kryzysowy kucharz
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Panelle i Mały Rozsutec 5 lat, 4 miesiące temu
W miniony weekend byłem w górach. Sytuacja o tyle nietypowa, że zasadniczo nie jeżdżę w góry w taką pogodę. Tu był wyjazd pracowniczy, dodatkowo jeszcze byłem odpowiedzialny za organizację przemieszczenia i[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Potrawka z leśnego kurczaka 5 lat, 5 miesięcy temu
Czym jest leśny kurczak? Wbrew pozorom nie jest to ptak…, ani też samolot, ani Superman. Powiedziałbym nawet, że jest raczej tworem statycznym. To grzyb o łacińskiej nazwie laetiporus sulphureus, który atakuje[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Ladenia – grecka pizza 5 lat, 5 miesięcy temu
Upały mają się w najlepsze, kontynuujemy zatem wątek dań z krajów, które już w moim subiektywnym mniemaniu, w myśl którego upały zaczynają się od 24 stopni Celsjusza, są gorące. W tym wypadku z Grecji. To taki[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Caponata 5 lat, 5 miesięcy temu
– Co Ci powiem, to Ci powiem, ale Ci powiem…- Ciepło- Też prawda.- HejKwiczoł i Pyzdra „Janosik”Upały dają się we znaki, szczególnie komuś takiemu jak ja, dla którego przyjemna temperatura przestaje nią być kiedy[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Pyry z owsikiem i podagrycznikiem 5 lat, 5 miesięcy temu
Kiedyś bywałem często na Wielkopolsce zwanej przez niektórych Krainą Podziemnej Pomarańczy, gdzie mam nadzieję, że nie jest to obraźliwe, bo uważam ziemniaka za bardzo ważne warzywo. Teraz trochę rzadziej, ale[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Akacjowe karpiki 5 lat, 5 miesięcy temu
Szczerze powiem, nie wiedziałem jak to nazwać. W sieci widziałem nazwy – racuchy. Problem w tym, że racuchy, czy nazywane w innych częściach kraju ruchałki czy inne ruchańce, odnoszą się do ciasta drożdżowego.[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kumpir z mikrofali z chlebkiem baby jagi 5 lat, 6 miesięcy temu
Kumpir to egzotyczna nazwa dania, którego podstawą jest pieczony ziemniak. Musicie przyznać, że brzmi znacznie lepiej niż „pieczony ziemniak” 🙂 W każdym razie, najlepsze ziemniaki są, moim zdaniem, z ogniskowego[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Aloo chana 5 lat, 6 miesięcy temu
Ostatnio byłem trochę w rozjazdach, dlatego lekko Was zaniedbałem moi czytelnicy 🙂 Między innymi byłem w Warszawie na szkoleniu. Nie będę Was zanudzał szczegółami, gdyż prawdopodobnie wiedza ta jest dla Was[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Haute dog działkowy 5 lat, 6 miesięcy temu
Jak mawiają na Bliskim Wschodzie – Pamiętaj, aby dzień święty święcić!Co oznacza dla ludzi data 1 Maja?- w związku z tym, że podobno są tylko 2 pewne rzeczy – śmierć i podatki – oznacza to koniec terminu składania[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Soylent green 5 lat, 7 miesięcy temu
Niedziele mają to do siebie, że w strefie kulturowej, w której się znajdujemy zasadniczo nie pracujemy. Piszę zasadniczo, bo są zawody, które pracują, ba, gdyby nie pracowały to naraziłyby się na gniew[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Gofry po australijsku 5 lat, 7 miesięcy temu
Ostatnio rozmawiałem z narzeczoną trenera o gotowaniu, która powiedziała mi, że jej mama na placek po węgiersku mówi placek po bytomsku. Jakby się nad tym dobrze zastanowić, zupełnie abstrahując od tego z czym[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Hash brown waffles 5 lat, 7 miesięcy temu
Ostatnio miałem urodziny, nie będę mówił które, bo sam się denerwuje jak o tym myślę 🙂 W każdym razie dostałem gofrownicę. Miałem już jedną kiedyś, ale było to raczej urządzenie wielofunkcyjne z wymiennymi[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Parówki z puree chrzanowym 5 lat, 7 miesięcy temu
W ostatnim tygodniu trochę nie miałem warunków do gotowania, bo wyjechałem służbowo na szkolenie i korzystałem z tego, że gotowali dla mnie inni. Każde szanujące się szkolenia mają catering. Zazwyczaj w przypadku[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Naleśnik z karmelizowaną cebulą z okazji maslenicy 5 lat, 8 miesięcy temu
Dawno temu, kiedy ludzie odmierzali czas obserwując „ruch” słońca, na terenie, na którym obecnie się znajdujemy, w dzień, w którym dzień był tak samo długi jak noc, a następny był już od niej dłuższy, jedzono, z[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Stek z kapusty na specjalny dzień 5 lat, 8 miesięcy temu
Miesiąc temu w tej części świata, zupełnie porzucając swoją tożsamość, którą się tak podobno szczycimy, obchodzono tu święto patrona chorych psychicznie, z niewiadomych przyczyn nazywane świętem zakochanych.[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Corn dogi i lane ciasto czyli karnawał c.d. 5 lat, 8 miesięcy temu
Kolejny wpis z cyklu „smutne jedzenie w pracy”, ale idealny dla tych, którym było za mało dni karnawału, albo tak jak ja, mają karnawał cały rok 🙂 Dobre też jako przekąska w podróży lub jako lunch w pracy z[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Mmakaron po "wietnamsku" z łodygą brokuła 5 lat, 8 miesięcy temu
Ostatnio w wyniku zbiegu różnych okoliczności wpadł mi w ręce brokuł, ale o niezbyt już zielonym kolorze, czyli raczej żółtym. Nic straconego, bo łodyga, pod względem żywieniowym jest bardziej wartościowa niż[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Łatwopalna przekąska do filmu 5 lat, 9 miesięcy temu
Zapewne niejedno z Was, przychodząc do nowego miejsca pracy, przechodziło kurs BHP. Jeśli prowadzący był świeżakiem, to zanudzał Was recytacją zasad itp. Starzy wyjadacze dawno doszli do wniosku, że najlepiej[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Pożywka dla mózgu na dzień chorych na umyśle 5 lat, 9 miesięcy temu
Dzisiaj jest dzień św. Walentego. Większość bezrefleksyjnie kupuje wszelkie plastikowe bzdety z najbardziej popularnymi na świecie trzema słowami MADE IN CHINA, w kształcie serduszek, które raczej przypominają inną[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Pierogi al forno 5 lat, 9 miesięcy temu
Czasem się zdarza, że nie zjemy takiej ilości pierogów jaką ugotowaliśmy. Co prawda bardzo często pierogi robi się w ilościach hurtowych, gdyż ich pracochłonność powoduje, że robienie małej ilości jest bezsensowne,[…]
- Załaduj więcej