kryzysowy kucharz
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Linsen mit Spätzle 3 lata, 10 miesięcy temu
Danie kuchni Szwabskiej. Jak głosi plotka, Szwabia to dość niewdzięczny region jeśli chodzi o kwestie rolniczą. W skrócie – marnowanie terenu dla mało wydajnych pastwisk byłoby bardzo głupie, dlatego mięso jed[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Galette-saucisse na Potrójnej 3 lata, 10 miesięcy temu
Jest początek roku, czas postanowień dotyczących poprawy kondycji fizycznej, a także ferie zimowe trzeba było szukać mało popularnych tras. Bywały momenty większego zagęszczenia, ale generalnie nawet się udało. Pla[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kulinarne trendy 2021 3 lata, 10 miesięcy temu
Jak co roku o tej porze, uraczę Was trendami kulinarnymi na nadchodzący rok, które będą obowiązywać z bardzo dużym prawdopodobieństwem. Dlaczego mówię o prawdopodobieństwie? Bo w świecie nauki wszystko jest tylko b[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Wigilijne rechy, czyli kołduny smażone w barszczu 3 lata, 11 miesięcy temu
Tak jak co roku zima zaskakuje drogowców, tak wiele polskich rodzin zostaje zaskoczona brakiem wystarczających mocy przerobowych, a konkretnie konsumenckich, które reprezentują goście wigilijni. Nawet jeśli okreś[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Wigilia ludowa 3 lata, 11 miesięcy temu
Wigilia, czy następujący po niej dzień, to chyba najważniejsze i najstarsze święto w historii ludzkości. Z uwagi na to, że odnosi się do rozpoczęcia nowego cyklu solarnego, czyli najstarszego sposobu odmierzan[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Fasole bătută 3 lata, 11 miesięcy temu
Doszły mnie słuchy, że po ostatniej rumuńskiej potrawie, czytelnicy mieli pewien niedosyt. Może dlatego, że zbliżają się święta, a Rumuni zawsze obchodzili je z hukiem, nawet jeśli jest to huk karabinu maszynowego[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Fasole cu cârnați 3 lata, 11 miesięcy temu
Rumuńskie danie narodowe, które jedzą 1 grudnia. Ulubione danie w wojsku, prawdopodobnie spuścizna po rzymskich legionach, kiedy to jeszcze ten kraj nazywano Dacją. Fasolkę można robić samemu, ale znacznie taniej[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Choripan 3 lata, 11 miesięcy temu
Inspiracja, choć przykra, nadeszła kilka dni temu wraz ze śmiercią najsłynniejszego Argentyńczyka świata Diego Maradony, którego znał nawet taki antyfan piłki nożnej jak ja. Co świadczy o jego sławie :)Z czego je[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Liang mian 3 lata, 12 miesięcy temu
O Tajwanie już pisałem trochę Wykonanie:Makaron z zupki zalewamy wrzątkiem, czekamy aż spuchnie i odlewamy wodę.Orzechy miksujemy z zwartością saszetek, które prawdopodobnie były w zupce.Warzywo, najlepiej[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Leniwe kimchi gołąbki 4 lata temu
Dzisiaj bardzo szybka kuchnia fusion, spolonizowana wersja dania z basenu Morza Śródziemnego, w wersji bardzo oszczędnej, jeśli chodzi o czas, gdzie klasyczna kapusta, lub „kapusta do gołąbków”, bo i takie wynala[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Mastywo z ziemniakami 4 lata temu
Kolejny podkarpacki przepis uruchomiony przy okazji tego, że jestem pod nieustannym wrażeniem Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego, tym bardziej, że mój pobyt tam, który miał mi pomóc o[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Cong you bing i xiāngcháng 4 lata temu
Tym razem jedzenie z kraju, który oficjalnie nie istnieje czyli Tajwanu. Chodzi o to, że zarówno Republika Chińska (Tajwan) jak i Chińska Republika Ludowa (Chiny) uważają, że są tymi prawdziwymi. Dlatego nasz kra[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Dziadowa pizza muchomorkowa 4 lata temu
Dawno, dawno temu kiedy rodzina była jedną z największych wartości, czyli jeszcze przed religią, która wprowadziła posłuszeństwo względem boga spychając rodzinę na drugie miejsce, w okolicach październik[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Makkaraperunat 4 lata, 1 miesiąc temu
Za co lubię kuchnię fińską? Oprócz tego, że była „zero waste” zanim to stało się modne, to jeszcze stosunkowo banalne potrawy mają bardzo egzotyczne nazwy.Tłumaczenie dzisiejszego dania to kiełbasa makkara z z[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Krężałki 4 lata, 1 miesiąc temu
Przeglądając informacje o tradycjach kulinarnych terenów, które obecnie leżą w granicach w południowo-wschodniej Polsce trafiłem na ciekawy sposób podania kapusty, w sam raz na tą porę roku. Właściwie to znalazłem[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Cukinia w pięciu smakach 4 lata, 1 miesiąc temu
Korzystając z faktu, że zebrałem na działce ostatnią cukinię w tym roku, postanowiłem ją przyrządzić na pięć sposobów w jednym daniu. Tzn jedno to nie do końca cukinia, bo kwiaty cukinii, ale, że żyjemy w katol[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Birmańskie tofu w sosie słodko-kwaśnym 4 lata, 1 miesiąc temu
Na wstępie dodam, że przepis na to tofu dostałem od Marcina, to było bardzo ważne, żeby umieścić tą informację na wstępie :)Tam daleko w Himalajach jest taki kraj jak Mjanma, ale my jesteśmy przyzwyczaj[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Górskie purée "serowe" i Bieszczady 4 lata, 1 miesiąc temu
Bieszczady obrosły największą legendą kiedy to propagandowa machina PRL zorganizowała tam prowadzoną przez harcerzy Operację Bieszczady 40, która w założeniu miała na celu rozruszanie regionu oraz po tym, jak w[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Żymła ze sznyclem z kani i Ziemia Raciborska 4 lata, 2 miesiące temu
W ramach tzw. jednodniówek postanowiłem się wybrać na teren Granicznych Meandrów Odry, które są zlokalizowane na tej granicy, która ostatnimi czasy jest przedmiotem sporów zbrojnych. W okolicy jest też kilka opu[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Frytki po częstochowsku 4 lata, 2 miesiące temu
Z racji tego, że należy dostosować się do nowych warunków, postanowiłem tegoroczny urlop spędzić na jednodniowych wypadach, po bliższej lub dalszej okolicy, także jest szansa, ze tego typu wpisy będziecie[…]
- Załaduj więcej