Tradycyjna Kuchnia
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Pomidory z oliwkami do słoików na zimę 8 lat, 7 miesięcy temu
Pomidory i oliwki są zdecydowanie trafnym połączeniem (np. w zupie, sosie, jako baza pod pizze)W tym roku kolejny debiut w moich przetworach- w roli głównej pomidor i oliwka :)Składniki:2 kg pomidorów1 szklanka[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Domowy sok pomidorowy do słoików na zimę 8 lat, 7 miesięcy temu
Picie soku pomidorowego daje dużo korzyści dla zdrowia. Picie jednej jego szklanki dziennie zapobiega chorobom cywilizacyjnym.Sok pomidorowy został po raz pierwszy wyprodukowany w 1917 roku przez Louis Perrin na[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Pomidorki w galaretce do słoików na zimę 8 lat, 7 miesięcy temu
Tegoroczny hit w mojej spiżarni ! Tak przygotowane pomidorki świetnie pasują do wszelkich sałatek i potraw zimnych.Składniki:2 kg pomidorków koktajlowych3 cebule1 pęczek natki pietruszki2 dag żelatyny8 ząbków[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Konfitura ze smażonych jabłek do słoików na zimę 8 lat, 7 miesięcy temu
Tarte jabłka to podstawa wśród moich konfitur. Smakują wyśmienicie jako dodatek do ciast, naleśników.Składniki:2 1/2 kg jabłek½ łyżeczki mielonego cynamonu60 dag cukru1 cukier waniliowy1 cytrynaWykonanie:Jabłka[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Kompot rabarbarowy do słoików na zimę 8 lat, 7 miesięcy temu
Sezon rabarbarowy już otwarty. Aby zatrzymać go na jak najdłużej to polecam pyszny kompot 🙂 Smakiem wiosennych rabarbarów cieszę się cały rok !Składniki:Rabarbar o czerwonym zabarwieniu30 dag cukru½ litra wody<br[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Pomidory pelati w przecierze pomidorowym do słoików na zimę 8 lat, 7 miesięcy temu
Nazwa pelati oznacza, że pomidory są już obrane ze skórki.Polecam pyszny przepis na własne pomidory w przecierze w słoikach.Składniki:7,5 kg pomidorów5 łyżek oliwysól i pieprz do smakucukier do smaku½ szklanki soku[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Bezglutenowe ciasto gryczane z orzechami 8 lat, 7 miesięcy temu
Proste i pyszne ciasto z bezglutenowej mąki gryczanej.Składniki:20 dag masła20 dag cukru10 dag mąki gryczanej10 dag orzechów włoskich4 jajkaWykonanie:Masło przełożyć do miski, dodać cukier, jedno żółtko i utrzeć na[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Chlebek otrębowy ze śliwką 8 lat, 7 miesięcy temu
Uwielbiam granulowane otręby. Zazwyczaj jem je z jogurtem, a dziś postanowiłam wykorzystać je do upieczenia chleba. Wyszedł pyszny!Składniki:1 szklanka otrąb owsianych granulowanych ze śliwką2 szklanki mleka1[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Ćwikła z kapustą do słoików na zimę 8 lat, 7 miesięcy temu
Ćwikła i kapusta to chyba dwa najczęściej pasteryzowane warzywa. A co powiecie na ich połączenie? Mi bardzo smakuje!Składniki:2 kg kapusty czerwonej lub białej2 kg buraczków ćwikłowych40 dag cebuliSkładniki na[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Botwinka z koperkiem do słoików na zimę 8 lat, 7 miesięcy temu
Kwiecień to czas pierwszych zbiorów botwinki, dlatego powoli szykuję już botwinkowe przetwory!Składniki:3 pęczki botwinki z buraczkami1 pęczek świeżego koperkuSkładniki na zalewę:1 litr wody1 szklanka octu¾[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Wątróbka pieczona w boczku 8 lat, 7 miesięcy temu
Uwielbiam tradycyjną wątróbkę w cebuli, ale przyznam że ta wersja jest jeszcze smaczniejsza.Połączenie wątróbki drobiowej z boczkiem? Czemu nie!Składniki:1 kg wątróbki drobiowej4 łyżki masła25 dag wędzonego boczku2[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Dżem truskawkowo- bananowy 8 lat, 7 miesięcy temu
Zbliża się sezon truskawkowy, co powiecie na połączenie truskawki z bananem?Dla mnie pycha!Składniki:1,2 kg truskawek1 kg bananów½ kg cukru2 opakowania dżemixu po 30 gramWykonanie:Truskawki opłukać, usunąć szypułki[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Sernik z orzechami 8 lat, 7 miesięcy temu
Kolejna pyszna serowa i słodka propozycja :)Składniki na spód placka:1 ½ szklanki mąki½ kostki margaryny5 dag cukru pudru1 cukier waniliowy2 łyżeczki proszku do pieczeniatłuszcz do formypapier do pieczeniaSkładniki[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Rolada biszkoptowa bananowa 8 lat, 7 miesięcy temu
Uwielbiam słodkie rolady ! Można tworzyć wiele ciekawych wariacji smakowych- u mnie dziś o smaku bananowym. Mniam!Składniki na ciasto:4 jajka½ szklanki cukru½ szklanki mąki½ łyżeczki proszku do pieczenia2 banany<br[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Tort urodzinowy- bananowy motyl 8 lat, 7 miesięcy temu
Jak zrobić piękny tort na dziecięce urodziny bez specjalnej formy?Nie ma potrzeby inwestować w drogie formy, które tak naprawdę będą kilka razy użyte.W łatwy sposób możemy sami zrobić cudny, kolorowy i pyszny[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Muffiny z pomarańczą 8 lat, 7 miesięcy temu
Uwielbiam muffinkowe wariacje 🙂 Dziś z pyszną i soczystą pomarańczą! MNIAM!Składniki:2 jajka½ szklanki soku z pomarańczy4 łyżki masła1 ½ szklanki mąki½ szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki soli6[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Racuchy kefirowe ze śliwką 8 lat, 7 miesięcy temu
Racuchy na bazie kefiru z pysznym śliwkowym nadzianiem!Składniki:200 gram kefiru1 szklanka mąki1 jajko½ łyżeczki soli½ łyżeczki sody oczyszczonej10 dag wędzonych śliwekolej do smażeniaWykonanie:Mąkę wymieszać z[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Placuszki miodowe z migdałami 8 lat, 7 miesięcy temu
Pyszny pomysł na śniadanie ;)Składniki:30 dag mąki8 dag cukru pudru50 gram oliwy1 cukier waniliowy1 łyżeczka proszku do pieczenia12 dag płatków migdałowych100 gram miodu pszczelegoolej do smażeniaWykonanie:<br[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Szupenia- regionalna potrawa z fasolą 8 lat, 7 miesięcy temu
Szupenia jest to regionalna potrawa podlaska, często nazywaną kutią z fasolą.Składniki:1 szklanka kaszy jęczmiennej1 szklanka fasoli JAŚ1 cebula5 dag boczkusól do smakuWykonanie:Fasolę opłukać i namoczyć przez noc[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Ogórki w cieście nadziewane kaszą i mięsem 8 lat, 7 miesięcy temu
Ogórek do obiadu jako główne danie? Czemu nie ! W takiej wersji jest bardzo sycący i pyszny. Śmiało może pełnić główną rolę na talerzu :)Składniki:70 dag zielonych ogórków30 dag kaszy gryczanej1 cebula biała30 dag[…]
- Załaduj więcej