kryzysowy kucharz
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Buseot bokkeum 3 lata temu
Sezon na prawdziwki się kończy, ale sezon na boczniaki będzie trwał jeszcze długo, tak jak długo wcześniej przed prawdziwkami się rozpoczął. Minusem jest to, że potrafią czasem rosnąć bardzo wysoko i wtedy bez kij[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Ghapama. Wszystkich świętych, Halloween, a może Dziady? 3 lata, 1 miesiąc temu
Jak co roku o tej porze, toczy się batalia o teren w postaci wszechobecnej krytyki Halloween, jako nieodpowiedniemu sposobowi celebrowania początku roku hydrologicznego przypadającego na 1 listopada. Al[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Steki z borowika 3 lata, 1 miesiąc temu
Nie dość, że jest duży hype na grzyby w tym roku, to jeszcze inflacja spowodowała, że Polacy przypomnieli sobie o starożytnych sposobach pozyskiwania żywności. Także i u takiego mykofila jak ja nie mogło zabraknąć[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Bollit, czyli kulinarnie Alicante i okolice 3 lata, 1 miesiąc temu
Trzeci wpis, tym razem, o prowincji Walencja, czyli miejscu, gdzie spędziłem najwięcej czasu podczas mojego wyjazdu. Z czego najczęściej z tego „najczęściej” w Alicante. Popularnym wśród Polaków kurortem, z uwagi n[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Pisto, Kartagena i działa Mazerrony 3 lata, 1 miesiąc temu
Kolejny wpis z Hiszpanii, tym razem na tapetę idzie prowincja Murcja.Oczywiście, jak sama nazwa wskazuje, choć nie jest to regułą, głównym miastem prowincji jest Murcja. Tam akurat nie chciało mi się jechać,[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Brochetas i Madryt 3 lata, 1 miesiąc temu
Będąc relatywnie niedaleko chciałem odwiedzić Madryt, jestem na świeżo i to właśnie dlatego temu miastu przypadnie pierwszy wpis z podróży po Hiszpanii. Będą trzy, a podział jest czysto administracy[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Dovlecei pané 3 lata, 2 miesiące temu
Kolejny wpis z cyklu „smutne jedzenie w pracy”.Rumuńska kuchnia. Wbrew powszechnemu przekonaniu w Rumuni to nie tylko czosnek i różne rodzaje mięs nadziewane na kijek :)Idealne danie na ten rok, który jest wyją[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kurczak Kung Pao 3 lata, 2 miesiące temu
Wracałem sobie z gór samochodem, gdzie samochód jest ważny w tej historii. Nagle moim oczom ukazał się żółty niczym mały kurczak, grzyb laetiporus sulphureus, zwany, z uwagi na strukturę, leśnym kurczakiem.[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Katsukarē z muchomora 3 lata, 2 miesiące temu
Kolejny wpis z cyklu „smutne jedzenie w pracy”, czyli internetowy antytrend ukazujący jak naprawdę wygląda jedzenie w sytuacji, kiedy jest ono przygotowane wcześniej i wsadzone do pojemnika, czasu na jego prz[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Scarpaccia 3 lata, 2 miesiące temu
W związku z tym, że w tym roku mamy wyraźny urodzaj na cukinię, co zaowocowało tym, że otrzymałem całkiem spory jej zapas postanowiłem przygotować wakacyjne włoskie danie w postaci cienkiego placka (a to zaskoczeni[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Pizza con Patate i najlepsze horrory o jedzeniu. 3 lata, 3 miesiące temu
O tej pizzy słyszałem już dawno temu. Podobno bardzo popularna w Rzymie. Ja w każdym razie na takową tam nie natrafiłem. Jedyne pizze jakie pamiętam ze stolicy Włoch, to prostokątne i smarowane majonezem, dlatego[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Picadillo 3 lata, 3 miesiące temu
Danie kubańskie, a w zasadzie hiszpańskie, bo pomiędzy Kubą, a Hiszpanią były specyficzne relacje. Najpierw Hiszpanie dzięki Krzysiowi Kolumbowi przyjechali na Kubę, doprowadzając bardzo szybko do niemal całkowit[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Boczniaki à la chashu 3 lata, 3 miesiące temu
Skąd pomysł, żeby akurat tak przygotować boczniaki? Bo jak szukałem inspiracji i znalazłem zdjęcie tego dania, to w pierwszej kolejności myślałem, że to właśnie ciekawie przyrządzone boczniaki. Okazało się,[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kaszanka z kapustą z grilla 3 lata, 3 miesiące temu
Sezon grillowy, czyli coś na co każdy działkowicz czekał najbardziej, trwa nieprzerwanie od 1 maja i parafrazując hasło amerykańskiej poczty, – Ani śnieg, ani deszcz, ani upał, ani mrok w nocy nie powstrzy[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, "Risotto" z kalafiora 3 lata, 4 miesiące temu
Takie to risotto jak niebieska bielizna, dlatego w cudzysłowie, bo wygląd i konsystencję ma podobne. Pewnie w restauracji by taki numer nie przeszedł, ale nie jesteśmy w restauracji. Zbierałem się już kilka lat, aż[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Fasolakia 3 lata, 4 miesiące temu
Po początkowym szoku, sezon na fasolkę szparagową się rozkręcił na tyle, że można ją dostać po rozsądnej cenie. Tzn. wcześniej też można było dostać o ile była mrożona 🙂 Ja swoją dostałem z działki. Była ładna[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Zhingyalov Hats 3 lata, 4 miesiące temu
Danie na ciężkie czasy. Rodzaj ormiańskiego pieczywa nadziewany różnymi roślinami. Popularny w Armenii i kontrowersyjnym Górnym Karabachu. Szerszej publiczności Ormianie byli znani z książki Stefana Żeromskie[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Hołubce z Lipowic 3 lata, 4 miesiące temu
Danie z okolicy miasta Lipowiec w Ukrainie. Miasto zostało prawdopodobnie założone przez tatarskich jeńców i innych zbiegów po to, żeby ostatecznie zostać wcielonym pod władanie Królestwa Polskiego. Po powstaniu[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Boczniakowy katsudon 3 lata, 5 miesięcy temu
Danie kuchni japońskiej. Ogólnie jest to miska ryżu z różnymi dodatkami, z których najważniejszym jest panierowany kotlet pocięty w paski, dlatego specjalnie w tym celu wyhodowałem kilka gigantycznych boczniak[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Garden focaccia 3 lata, 5 miesięcy temu
Najlepiej można to przetłumaczyć jako ogród na focacci. Trend instagramowy, który wystartował porządnie w 2019, bo zdobienie chleba różnymi florystycznymi formami znam od dzieciństwa, z tym, że wtedy używano ra[…]
- Załaduj więcej