Danka

  • Na blogu już pojawił się przepis na (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki:500 g ziemniaków4 jajka100 g boczku wędzonego80 g kabanosów2 cebulki dymkigarść posiekanej natki pietruszkiSos:<br[…]

  • Kuskus cechuje się wysoką kalorycznością i dużą zawartością żelaza. Ponadto jest dobrym źródłem białka i zawiera niewiele tłuszczu. Jest też lekkostrawny i dlatego świetnie nadaje się do przygotowywania różnego[…]

  • Jak przygotować tradycyjnego schabowego w panierce nie muszę pisać, bo chyba wszyscy wiedzą. 😉 Jednak jakiś czas temu miałam okazję kotleta słonecznego i chciałam się z wami podzielić przepisem właśnie na[…]

  • Surówki robię bardzo często, przeważnie do obiadu, ale czasami zdarza mi się przygotować je na kolację. Przy tego typu daniach lubię kombinować ze składnikami, ponieważ wystarczy zmienić 2-3 składniki lub dodać coś[…]

  • Ryż po katalońsku, czyli inaczej ryż z warzywami i u mnie z mięsem drobiowym, ale można też użyć mięsa wieprzowego. Jeśli chcemy przygotować obiad szybciej to możemy wykorzystać warzywa mrożone. Natomiast[…]

  • Z tym ciastem spotkałam się pierwszy raz jakiś czas temu u mojej bratowej na imieninach. Zaintrygowała mnie jego zielona, intensywna barwa. A kiedy dowiedziałam się, że jest ono ze szpinakiem to musiałam go[…]

  • Kompot z dyni przypomina mi smaki dzieciństwa, ponieważ taki napój często przyrządzała moja babcia. Ma korzenny zapach i słodkokwaśny smak. Możemy do niego również dodać kawałek pomarańczy lub cytryny, wówczas[…]

  • Do lasu możemy jechać o każdej porze roku, jednak ja wolę wypady jesienne, ponieważ podczas tych spacerów po lesie można nazbierać różnych grzybów. W tym roku byłam już kilka razy w lesie, ale ostatnio mąż wybrał[…]

  • Szarlotka z połówkami jabłek zwana jest również pod nazwą szarlotka cesarska. Podobnie jak inne szarlotki, robi się ją z ciasta kruchego i jabłek, lecz jest ona trochę łatwiejsza, ponieważ nie musimy jabłek prażyć.[…]

  • Coraz częściej robię różnego rodzaju kotlety warzywne. Ostatnio z cukinii ( (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki:1 nieduży kalafior (około 500 g)100 g kaszy jaglanej1 jajko2 łyżki bułki[…]

  • Filet z indyka zapiekany z warzywami to mój kolejny przepis na zapiekankę z gatunku tych zdrowszych i mniej kalorycznych. Danie takie możemy przygotowywać tak naprawdę z warzyw, które mamy akurat pod ręką. Ja do[…]

  • Jabłka kojarzą nam się przeważnie z jesienią i właśnie wtedy są najsmaczniejsze. Zwykle jemy je na surowo, ale też wykorzystujemy je go przygotowywania szarlotek ( (adsbygoogle = window.adsbygoogle ||[…]

  • Kasza bulgur jest bogata w substancje wspomagające pracę serca, jest skarbnicą kwasu foliowego i charakteryzuje się dużą zawartością błonnika i magnezu. Dzięki niewielkiej zawartości tłuszczu, kasza ta jest[…]

  • Jak co roku o tej porze, czyli na przełomie września i października staramy się w miarę możliwości kilka razy jechać do lasu na grzyby. W tym roku w naszym rejonie jest ich sporo. Większe okazy przeznaczam do[…]

  • Z racji tego, że mam własny ogródek, a w nim rosną warzywa chcąc przygotować obiad nie muszę biec do sklepu po zakupy, tylko iść do ogrodu. Dzisiaj pozrywałam ostatnie strąki fasoli, a że było jej niewiele, do[…]

  • Kurczak po prowansalsku to danie jednogarnkowe, które możemy przygotować na niedzielny obiad. W moim przypadku są to ćwiartki drobiowe, ale możemy w ten sposób przyrządzić całego kurczaka uprzednio podzielonego na[…]

  • Spaghetti z sosem Napoli to jeden z najprostszych sposobów podania makaronu wywodzący się z kuchni włoskiej. Ten sos możemy przygotować ze świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki, z dodatkiem czosnku, cebuli i[…]

  • Hummus to rodzaj pasty do smarowania pieczywa, którą przygotowuje się na bazie ciecierzycy i pasty tahini, czyli pasty sezamowej. Jest to potrawa pochodząca z Egiptu i coraz częściej pojawiająca się też w Polsce.[…]

  • W okresie wiosenno-letnim, kiedy biała kapusta jest młoda, miękka i soczysta, wówczas przygotowuję surówki głównie z jej udziałem. Natomiast w okresie jesienno-zimowym sięgam po kapustę pekińską. Dzisiaj[…]

  • Bataty to rodzaj ziemniaków, z których też można zrobić placki. Przygotowuje się je w ten sam sposób, jednak będą one inaczej smakowały, ponieważ bataty są słodkie i z tego powodu nie wszystkim mogą przypaść do[…]

  • Załaduj więcej