kryzysowy kucharz
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Poulet DG 3 lata, 5 miesięcy temu
Kryzysowe, a jednak ekskluzywne, a konkretnie danie, które jak na nasze europejskie standardy byłoby kryzysowe, ale w części świata, a mowa tu o Kamerunie, w której było przygotowywane uchodziło za ekskluz[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Ketchup bananowy z parówkami 3 lata, 5 miesięcy temu
Zazwyczaj mówi się parówki z ketchupem/musztardą, ale tu cała historia kręci się raczej wokół tego charakterystycznego ketchupu. Tzn. niby wokół obu rzeczy, bo wątki się zepną, ale jednak ketchup będzie tą cie[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Black – dog (żymła z krupniokiem) i Sokole Góry 3 lata, 5 miesięcy temu
Korzystając z dobrodziejstwa systemu społeczno-gospodarczego jakim jest wolny weekend, postanowiłem wybrać się na wycieczkę w góry, wyjątkowo nie na południe, a konkretnie do Olsztyna, ale nie tego wojewódz[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Punjabi Chole i czyszczenie rzek 3 lata, 6 miesięcy temu
W przypadku pracowników najemnych weekendy sprzyjają aktywnościom terenowym. Zwłaszcza niedzielę należy odpowiednio wykorzystać. Jako, że jestem mentalnie zdecydowanie za młody na to, żeby być wędkarzem,[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Prawdopodobnie najdziwniejszy hot-dog o jakim słyszeliście 3 lata, 6 miesięcy temu
Znów życie pisze scenariusze i dostarcza inspiracji do gotowania. Inspiracja numer 1: Przy okazji dnia podłużnej kanapki hoagie wyczaiłem, że jednym z równie dziwnych, co ciekawych kanapkowych połączeń jest bana[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Dwa dania i spływ tratwą po Biebrzy 3 lata, 6 miesięcy temu
Pływał raz marynarz któryŻywił się wyłącznie pieprzemSypał pieprz do konfituryI do zupy mlecznej”Morskie opowieści” – znana polska szantaTegoroczny weekend majowy postanowiliśmy spędzić na tratwach na jedynej rzec[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Soczewiaki 3 lata, 6 miesięcy temu
Inspiracja chwilą. Raz, że robiłem w firmie pokaz gotowania z resztek, a konkretnie ze starych ziemniaków, a dwa, że jutro jadę na spływ tratwą w Dolinie Biebrzy, dlatego wybór padł na danie ze starych ziemniakó[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Świnki w kocykach 3 lata, 7 miesięcy temu
Stare porzekadło z Egiptu mówi – pamiętaj, abyś dzień święty święcił, a tak się dzisiaj składa, że dziś przypada dzień dania o nazwie pigs in a blankets, a jako, że to danie nie ma naszego odpowiednika ja[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Gigandes plaki 3 lata, 7 miesięcy temu
Z racji tego, że ostatnio mamy równie mało słońca co możliwości wakacji, postanowiłem stworzyć to, co jest znamienne dla większości społeczeństwa – substytut. Nędzny, ale przy odrobinie wyobraźni wystarczający,[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Steranka i okrasa z kiszonych buraków 3 lata, 7 miesięcy temu
Kuchnia łemkowska, a właściwie łemkowska fusion 🙂 Trochę oszukałem , bo oryginalnie steranka to rodzaj klusek, który uzyskuje się odrywając kawałki rozwałkowanego ciasta makaronowego i wrzucając je do wody. Ja z[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Wielkanocna marchew krychano 3 lata, 7 miesięcy temu
Dawno, dawno temu, kiedy ludzie nauczyli się odmierzać czas za pomocą zjawisk atmosferycznych świętowali początek nowego cyklu wegetacyjnego w dniu, w którym czas dnia równał się czasowi nocy, gdyż od tego momen[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Crespelle alla Fiorentina 3 lata, 8 miesięcy temu
Właściwie to moja dość specyficzna wersja Crespelle alla Fiorentina, gdzie zakładam, że mojego bloga nie czyta aż tylu Włochów co New York Times, dlatego mój artykuł nie wzbudzi takiego oburzenia jak artykuł o[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kouign patatez po japońsku 3 lata, 8 miesięcy temu
Bretońska wersja babki ziemniaczanej. Moim zdaniem, nasza wersja z surowymi ziemniakami znacznie lepsza, dlatego postanowiłem ją nieco urozmaicić. no i tak myślałem. Może muffinki z parówką? Może co innego? P[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Jabłuszka Ani 3 lata, 8 miesięcy temu
Dzisiaj kuchnia francuska. Powiem Wam szczerze tak ciekawej nazwy na danie nie widziałem od czasu słynnego ciasta o nazwie milfa. Mając na uwadze ludową piosenkę pt. Dwa jabłuszka, bardzo mi się spodobała, nawet j[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Stolniki 3 lata, 8 miesięcy temu
Na przepis natrafiłem przy okazji książki kucharskiej wydanej przez Województwo Podkarpackie także zakładam, że to nie jest jakaś lipa 🙂 Było kilka przepisów na stolniki, ale ten był tak osobliwy, że mocno zrobi[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Ogniste koreańskie frytki oraz wyprawa do piekła i z powrotem 3 lata, 9 miesięcy temu
Niczym Dante albo Kratos pojechałem do piekła i wróciłem. Tzn biorąc pod uwagę, że piekłem jest ziemia, a na niej istnieją jeszcze czasem mniejsze bądź większe piekła, to może takie nie do końca piekło, ale ta[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Pączkopizze – tłusty czwartek bis 3 lata, 9 miesięcy temu
Tydzień temu obchodziliśmy tzw. Tłusty Czwartek. Według legendy, ta bardzo ciekawa tradycja wzięła się z XVII wiecznego Krakowa. Musicie wiedzieć, że XVII wiek, to był okres, w którym ludzie mieli najbardzie[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kimchi dog 3 lata, 9 miesięcy temu
Danie zainspirowane mroźną zimą, która nadeszła znienacka i faktem, że naprodukowałem sporo kimchi – czyli takiej hipsterskiej koreańskiej kiszonej kapusty na ostro. W myśl zasady, że tradycyjna kiszona kapusta j[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Sosis Bandari 3 lata, 9 miesięcy temu
Obiecałem danie aryjskie no to jest. Większości z Was, za sprawą przodków będących pod niemiecką okupacją termin „aryjskie” kojarzy się z niebieskookimi niemieckimi blondynami. Nie winię Was. W końcu zadziałała[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Targanice i połowy 3 lata, 9 miesięcy temu
Dzisiaj byłem łowić, ale nie ryby, bo na to jestem za młody. Oczywiście chodzi o stan umysłu, a nie o metrykę, bo wędkarzami, czy ich specyficznym odłamem, który zajął miejsce gołębiarzy, karpiarzami, są ludzie mło[…]
- Załaduj więcej