kryzysowy kucharz
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Boczniaki alla scaloppine alla pizzaiola 7 lat, 4 miesiące temu
Ostatnio toczyłem nierówny bój z przeważającymi siłami wroga, że aż zastanawiam się czy nie napisać w tej sprawie do zespołu Sabaton, żeby nagrali na ten temat piosenkę, a konkretnie broniłem i zresztą dalej bronię[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Komowiki 7 lat, 4 miesiące temu
Czasem ludzie pytają dlaczego nie otworzę własnej restauracji. Odpowiadam, że straciłbym pasję do gotowania, kiedy musiałbym przygotować ileś set tego samego. Wiem, bo kiedy za studenckich czasów byłem w Londynie,[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Pochrzanione gołąbki 7 lat, 4 miesiące temu
Kolejny przepis z cyklu „smutne jedzenie w pracy”, dla niewtajemniczonych jest to antytrend „food porn”, odwołujący się do autentyczności 🙂 Krótko mówiąc, a właściwie pisząc, ten pierwszy pokazuje jedzenie tak jak[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Młode ziemniaki z dipem fasolowym 7 lat, 5 miesięcy temu
Z racji tego, że żyjemy w regionie świata, w którym ziemniak nie jest warzywem, a podstawą żywienia, wiele osób nie może doczekać się, aż, późną wiosną, pojawią się te młode. One mają to do siebie, że są smaczne[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, 3 x T czyli Tortang Talong i Traumy 7 lat, 5 miesięcy temu
Dzisiaj, z okazji tego, że własnie zakończył się rok szkolny oraz, że w telewizji leci tzw. Mundial, będzie o traumach. Zarówno w ujęciu pozytywnym jak i negatywnym. Chodziłem do przedszkola w latach 80-tych. Był[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Gołąbki z liści szpinaku 7 lat, 5 miesięcy temu
W związku z tym, że na działce szpinak urósł do rozmiarów przerastających dłoń przeciętnego dorosłego człowieka, szkoda było posiekać go na drobne kawałki i klasycznie udusić. Tym bardziej, że bardzo lubię szpinak[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Shiitake z sosem śliwkowym w bułeczkach bao 7 lat, 5 miesięcy temu
Kolejny post, który powstał w wyniku eksploatacji mojej własnej hodowli grzybów przeróżnych, o których pisałem już Wykonanie:Grzyby kroimy w paski i podsmażamy z cebulą. Kiedy puszczą soki dodajemy trochę[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Owsiane ćapati z hummusem w proszku czyli wyprawa do gór stołowych 7 lat, 6 miesięcy temu
Drugie moje ulubione, zaraz po Bieszczadach góry, to Góry Stołowe. Teoretycznie rozwinięta infrastruktura oraz łatwe i malownicze szlaki powodują, że jest tam więcej turystów, zwłaszcza tam, gdzie można dojechać[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Shiitake z makaronem a'la anjin-san 7 lat, 6 miesięcy temu
Kolejne plony z mojej hodowli, o której szerzej pisałem już Z mąki i wody robimy lejące się ciasto, do którego dodajemy garść płatków tulipana. Smażymy cienkie naleśniki, które następnie kroimy w paski.Grzyby[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Deadpool i Chimichanga 7 lat, 6 miesięcy temu
Adaptacje komiksów i gier komputerowych to bardzo trudne zadanie o czym najbardziej przekonał się jeden z najbardziej rozpoznawalnych (choć niesławny) twórców filmowych – Uwe Boll. Jedyny film, który mu (w miarę)[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Tagliatelle z nameko i pesto z liści rzodkiewki 7 lat, 6 miesięcy temu
Jakiś czas temu założyłem sobie małą hodowlę grzybów. Rok temu eksperymentowałem (z pozytywnym skutkiem) z boczniakami, wiec w tym roku chciałem czegoś więcej. Zakupiłem gotowe baloty (kostki słomy zarażone[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Chwast dog z metra cięty 7 lat, 7 miesięcy temu
Majówka oficjalnie rozpoczęła sezon grillowy, jak i sezon na „to się je” rosnące na trawnikach. W zasadzie buła z kiełbasą czy jej wyspecjalizowana forma – hot dog, to najprostsza forma dania. Jak mawiają mnisi -[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Przekąska filmowa od Makłowicza i najlepsze filmy o gotowaniu 7 lat, 7 miesięcy temu
Z racji tego, że dzisiejszy dzień jest wolny dla większości ludzi w tej strefie kulturowej, w tym dla mnie, gdyż obchodzimy święto pracy/Józefa rzemieślnika (niepotrzebne skreślić), spora część z tej większości[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Creste di gallo z pesto brokułowym i dziki targ staroci 7 lat, 7 miesięcy temu
Jakiś czas temu, Potem idziemy wzdłuż wału rzecznego przy Czarnej Przemszy.Aż dochodzimy do, moim zdaniem najciekawszego miejsca, bo targowiska w lesie. Może nie jest to jakiś gęsty las, a bardziej zagajnik, ale i[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Grillowane pieczarki po francusku 7 lat, 7 miesięcy temu
Pieczarki, jak każde grzyby zyskują bardzo ciekawy aromat po obróbce termicznej, do tego są najtańszymi jadalnymi przedstawicielami swojego królestwa. Przypisuje im się nawet zawartość witaminy B12. W każdym razie[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Khichdi 7 lat, 7 miesięcy temu
Ostatnio zupełnie przez przypadek wpadł mi w ręce, a ściślej rzecz biorąc w oko, wpadł mi przepis na bardzo stare danie, które urzekło mnie swą prostotą, a przede wszystkim stosunkiem jakości do ceny. Europejczycy[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Aloo paratha i targ staroci 7 lat, 8 miesięcy temu
Tak zwane „targi staroci”, bo ściślej rzecz ujmując, są to targi prawie wszystkiego, odwiedzam bardzo często. Głównie dlatego, że mogę tam dostać coś, czego dostanie w sklepie jest bardzo trudne. Nie, nie chodzi mi[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Naleśniki z pastą sezamowo-groszkową i kryzysowe Morskie Oko 7 lat, 8 miesięcy temu
Pierwszy dzień wiosny, formalnie, mamy już za sobą, ale poza próbującymi się wybić źródłami szafranu nic na to wskazuje, tym bardziej w górach. Dlatego jeśli nie chcecie urządzać sobie ekstremalnych wycieczek to[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Niehandlowa niedziela? Może spacer w chmurach i naleśnik z domową "nutellą" 7 lat, 8 miesięcy temu
Istnieje bardzo duża grupa ludzi, którzy nie wyobrażają sobie niedzieli bez niedzielnego spaceru. Najlepiej gdyby ten spacer był w centrum kulturalno-towarzyskim miasta, gdzie zbiera się cała śmietanka, a my też[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Zupa w kostkach 7 lat, 8 miesięcy temu
Danie, które zostało zainspirowane, pewnym przysmakiem z okolic basenu Morza Śródziemnego. Co prawda w swoich interpretacjach idę czasem bardzo daleko, ale gdybym je nazwał tak samo jak ten zagęszczony kisiel w[…]
- Załaduj więcej