kryzysowy kucharz
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Magulon, czyli pasztet z cebulą 5 lat, 4 miesiące temu
Przepis znałem już bardzo dawno, ale przypomniałem sobie o nim dopiero przy okazji mojego wpisu o wojskowym wikcie.Udokumentowana historia pasztetu sięga XV-wiecznej Francji. Obawiam się, że wtedy było to najlep[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Co by było gdybym został w wojsku dłużej, czyli wojskowy wikt 5 lat, 4 miesiące temu
Całą godzinę, tyle spędziłem w wojsku. Był to wynik pewnego zamieszania w aktach, które zresztą było spowodowane moimi działaniami, ale opowiem po kolei.Urodziłem się wystarczająco dawno, aby załapać się jeszcze na[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Za'atar Man'ouche i święta góra Ślężan 5 lat, 5 miesięcy temu
Pogoda nie zachęca do długich spacerów po odsłoniętych szczytach, dlatego kiedy padło w pracy hasło jechać na Ślężę, warunkowo mogłem na to przystać, tym bardziej, że w tych ciężkich czasach, w których brak ruc[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Towkanica z orzechami i ćwikłą z kiszonych buraków 5 lat, 5 miesięcy temu
Podlasie to taki region na wschodzie Polski, który całkiem niedawno słynął z ogromnej różnorodności kulturowej. Po czystkach w czasie II wojny światowej oraz tych, które nastąpiły zaraz po niej, stał się nieco mn[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Prawdopodobnie najbardziej kontrowersyjne frytki na świecie 5 lat, 5 miesięcy temu
Teoretycznie normy są różne dla każdego, a co za tym idzie kwestia tego czy coś jest kontrowersyjne, czy nie oznacza od tego jak wyglądają normy odbiorcy. Mnie na przykład ciężko zarówno zaskoczyć jak i zniesmaczyć[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Bigos z kiszonych buraków 5 lat, 5 miesięcy temu
W pracy mamy „klub”, a właściwie rodzaj nieformalnego stowarzyszenia, które nie tyle zostało zawiązane co sklasyfikowane przez obserwatorów zewnętrznych. Zasadniczo w stowarzyszeniach członkowie ubiegają się o cz[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Bubale 5 lat, 5 miesięcy temu
Bubalech – tą nazwę pierwszy raz usłyszałem w serialu o ortodoksyjnych Żydach w Jerozolimie pt. „Shtisel”. Tam w ogóle było sporo o jedzeniu, ale to zainteresowało mnie najbardziej, gdyż najwyraźniej był to jakiś p[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Leśny kurczak w sosie słodko-kswaśnym 5 lat, 6 miesięcy temu
Leśny kurczak to zwyczajowa nazwa wiosennego grzyba Laetiporus sulphureus, którego polska nazwa to żółciak siarkowy. Szczęśliwie dla większości ludzi nie wygląda jak grzyb, który nadaje się do jedzenia. Nieszczęśli[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kugiel brązowy ziemniaczany 5 lat, 6 miesięcy temu
Kugiel to takie danie kuchni żydowskiej, ale tej jej części, którą lubię, czyli prosto i tanio. W Izraelu przybrało nawet trochę formę fast-foodu. Wpływy kultury pozostawiły po sobie ślad na wschodzie, gdzie danie[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Omlet Pana Kleksa 5 lat, 6 miesięcy temu
Moją przygodę z cyklem „Pan Kleks” zacząłem od filmów. Co prawda umiałem już czytać, ale moje zdolności były jednak ograniczone. Był to obraz prawie tak kultowy dla mojego pokolenia jak film Diabeł morski pusz[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Mój pierwszy raz z Mukbang 5 lat, 6 miesięcy temu
Mukbang, nie mylić z gangbang. Przepisy z filmiku.Oi KimchiSkładniki:- ogórek – chilli- sos sojowy- sól- jabłkoWykonanie:Ogórka kroimy na paski o przekroju 1 cm x 1 cm i długości ok 5 cm. Z pozostałych składnik[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Omlet arcyksiążęcy 5 lat, 7 miesięcy temu
Z władzą to jest tak, że pchają się do niej głównie socjopaci, gdyż tylko tacy odczuwają przyjemność z tego, że są na wyższej pozycji od innych. Żeby doprecyzować. Rozumiem, choć nie akceptuję, że ktoś chce być[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Red kiblle z Expanse 5 lat, 7 miesięcy temu
Cykl Expanse to zekranizowana już seria książek z gatunku Hard Science i Space Opera autorstwa Jamesa S.A. Corey, pokazująca jak będzie wyglądał świat za kilkaset lat. Przy czym wizja nie jest tak optymis[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Brazylijskie casca louca czyli mięso z banana na kryzys 5 lat, 7 miesięcy temu
Od wczoraj zluzowanie w kwestii poruszania się poza domem, oficjalnie z powodu odmrażania gospodarki, aby uniknąć kryzysu. Czy unikniemy? Na pewno nie wszyscy, zwłaszcza, że część przedsiębiorstw stara się o obj[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Pieczone frytki ze specjalną posypką 5 lat, 7 miesięcy temu
Specjalny stan wymaga specjalnych rozwiązań. Pracuję w domu, ćwiczę w domu i ogólnie siedzę w domu. Siedzę nie dlatego, że mi ktoś kazał, tylko dlatego, że takie były zalecenia naukowców, a ja uznaję ich autorytet.[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Naleśniki faszerowane jabłkami z bazylią i z kwiatami forsycji 5 lat, 8 miesięcy temu
Operacja „Wielkanocny pisklak” – TAJNECel: Zdobyć kwiaty forsycji, które ze względu na wysoką zawartość rutyny pozytywnie wpływają na odporność i wrócić do bazy.Charakterystyka celu: Duża ilość żółtych kwiatk[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Donkey Fruit Crepe z Lollipop Chainsaw 5 lat, 8 miesięcy temu
Pisałem już czym się różni blog od serwisu kulinarnego. Krótko przypomnę, że na blogu mamy prawdziwe jedzenie, które ugotował prowadzący i zostało przez niego zjedzone oraz na blogu zamiast przepisu mamy tez jakieś[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Bezglutenowy kryzysowy cebularz 5 lat, 8 miesięcy temu
Zawsze powtarzałem, że kryzys to nie zawsze dołek ekonomiczny, bo na niego jeszcze przyjdzie czas ale także kryzys dnia codziennego, mający miejsce wtedy, kiedy mamy chwilowy problem z jakimiś towarami.Przy okazji[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Naleśniki z kremem z włoskich orzechów czyli Maslenica 5 lat, 8 miesięcy temu
Kiedyś rozmawiałem z psychiatrą, do którego przyszła pani twierdząca, że wchodzi w interakcje z diabłem. Lekarz wysłał ją na egzorcyzmy. Zapytałem czy to pomogło. Odpowiedział, nie ważne, ważne, że jej pomogło. <br[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Brytyjska maslenica 5 lat, 8 miesięcy temu
Dzisiaj wyjątkowa edycja smutnego jedzenia w pracy, gdyż miejsce mojej pracy, zgodnie z zaleceniami, urządziłem sobie w domu. Tak wygląda moje stanowisko z pożyczonym z firmy monitorem na stole w salonie z[…]
- Załaduj więcej