kryzysowy kucharz
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Parówki po szwedzku 6 lat, 12 miesięcy temu
Jest w Polsce takie austriackie danie nazywane kotletem schabowym, który pojawia się na talerzu zazwyczaj w towarzystwie ziemniaków i surówki z kapusty. Rzadziej z mizerią.Szwedzi też mają typowe dla siebie obiady.[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Jedzenie przyszłości według wizji z "Łowcy androidów" 7 lat temu
Jakby ktoś nie wiedział, Łowca androidów to taki film na podstawie książki o podobnym tytule napisanej przez klasyka SF – PHilipa K. Dicka – gościa, który dostał prezent od życia w postaci schizofrenii, dzięki[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Lanttulaatikko 7 lat temu
Jak to śpiewał pewien znany sepleniący gość ze światłowstrętem, daleko tak daleko, daleko tak jest taki kraj, którego tak naprawdę nie ma. Przynajmniej w to wierzy całkiem spora ilość ludzi. Mniej więcej ci sami,[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Makaron ziemniaczany z kurkami 7 lat temu
Pojechałem sobie do Łupawy. To taka mała wioska w województwie pomorskim. Chciałbym powiedzieć „znana z tego”, ale w sumie znana tylko małej grupie maniaków historycznych. Co nie zmienia faktu, że są tam[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Bliny gryczane, dziady i polskie Stonehenge 7 lat temu
Dziady to tradycyjne staropolskie święto, które szerszej publiczności znane jest z utworów niejakiego Adama Mickiewicza. Obchodzono je jeszcze w czasach zanim niejaki Mieszko I zmusił mieszkających tu, do tej pory[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Makaron z pieczarkami w sosie drożdżowo-cydrowym 7 lat, 1 miesiąc temu
Kolejny wpis konkursowy. Takie trochę francuskie połączenie czyli pieczarki, dość powszechne w tamtej kuchni, zwłaszcza podczas okresu, w którym kazano jeść ciastka oraz cydr typowy dla obu stron kanału La[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Tarta puttanesca 7 lat, 1 miesiąc temu
Ostatnio był przepis z państwa gdzie makaron trafił w Średniowieczu. Teraz będzie z tego, do którego trafił zaraz po tej epoce naukowego uwstecznienia. Co prawda delikatnie zmodyfikowana, bo ile można podawać[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Yakisoba pan 7 lat, 1 miesiąc temu
Co do tego kto wymyślił makaron zdania są podzielone, bo o pierwszeństwo kłócą się Chińczycy i Koreańczycy. Pewne jest natomiast, że było to kilka tysięcy lat przed naszą erą, jak i to, że kilkaset lat po jej[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Hot dogi z Mont Saint-Michel 7 lat, 1 miesiąc temu
Ostatnio pisałem o inspiracjach kulinarnych jakie dopadły mnie w Normandii. Dlaczego zatem ten skrawek ziemi wsunięty w morze, który mam Wam zamiar przedstawić zasłużył na osobny wpis? Dlatego, że sprawa jego[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Wakacje w Normandii i przepis na hachis parmentier 7 lat, 2 miesiące temu
Jak to ostatnio w pewnym teleturnieju znanym głównie z dobrych dowcipów było, statystycznie cały rok czekamy głównie na wakacje. Ja z moich właśnie wróciłem. Jako, że jestem jeszcze młody i mam całkiem pokaźne[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Paryż mniej znany i francuskie galettes 7 lat, 2 miesiące temu
Przy okazji tego, że tegoroczny urlop przypadł w Normandii, nie możnabyło nie skorzystać z okazji i należało odwiedzić Paryż, skoro był tak blisko. Jeśli chodzi o jazdę autem, to wystarczyło mi, że przejechałem się[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Smażone zielone pomidory nieceo inaczej 7 lat, 2 miesiące temu
Inspiracja literacka, choć szerszej publiczności pewnie bardziej znany jest film pod tym tytułem. Obiecałem, przy okazji zdjęcia pomidorów, że będzie, to daje 🙂 Tyle, że postanowiłem podać je trochę inaczej. W[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Garmonbozia z Twin Peaks 7 lat, 2 miesiące temu
Pierwszy raz z serialem „Twin Peaks” zetknąłem się 25 lat temu kiedy był emitowany w polskiej telewizji. Oczywiście były to czasy kiedy łykało się wszystko co zagraniczne, jednak ten wyjątkowo przypadł mi do gustu[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Bezglutenowe cukiniowe tagliatelle z boczniakami 7 lat, 2 miesiące temu
Zważywszy, że robi się coraz zimniej, to będzie chyba ostatni wpis z boczniakami w tym roku. W przyszłym mam w planie rozwinąć moją hodowlę o inne gatunki grzybów. Wszystkie jadalne. Tym razem pozycja dla, nie tyle[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Wytrawny frgál na Lysej Horze 7 lat, 3 miesiące temu
Tym razem na celownik trafiła Lysa Hora. To taki szczyt po czeskiej stronie, nazywany Królową Beskidów. Swoją drogą najwyższa góra Beskidu Śląsko-Morawskiego. Słynie z tego, że gdzieś w jej wnętrzu schowany jest[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Po'boy 7 lat, 3 miesiące temu
Dzisiaj danie z Luizjany. To taki skrawek ziemi, w którym jest wiele ciekawych rzeczy, jednak szerszej publiczności znany z dwóch bardzo wyświechtanych przez popkulturę odłamów chrześcijaństwa. Pierwsza to voodoo,[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Wyprawa po Beskidach – makaron z pesto i jedzenie ery kosmicznej 7 lat, 3 miesiące temu
Jako, że jestem osobą z zasady aktywną, to wolę spędzać czas w górach, gdzie jestem cały czas w ruchu niż nad morzem, gdzie kultywowany jest nieco inny sposób spędzania czasu – bezruch na plaży, czy jego bardziej[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Klasyka, tyle, ze z grilla 7 lat, 3 miesiące temu
Klasyki mają to do siebie, że się nie starzeją i nie umierają. Kiedy spotkałem kiedyś Petro Tyschtschenko, byłego dyrektora do spraw logistyki w firmie Commodore, powiedział na pożegnanie, że „On umrze, Amiga nie”.[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Bigos orientalny z boczniakami czyli rzecz o tańszych zamiennikach 7 lat, 4 miesiące temu
Kolejna odsłona przepisu z boczniakami, którymi się chwaliłem niedawno, przy okazji tego jak pięknie mi obrodziły.Ten bigos to hit tego roku ze względu na strukturę pekińskiej kapusty, która jest tak miękka, że[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Bieszczady – wyprawowe jedzenie – peas pudding i kaszotto 7 lat, 4 miesiące temu
Plan był ciekawy, wyruszyć z Ustrzyk w godzinach porannych, dojść na Halicz, stamtąd z górki do Bukowca i przespać się pod wiatą. Potem powrót wzdłuż granicy i znów wiata. Tyle teorii. Jak to zwykle w życiu bywa,[…]
- Załaduj więcej