kryzysowy kucharz
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kumpir z mikrofali z chlebkiem baby jagi 6 lat, 6 miesięcy temu
Kumpir to egzotyczna nazwa dania, którego podstawą jest pieczony ziemniak. Musicie przyznać, że brzmi znacznie lepiej niż „pieczony ziemniak” 🙂 W każdym razie, najlepsze ziemniaki są, moim zdaniem, z ogniskowego[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Aloo chana 6 lat, 6 miesięcy temu
Ostatnio byłem trochę w rozjazdach, dlatego lekko Was zaniedbałem moi czytelnicy 🙂 Między innymi byłem w Warszawie na szkoleniu. Nie będę Was zanudzał szczegółami, gdyż prawdopodobnie wiedza ta jest dla Was[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Haute dog działkowy 6 lat, 7 miesięcy temu
Jak mawiają na Bliskim Wschodzie – Pamiętaj, aby dzień święty święcić!Co oznacza dla ludzi data 1 Maja?- w związku z tym, że podobno są tylko 2 pewne rzeczy – śmierć i podatki – oznacza to koniec terminu składania[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Soylent green 6 lat, 7 miesięcy temu
Niedziele mają to do siebie, że w strefie kulturowej, w której się znajdujemy zasadniczo nie pracujemy. Piszę zasadniczo, bo są zawody, które pracują, ba, gdyby nie pracowały to naraziłyby się na gniew[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Gofry po australijsku 6 lat, 7 miesięcy temu
Ostatnio rozmawiałem z narzeczoną trenera o gotowaniu, która powiedziała mi, że jej mama na placek po węgiersku mówi placek po bytomsku. Jakby się nad tym dobrze zastanowić, zupełnie abstrahując od tego z czym[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Hash brown waffles 6 lat, 7 miesięcy temu
Ostatnio miałem urodziny, nie będę mówił które, bo sam się denerwuje jak o tym myślę 🙂 W każdym razie dostałem gofrownicę. Miałem już jedną kiedyś, ale było to raczej urządzenie wielofunkcyjne z wymiennymi[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Parówki z puree chrzanowym 6 lat, 8 miesięcy temu
W ostatnim tygodniu trochę nie miałem warunków do gotowania, bo wyjechałem służbowo na szkolenie i korzystałem z tego, że gotowali dla mnie inni. Każde szanujące się szkolenia mają catering. Zazwyczaj w przypadku[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Naleśnik z karmelizowaną cebulą z okazji maslenicy 6 lat, 8 miesięcy temu
Dawno temu, kiedy ludzie odmierzali czas obserwując „ruch” słońca, na terenie, na którym obecnie się znajdujemy, w dzień, w którym dzień był tak samo długi jak noc, a następny był już od niej dłuższy, jedzono, z[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Stek z kapusty na specjalny dzień 6 lat, 8 miesięcy temu
Miesiąc temu w tej części świata, zupełnie porzucając swoją tożsamość, którą się tak podobno szczycimy, obchodzono tu święto patrona chorych psychicznie, z niewiadomych przyczyn nazywane świętem zakochanych.[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Corn dogi i lane ciasto czyli karnawał c.d. 6 lat, 9 miesięcy temu
Kolejny wpis z cyklu „smutne jedzenie w pracy”, ale idealny dla tych, którym było za mało dni karnawału, albo tak jak ja, mają karnawał cały rok 🙂 Dobre też jako przekąska w podróży lub jako lunch w pracy z[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Mmakaron po "wietnamsku" z łodygą brokuła 6 lat, 9 miesięcy temu
Ostatnio w wyniku zbiegu różnych okoliczności wpadł mi w ręce brokuł, ale o niezbyt już zielonym kolorze, czyli raczej żółtym. Nic straconego, bo łodyga, pod względem żywieniowym jest bardziej wartościowa niż[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Łatwopalna przekąska do filmu 6 lat, 9 miesięcy temu
Zapewne niejedno z Was, przychodząc do nowego miejsca pracy, przechodziło kurs BHP. Jeśli prowadzący był świeżakiem, to zanudzał Was recytacją zasad itp. Starzy wyjadacze dawno doszli do wniosku, że najlepiej[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Pożywka dla mózgu na dzień chorych na umyśle 6 lat, 9 miesięcy temu
Dzisiaj jest dzień św. Walentego. Większość bezrefleksyjnie kupuje wszelkie plastikowe bzdety z najbardziej popularnymi na świecie trzema słowami MADE IN CHINA, w kształcie serduszek, które raczej przypominają inną[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Pierogi al forno 6 lat, 10 miesięcy temu
Czasem się zdarza, że nie zjemy takiej ilości pierogów jaką ugotowaliśmy. Co prawda bardzo często pierogi robi się w ilościach hurtowych, gdyż ich pracochłonność powoduje, że robienie małej ilości jest bezsensowne,[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Penne al forno 6 lat, 10 miesięcy temu
Danie włoskie. Ładnie się nazywa, bo wszystko co się nazwie po włosku dostaje dodatkowe punkty do prestiżu. Wiadomo, że spaghetti neapolitana znacznie ładniej brzmi niż makaron z przecierem. Samo danie ma długą[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Jednogarnkowy Stroganoff z boczniaków 6 lat, 10 miesięcy temu
Grzybów w lasach całkiem sporo, głównie pleurotus ostreatus, znanych bywalcom marketów pod nazwą handlową boczniak. Dlatego gorąco zachęcam do zbierania, tym bardziej, ze lasy o tej porze roku są przepiękne.[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Pizza zimowa 6 lat, 10 miesięcy temu
To specyficzne podejście do pizzy otrzymałem kiedyś we włoskiej knajpie na północy Szwecji. Była tak ciekawa, że postanowiłem przygotować sobie podobną. W sumie nie pamiętam jak ta pozycja nazywała się w karcie[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Trendy kulinarne w terenie czyli polowanie na grzyby 6 lat, 10 miesięcy temu
To, że jest zima, nie oznacza zaraz, że musimy zrezygnować z tego co nam oferuje natura. Utarło się, co prawda, że na grzyby chodzi się jesienią, ale wprawni grzybiarze chodzą na nie cały rok. Nawet jak nic nie[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kulinarne trendy 2019 i ich ucieleśnienie 6 lat, 11 miesięcy temu
Jak co roku, tak i na początku tego, będzie wpis o trendach kulinarnych, które miałyby w nim obowiązywać? Skąd wiem jakie to będą? Odpowiedź jest prosta – NIE WIEM. Mogę co najwyżej oszacować prawdopodobieństwo ich[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Gwatemalskie fejkowe jabłka ziemniaczane 6 lat, 11 miesięcy temu
W Gwatemali nigdy nie byłem. Jedyna okazja, żeby tam pojechać była kiedy otrzymałem ofertę pracy w strefie wojny pomiędzy siłami rządowymi, a partyzantami. Może bym już nie żył, ale, ze względu ile oferowano, do[…]
- Załaduj więcej