kryzysowy kucharz
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Szkockie stovies z burakami kiszonymi 4 lata, 2 miesiące temu
Z uwagi na to, że otrzymałem pokaźną porcję kiszonych buraków, postanowiłem z nich coś przyrządzić. Znalazłem bardzo ciekawy przepis, na tyle ciekawy, że aż sam się dziwię, dlaczego o nim wcześniej nie słyszałem.[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Mi merienda i opuszczony dworzec w Nieborowicach 4 lata, 3 miesiące temu
Historia była taka, że jak jeżdżę do jakiegoś miasta to sobie sprawdzam taką stronkę z atrakcjami wartymi obejrzenia. Kiedy zobaczyłem, że tą stronkę mogą współtworzyć użytkownicy, było wielkie WOW, do czasu, aż[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Calentica 4 lata, 3 miesiące temu
A także, calentita, karantika, karantita. Danie pochodzi z Algierii, ale już sama geneza nie jest taka oczywista. Jedna teoria mówi, że pochodzi z początku XVIII wieku, kiedy Hiszpanie siedzieli w oblężonym mieści[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Panissa na Małej Panwi 4 lata, 3 miesiące temu
Co prawda zgodnie ze zwyczajami ludowymi, a dobrze wiecie, że ja jestem fanem ludowych wierzeń, Dzień Matki Ziemi spędza się, zwyczajowo, na zbieraniu roślin, ale ja postanowiłem się oddać również ludowej ro[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Farinata 4 lata, 3 miesiące temu
Była taka legenda o dwóch braciach. Podobno urodzono ich w zakonie, ale szczęśliwie nie zostali zakopani, a mieli zostać utopieni, tak jak to się robi z wieloma młodymi niepotrzebnymi ssakami. Wykonawca zlecen[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Ziemniaki wielkiego brata czyli bhapa aloo 4 lata, 3 miesiące temu
„Tam daleko w Himalajach”jest taki kraj jak Indie, a konkretnie część Himalajów leży na terenie Indii. Pewnego dnia Imperium Brytyjskie wpadło tam i powiedziało, że to jest teraz ich, niezależnie tego, czym to[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Magulon, czyli pasztet z cebulą 4 lata, 4 miesiące temu
Przepis znałem już bardzo dawno, ale przypomniałem sobie o nim dopiero przy okazji mojego wpisu o wojskowym wikcie.Udokumentowana historia pasztetu sięga XV-wiecznej Francji. Obawiam się, że wtedy było to najlep[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Co by było gdybym został w wojsku dłużej, czyli wojskowy wikt 4 lata, 4 miesiące temu
Całą godzinę, tyle spędziłem w wojsku. Był to wynik pewnego zamieszania w aktach, które zresztą było spowodowane moimi działaniami, ale opowiem po kolei.Urodziłem się wystarczająco dawno, aby załapać się jeszcze na[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Za'atar Man'ouche i święta góra Ślężan 4 lata, 4 miesiące temu
Pogoda nie zachęca do długich spacerów po odsłoniętych szczytach, dlatego kiedy padło w pracy hasło jechać na Ślężę, warunkowo mogłem na to przystać, tym bardziej, że w tych ciężkich czasach, w których brak ruc[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Towkanica z orzechami i ćwikłą z kiszonych buraków 4 lata, 4 miesiące temu
Podlasie to taki region na wschodzie Polski, który całkiem niedawno słynął z ogromnej różnorodności kulturowej. Po czystkach w czasie II wojny światowej oraz tych, które nastąpiły zaraz po niej, stał się nieco mn[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Prawdopodobnie najbardziej kontrowersyjne frytki na świecie 4 lata, 5 miesięcy temu
Teoretycznie normy są różne dla każdego, a co za tym idzie kwestia tego czy coś jest kontrowersyjne, czy nie oznacza od tego jak wyglądają normy odbiorcy. Mnie na przykład ciężko zarówno zaskoczyć jak i zniesmaczyć[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Bigos z kiszonych buraków 4 lata, 5 miesięcy temu
W pracy mamy „klub”, a właściwie rodzaj nieformalnego stowarzyszenia, które nie tyle zostało zawiązane co sklasyfikowane przez obserwatorów zewnętrznych. Zasadniczo w stowarzyszeniach członkowie ubiegają się o cz[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Bubale 4 lata, 5 miesięcy temu
Bubalech – tą nazwę pierwszy raz usłyszałem w serialu o ortodoksyjnych Żydach w Jerozolimie pt. „Shtisel”. Tam w ogóle było sporo o jedzeniu, ale to zainteresowało mnie najbardziej, gdyż najwyraźniej był to jakiś p[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Leśny kurczak w sosie słodko-kswaśnym 4 lata, 5 miesięcy temu
Leśny kurczak to zwyczajowa nazwa wiosennego grzyba Laetiporus sulphureus, którego polska nazwa to żółciak siarkowy. Szczęśliwie dla większości ludzi nie wygląda jak grzyb, który nadaje się do jedzenia. Nieszczęśli[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kugiel brązowy ziemniaczany 4 lata, 6 miesięcy temu
Kugiel to takie danie kuchni żydowskiej, ale tej jej części, którą lubię, czyli prosto i tanio. W Izraelu przybrało nawet trochę formę fast-foodu. Wpływy kultury pozostawiły po sobie ślad na wschodzie, gdzie danie[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Omlet Pana Kleksa 4 lata, 6 miesięcy temu
Moją przygodę z cyklem „Pan Kleks” zacząłem od filmów. Co prawda umiałem już czytać, ale moje zdolności były jednak ograniczone. Był to obraz prawie tak kultowy dla mojego pokolenia jak film Diabeł morski pusz[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Mój pierwszy raz z Mukbang 4 lata, 6 miesięcy temu
Mukbang, nie mylić z gangbang. Przepisy z filmiku.Oi KimchiSkładniki:- ogórek – chilli- sos sojowy- sól- jabłkoWykonanie:Ogórka kroimy na paski o przekroju 1 cm x 1 cm i długości ok 5 cm. Z pozostałych składnik[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Omlet arcyksiążęcy 4 lata, 6 miesięcy temu
Z władzą to jest tak, że pchają się do niej głównie socjopaci, gdyż tylko tacy odczuwają przyjemność z tego, że są na wyższej pozycji od innych. Żeby doprecyzować. Rozumiem, choć nie akceptuję, że ktoś chce być[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Red kiblle z Expanse 4 lata, 6 miesięcy temu
Cykl Expanse to zekranizowana już seria książek z gatunku Hard Science i Space Opera autorstwa Jamesa S.A. Corey, pokazująca jak będzie wyglądał świat za kilkaset lat. Przy czym wizja nie jest tak optymis[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Brazylijskie casca louca czyli mięso z banana na kryzys 4 lata, 7 miesięcy temu
Od wczoraj zluzowanie w kwestii poruszania się poza domem, oficjalnie z powodu odmrażania gospodarki, aby uniknąć kryzysu. Czy unikniemy? Na pewno nie wszyscy, zwłaszcza, że część przedsiębiorstw stara się o obj[…]
- Załaduj więcej