycyjne 2 lata, 9 miesięcy temu
Świętowanie w postaci zajadania się na tzw. przednówku jest mniej więcej tak stare jak kultura agrarna. Od tego momentu nie musimy już tak bardzo oszczędzać zimowych zapasów, bo za chwile będą nowe. Świętowano[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Najtańszy ramen na walentynkową randkę 2 lata, 9 miesięcy temu
Dzisiaj tzw. Walentynki, czego nie da się przeoczyć, bo ekspozycje sklepowe uginają się od tandety w kolorach różowych i czerwonych z czego większość jest z motywem karcianego koloru kier, zwanego przez niektóry[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Chińska pizza na dzień pizzy 2 lata, 9 miesięcy temu
9 lutego obchodzimy światowy dzień pizzy, a zgodnie z tym co według legendy zostało napisane w Afryce – Pamiętaj, abyś dzień święty święcił.Cong you bing, bo tak brzmi chińska nazwa tego dania, to rodzaj podpł[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Sushi maki + kaszanka = kaszomaki 2 lata, 9 miesięcy temu
Co prawda Japonia jest jedynym krajem, któremu Polska wypowiedziała w XX wieku wojnę, ale z uwagi na kuriozalną sytuację, w której Polska nie miała nawet możliwości militarnych zaatakowania Japonii, a także z[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Trzy dania, czyli warsztaty z Jaśkiem Kuroniem 2 lata, 10 miesięcy temu
Zostałem zaproszony przez agencję MediaStory na warsztaty kulinarne, które prowadził znany kulinarny celebryta Jasiek Kuroń. Cała akcja była w ramach promocji produktów BIO firmy JAMAR. Jako osoba zaangaż[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Jedzenie z Voyagera S04E22 na Dzień Star Treka/Enterprise 2 lata, 10 miesięcy temu
Dziś w środkach masowego przekazu będziecie słuchać o tym, że jest jest Blue Monday, czyli najbardziej depresyjny dzień w roku. Przede wszystkim to nie ma żadnych naukowych podstaw do tego, żeby tak twierdzi[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Naleśniki z wielkiego kryzysu, czyli co zrobić jeśli olej jest drogi 2 lata, 10 miesięcy temu
Zanim przedstawię Wam genezę dania, to może tytułem wstępu – dlaczego olej rzepakowy jest drogi?Zaczniemy od kwestii, w której większość użytkowników portali społecznościowych ogłosiło się ekspertami, a w[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Pasta e fagioli 2 lata, 10 miesięcy temu
Z okazji dnia fasoli, który przypada na 6 stycznia, włoskie danie z fasoli, które ma wiele różnych wariacji, a wspólną cechą wszystkich jest to, że jest tam fasola i makaron. Jaki makaron, jaka fasola, w jakim to[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Curry z leśnej kury w mleku ziemniaczanym, czyli kulinarne trendy 2022 2 lata, 10 miesięcy temu
Zdarza się czasem, że mam jakąś awarię, czy to związaną z rzeczami będącymi w moim posiadaniu, czy też awarię związaną z samym sobą. Wtedy idę do specjalisty w danej dziedzinie jak mam wyciek wody wzywam hydraul[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Cieszyńskie ciastka wigilijne 2 lata, 11 miesięcy temu
Dawno, dawno temu, jak już człowiek zaczął ogarniać tak bardziej co się dzieje wokół niego, to zauważył pewne cykliczne prawidłowości związane z ruchem ziemi (w tym momencie wszyscy płaskoziemcy mogą przestać czyta[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kartolên Pîvazan 2 lata, 11 miesięcy temu
Dzisiaj na tapecie danie kurdyjskie. O Kurdach czasami robi się głośniej przy okazji różnych wydarzeń, a czasami nawet nie wiemy, ze chodzi o Kurdów. Kim oni są? To jest taki lud, mieszkający na Bliskim Wschodzi[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Hot-dog water 2 lata, 11 miesięcy temu
Hot dog water to nic innego niż woda po gotujących się parówkach, w gastronomii wielokrotnie recyklingowana, dzięki czemu nabiera coraz większych walorów smakowych. Oczywiście w slangu młodzieżowym miewa również i[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Miejski survival cz. 4 (hipotetyczno-akademicka) w czasie wojny i kartofle z makiem. 2 lata, 11 miesięcy temu
Nowy film o miejskim survivalu. Tym razem co robić w przypadku wojny.Żeby nie być gołosłownym, zamieszczam oryginalny przepis z 1941 roku. Półtora kg kartofli, 15 dkg maku, sól, ewentualnie łyżka cukru lub 3 pas[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kopytka kolonijne na urbexie 3 lata temu
Wczoraj pojechałem na tzw. urbex. Dla niewtajemniczonych słowo pochodzi z angielskiego urban exploration – eksploracja miejska. Z tym, że termin jest głównie zarezerwowany dla zwiedzania opuszczonych miejsc, któr[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Polska jesienna miska Buddy 3 lata temu
Budda to był kiedyś taki książę urodzony na terenach dzisiejszego Nepalu, który pewnego dnia postanowił sobie, że zrezygnuje z otaczających go luksusów i pójdzie w przebraniu w świat w poszukiwaniu prawdy. Ośw[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Leniwe ruskie (galicyjskie) 3 lata temu
Termin leniwe pierogi został opracowany na potrzeby nazwania pewnej formy mącznego dania, które jest zrobione z tych samych składników co pierogi, ale jego produkcja jest znacznie uproszczona, gdyż zamiast bawić[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Piwny brat na dziady 3 lata temu
Kilka lat pod rząd w każde dziady miałem taką fuchę, że pilnowałem w nocy stoiska pod cmentarzem. Robiłem to raczej po znajomości niż czyniłem z tego źródło utrzymania. Miejsca trzeba było pilnować, bo rano, gdyż b[…]
- Załaduj więcej