Tradycyjna Kuchnia
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Tort ambasador 8 lat, 8 miesięcy temu
Uwielbiam takie desery: połączenie mocno słodkich mas z orzeźwiającymi galaretkami.Już jakiś czas zabieram się za przygotowanie tego tortu. Święta przyspieszyły ten pomysł.Składniki na tortownicę 26 cmSkładniki na[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Sushi wielkanocne 8 lat, 8 miesięcy temu
Sushi na śniadanie wielkanocne?Czemu nie!W tym roku postanowiłam urozmaicić nieco menu Wielkanocne :)Przepis na sushi publikowałam na blogu jakiś czas temu —> tutajDodatkowo potrzebujemy kilka przepiórczych[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Sernik Prababci 8 lat, 8 miesięcy temu
Jak sama nazwa wskazuje jest to sernik przygotowany na podstawie przepisu mojej prababci.Składniki:1 kg tłustego sera20 dag ugotowanych ziemniaków15 dag masła7 jajek30 dag cukru1 aromat arakowy (kilka kropel)<br[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Potrawa Wielkanocna – sodra 8 lat, 8 miesięcy temu
Sodra jest to potrawa regionalna znana w górach. Czasem nazwa ta służy do określenia zupy, a czasem do określenia chrzanu. Słyszałam obie wersje.U mnie sodra to połączenie wszystkich najważniejszych składników[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Zupa postna z Wołynia 8 lat, 8 miesięcy temu
Przepis regionalny, odnaleziony w starej książce kucharskiej. W sam raz na nadchodzące przedświąteczne dni.Składniki:½ szklanki suszonych grzybów2 marchewki1 pietruszka2 cebule6 buraczków ćwikłowych (małych)1[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Chrzan z piernikiem 8 lat, 8 miesięcy temu
Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych powoli przygotowuje menu śniadaniowe. W tym roku postanowiłam urozmaicić nieco smak chrzanu. Ostry przełamany słodkim… MNIAM!Składniki:2 szklanki tartego chrzanu (może[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Ciasto szwedzkie z twarogiem i bakaliami 8 lat, 8 miesięcy temu
Dzięki dodatku twarogu ciasto dłużej utrzymuje świeżość. Idealnie smakuje do kawy, herbaty, kakao…Składniki:3 szklanki mąki1 ½ szklanki cukru4 jajka20 dag masła25 dag twarożku homogenizowanego½ szklanki kwaśnej[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Jajka faszerowane pastą chrzanowo- marchewkową 8 lat, 8 miesięcy temu
Nie masz pomysłu na pastę do jajka? Co powiesz na kolorową pastę z marchewki i chrzanu?Składniki:5 jajek5 marchewek1 łyżka musztardy2 łyżki startego chrzanusól i pieprz do smakuocet do smakuolejnatka pietruszki<br[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Pasta jogurtowo-chrzanowa do ryby lub kurczaka 8 lat, 8 miesięcy temu
Pasta wspaniale nadaje się do ryb i kurczaka w każdej postaci.Składniki:1 serek homogenizowany1 szklanka jogurtu naturalnego (typu greckiego)1 cebula1 łyżka startego chrzanusól do smakucukier do smakuzielenina<br[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Pieczarki marynowane w occie 8 lat, 8 miesięcy temu
Kolejne słoiczki do mojej domowej spiżarni.Są pyszne, idealne do sałatek.Składniki:½ kg młodych pieczarek½ słoiczka suszonych pomidorów w oleju2 gałązki rozmarynusól do smakuostra papryka do smakuskładniki na[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Kotlety z płatków owsianych 8 lat, 8 miesięcy temu
Wegetariańska propozycja- bardzo smaczna alternatywa kotletów drobiowych.Składniki:18 dag płatków owsianych2 jajka1 cebula biała2 dag masłasól i pieprz do smakubułka tarta do panierkiolej do smażeniaWykonanie:<br[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka z kaszy jaglanej z boczkiem i szarfanem 8 lat, 8 miesięcy temu
Pyszna, szybka i prosta w wykonaniuSkładniki:25 dag kaszy jaglanej250 ml mleka2 łyżki masła10 dag boczku5 dag rodzynek½ łyżeczki szafranucukier do smakusól do smakuWykonanie:Kaszę sparzyć i ugotować na mleku z[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Sprawdzone przepisy na Wielkanoc 8 lat, 8 miesięcy temu
Nie masz pomysłu na potrawy Wielkanocne?Zapraszam do przejrzenia moich przepisów.JajeczneSłodkości Wielkanocnea w tym szczególnie:MakowceSernikiZupyInne Czytaj dalej
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Wegańskie gołąbki z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów 8 lat, 8 miesięcy temu
Kto powiedział, że gołąbki muszą być z mięsem?Składniki:2 szklanki kaszy jaglanej1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju( 270 gram)1 główka kapusty włoskiejsólolejWykonanie:Kaszę ugotować w 1 litrze osolonej wody i[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Jak zrobić domową kruszonkę do ciasta?- przepis idealny 8 lat, 8 miesięcy temu
Chcesz urozmaicić smak swoich wypieków? Spróbuj dodać pyszną kruszonkę!Świetnie smakuje również jako dodatek do zimnych deserów lub jako spód pod sernik (tylko wtedy należy dodatkowo kruszonkę wymieszać z miękkim[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Ziołowa marynowana fasola do sałatek 8 lat, 8 miesięcy temu
Jestem zwolennikiem domowych przetworów, dlatego fasolę jaś również przygotowuje sama, w pysznej, ziołowej zalewie. Palce lizać!Składniki:1 ½ kg fasoli „JAŚ”12 ząbków czosnku½ łyżeczki suszonego tymianku½ łyżeczki[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Babka waniliowa z kardamonem 8 lat, 8 miesięcy temu
Nie masz jeszcze pomysłu na Wielkanocny wypiek? Spróbuj tego!Składniki:30 dag masła30 dag cukru1 cukier waniliowy6 jajek5 budyni waniliowych( 20 dag)20 dag mąki tortowej2 łyżeczki sody oczyszczonej1/ 2 łyżeczki[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Drożdżówka z serem – smak dzieciństwa 8 lat, 8 miesięcy temu
Te drożdżówki zdecydowanie kojarzą mi się z dziecięcymi latami szkolnymi i z drugim śniadaniem :)Są pyszne!Składniki:30 dag mąki2 dag drożdży¾ szklanki mleka4 dag masła2 żółtka jaja¾ szklanki cukru1 cukier[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Pierogi pieczone z nadzieniem sojowym 8 lat, 8 miesięcy temu
Już jakiś czas temu publikowałam na blogu przepis na pieczone pierogi (z soczewicą- przepis Składniki na ciasto:30 dag mąki3 dag drożdży1 łyżka cukru¼ szklanki mleka2 jajka3 łyżki masłaSól do smaku1 żółtko do[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Omlet ziemniaczany z patelni 8 lat, 8 miesięcy temu
Pyszny, prosty omlet ziemniaczany z patelni !Składniki:3 ugotowane ziemniaki1 mała cukinia1 pomidor1 biała cebula5 łyżek oliwy z oliwek4 jajkaszczypioreksól do smakupieprz do smakuWykonanie:Cukinię, ziemniaki[…]
- Załaduj więcej