kryzysowy kucharz
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Penne al forno 5 lat, 9 miesięcy temu
Danie włoskie. Ładnie się nazywa, bo wszystko co się nazwie po włosku dostaje dodatkowe punkty do prestiżu. Wiadomo, że spaghetti neapolitana znacznie ładniej brzmi niż makaron z przecierem. Samo danie ma długą[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Jednogarnkowy Stroganoff z boczniaków 5 lat, 10 miesięcy temu
Grzybów w lasach całkiem sporo, głównie pleurotus ostreatus, znanych bywalcom marketów pod nazwą handlową boczniak. Dlatego gorąco zachęcam do zbierania, tym bardziej, ze lasy o tej porze roku są przepiękne.[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Pizza zimowa 5 lat, 10 miesięcy temu
To specyficzne podejście do pizzy otrzymałem kiedyś we włoskiej knajpie na północy Szwecji. Była tak ciekawa, że postanowiłem przygotować sobie podobną. W sumie nie pamiętam jak ta pozycja nazywała się w karcie[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Trendy kulinarne w terenie czyli polowanie na grzyby 5 lat, 10 miesięcy temu
To, że jest zima, nie oznacza zaraz, że musimy zrezygnować z tego co nam oferuje natura. Utarło się, co prawda, że na grzyby chodzi się jesienią, ale wprawni grzybiarze chodzą na nie cały rok. Nawet jak nic nie[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kulinarne trendy 2019 i ich ucieleśnienie 5 lat, 10 miesięcy temu
Jak co roku, tak i na początku tego, będzie wpis o trendach kulinarnych, które miałyby w nim obowiązywać? Skąd wiem jakie to będą? Odpowiedź jest prosta – NIE WIEM. Mogę co najwyżej oszacować prawdopodobieństwo ich[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Gwatemalskie fejkowe jabłka ziemniaczane 5 lat, 11 miesięcy temu
W Gwatemali nigdy nie byłem. Jedyna okazja, żeby tam pojechać była kiedy otrzymałem ofertę pracy w strefie wojny pomiędzy siłami rządowymi, a partyzantami. Może bym już nie żył, ale, ze względu ile oferowano, do[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Najtańsza wigilia 5 lat, 11 miesięcy temu
Podejścia do świąt są różne. Jedni podchodzą do tej sprawy religijnie, ciesząc się, że tego dnia przyszło na świat ich bóstwo, przy czym niekoniecznie chodzi o Jezusa, bo to nie jedyny obiekt kultu, który miałby[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Wołowan ziemniaczany 5 lat, 11 miesięcy temu
Co do zasady, kiedy dyskutujemy na jakiś temat, albo kiedy wysuwamy jakieś odważne tezy, dobrze mieć przygotowane do tego jakieś materiały źródłowe. Przy czym, co do zasady, publicystyka lub memy internetowe, nie[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Hash browns 5 lat, 11 miesięcy temu
Danie z okazji akcji ziemniaczanej organizowanej na agregatach blogów kulinarnych.Coś pomiędzy rösti a plackami ziemniaczanymi. Pomiędzy, bo rösti robi się z ziemniaków ugotowanych, a z kolei ziemniaki na placki są[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Domowe Rice-A-Roni 5 lat, 12 miesięcy temu
Każdy lubi jeść. Oczywiście, zaraz będą głosy w stylu -JA NIE, ale to w statystyce nie ma żadnego znaczenia. Idąc dalej. Czy wiecie jakie jaka jest najczęstsza odpowiedź na pytanie – KTO TO UGOTUJE? Od czasów[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Do czego inspirują mnie dzieci, czyli makaron ze śmietaną i jabłkiem 6 lat temu
Moje kontakty z dziećmi można uznać za pewien rodzaj zimnej wojny 🙂 Nie mam (a przynajmniej nikt się do mnie w tej sprawie nie zgłosił :)), mieć nie mam zamiaru, przy czym nie wiem czy bardziej dlatego, że tak[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Medaliony ze szwedzkiej sieciówki z okazji dnia sprzątania lodówki 6 lat temu
Z lodówką, zwłaszcza w zakładach pracy, gdzie jest wspólna, a zarazem nikogo jest taki problem, że pewne produkty chowają się przed nami w obawie, że zostaną zjedzone. Kiedy nie można ich już zjeść, chowają się[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Lapskaus 6 lat temu
Kolejne danie, które, sam nie wiem, czy zauroczyło mnie swoją prostotą, czy egzotyczną nazwą. Tym razem z Norwegii. Ten jeden z bogatszych krajów świata, jest znany szerokiej publiczności jako kierunek emigracji[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Pannukakku 6 lat temu
Tym razem kuchnia z kraju, co do którego, niektórzy twierdzą, że takowy nie istnieje – Finlandii. Pisałem już o tym Wykonanie:Z wody i z mąki robimy ciasto naleśnikowe. Wlewamy do foremki, a ją samą umieszczamy w[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kasza po wolkańsku 6 lat, 1 miesiąc temu
Wolkan to planeta z uniwersum Star Trek, o którym więcej pisałem Wykonanie:Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni z pokrojonymi grzybami. Dodajemy trochę mąki, i mieszamy. Dolewamy powoli wodę,[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Szwedzki czwartkowy obiad i miasto z kamienia 6 lat, 1 miesiąc temu
Tak się złożyło, że poleciałem ostatnio do Sundsvall na północy Szwecji. Oczywiście nie prywatnie tylko służbowo, bo poza tym, że miasto jest zagłębiem szwedzkich firm IT, to turystycznie nie jest zbyt obleganym[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Obiad z U-Boota 6 lat, 1 miesiąc temu
Swego czasu otrzymaliście ode mnie wpis dotyczący życia na U-Boocie, a także jakie desery tam jadano. Zainteresowanych odsyłam Wykonanie:Ziemniaki obieramy i trzemy na drobnej tarce. Odlewamy trochę soku i[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Przekąska do kina czyli maca z maroru ala pizza 6 lat, 1 miesiąc temu
Człowiek jako istota stadna ma ogromną potrzebę uczestniczenia w wydarzeniach masowych, tak i ja postanowiłem się wybrać na premierę nowego filmu Wojtka Smarzowskiego. Jako, że widziałem jego poprzednie filmy,[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Musabaha 6 lat, 2 miesiące temu
Za więcej niż siedmioma górami, ale za mniej niż siedmioma morzami jest kraina zwana umownie Lewantem. Jest to umowna nazwa krajów (jak sama nazwa znającym język włoski wskazuje), które leżą na wschodnim krańcu[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Burger z głogu i soczewicy czyli kajzerka pomyślności 6 lat, 2 miesiące temu
W poprzednim poście przygotowałem danie, które nie tyle, co gwarantuje Wam długowieczność, ale, w świetle naukowych badań powinno się do tego przyczynić. Dzisiaj dostaniecie przepis na danie, które według wierzeń[…]
- Załaduj więcej