kryzysowy kucharz
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Polskie hot dogi z Chicago 5 lat, 8 miesięcy temu
Z serii smutne jedzenie Pewnego pięknego dnia padło w robocie hasło, że może zamówić super hiper hot dogi z restauracji. Nie wiem czy zadziałała tu moja ambicja, czy fakt, ze jednak nie klasyfikuje się w gronie[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Bezglutenowa Schiacciata messinese 5 lat, 9 miesięcy temu
Niedawno dostaliśmy informację, że niektóre markety wycofują całe partie kaszy. Niektóre nie chcą powiedzieć dlaczego, inne przyznają, że było w nich za duże stężenie Glifosatu. To taki środek ochrony roślin, który[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Gryczana focaccia bezglutenowa z orzechami 5 lat, 9 miesięcy temu
Focaccia to taka biedna pizza, co nie znaczy, że nie może być smaczna. Jest najlepszym przykładem na to, że to nie przesyt składników, czy też kazomorfin, świadczą o tym, czy danie jest dobre, czy nie.Niektórzy[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Wtorkowa magia trzeciego stopnia 5 lat, 9 miesięcy temu
Założę się, że każdy z Was zetknął się kiedyś z takim pojęciem jak magia. Wikipedia tłumaczy ją jako:ogół wierzeń i praktyk opartych na przekonaniu o istnieniu sił nadprzyrodzonych, które można opanować za pomocą[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Powalentynkowa zapiekanka i kuchnia społeczna 5 lat, 9 miesięcy temu
W piątek wypadało takie święto na które czekali wszyscy sklepikarze, dzień patrona chorych psychicznie, z jakiegoś powodu nazywane w tym kraju Świętem Zakochanych. Powód jest mi tym bardziej nieznany, gdyż o ile[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Groszkowy burger czyli trendy kulinarne 2020 5 lat, 10 miesięcy temu
Tradycyjnie popełniam wpis dotyczący trendów kulinarnych, które prawdopodobnie rozwiną się w tym roku. Skąd wiem jakie będą? Nie wiem, dlatego napisałem „prawdopodobnie”. Dlaczego uważam, że stanie się to z dużym[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kurczak z grejpfruta czyli bistec de toronja 5 lat, 10 miesięcy temu
Za oceanem jest taki kraj jak Kuba. Znany szerszej publiczności z powiedzenia „Jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubańczykom”, a starszym czytelnikom z pomarańczy. Słynie też z cygar, co do produkcji których powstało już[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Smoczy makaron 5 lat, 10 miesięcy temu
Z okazji Międzynarodowego Dnia Potraw Pikantnych, wypadającego 16 stycznia, przepis na który natrafiłem przez przypadek – smoczy makaron. Szukałem jakiejś genezy tej nazwy. Znalazłem tylko jedną informację, że[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Luksemburski Gromperekichelcher 5 lat, 11 miesięcy temu
Ostatnio byłem w Luksemburgu, to taki mały kraj pomiędzy Francją, Niemcami, a Belgią. Duży jak 5 Warszaw, ale ma 3 razy mniej ludności. Ze względu na bardzo dobre wykorzystanie złóż żelaza, a później regulacje[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Stoemp z parówkami i Ardeny 5 lat, 11 miesięcy temu
16 grudnia 1944 rozpoczęła się ofensywa w Ardenach, czyli ostatni wielki zryw armii niemieckiej podczas II wojny światowej. Miasto Bastogne, gdzie krzyżowały się wszystkie drogi regionu zostało otoczone i trwało w[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Wigilia grzybowa, czyli dlaczego mikołaj jest czerwony 5 lat, 11 miesięcy temu
Jak tylko człowiek zaczął ogarniać rzeczywistość, zaczął tez tworzyć coś co w przyszłości miało być nauką. Nauka oprócz zunifikowanego języka, ma również odpowiednie metody badawcze. Jedną z nich jest obserwacja. W[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Biscuits and gravy 5 lat, 11 miesięcy temu
Jedzenie jest tak istotną częścią naszego życia, że ma swoje dni tak samo jak inne ważne zjawiska. Jutro przypada dzień biscuits and gravy. Czyli tak technicznie, po naszemu, ciastek w sosie 🙂 Danie pochodzi z[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Rozgrzewające denary 6 lat temu
Dziś pierwszy weekend miesiąca, więc pojechałem na targ staroci do Bytomia. O samym targu jak i kategoriach bywalców pisałem Wykonanie:Soczewice gotujemy i odsączamy.. Płatki owsiane zalewamy małą ilością wrzącej[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kōhīmēkā Ramen – czyli ramen z ekspresu 6 lat temu
Ostatnio podczas publicznego wystąpienia w Szczecinie obiecałem, że będzie przepis na ramen z ekspresu do kawy. Miałem trochę problem, bo nie mam takiego przelewowego ekspresu jak w przydrożnych barach na[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Nadmorskie frytki po kenijsku 6 lat temu
Z uwagi na uwarunkowania prawne, jak i kulturowe, niedziela stała się takim dniem, w którym można albo zrobić coś na co nie było czasu w ciągu tygodnia, np. zrobić małe prace remontowe, albo odpocząć. Ja nie mam[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Pańszczyźniane całki z kaszą 6 lat temu
Dawno, dawno temu w Europie, w tym w Polsce, istniał dość specyficzny system społeczny oparty na hierarchii. Polegało to w skrócie na tym, że jedni mieli więcej praw od innych, co zaowocowało tym, że jedni[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Purée wyprawowe w Pieninach 6 lat, 1 miesiąc temu
Parafrazując, powiedziałbym nawet bardzo mocno parafrazując, jeden ze słynniejszych cytatów Hamleta:Picie w Szczawnicy, czy szczanie w piwnicy, oto jest pytanie.Taka idea przyświecała wyjazdowi, tym bardziej, że[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Pieczone trufle kanadyjskie z czosnkiem niedźwiedzim i kapusta w sosie chrzanowym 6 lat, 1 miesiąc temu
Ostatnio wracając domu przez kawałek zieleni zauważyłem wyjątkowo rzucające się w oczy wysokie kwiaty, które lubią sobie rosnąć pod płotami. Spieszyłem się i nie miałem przy sobie odpowiedniego wyposażenia, dlatego[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Frito pie 6 lat, 1 miesiąc temu
Dzisiaj przypada amerykański Dzień Jedzenia. Nie będziemy się specjalnie skupiać na samej „Ameryce”, co raczej na genezie powstania tego dnia. Po II Wojnie Światowej koncerny żywieniowe starały się wprowadzić do[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kurdyjski sawer 6 lat, 1 miesiąc temu
Ja powiem szczerze nie byłem nigdy w Kurdystanie, ale znalazłem to danie na blogu pewnej Kurdyjki, który zafascynował mnie tym, że pokazuje proste potrawy, czyli takie, jakie naprawdę jedzone są w tej części świata[…]
- Załaduj więcej