kryzysowy kucharz
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Soczewiaki 4 lata, 7 miesięcy temu
Inspiracja chwilą. Raz, że robiłem w firmie pokaz gotowania z resztek, a konkretnie ze starych ziemniaków, a dwa, że jutro jadę na spływ tratwą w Dolinie Biebrzy, dlatego wybór padł na danie ze starych ziemniakó[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Świnki w kocykach 4 lata, 7 miesięcy temu
Stare porzekadło z Egiptu mówi – pamiętaj, abyś dzień święty święcił, a tak się dzisiaj składa, że dziś przypada dzień dania o nazwie pigs in a blankets, a jako, że to danie nie ma naszego odpowiednika ja[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Gigandes plaki 4 lata, 7 miesięcy temu
Z racji tego, że ostatnio mamy równie mało słońca co możliwości wakacji, postanowiłem stworzyć to, co jest znamienne dla większości społeczeństwa – substytut. Nędzny, ale przy odrobinie wyobraźni wystarczający,[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Steranka i okrasa z kiszonych buraków 4 lata, 8 miesięcy temu
Kuchnia łemkowska, a właściwie łemkowska fusion 🙂 Trochę oszukałem , bo oryginalnie steranka to rodzaj klusek, który uzyskuje się odrywając kawałki rozwałkowanego ciasta makaronowego i wrzucając je do wody. Ja z[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Wielkanocna marchew krychano 4 lata, 8 miesięcy temu
Dawno, dawno temu, kiedy ludzie nauczyli się odmierzać czas za pomocą zjawisk atmosferycznych świętowali początek nowego cyklu wegetacyjnego w dniu, w którym czas dnia równał się czasowi nocy, gdyż od tego momen[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Crespelle alla Fiorentina 4 lata, 8 miesięcy temu
Właściwie to moja dość specyficzna wersja Crespelle alla Fiorentina, gdzie zakładam, że mojego bloga nie czyta aż tylu Włochów co New York Times, dlatego mój artykuł nie wzbudzi takiego oburzenia jak artykuł o[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kouign patatez po japońsku 4 lata, 8 miesięcy temu
Bretońska wersja babki ziemniaczanej. Moim zdaniem, nasza wersja z surowymi ziemniakami znacznie lepsza, dlatego postanowiłem ją nieco urozmaicić. no i tak myślałem. Może muffinki z parówką? Może co innego? P[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Jabłuszka Ani 4 lata, 8 miesięcy temu
Dzisiaj kuchnia francuska. Powiem Wam szczerze tak ciekawej nazwy na danie nie widziałem od czasu słynnego ciasta o nazwie milfa. Mając na uwadze ludową piosenkę pt. Dwa jabłuszka, bardzo mi się spodobała, nawet j[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Stolniki 4 lata, 9 miesięcy temu
Na przepis natrafiłem przy okazji książki kucharskiej wydanej przez Województwo Podkarpackie także zakładam, że to nie jest jakaś lipa 🙂 Było kilka przepisów na stolniki, ale ten był tak osobliwy, że mocno zrobi[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Ogniste koreańskie frytki oraz wyprawa do piekła i z powrotem 4 lata, 9 miesięcy temu
Niczym Dante albo Kratos pojechałem do piekła i wróciłem. Tzn biorąc pod uwagę, że piekłem jest ziemia, a na niej istnieją jeszcze czasem mniejsze bądź większe piekła, to może takie nie do końca piekło, ale ta[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Pączkopizze – tłusty czwartek bis 4 lata, 9 miesięcy temu
Tydzień temu obchodziliśmy tzw. Tłusty Czwartek. Według legendy, ta bardzo ciekawa tradycja wzięła się z XVII wiecznego Krakowa. Musicie wiedzieć, że XVII wiek, to był okres, w którym ludzie mieli najbardzie[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kimchi dog 4 lata, 9 miesięcy temu
Danie zainspirowane mroźną zimą, która nadeszła znienacka i faktem, że naprodukowałem sporo kimchi – czyli takiej hipsterskiej koreańskiej kiszonej kapusty na ostro. W myśl zasady, że tradycyjna kiszona kapusta j[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Sosis Bandari 4 lata, 10 miesięcy temu
Obiecałem danie aryjskie no to jest. Większości z Was, za sprawą przodków będących pod niemiecką okupacją termin „aryjskie” kojarzy się z niebieskookimi niemieckimi blondynami. Nie winię Was. W końcu zadziałała[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Targanice i połowy 4 lata, 10 miesięcy temu
Dzisiaj byłem łowić, ale nie ryby, bo na to jestem za młody. Oczywiście chodzi o stan umysłu, a nie o metrykę, bo wędkarzami, czy ich specyficznym odłamem, który zajął miejsce gołębiarzy, karpiarzami, są ludzie mło[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Linsen mit Spätzle 4 lata, 10 miesięcy temu
Danie kuchni Szwabskiej. Jak głosi plotka, Szwabia to dość niewdzięczny region jeśli chodzi o kwestie rolniczą. W skrócie – marnowanie terenu dla mało wydajnych pastwisk byłoby bardzo głupie, dlatego mięso jed[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Galette-saucisse na Potrójnej 4 lata, 10 miesięcy temu
Jest początek roku, czas postanowień dotyczących poprawy kondycji fizycznej, a także ferie zimowe trzeba było szukać mało popularnych tras. Bywały momenty większego zagęszczenia, ale generalnie nawet się udało. Pla[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kulinarne trendy 2021 4 lata, 11 miesięcy temu
Jak co roku o tej porze, uraczę Was trendami kulinarnymi na nadchodzący rok, które będą obowiązywać z bardzo dużym prawdopodobieństwem. Dlaczego mówię o prawdopodobieństwie? Bo w świecie nauki wszystko jest tylko b[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Wigilijne rechy, czyli kołduny smażone w barszczu 4 lata, 11 miesięcy temu
Tak jak co roku zima zaskakuje drogowców, tak wiele polskich rodzin zostaje zaskoczona brakiem wystarczających mocy przerobowych, a konkretnie konsumenckich, które reprezentują goście wigilijni. Nawet jeśli okreś[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Wigilia ludowa 4 lata, 11 miesięcy temu
Wigilia, czy następujący po niej dzień, to chyba najważniejsze i najstarsze święto w historii ludzkości. Z uwagi na to, że odnosi się do rozpoczęcia nowego cyklu solarnego, czyli najstarszego sposobu odmierzan[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Fasole bătută 4 lata, 11 miesięcy temu
Doszły mnie słuchy, że po ostatniej rumuńskiej potrawie, czytelnicy mieli pewien niedosyt. Może dlatego, że zbliżają się święta, a Rumuni zawsze obchodzili je z hukiem, nawet jeśli jest to huk karabinu maszynowego[…]
- Załaduj więcej