kryzysowy kucharz
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Grillowane pieczarki po francusku 6 lat, 7 miesięcy temu
Pieczarki, jak każde grzyby zyskują bardzo ciekawy aromat po obróbce termicznej, do tego są najtańszymi jadalnymi przedstawicielami swojego królestwa. Przypisuje im się nawet zawartość witaminy B12. W każdym razie[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Khichdi 6 lat, 7 miesięcy temu
Ostatnio zupełnie przez przypadek wpadł mi w ręce, a ściślej rzecz biorąc w oko, wpadł mi przepis na bardzo stare danie, które urzekło mnie swą prostotą, a przede wszystkim stosunkiem jakości do ceny. Europejczycy[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Aloo paratha i targ staroci 6 lat, 7 miesięcy temu
Tak zwane „targi staroci”, bo ściślej rzecz ujmując, są to targi prawie wszystkiego, odwiedzam bardzo często. Głównie dlatego, że mogę tam dostać coś, czego dostanie w sklepie jest bardzo trudne. Nie, nie chodzi mi[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Naleśniki z pastą sezamowo-groszkową i kryzysowe Morskie Oko 6 lat, 8 miesięcy temu
Pierwszy dzień wiosny, formalnie, mamy już za sobą, ale poza próbującymi się wybić źródłami szafranu nic na to wskazuje, tym bardziej w górach. Dlatego jeśli nie chcecie urządzać sobie ekstremalnych wycieczek to[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Niehandlowa niedziela? Może spacer w chmurach i naleśnik z domową "nutellą" 6 lat, 8 miesięcy temu
Istnieje bardzo duża grupa ludzi, którzy nie wyobrażają sobie niedzieli bez niedzielnego spaceru. Najlepiej gdyby ten spacer był w centrum kulturalno-towarzyskim miasta, gdzie zbiera się cała śmietanka, a my też[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Zupa w kostkach 6 lat, 8 miesięcy temu
Danie, które zostało zainspirowane, pewnym przysmakiem z okolic basenu Morza Śródziemnego. Co prawda w swoich interpretacjach idę czasem bardzo daleko, ale gdybym je nazwał tak samo jak ten zagęszczony kisiel w[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Szkockie tattie scones 6 lat, 8 miesięcy temu
Za niezbyt wielką wodą, która jednak okazała się przeszkodą nie do sforsowania dla niemieckich wojsk, jest taki kraj Szkocja, który jest określany przez jednego ze swoich obywateli jako ten, który upadł tak nisko,[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Patatas bravas 6 lat, 9 miesięcy temu
Kiedy tylko ludzie nauczyli się rozróżniać zjawiska atmosferyczne, zaczęli też dostrzegać potęgę w nich zawartą i wznosić je do poziomu sacrum. Następnie, zaczęto przyporządkowywać tym zjawiskom osobę[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Jak zrobić Bukkake (meshi) 6 lat, 9 miesięcy temu
Ponad tydzień temu mieliśmy dzień patrona obłąkanych, który popkultura przytuliła do siebie i nadała mu znaczenie dnia zakochanych, co w praktyce oznacza dzień konsumenta.Tak jak głupie jest pamiętanie o zmarłych[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Monachijska kuchnia – bratkartofle i kiełbaski 6 lat, 9 miesięcy temu
W wyniku pewnych zawodowych okoliczności zostałem wysłany do stolicy Bawarii. Z racji tego, że przy takich wyjazdach wybiera się transport jaki jest najbardziej dostępny, poleciałem liniami lotniczymi, których ceny[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Indiańskie pączko-chrusty czyli frybread Navajo – idealne na wyprawę 6 lat, 9 miesięcy temu
Jutro tłusty czwartek. Trochę zmieniona starosłowiańska tradycja w wyniku której żegnamy wiosnę. Zmieniona, bo wbrew temu co się próbuje nam wmówić, zima ma się całkiem dobrze.W każdym razie tego dnia jedni jedni[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Succotash z czerwonej fasoli 6 lat, 9 miesięcy temu
A było to tak. Był sobie kiedyś gość który pomyślał, że jak popłynie na zachód od Europy to opłynie planetę dookoła i dopłynie do Azji. Nie skomunikował się z legendarnym Janem z Kolna i trafił na dziwny ląd.[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Puttu z curry z soczewicy 6 lat, 10 miesięcy temu
Puttu, nie mylić z programem, dzięki któremu pracownicy ukrywają swoją aktywność internetową, to, co do zasady, taki rulonik z ryżu wymieszanego z wiórkami kokosowymi, co do zasady również gotowany na parze w[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Niepaella z Barcelony 6 lat, 10 miesięcy temu
Korzystając z okazji, zakupiłem bardzo tanie bilety do Barcelony i dzięki gościnności starego znajomego mogłem sobie pozwolić na budżetową wycieczkę. Co jest niezmiernie trudne w tym mieście. Na mieszkańców[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Bigos hashimoto 6 lat, 10 miesięcy temu
Hashimoto to taka choroba, która jest najczęstszą przyczyną zapalenia tarczycy. Cóż to takiego ta tarczyca i dlaczego taka lipa kiedy jest chora? Większość z Was nie zwraca na nią uwagi. Pokolenie Czernobyla, do[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Hasperat czyli kulinarne trendy 2018 6 lat, 10 miesięcy temu
Zgodnie z nową tradycją, która obowiązuje tu od 3 lat, czyli jakby małe pierdnięcie w skali istnienia tego świata, początek stycznia to czas kiedy piszę o kulinarnych trendach, które miałyby obowiązywać podczas[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Poleśniki ziemniaczane na górze Szarlocie 6 lat, 11 miesięcy temu
Jak mawiał Stanisław Jachowicz – Cudze chwalicie, swego nie znacie. Oznacza to mniej więcej tyle, że nie musicie jechać „w góry”, żeby oddać się urokom górskich wycieczek. Mieszkańcy Szczecina mogą poczuć się jak w[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kryzysowa wigilia – tradycyjna. 6 lat, 11 miesięcy temu
Tradycja to obyczaje właściwe dla określonej grupy społecznej, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Dla wielu z Was jest ważna tak bardzo, jak dla Tewje Mleczarza. Tradycja podlega, jak to się fachowo[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Bagel z latkes 6 lat, 11 miesięcy temu
Ostatnio przy okazji odwiedzin w barach szybkiej obsługi z jedzeniem, które nie chce uchodzić za śmieciowe, zauważyłem pozycję w menu o nazwie bajgiel. Cóż to takiego? To taka kanapka z bułki, tyle, ze bułka ma w[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Bieszczady późną jesienią i wyprawowe pad thai 6 lat, 11 miesięcy temu
W ostatni weekend listopada, czyli wtedy kiedy większość osób obchodziło szkockie święto narodowe, wlewając w siebie pokaźne ilości alkoholu, ja wybrałem się w Bieszczady. Konkretnie w ich dziki kawałek uchodzący[…]
- Załaduj więcej