kryzysowy kucharz
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Fasole cu cârnați 4 lata, 12 miesięcy temu
Rumuńskie danie narodowe, które jedzą 1 grudnia. Ulubione danie w wojsku, prawdopodobnie spuścizna po rzymskich legionach, kiedy to jeszcze ten kraj nazywano Dacją. Fasolkę można robić samemu, ale znacznie taniej[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Choripan 5 lat temu
Inspiracja, choć przykra, nadeszła kilka dni temu wraz ze śmiercią najsłynniejszego Argentyńczyka świata Diego Maradony, którego znał nawet taki antyfan piłki nożnej jak ja. Co świadczy o jego sławie :)Z czego je[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Liang mian 5 lat temu
O Tajwanie już pisałem trochę Wykonanie:Makaron z zupki zalewamy wrzątkiem, czekamy aż spuchnie i odlewamy wodę.Orzechy miksujemy z zwartością saszetek, które prawdopodobnie były w zupce.Warzywo, najlepiej[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Leniwe kimchi gołąbki 5 lat temu
Dzisiaj bardzo szybka kuchnia fusion, spolonizowana wersja dania z basenu Morza Śródziemnego, w wersji bardzo oszczędnej, jeśli chodzi o czas, gdzie klasyczna kapusta, lub „kapusta do gołąbków”, bo i takie wynala[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Mastywo z ziemniakami 5 lat temu
Kolejny podkarpacki przepis uruchomiony przy okazji tego, że jestem pod nieustannym wrażeniem Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego, tym bardziej, że mój pobyt tam, który miał mi pomóc o[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Cong you bing i xiāngcháng 5 lat, 1 miesiąc temu
Tym razem jedzenie z kraju, który oficjalnie nie istnieje czyli Tajwanu. Chodzi o to, że zarówno Republika Chińska (Tajwan) jak i Chińska Republika Ludowa (Chiny) uważają, że są tymi prawdziwymi. Dlatego nasz kra[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Dziadowa pizza muchomorkowa 5 lat, 1 miesiąc temu
Dawno, dawno temu kiedy rodzina była jedną z największych wartości, czyli jeszcze przed religią, która wprowadziła posłuszeństwo względem boga spychając rodzinę na drugie miejsce, w okolicach październik[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Makkaraperunat 5 lat, 1 miesiąc temu
Za co lubię kuchnię fińską? Oprócz tego, że była „zero waste” zanim to stało się modne, to jeszcze stosunkowo banalne potrawy mają bardzo egzotyczne nazwy.Tłumaczenie dzisiejszego dania to kiełbasa makkara z z[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Krężałki 5 lat, 1 miesiąc temu
Przeglądając informacje o tradycjach kulinarnych terenów, które obecnie leżą w granicach w południowo-wschodniej Polsce trafiłem na ciekawy sposób podania kapusty, w sam raz na tą porę roku. Właściwie to znalazłem[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Cukinia w pięciu smakach 5 lat, 2 miesiące temu
Korzystając z faktu, że zebrałem na działce ostatnią cukinię w tym roku, postanowiłem ją przyrządzić na pięć sposobów w jednym daniu. Tzn jedno to nie do końca cukinia, bo kwiaty cukinii, ale, że żyjemy w katol[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Birmańskie tofu w sosie słodko-kwaśnym 5 lat, 2 miesiące temu
Na wstępie dodam, że przepis na to tofu dostałem od Marcina, to było bardzo ważne, żeby umieścić tą informację na wstępie :)Tam daleko w Himalajach jest taki kraj jak Mjanma, ale my jesteśmy przyzwyczaj[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Górskie purée "serowe" i Bieszczady 5 lat, 2 miesiące temu
Bieszczady obrosły największą legendą kiedy to propagandowa machina PRL zorganizowała tam prowadzoną przez harcerzy Operację Bieszczady 40, która w założeniu miała na celu rozruszanie regionu oraz po tym, jak w[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Żymła ze sznyclem z kani i Ziemia Raciborska 5 lat, 2 miesiące temu
W ramach tzw. jednodniówek postanowiłem się wybrać na teren Granicznych Meandrów Odry, które są zlokalizowane na tej granicy, która ostatnimi czasy jest przedmiotem sporów zbrojnych. W okolicy jest też kilka opu[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Frytki po częstochowsku 5 lat, 2 miesiące temu
Z racji tego, że należy dostosować się do nowych warunków, postanowiłem tegoroczny urlop spędzić na jednodniowych wypadach, po bliższej lub dalszej okolicy, także jest szansa, ze tego typu wpisy będziecie[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Szkockie stovies z burakami kiszonymi 5 lat, 3 miesiące temu
Z uwagi na to, że otrzymałem pokaźną porcję kiszonych buraków, postanowiłem z nich coś przyrządzić. Znalazłem bardzo ciekawy przepis, na tyle ciekawy, że aż sam się dziwię, dlaczego o nim wcześniej nie słyszałem.[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Mi merienda i opuszczony dworzec w Nieborowicach 5 lat, 3 miesiące temu
Historia była taka, że jak jeżdżę do jakiegoś miasta to sobie sprawdzam taką stronkę z atrakcjami wartymi obejrzenia. Kiedy zobaczyłem, że tą stronkę mogą współtworzyć użytkownicy, było wielkie WOW, do czasu, aż[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Calentica 5 lat, 3 miesiące temu
A także, calentita, karantika, karantita. Danie pochodzi z Algierii, ale już sama geneza nie jest taka oczywista. Jedna teoria mówi, że pochodzi z początku XVIII wieku, kiedy Hiszpanie siedzieli w oblężonym mieści[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Panissa na Małej Panwi 5 lat, 3 miesiące temu
Co prawda zgodnie ze zwyczajami ludowymi, a dobrze wiecie, że ja jestem fanem ludowych wierzeń, Dzień Matki Ziemi spędza się, zwyczajowo, na zbieraniu roślin, ale ja postanowiłem się oddać również ludowej ro[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Farinata 5 lat, 4 miesiące temu
Była taka legenda o dwóch braciach. Podobno urodzono ich w zakonie, ale szczęśliwie nie zostali zakopani, a mieli zostać utopieni, tak jak to się robi z wieloma młodymi niepotrzebnymi ssakami. Wykonawca zlecen[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Ziemniaki wielkiego brata czyli bhapa aloo 5 lat, 4 miesiące temu
„Tam daleko w Himalajach”jest taki kraj jak Indie, a konkretnie część Himalajów leży na terenie Indii. Pewnego dnia Imperium Brytyjskie wpadło tam i powiedziało, że to jest teraz ich, niezależnie tego, czym to[…]
- Załaduj więcej