kryzysowy kucharz
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Sushi maki + kaszanka = kaszomaki 3 lata, 10 miesięcy temu
Co prawda Japonia jest jedynym krajem, któremu Polska wypowiedziała w XX wieku wojnę, ale z uwagi na kuriozalną sytuację, w której Polska nie miała nawet możliwości militarnych zaatakowania Japonii, a także z[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Trzy dania, czyli warsztaty z Jaśkiem Kuroniem 3 lata, 10 miesięcy temu
Zostałem zaproszony przez agencję MediaStory na warsztaty kulinarne, które prowadził znany kulinarny celebryta Jasiek Kuroń. Cała akcja była w ramach promocji produktów BIO firmy JAMAR. Jako osoba zaangaż[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Jedzenie z Voyagera S04E22 na Dzień Star Treka/Enterprise 3 lata, 10 miesięcy temu
Dziś w środkach masowego przekazu będziecie słuchać o tym, że jest jest Blue Monday, czyli najbardziej depresyjny dzień w roku. Przede wszystkim to nie ma żadnych naukowych podstaw do tego, żeby tak twierdzi[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Naleśniki z wielkiego kryzysu, czyli co zrobić jeśli olej jest drogi 3 lata, 10 miesięcy temu
Zanim przedstawię Wam genezę dania, to może tytułem wstępu – dlaczego olej rzepakowy jest drogi?Zaczniemy od kwestii, w której większość użytkowników portali społecznościowych ogłosiło się ekspertami, a w[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Pasta e fagioli 3 lata, 11 miesięcy temu
Z okazji dnia fasoli, który przypada na 6 stycznia, włoskie danie z fasoli, które ma wiele różnych wariacji, a wspólną cechą wszystkich jest to, że jest tam fasola i makaron. Jaki makaron, jaka fasola, w jakim to[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Curry z leśnej kury w mleku ziemniaczanym, czyli kulinarne trendy 2022 3 lata, 11 miesięcy temu
Zdarza się czasem, że mam jakąś awarię, czy to związaną z rzeczami będącymi w moim posiadaniu, czy też awarię związaną z samym sobą. Wtedy idę do specjalisty w danej dziedzinie jak mam wyciek wody wzywam hydraul[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Cieszyńskie ciastka wigilijne 3 lata, 11 miesięcy temu
Dawno, dawno temu, jak już człowiek zaczął ogarniać tak bardziej co się dzieje wokół niego, to zauważył pewne cykliczne prawidłowości związane z ruchem ziemi (w tym momencie wszyscy płaskoziemcy mogą przestać czyta[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kartolên Pîvazan 3 lata, 11 miesięcy temu
Dzisiaj na tapecie danie kurdyjskie. O Kurdach czasami robi się głośniej przy okazji różnych wydarzeń, a czasami nawet nie wiemy, ze chodzi o Kurdów. Kim oni są? To jest taki lud, mieszkający na Bliskim Wschodzi[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Hot-dog water 3 lata, 12 miesięcy temu
Hot dog water to nic innego niż woda po gotujących się parówkach, w gastronomii wielokrotnie recyklingowana, dzięki czemu nabiera coraz większych walorów smakowych. Oczywiście w slangu młodzieżowym miewa również i[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Miejski survival cz. 4 (hipotetyczno-akademicka) w czasie wojny i kartofle z makiem. 4 lata temu
Nowy film o miejskim survivalu. Tym razem co robić w przypadku wojny.Żeby nie być gołosłownym, zamieszczam oryginalny przepis z 1941 roku. Półtora kg kartofli, 15 dkg maku, sól, ewentualnie łyżka cukru lub 3 pas[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kopytka kolonijne na urbexie 4 lata temu
Wczoraj pojechałem na tzw. urbex. Dla niewtajemniczonych słowo pochodzi z angielskiego urban exploration – eksploracja miejska. Z tym, że termin jest głównie zarezerwowany dla zwiedzania opuszczonych miejsc, któr[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Polska jesienna miska Buddy 4 lata temu
Budda to był kiedyś taki książę urodzony na terenach dzisiejszego Nepalu, który pewnego dnia postanowił sobie, że zrezygnuje z otaczających go luksusów i pójdzie w przebraniu w świat w poszukiwaniu prawdy. Ośw[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Leniwe ruskie (galicyjskie) 4 lata temu
Termin leniwe pierogi został opracowany na potrzeby nazwania pewnej formy mącznego dania, które jest zrobione z tych samych składników co pierogi, ale jego produkcja jest znacznie uproszczona, gdyż zamiast bawić[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Piwny brat na dziady 4 lata, 1 miesiąc temu
Kilka lat pod rząd w każde dziady miałem taką fuchę, że pilnowałem w nocy stoiska pod cmentarzem. Robiłem to raczej po znajomości niż czyniłem z tego źródło utrzymania. Miejsca trzeba było pilnować, bo rano, gdyż b[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Chow mein sandwich 4 lata, 1 miesiąc temu
Pewnie zdarzyło Wam się zjeść na mieście tzw. Chińsczyznę, sprzedawaną w małych minimalistycznych (choć nie wiem, czy w tym wypadku to dobre słowo 🙂 ) budach. Zazwyczaj zestaw składa się z ryżu, warzyw i mięs[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Ziemniaki O'Brien 4 lata, 1 miesiąc temu
Danie wymyślone na początku XX wieku w USA, na cześć Williama Smitha O’Briena. Kim był ten O’Brien? To był taki Irlandczyk, który w 1848 wzniecił małe powstanie przeciwko Anglikom, za co mieli go poćwiart[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Szarpana sparasina 4 lata, 1 miesiąc temu
Zdjęcie jeszcze z wyjazdu, dlatego bardziej partyzancka stylówa. W każdym razie znalazłem bardzo smaczny grzyb, którym od kilku lat możemy się cieszyć (wcześniej był pod ochroną), który się nazywa siedzuń sosn[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Bułka z "serem" pasztetowym i polska Bawaria 4 lata, 2 miesiące temu
Kotlina Kłodzka, a ściślej rzecz biorąc rejony Międzygórza są określane mianem Polskiej Bawarii. Niewątpliwie wpływ na to ma wyjątkowo niepolska architektura, przypominająca tą z małych alpejskich miasteczek, k[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Bieszczady mniej znane i makaron po Bieszczadzku 4 lata, 2 miesiące temu
Z uwagi na to, że miałem zawodowo bardzo obciążający rok postanowiłem zresetować się w Bieszczadach, jeszcze bardziej niż zazwyczaj potrzebując izolacji, dlatego wybór padł na jak najmniej schodzone szlaki. Co[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Mój pierwszy raz z Amanitą, czyli sznycel górski z … muchomora 4 lata, 2 miesiące temu
jako, że sezon górski zaczyna kończy się dla mnie w lipcu i zaczyna we wrześniu, pojechałem sobie w Bieszczady. Tutejsze lasy obfitują w grzyby wszelkiej maści. Jednym z nich jest hit tego sezonu muchomor czerwie[…]
- Załaduj więcej