kryzysowy kucharz
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Tarta z boczniaków podgrzana w samochodzie 7 lat, 4 miesiące temu
W związku z tym, że zebrałem całkiem pokaźne zbiory boczniaków w tym roku, dam Wam tutaj kilka przepisów z wykorzystaniem , oto pierwszy z nich. Tarty to takie francuskie wynalazki, których korzenie sięgają XV[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Tunnbrödsrulle 7 lat, 4 miesiące temu
Ostatnio przy okazji rankingu na najciekawsze uliczne dania, wśród których jest też grillowany oscypek, dowiedziałem się o istnieniu bardzo ciekawego szwedzkiego dania jakim jest Tunnbrödsrulle. To taki jakby[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Grill inaczej czyli danie preriowe 7 lat, 4 miesiące temu
W dzieciństwie oglądałem dużo westernów. Scenariusze były różne, ale często pojawiał się schemat, w którym za pomocą jednego lub większej ilości super wyszkolonych bohaterów dobro zwycięża. Miałem przez to nieco[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Nie marnuj jedzenia, czyli śmieciowe jedzenie koło wysypiska 7 lat, 5 miesięcy temu
Filmik nakręcony na okoliczność mojego wykładu o foodsharingu, który odbędzie się dziś o 17:30 w gliwickiej księgarni Mercurius.Razem z prostym przepisem, rzecz jasna. Czytaj dalej
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Penne al pesto (z pokrzywy) 7 lat, 5 miesięcy temu
Jak już ostatnio pisałem, od czasu do czasu, jak niemal każdy mieszkaniec większego miasta, odwiedzam markety. Tam oprócz odczuć negatywnych, o których pisałem już ostatnio, które spotykają mnie w okolicy półek z[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Arakas Latheros 7 lat, 5 miesięcy temu
Od czasu do czasu, a nawet przerwy między tymi czasami są mniejsze, zważywszy na fakt, że mam takowy koło miejsca pracy, odwiedzam duże markety. Tam czasem dostaję inspirację niczym znany z filmów[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Obsypunki z grilla 7 lat, 6 miesięcy temu
O tym jak to miasto Konin zmarnowało swoją szansę na to, żeby być jednym z bardziej znanych polskich miast, nie wykorzystując faktu, że historia znanej i lubianej prezerwatywy, pisałem już w poprzednim <br[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Weekend z kulturą brazylisjką czyli zawody, Bolo de milho i Acaraje 7 lat, 6 miesięcy temu
W miniony weekend wybrałem się do Konina. Powodów było kilka. Swego czasu bardzo dużo podróżowałem po Polsce. Byłem w bardzo wielu miejscach, ale z jakiegoś powodu, w Koninie nigdy nie byłem. Najważniejszym jednak[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Focaccia na grillu 7 lat, 6 miesięcy temu
Korzystając z ładnej pogody, postanowiłem trochę poeksperymentować i przygotować focaccię metodą barbecue, która niejednokrotnie jest mylona z grillowaniem. Jeśli napiszę, że istnieje pomiędzy jedną, a drugą[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Jadłodzielnia – z czym to się je? – wywiad 7 lat, 6 miesięcy temu
Zapraszam wszystkich do zapoznania się z ciekawą inicjatywą foodsharingu (z ang. dzielenie się jedzeniem), która idealnie wpisuje się w ideę kuchni kryzysowej. Jej zaawansowaną formą są Jadłodzielnie (nie mylić z[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Słowacki Raj i dwa dania górskie – clafoutis i kasza ze skwarkami 7 lat, 6 miesięcy temu
Jedź do Raju, mówili, będzie jak w raju, mówili :)Na Słowacki Raj czaiłem się już dawno temu, jeszcze kiedy czasy dla turystów z Polski były lepsze, tzn. przed wprowadzeniem Euro 🙂 Jakby ktoś nie wiedział, to jest[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kohlrabi Tikki 7 lat, 7 miesięcy temu
W okresie świątecznym zawsze dużo podróżuje, dlatego, aby zachować ciągłość wpis i zdjęcie prosto z drogi. Nie będę się specjalnie rozpisywał, tylko załatwimy to szybko 🙂 Na tapecie idealne danie na drogę, nie[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Naleśniki z pastą an z ostrym sosem czyli nic się nie marnuje 7 lat, 7 miesięcy temu
O paście an już kiedyś pisałem. To taka pasta z czerwonej fasoli na słodko. Oczywiście to co Wam zaprezentuję jest jej bardzo uproszczoną wersją za którą dostałbym porządny ochrzan nie tylko od Tokue, sympatycznej[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Masala dosa 7 lat, 8 miesięcy temu
Daleko na wschodzie jest taka informatyczna oraz kinematograficzna potęga i nazywa się Indie. Swego czasu ten kraj zasłynął tym, że pewien (prawdopodobnie) Włoch, którego nikt nie chciał słuchać w Portugalii, więc[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Kmichi jeon i marchew po koreańsku 7 lat, 8 miesięcy temu
Kolejne wiosenne naleśniki. Tym razem wersja koreańska z tamtejszą kiszoną kapustą (lub z innym tajnym składnikiem, ale o tym w dalszej części wpisu), którą robi się bardzo prosto. Najprostszy sposób, to wymieszać[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Jianbing guozi 7 lat, 8 miesięcy temu
Z okazji zbliżającej się wiosny, co da się odczuć dzięki podwyższonej temperaturze, kolejne naleśniki, Tym razem chińskie. Legenda głosi, że danie pochodzi z czasu Epoki Trzech Królestw. To taki okres najbardziej[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Wielkie oszustwo 7 lat, 8 miesięcy temu
Wiecie jaka jest różnica, a przynajmniej jaka powinna być różnica pomiędzy blogiem, a serwisem kulinarnym? Blog to taki jakby pamiętnik, na którym chwalimy się co ugotowaliśmy, a co za tym idzie, co do zasady,[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Naleśniki z pieczarkami i pietruszką 7 lat, 8 miesięcy temu
Ostatnio przy okazji rosyjskiego nie tyle czwartku, co całego tłustego tygodnia, a właściwie nawet nie tyle tego jak to teraz wygląda, co jak to wyglądało wieki temu, wzięło mnie na naleśniki. Naleśnik jest jednym[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Bukkake soba 7 lat, 9 miesięcy temu
Kiedyś moja koleżanka napisała, że ten ostatnio bardzo popularny film (i tu już sami sobie dopowiedzcie co leży w głowach tych którzy na niego idą 🙂 ) o miliarderze, który biję swoją dziewczynę zrobił kobietom[…]
-
kryzysowy kucharz dodał(a) nowy wpis, Potrawka Hoovera 7 lat, 9 miesięcy temu
Kolejne oryginalne danie z czasów Wielkiego Kryzysu i kolejny raz nie będę pisał o samym kryzysie jako takim, bo pisałem o tym już tutaj.Pieszczotliwa nazwa tego dania pochodzi od byłego prezydenta USA Herberta[…]
- Załaduj więcej