Food-Square – o jedzeniu do kwadratu!
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, 10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w Tel Avivie 5 lat, 6 miesięcy temu
O tym, żeby pojechać do Izraela — ojczyzny hummusu marzyłem już od dawna. Kuchnia Bliskiego Wschodu pełna aromatycznych przypraw, bakłażanów, granatów i ciecierzycy jest jedną z moich ulubionych. Bardzo chciałem[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 5 lat, 6 miesięcy temu
Pamiętam jak dziś monstrualne zielone liście z różowymi łodygami rosnące gdzieś w cieniu na uboczu dziadkowej działki. Nikt się nimi nie przejmował, nie były podlewane, a zawsze osiągały olbrzymie rozmiary. Trochę[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Jajka po benedyktyńsku ze szparagami 5 lat, 7 miesięcy temu
Jajka po benedyktyńsku ze szparagami to prawdziwie lubieżna kulinarna opowieść. Na samą myśl pojawiają się rumieńce na twarzy. Jajko ugotowane w koszulce, z którego w sposób niemalże erotyczny wypływa kremowe[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Brioszka – francuska bułka maślana 5 lat, 7 miesięcy temu
Ach brioszka! To obok chałki najwspanialsze pieczywo, jakie wymyślił człowiek. Cudownie maślana, ze spieczoną złotą skórką i mięciutkim niczym poduszeczka wnętrzem. Kocham całym sercem! We Francji brioche jest[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Chleb buraczany z mąki krupczatki ze słonecznikiem 5 lat, 7 miesięcy temu
Ha! Takiego różowego chleba to pewnie jeszcze nie widzieliście! Parę miesięcy temu w jednej z wrocławskich restauracji zaserwowano mi pewien tajemniczy czerwony bochenek. Dość szybko pomyślałem, że jest on[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tsoureki – wielkanocny wieniec drożdżowy z jajkami przepiórczymi 5 lat, 7 miesięcy temu
Słyszeliście o tsoureki (τσουρέκι)? To grecka tradycja wypiekania drożdżowego pieczywa w Wielki Czwartek wywodząca się jeszcze z bizantyjskich czasów. Tsoureki zwykle zaplata się w warkocz niczym chałkę lub formuje[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Jajka faszerowane awokado 5 lat, 7 miesięcy temu
Jajka faszerowane to chyba obok żurku najpopularniejsze wielkanocne danie. Także i w moim domu żadne Święta nie mogą się bez nich obyć. Tradycyjnie przygotowuję zwykle jajka faszerowane pieczarkami, koperkiem i[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Babka z mango i lukrem limonkowym 5 lat, 7 miesięcy temu
Są takie Święta, które bez baby obyć się nie mogą! Mowa tutaj oczywiście o Wielkanocy. W moim domu co roku piecze się babkę z przepisu mojej prababci. To już jest tradycja i nie ma mowy, żeby w jakikolwiek sposób[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Wielkanocne kruche ciasteczka z orange curd 5 lat, 7 miesięcy temu
Czyż nie urocze są te ciasteczka z orange curd, przypominające połówki jajek? Ja myślę, że mogą być świetną ozdobą wielkanocnego stołu! W dodatku są tak proste w przygotowaniu i jednocześnie pyszne, że grzechem[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Hot Cross Buns – angielskie bułeczki wielkanocne 5 lat, 7 miesięcy temu
Wielkanoc w Wielkiej Brytanii nie może się bez nich obyć. Pachną korzennymi przyprawami i są pełne rodzynek oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej. O czym mowa? Oczywiście o hot cross buns — rozkosznych drożdżowych[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sernik wiedeński 5 lat, 7 miesięcy temu
Sernik wiedeński to obok sernika krakowskiego moje ulubione odświętne ciasto. To, co go wyróżnia to brak kruchego spodu. Sernik wiedeński to przede wszystkim twaróg, masło, cukier oraz jajka. Dlatego tak dużo tutaj[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Orange curd 5 lat, 7 miesięcy temu
Orange curd to mniej kwaśny kuzyn lemon curd. Ten angielski krem pomarańczowy przygotowany z jajek, cukru i masła jest uzależniająco dobry. Uwielbiam go za świeży cytrusowy smak przełamany jednocześnie kremowym[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Labneh marynowany w oliwie 5 lat, 8 miesięcy temu
Przepis na labneh — kremowy domowy ser z jogurtu już wypróbowany? Jeśli nie, to do dzieła, bo dzisiaj przyda nam się jego solidna porcja. Tak, jak już wspominałem, kulki uformowane z sera labneh to popularny rodzaj[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Berlin na Weekend – Gdzie jeść i pić? 5 lat, 8 miesięcy temu
Berlin to obok Madrytu i Lizbony moja ulubiona europejska metropolia. Ta wszechobecna wielokulturowa i undergroundowa atmosfera zdecydowanie do mnie przemawia. Jednak to, za co Berlin lubię najbardziej to[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Labneh – ser z jogurtu 5 lat, 8 miesięcy temu
Labneh — pod tą tajemniczą nazwą kryje się bardzo prosty w przygotowaniu produkt — ser z jogurtu. Labneh narodził się w krajach Lewantu. Dlatego podobnie jak z hummusem trudno się spierać, czy jego odkrycie[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sernikobrownie z malinami 5 lat, 8 miesięcy temu
Sernikobrownie to coś dla niezdecydowanych, którzy z jednej strony mają ochotę na wilgotne czekoladowe ciasto, a z drugiej na serniczek. Czemu więc nie upiec czegoś, co spełni obie zachcianki? Ten przepis powstał[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Jogurt z pieczonym jabłkiem 5 lat, 8 miesięcy temu
Czy Wy też czujecie, że jesienno-zimowa aura nie odpuszcza? U mnie ta pogoda powoduje, że mam ochotę otulać się rozgrzewającym comfort foodem i deserami z cynamonem. Zanim jeszcze więc przywitamy wiosnę mam dla Was[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Marynowane tofu z makaronem ryżowym i brokułem 5 lat, 8 miesięcy temu
Uwielbiam marynowane tofu z dodatkiem imbiru, czosnku i sosu sojowego. Przysmażone na złoty kolor z chrupiącą skórką jest tak dobre, że można je zajadać bez jakichkolwiek dodatków. Chociaż sam takie marynowane tofu[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Chałka z zieloną herbatą matcha 5 lat, 8 miesięcy temu
Chałka to jeden z najpopularniejszych i najczęściej powtarzanych przez Was przepisów z bloga! I nie ma w tym nic dziwnego, bo ten drożdżowy warkocz o żydowskim rodowodzie jest moim zdaniem ponadczasowy. Dla mnie[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pasztet z czarnej fasoli z czarnym czosnkiem 5 lat, 8 miesięcy temu
Wprost uwielbiam wegańskie pasztety! Kremowe, pełne smaku i po prostu pyszne! Najczęściej przygotowuję je z fasoli i dodaję różne ulubione dodatki oraz przyprawy w zależności od zachcianek i tego, co akurat[…]
- Załaduj więcej