kryzysowy kucharz
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Nadmorskie frytki po kenijsku 5 lat temu
Z uwagi na uwarunkowania prawne, jak i kulturowe, niedziela stała się takim dniem, w którym można albo zrobić coś na co nie było czasu w ciągu tygodnia, np. zrobić małe prace remontowe, albo odpocząć. Ja nie mam[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Pańszczyźniane całki z kaszą 5 lat temu
Dawno, dawno temu w Europie, w tym w Polsce, istniał dość specyficzny system społeczny oparty na hierarchii. Polegało to w skrócie na tym, że jedni mieli więcej praw od innych, co zaowocowało tym, że jedni[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Purée wyprawowe w Pieninach 5 lat temu
Parafrazując, powiedziałbym nawet bardzo mocno parafrazując, jeden ze słynniejszych cytatów Hamleta:Picie w Szczawnicy, czy szczanie w piwnicy, oto jest pytanie.Taka idea przyświecała wyjazdowi, tym bardziej, że[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Pieczone trufle kanadyjskie z czosnkiem niedźwiedzim i kapusta w sosie chrzanowym 5 lat temu
Ostatnio wracając domu przez kawałek zieleni zauważyłem wyjątkowo rzucające się w oczy wysokie kwiaty, które lubią sobie rosnąć pod płotami. Spieszyłem się i nie miałem przy sobie odpowiedniego wyposażenia, dlatego[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Frito pie 5 lat, 1 miesiąc temu
Dzisiaj przypada amerykański Dzień Jedzenia. Nie będziemy się specjalnie skupiać na samej „Ameryce”, co raczej na genezie powstania tego dnia. Po II Wojnie Światowej koncerny żywieniowe starały się wprowadzić do[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kurdyjski sawer 5 lat, 1 miesiąc temu
Ja powiem szczerze nie byłem nigdy w Kurdystanie, ale znalazłem to danie na blogu pewnej Kurdyjki, który zafascynował mnie tym, że pokazuje proste potrawy, czyli takie, jakie naprawdę jedzone są w tej części świata[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Gruzińska łódź podwodna 5 lat, 1 miesiąc temu
Zważywszy jaka była forma kanapek w PRL oraz ich rola, utarło się, że kanapka – kawałek pieczywa z dodatkami, nie może być pełnoprawnym, a już w ogóle wykwintnym daniem. No chyba, że jest to pizza, ale o Włochach,[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kania à la schabowy 5 lat, 1 miesiąc temu
Według wierzeń ludowych Kania, to piękna dziewica pod postacią ptaka, która porywała małe dzieci nęcąc je smakołykami. Może dlatego ta czubajka dostała taką nazwę, gdyż jest bardzo smaczna. Tego nie wiem. Wiem na[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kaszotto po staropolsku czyli kuchnia Słowian 5 lat, 2 miesiące temu
Kiedyś wyczytałem, że tak jak na Francuzów mawia się Żabojady, tak na Słowian powinno się mówić Grzybojady. Moją tezę potwierdził między innymi kolega z pracy, który dzięki temu, że jest Rosjaninem dostał, pomimo[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Tajskie kaeng z leśnym kurczakiem 5 lat, 2 miesiące temu
Tak się szczęśliwie składa, że chodząc na mikro-wyprawy, których cel jest raczej turystyczno-poznawczy, znajduje grzyby. Zdarzyło mi się, ostatnio, znaleźć ogromną kolonię żółciaka siarkowego, który ze względu na[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Prawdziwe oszczypki 5 lat, 2 miesiące temu
Ostatnio przy okazji wpisu o racuchach, który możecie przeczytać Wykonanie:Płatki owsiane miksujemy na proszek.Ziemniaki gotujemy, ucieramy lub ugniatamy i ugniatamy z mąką owsianą w stosunku objętościowym 1 do 1.[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Ryż po azjatycku 5 lat, 2 miesiące temu
Swego czasu, a było to w 2009 roku naszej ery, czyli 10 lat temu, zamieściłem przepis na ryż po „chińsku”. Używając tego wyrazu na określenie kuchni euroazjatyckiej, a konkretnie na dania, które przyrządza się w[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Haricots verts maitre d'hotel 5 lat, 3 miesiące temu
Przepis podobno francuski. Jestem skłonny w to uwierzyć, bo jest z książki, które napisana została przez, jak się dowiedziałem uznanego specjalistę – Macieja Erwina Halbańskiego, pt. Domowa Kuchnia Francuska.[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Ogórkowanie i kanapka z grilllowanym ogórkiem 5 lat, 3 miesiące temu
W miniony weekend pojechałem na imprezę o nazwie Ogórkowanie, czyli bardzo ciekawe wydarzenie organizowane przez lokalnego wytwórcę ogórków kiszonych w okolicach Wrocławia. Miał to być szereg atrakcji związanymi z[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Racuchy vs ołatki 5 lat, 3 miesiące temu
Do dzisiejszego wpisu zainspirowało mnie życie. Takie codzienne. Pierwszą rzeczą to zaopatrzenie. Jak wiadomo, człowiek nie wielbłąd i pić musi. Nawet nie tylko pić, ale też jeść. O ile pić można, nie wychodząc z[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Burger ziemniaczany i spacer na skrzyczne 5 lat, 3 miesiące temu
W ostatnią niedzielę, co, wbrew pozorom będzie miało nawet pewien związek z dalszą częścią posta ekipa z pracy postanowiła zorganizować wyjazd w góry. Cała wycieczka miała być niedzielnym spacerem, bo trasa jest[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Okroszka na piwie. 5 lat, 3 miesiące temu
Upał daje się we znaki, co oznacza, że albo jestem coraz starszy, albo to początek katastrofy klimatycznej, o której wspominają naukowcy. Niby przed chwilą spadł deszcz, ale to nic nie zmieniło 🙂 W każdym razie, w[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Bezglutenowe "spaghetti napoli" z fasolki 5 lat, 4 miesiące temu
Jakby się dało, to bym dał większy cudzysłów, bo ze spaghetti to ma tyle wspólnego co barszcz czerwony z barszczem, w związku z tym, że spaghetti to rodzaj tworu, zasadniczo otrzymywanego ze zmielonego ziarna[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Aroz con repolho czyli brazylijskie gołąbki bez zawijania 5 lat, 4 miesiące temu
Ostatnio byłem na targu staroci i dorwałem tam książkę autorstwa Macieja Helbańskiego pod tytułem Potrawy z różnych stron świata, którą w roku 1974 Ministerstwo Oświaty i Wychowania zaleciło do bibliotek szkół[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Piccalilli 5 lat, 4 miesiące temu
Mimo, że brzmi jak coś włoskiego, to danie pochodzi w wysp brytyjskich, co wprawny znawca odgadnie po ilości octu w tym daniu. Wieść głosi, że nazwa powstała w wyniku modyfikacji „Indyjskie pikle”. W każdym razie[…]
- Załaduj więcej