kryzysowy kucharz
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Chow mein sandwich 3 lata temu
Pewnie zdarzyło Wam się zjeść na mieście tzw. Chińsczyznę, sprzedawaną w małych minimalistycznych (choć nie wiem, czy w tym wypadku to dobre słowo 🙂 ) budach. Zazwyczaj zestaw składa się z ryżu, warzyw i mięs[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Ziemniaki O'Brien 3 lata, 1 miesiąc temu
Danie wymyślone na początku XX wieku w USA, na cześć Williama Smitha O’Briena. Kim był ten O’Brien? To był taki Irlandczyk, który w 1848 wzniecił małe powstanie przeciwko Anglikom, za co mieli go poćwiart[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Szarpana sparasina 3 lata, 1 miesiąc temu
Zdjęcie jeszcze z wyjazdu, dlatego bardziej partyzancka stylówa. W każdym razie znalazłem bardzo smaczny grzyb, którym od kilku lat możemy się cieszyć (wcześniej był pod ochroną), który się nazywa siedzuń sosn[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Bułka z "serem" pasztetowym i polska Bawaria 3 lata, 1 miesiąc temu
Kotlina Kłodzka, a ściślej rzecz biorąc rejony Międzygórza są określane mianem Polskiej Bawarii. Niewątpliwie wpływ na to ma wyjątkowo niepolska architektura, przypominająca tą z małych alpejskich miasteczek, k[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Bieszczady mniej znane i makaron po Bieszczadzku 3 lata, 1 miesiąc temu
Z uwagi na to, że miałem zawodowo bardzo obciążający rok postanowiłem zresetować się w Bieszczadach, jeszcze bardziej niż zazwyczaj potrzebując izolacji, dlatego wybór padł na jak najmniej schodzone szlaki. Co[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Mój pierwszy raz z Amanitą, czyli sznycel górski z … muchomora 3 lata, 2 miesiące temu
jako, że sezon górski zaczyna kończy się dla mnie w lipcu i zaczyna we wrześniu, pojechałem sobie w Bieszczady. Tutejsze lasy obfitują w grzyby wszelkiej maści. Jednym z nich jest hit tego sezonu muchomor czerwie[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Dapanji 3 lata, 2 miesiące temu
Chiny są tak ogromne i zróżnicowane etnicznie, że każdy region ma swoją specyficzną kuchnię. Np. o mieszkańcach Kantonu mówi się, że jedyne co ma nogi, a oni tego nie jedzą, to stół. Danie, które przedstawię poc[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Ametystowe klejnoty na talerzu 3 lata, 2 miesiące temu
Lakówka ametystowa – świetny grzyb, bo jego kolor skutecznie odstrasza innych grzybiarzy od zbierania, za to świetnie prezentują się na talerzu, zwłaszcza w otoczeniu czegoś żółtego z uwagi na to, że fiolet kon[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Tinga 3 lata, 2 miesiące temu
Bardzo ciekawe danie kuchni meksykańskiej. Bardzo ciekawe ze względu na sposób podawania.Jeśli wierzyć zapisom, to te danie jest powiązane ze świętem Cinco de Mayo, które obchodzi się … 5 maja, na pamiątkę[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Bangers and mash 3 lata, 3 miesiące temu
Dzisiaj danie z wysp brytyjskich, często podawane w tradycyjnych pubach. Jest uważane za jedno z bardziej popularnych comfort food. Co to jest comfort food pisałem już Wykonanie:Cebulę zrobimy na polską modłę[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Hasz 3 lata, 3 miesiące temu
Wiem, że ze względu na to, że oczy całego świata zwrócone są teraz na Afganistan, temat haszu jest mocno na czasie, ale nie o tym tym razem :)Z uwagi na to, że nazwa tego dania wzięła się od francuskiego hacher, ha[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kabbouleh 3 lata, 3 miesiące temu
Gdzieś tam daleko w Azji, niedaleko Afryki leży taki kraj jak Liban. Miłośnicy Bieszczad pewnie słyszeli o nim przy okazji piosenki znanego w Bieszczadach zespołu KSU o tytule jak nazwa tego kraju. Więcej Wam po[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Bezglutenowe tagliatelle ai funghi porcini 3 lata, 3 miesiące temu
Byłem w górach i nazbierałem grzybów. konkretnie borowików. Mających opinię tych najbardziej aromatycznych, choć sporo kucharzy jest #teampodgrzybek 🙂 Znalazłem kilka, szczęśliwie zdrowe, więc pozostało z[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Hot dog z marchewki poza schematem i poza szlakiem 3 lata, 3 miesiące temu
Dziś miało być poza szlakiem. Wytyczonymi ścieżkami, ale jednak zdecydowanie poza szlakiem. Głównie po to, żeby uniknąć ludzi, których w Beskidach jednak jest sporo. Nie jest to rezerwat, więc spokojnie można zejść[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Bocadillo de pisto 3 lata, 4 miesiące temu
Jak mawiają Hiszpanie pan con pan comida de tontos (chleb z chlebem to jedzenie dla idiotów), co oznacza, że łączenie tych samych składników jest uważane za głupie, co innego chleb z czymś innym. Tak powstały[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Bigos działkowy 3 lata, 4 miesiące temu
Geneza:Na działce coś urosło. Nikt nie wiedział zbytnio co. Ja może bym wiedział, gdybym to sadził, za to ten co posadził, to nie pamiętał co. Teoretycznie miała być sałata, ale podobno była sadzona też kapusta p[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Burger po filipińsku 3 lata, 4 miesiące temu
Fusion to taki trend w kuchni, w którym łączymy ze sobą dania z różnych części świata, a nawet z różnych epok, przy czym na potrzeby tego wpisu skupimy się tylko na tych różnych częściach świata.Jak to s[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Pintxos 3 lata, 4 miesiące temu
Ewentualnie pinchos, to baskijskie danie, a właściwie separatystyczna odpowiedź na hiszpańskie tapas. Pinchar to po hiszpańsku przebić, dlatego można się domyślić, że danie bierze swoją nazwę właśnie od tego patycz[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Smażona rzodkiewka a la Wałęsa 3 lata, 5 miesięcy temu
Ogólnie tu zrobiłem w towarzystwie młodych ziemniaków, który podsmażone w skórce wyglądają obłędnie i groszkiem, żeby było trochę więcej białka, ale zasadniczo chodzi o tą rzodkiewkę, którą możecie równie dobr[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Chicken-cola 3 lata, 5 miesięcy temu
Ewentualnie mówią na to też cola-chicken, albo coca-cola chicken, ale to z kolei wymuszałoby użycie określonej marki napoju, który jest drogi, a w Polsce jeszcze droższy.Co prawda dobór składników sugeruje,[…]
- Załaduj więcej