kryzysowy kucharz
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Smażone pomidory z fasolką – eliksir długowieczności 6 lat, 2 miesiące temu
Rok 2018 dla posiadających na działce pomidory oznaczał dwie rzeczy. Zaraza i dużo owoców. Całe szczęście, dzięki szybkim reakcjom, to drugie rekompensowało pierwsze.Po filmie z 1991 roku obowiązuje przekonanie,[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kiszka ziemniaczana, Ełk i Sobieski 6 lat, 2 miesiące temu
W ostatni weekend byłem w Ełku. Pojechałem tam na wesele Ewy i Tomka, swoją drogą bardzo udana impreza, a na dowód, że nie kłamię jest brak jakiejkolwiek fotorelacji z miasta, gdyż tak dobrze się bawiłem, że nie[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Boczniaki – najprościej jak się da 6 lat, 3 miesiące temu
Ostatni w tym roku post o boczniakach, gdyż nie spodziewam się więcej plonów z mojej hodowli, o której pisałem więcej Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Boczniaki myjemy i kroimy w grube paski.Czosnek chwilę[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Cukiniowa pizza z patelni 6 lat, 3 miesiące temu
Zaraz pewnie będą głosy, że to nie jest prawdziwa pizza. Co ja mogę zrobić w tej sytuacji? Po pierwsze mieć nadzieje, że konsekwentnie ta sama grupa ludzi nie uznaje innej pizzy niż we włoskim minimalistycznym[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Cukiniowe curry z kwiatami 6 lat, 3 miesiące temu
Kolejne danie z cyklu, jednego z moich ulubionych trendów kulinarnych – smutne jedzenie w pracy, o którym pisałem więcej Wykonanie:Cukinie obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy chwilę, dolewamy trochę wody i[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Klingoński Gagh – idealny do filmu 6 lat, 3 miesiące temu
Są dwie główne kategorie ludzi reagujących na upały. Część smaży się na słońcu, głównie nad wodą a inna ukrywa w domu przed upałem. Co prawda przepis, który zaprezentuję, ze względu na swoją specyfikę nada się[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Boczniaki alla scaloppine alla pizzaiola 6 lat, 4 miesiące temu
Ostatnio toczyłem nierówny bój z przeważającymi siłami wroga, że aż zastanawiam się czy nie napisać w tej sprawie do zespołu Sabaton, żeby nagrali na ten temat piosenkę, a konkretnie broniłem i zresztą dalej bronię[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Komowiki 6 lat, 4 miesiące temu
Czasem ludzie pytają dlaczego nie otworzę własnej restauracji. Odpowiadam, że straciłbym pasję do gotowania, kiedy musiałbym przygotować ileś set tego samego. Wiem, bo kiedy za studenckich czasów byłem w Londynie,[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Pochrzanione gołąbki 6 lat, 4 miesiące temu
Kolejny przepis z cyklu „smutne jedzenie w pracy”, dla niewtajemniczonych jest to antytrend „food porn”, odwołujący się do autentyczności 🙂 Krótko mówiąc, a właściwie pisząc, ten pierwszy pokazuje jedzenie tak jak[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Młode ziemniaki z dipem fasolowym 6 lat, 4 miesiące temu
Z racji tego, że żyjemy w regionie świata, w którym ziemniak nie jest warzywem, a podstawą żywienia, wiele osób nie może doczekać się, aż, późną wiosną, pojawią się te młode. One mają to do siebie, że są smaczne[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, 3 x T czyli Tortang Talong i Traumy 6 lat, 5 miesięcy temu
Dzisiaj, z okazji tego, że własnie zakończył się rok szkolny oraz, że w telewizji leci tzw. Mundial, będzie o traumach. Zarówno w ujęciu pozytywnym jak i negatywnym. Chodziłem do przedszkola w latach 80-tych. Był[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Gołąbki z liści szpinaku 6 lat, 5 miesięcy temu
W związku z tym, że na działce szpinak urósł do rozmiarów przerastających dłoń przeciętnego dorosłego człowieka, szkoda było posiekać go na drobne kawałki i klasycznie udusić. Tym bardziej, że bardzo lubię szpinak[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Shiitake z sosem śliwkowym w bułeczkach bao 6 lat, 5 miesięcy temu
Kolejny post, który powstał w wyniku eksploatacji mojej własnej hodowli grzybów przeróżnych, o których pisałem już Wykonanie:Grzyby kroimy w paski i podsmażamy z cebulą. Kiedy puszczą soki dodajemy trochę[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Owsiane ćapati z hummusem w proszku czyli wyprawa do gór stołowych 6 lat, 5 miesięcy temu
Drugie moje ulubione, zaraz po Bieszczadach góry, to Góry Stołowe. Teoretycznie rozwinięta infrastruktura oraz łatwe i malownicze szlaki powodują, że jest tam więcej turystów, zwłaszcza tam, gdzie można dojechać[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Shiitake z makaronem a'la anjin-san 6 lat, 6 miesięcy temu
Kolejne plony z mojej hodowli, o której szerzej pisałem już Z mąki i wody robimy lejące się ciasto, do którego dodajemy garść płatków tulipana. Smażymy cienkie naleśniki, które następnie kroimy w paski.Grzyby[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Deadpool i Chimichanga 6 lat, 6 miesięcy temu
Adaptacje komiksów i gier komputerowych to bardzo trudne zadanie o czym najbardziej przekonał się jeden z najbardziej rozpoznawalnych (choć niesławny) twórców filmowych – Uwe Boll. Jedyny film, który mu (w miarę)[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Tagliatelle z nameko i pesto z liści rzodkiewki 6 lat, 6 miesięcy temu
Jakiś czas temu założyłem sobie małą hodowlę grzybów. Rok temu eksperymentowałem (z pozytywnym skutkiem) z boczniakami, wiec w tym roku chciałem czegoś więcej. Zakupiłem gotowe baloty (kostki słomy zarażone[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Chwast dog z metra cięty 6 lat, 6 miesięcy temu
Majówka oficjalnie rozpoczęła sezon grillowy, jak i sezon na „to się je” rosnące na trawnikach. W zasadzie buła z kiełbasą czy jej wyspecjalizowana forma – hot dog, to najprostsza forma dania. Jak mawiają mnisi -[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Przekąska filmowa od Makłowicza i najlepsze filmy o gotowaniu 6 lat, 6 miesięcy temu
Z racji tego, że dzisiejszy dzień jest wolny dla większości ludzi w tej strefie kulturowej, w tym dla mnie, gdyż obchodzimy święto pracy/Józefa rzemieślnika (niepotrzebne skreślić), spora część z tej większości[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Creste di gallo z pesto brokułowym i dziki targ staroci 6 lat, 7 miesięcy temu
Jakiś czas temu, Potem idziemy wzdłuż wału rzecznego przy Czarnej Przemszy.Aż dochodzimy do, moim zdaniem najciekawszego miejsca, bo targowiska w lesie. Może nie jest to jakiś gęsty las, a bardziej zagajnik, ale i[…]
- Załaduj więcej