kryzysowy kucharz
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Gruzińska łódź podwodna 6 lat, 1 miesiąc temu
Zważywszy jaka była forma kanapek w PRL oraz ich rola, utarło się, że kanapka – kawałek pieczywa z dodatkami, nie może być pełnoprawnym, a już w ogóle wykwintnym daniem. No chyba, że jest to pizza, ale o Włochach,[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kania à la schabowy 6 lat, 2 miesiące temu
Według wierzeń ludowych Kania, to piękna dziewica pod postacią ptaka, która porywała małe dzieci nęcąc je smakołykami. Może dlatego ta czubajka dostała taką nazwę, gdyż jest bardzo smaczna. Tego nie wiem. Wiem na[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kaszotto po staropolsku czyli kuchnia Słowian 6 lat, 2 miesiące temu
Kiedyś wyczytałem, że tak jak na Francuzów mawia się Żabojady, tak na Słowian powinno się mówić Grzybojady. Moją tezę potwierdził między innymi kolega z pracy, który dzięki temu, że jest Rosjaninem dostał, pomimo[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Tajskie kaeng z leśnym kurczakiem 6 lat, 2 miesiące temu
Tak się szczęśliwie składa, że chodząc na mikro-wyprawy, których cel jest raczej turystyczno-poznawczy, znajduje grzyby. Zdarzyło mi się, ostatnio, znaleźć ogromną kolonię żółciaka siarkowego, który ze względu na[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Prawdziwe oszczypki 6 lat, 2 miesiące temu
Ostatnio przy okazji wpisu o racuchach, który możecie przeczytać Wykonanie:Płatki owsiane miksujemy na proszek.Ziemniaki gotujemy, ucieramy lub ugniatamy i ugniatamy z mąką owsianą w stosunku objętościowym 1 do 1.[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Ryż po azjatycku 6 lat, 3 miesiące temu
Swego czasu, a było to w 2009 roku naszej ery, czyli 10 lat temu, zamieściłem przepis na ryż po „chińsku”. Używając tego wyrazu na określenie kuchni euroazjatyckiej, a konkretnie na dania, które przyrządza się w[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Haricots verts maitre d'hotel 6 lat, 3 miesiące temu
Przepis podobno francuski. Jestem skłonny w to uwierzyć, bo jest z książki, które napisana została przez, jak się dowiedziałem uznanego specjalistę – Macieja Erwina Halbańskiego, pt. Domowa Kuchnia Francuska.[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Ogórkowanie i kanapka z grilllowanym ogórkiem 6 lat, 3 miesiące temu
W miniony weekend pojechałem na imprezę o nazwie Ogórkowanie, czyli bardzo ciekawe wydarzenie organizowane przez lokalnego wytwórcę ogórków kiszonych w okolicach Wrocławia. Miał to być szereg atrakcji związanymi z[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Racuchy vs ołatki 6 lat, 3 miesiące temu
Do dzisiejszego wpisu zainspirowało mnie życie. Takie codzienne. Pierwszą rzeczą to zaopatrzenie. Jak wiadomo, człowiek nie wielbłąd i pić musi. Nawet nie tylko pić, ale też jeść. O ile pić można, nie wychodząc z[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Burger ziemniaczany i spacer na skrzyczne 6 lat, 4 miesiące temu
W ostatnią niedzielę, co, wbrew pozorom będzie miało nawet pewien związek z dalszą częścią posta ekipa z pracy postanowiła zorganizować wyjazd w góry. Cała wycieczka miała być niedzielnym spacerem, bo trasa jest[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Okroszka na piwie. 6 lat, 4 miesiące temu
Upał daje się we znaki, co oznacza, że albo jestem coraz starszy, albo to początek katastrofy klimatycznej, o której wspominają naukowcy. Niby przed chwilą spadł deszcz, ale to nic nie zmieniło 🙂 W każdym razie, w[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Bezglutenowe "spaghetti napoli" z fasolki 6 lat, 4 miesiące temu
Jakby się dało, to bym dał większy cudzysłów, bo ze spaghetti to ma tyle wspólnego co barszcz czerwony z barszczem, w związku z tym, że spaghetti to rodzaj tworu, zasadniczo otrzymywanego ze zmielonego ziarna[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Aroz con repolho czyli brazylijskie gołąbki bez zawijania 6 lat, 4 miesiące temu
Ostatnio byłem na targu staroci i dorwałem tam książkę autorstwa Macieja Helbańskiego pod tytułem Potrawy z różnych stron świata, którą w roku 1974 Ministerstwo Oświaty i Wychowania zaleciło do bibliotek szkół[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Piccalilli 6 lat, 5 miesięcy temu
Mimo, że brzmi jak coś włoskiego, to danie pochodzi w wysp brytyjskich, co wprawny znawca odgadnie po ilości octu w tym daniu. Wieść głosi, że nazwa powstała w wyniku modyfikacji „Indyjskie pikle”. W każdym razie[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Panelle i Mały Rozsutec 6 lat, 5 miesięcy temu
W miniony weekend byłem w górach. Sytuacja o tyle nietypowa, że zasadniczo nie jeżdżę w góry w taką pogodę. Tu był wyjazd pracowniczy, dodatkowo jeszcze byłem odpowiedzialny za organizację przemieszczenia i[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Potrawka z leśnego kurczaka 6 lat, 5 miesięcy temu
Czym jest leśny kurczak? Wbrew pozorom nie jest to ptak…, ani też samolot, ani Superman. Powiedziałbym nawet, że jest raczej tworem statycznym. To grzyb o łacińskiej nazwie laetiporus sulphureus, który atakuje[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Ladenia – grecka pizza 6 lat, 5 miesięcy temu
Upały mają się w najlepsze, kontynuujemy zatem wątek dań z krajów, które już w moim subiektywnym mniemaniu, w myśl którego upały zaczynają się od 24 stopni Celsjusza, są gorące. W tym wypadku z Grecji. To taki[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Caponata 6 lat, 5 miesięcy temu
– Co Ci powiem, to Ci powiem, ale Ci powiem…- Ciepło- Też prawda.- HejKwiczoł i Pyzdra „Janosik”Upały dają się we znaki, szczególnie komuś takiemu jak ja, dla którego przyjemna temperatura przestaje nią być kiedy[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Pyry z owsikiem i podagrycznikiem 6 lat, 6 miesięcy temu
Kiedyś bywałem często na Wielkopolsce zwanej przez niektórych Krainą Podziemnej Pomarańczy, gdzie mam nadzieję, że nie jest to obraźliwe, bo uważam ziemniaka za bardzo ważne warzywo. Teraz trochę rzadziej, ale[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Akacjowe karpiki 6 lat, 6 miesięcy temu
Szczerze powiem, nie wiedziałem jak to nazwać. W sieci widziałem nazwy – racuchy. Problem w tym, że racuchy, czy nazywane w innych częściach kraju ruchałki czy inne ruchańce, odnoszą się do ciasta drożdżowego.[…]
- Załaduj więcej