Wanilia i Kardamon
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Amerykański Corn Dog 1 tydzień, 1 dzień temu
Corn dogi na patyku to parówki lub cienkie kiełbaski obtoczone
grubszą warstwą ciasta i smażone na głębokim tłuszczu. Fakt są kaloryczne ale i
też bardzo smaczne. Popularne danie kuchni amerykańskiej znane wszy[…] -
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Penne ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem gorgonzola 1 tydzień, 4 dni temu
Makarony na moim stole królują często, na ich bazie można
szybko przygotować naprawdę smaczny obiad dla całej rodziny lub na kolację we
dwoje. Suszone pomidory i białe wytrawne wino dodają ostrości i wykwintneg[…] -
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Japońskie pierożki Gyoza 3 miesiące, 1 tydzień temu
Pierożki Gyoza
wywodzą się z tradycyjnej kuchni chińskiej, wyglądem przypominają tradycyjne polskie
pierożki , jednak pomimo wielu cech wspólnych różnią się od naszych. Mięsne
nadzienie z warzywami i grzybami shi[…] -
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, 3 bit z malinami 4 miesiące, 4 tygodnie temu
Ciasto które zawsze zachwyca, samym wyglądem i przepysznym
smakiem, dodatek malin sprawia, że smakuje wybornie i nie jest przesłodzone.
Zawsze się udaje i nie trzeba odpalać piekarnika. Idealny deser na każdą[…] -
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Pierożki wonton z sosem słodko kwaśnym 4 miesiące, 4 tygodnie temu
Lepienie pierożków nie jest moim ulubionym zajęciem i zdaję
sobie sprawę, że tym brakuje dużo do oryginału, kształt zrobiłam najprostszy na
wzór naszych uszek ale nadzienie jest fenomenalne! Nie sądziłam,[…] -
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Ciasto Malakoff z cointreau i frużeliną wiśniową 6 miesięcy temu
Uwielbiam to ciasto z kilku powodów. Po pierwsze cudownie
wygląda na talerzu, po drugie zaspakaja apetyt na słodkie, po trzecie aby go
zrobić nie trzeba odpalać piekarnika. Dobre produkty to w tym cieście podst[…] -
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Rozgrzewająca zupa z soczewicy 6 miesięcy, 4 tygodnie temu
Harmonijny dobór konsystencji i smaków sprawia, że tej zupie
nie sposób się oprzeć. Gotuje ją się łatwo jest pyszna, gęsta i rozgrzewająca,
taka idealna na wrześniowy obiad. Do zupy można dać gęstą i dobre[…] -
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Bubble waffles z bitą śmietaną, owocami i recenzja gofrownicy Dezal 8 miesięcy temu
Bubble waffles-czyli gofry bąbelkowe to inna wersja znanych
i lubianych wszędzie gofrów, ciasto jest bardziej kruche, choć po upieczeniu są
elastyczne i dzięki temu możemy je zawijać w rożek i nadziewa[…] -
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Tarta z kremem patissiere, owocami lata i galaretką 8 miesięcy temu
Kruche ciasto z puszystym kremem o waniliowym wyraźnym smaku i świeżymi owocami
lata to prawdziwy słodki rarytas, obok którego trudno przejść obojętnie. Zachwyci każdego słodkiego łasucha. Krem patissiere[…] -
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Czekoladowe ciasto ze śliwkami na kefirze 8 miesięcy, 1 tydzień temu
Niebo w gębie!
Mięciutkie, wilgotne, mocno czekoladowe ciasto z owocami
lata-węgierkami, w sumie dobór owoców jest dowolny, świetnie smakuje z borówkami, malinami,wiśniami…. ja najbardziej lubię w
tej we[…] -
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Puszyste ciasto z truskawkami 10 miesięcy, 3 tygodnie temu
Ciasto mięciutkie, wilgotne z sezonowymi
owocami-truskawkami, proste a rozpływające się ustach, smakuje pysznie, wypiek mało
skomplikowany więc każdy sobie z nim poradzi , polecam tym osobom które rzadko[…] -
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Tagliatelle ze szparagami i boczkiem 11 miesięcy, 3 tygodnie temu
Jestem wielką fanką makaronów ze szparagami. Sezon na to
warzywo jest krótki, więc żal by było nie teraz z nich nie korzystać. To danie
przygotujecie w 20 minut i macie posiłek którym można najeść się do syta.[…] -
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Kruche tartaletki z frużeliną malinową i kremem pistacjowym 1 rok, 1 miesiąc temu
Maliny i pistacje to jedno z moich ulubionych smakowych połączeń, sprawdza się doskonale do kruchym ciast, jako nadzienie do tartaletek, niezwykły smak uzyskuje się małym nakładem pracy, te kruche babeczki to dosk[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Sernik ananasowo-pomarańczowy 1 rok, 1 miesiąc temu
Wilgotny sernik o niepowtarzalnym smaku. Na kruchym spodzie z dodatkiem ananasa i dużą ilością kandyzowanej skórki pomarańczowej. Smaki komponują się świetnie. Jeśli ktoś za ananasem w cieście nie przepada mo[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Marmurkowa babka z białek 1 rok, 2 miesiące temu
Prosty sposób na wykorzystanie białek. Zawsze wychodzi i jest mega łatwa do przygotowania. Puszysta i delikatnie wilgotna. Idealny wypiek na słodki podwieczorek do filiżanki ulubionej herbaty. Keksówka o wym ok 30[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Węgierski bogracz z mięsem 1 rok, 3 miesiące temu
Bogracz to nic innego jak sycący kociołek tradycyjnie przygotowywany na ognisku, nic jednak nie stoi na przeszkodzie aby przygotować go w domu. Jest to potrawa pośrednia pomiędzy zupą a drugim daniem. Decyd[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Puszysty sernik bez spodu 1 rok, 4 miesiące temu
Kremowy, wilgotny a zarazem delikatny jak chmurka, jest idealny na świąteczny czas.Jeśli chodzi o serniki to zawsze kombinuję po swojemu tutaj przy tym przepisie nie ma takiej potrzeby. Upiecze go każdy, nie spra[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Popękane pierniczki 1 rok, 4 miesiące temu
Pierniczki na które nie trzeba czekać aby zmiękły, są dobre zaraz po wystudzeniu. Chrupkie z zewnątrz w środku są mięciutkie. Już sam zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia wprowadza w świąteczny[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Miodownik z sernikiem 1 rok, 4 miesiące temu
Nadchodzi grudzień, to najlepszy czas aby pomyśleć o świątecznych wypiekach. Miodowniki i serniki lubi większość z Was i dziś właśnie pokuszę o takie takie połączenie dwa w jednym. Ciasto jest pyszne i najl[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Francuska zupa cebulowa z grzankami 1 rok, 5 miesięcy temu
Zupa cebulowa to specjalność kuchni francuskiej. Jej smak podkręca dobrej jakości białe wytrawne wino i dobry bulion w moim przypadku domowy rosół z mieszanego mięsa. Rozgrzewa i smakuje wybornie. Podana z grzanka[…]
- Załaduj więcej