Smakowyj

  • Omułki (mule) w białym winie

    Będąc nad morzem nie można przeoczyć możliwości skosztowania małży. Omułki, zwane czasem mulami, są jednymi z bardziej popularnych. Zawdzięczają to głównie łatwej hodowli. Prawie[…]

  • Okra czyli piżmian jadalny – tropikalne warzywo

    Okra to właściwie piżmian jadalny. To jest roślina z rodziny ślazowatych. Pochodzi z południowej Azji, ale również jest uprawiana w środkowej Afryce i w Ameryce[…]

  • Prsut – suszona szynka słowiańska

    Prsut wytwarzany jest analogicznie do szynki parmeńskiej. Czyli duże kawałki mięsa z kością są lekko solone i krótko chłodzone, a następnie suszone w przewiewnym miejscu. Jednak[…]

  • Przegrzebki z salsą pomidorową

    Przegrzebki to jedne z największych małży. Ich muszle są bardziej okrągłe niż muszle popularnych omułków, a ich średnica dorasta nawet do 20 cm. Sam mięczak również jest większy i[…]

  • Smażone pająki, węże i żaby – kuchnia Kambodży

    Smażone pająki, a także inne małe zwierzęta jak węże czy żaby są atrakcją miasta Skuon, położonego w turystycznej części Kambodży – w prowincji Kampong Cham. Nie[…]

  • ŁOSOŚ ZE SZPARAGAMI I GRZYBAMI SHIITAKE

    Łosoś ze szparagami to klasyczne zestawienie smaków. Zarówno ryby jak i warzywa bardzo łatwo przyjmują cechy przypraw, czy sosów, z którymi je podamy, dlatego zawsze warto[…]

  • SZYNKA W SOSIE ŚLIWKOWYM
    Grillowanie to sprawdzony sposób na przyrządzenie dobrego jedzenia. Wiele osób uważa nawet, że spędzanie czasu ze znajomymi i rodzina podczas przygotowania posiłku jest ważniejsze niż sam[…]

  • SASHIMI A SUSHI

    Sashimi oraz sushi to dwa japońskie dania, które w Polsce często są mylone. Jaka jest między nimi różnica? Otóż sushi to kwaśny ryż, a sashimi to właściwa potrawa składająca się z surowego mięsa.[…]

  • Stek z wołowiny z Kobe

    Stek z wołowiny z Kobe do niedawna był czymś nieosiągalnym w Europie. Nazwa jest zastrzeżona dla dla mięsa zwierząt rasy Wagyu chowanych w Japonii (w szczególności w prefekturze Kobe, ale[…]

  • MIĘSO NA STEKI

    W powszechnej opinii najlepsze mięso na steki to jest polędwica wołowa. Niewątpliwie jest w tym dużo prawdy. Jednak nie każdy ma możliwość przekonać się o tym samemu, ponieważ cena polędwicy to[…]

  • OGÓRKI KISZONE PRZEPIS
    Ogórki kiszone to prawdziwy polski klasyk, pozycja obowiązkowa w domowej spiżarni. Świetnie sprawdzaj się jako zagryzka w formie bez dodatków, pokrojone lub całe,. Znakomicie pasuj również do[…]

  • Surf and turf na gorącym kamieniu
    Surf and turf to popularne danie kuchni amerykańskiej, kanadyjskiej i australijskiej. Obowiązkowe są dwa składniki: czerwone mięso i skorupiaki. Cała reszta zależy od fantazji[…]

  • GRILLOWANA RYBA W BOCZKU
    Piękna letnia pogoda sprzyja grillowaniu. Oprócz tradycyjnej karkówki oraz kiełbasy warto czasem sięgnąć po coś innego np. rybę. A żeby dodać jej nieco smaku (choć dobra ryba sama w sobie[…]

  • Targ rybny w Sydney.
    Wiele razy zastanawiałem się gdzie kupić dobrą rybę, a gdy już ją znalazłem zadawałem sobie pytanie dlaczego jest taka droga. W celu wyjaśnienia tych wątpliwości życiowych zdecydowałem się na[…]

  • Krewetki – rodzaje, rozmiary i występowanie
    Krewetki są znane i dostępne w Polsce od dawna. Zasadniczo można kupić krewetki gotowane i surowe, małe i duże. Niestety, na próżno można szukać szczegółowych informacji[…]

  • Rekin – czy można go zjeść?
    W Morzu Bałtyckim nie ma rekinów, ale już w całkiem niedalekim Morzu Północnym można na nie napotkać. Oczywiście nie są to wielkie żarłacze znane z filmów, ale ich mniejsi kuzyni. Rekin,[…]

  • Smakowyj dodał(a) nowy wpis, ZUPA SZCZAWIOWA 3 lata temu

    Szczaw to roślina, która zawsze kojarzyła mi się bardziej z niechcianym chwastem rosnącym na nasypach niż potencjalnym pożądanym składnikiem kulinarnym. Nie pamiętałem jego smaku z dzieciństwa, bo nie był popularny[…]

  • Rabarbar, jak pewnie każdemu, kojarzy mi się głównie z dzieciństwem. Wtedy najlepszą słodką przekąską była świeżo zerwana łodyga rabarbaru zanurzona w cukrze.Tym razem jednak pomyślałem, że lato to przecież, oprócz[…]

  • LANGUSTYNKA CZYLI HOMARZEC

    Langustynka to typowo europejski mały skorupiak. Głównym miejscem jej występowania jest Morze Śródziemne. Najliczniej występuje w zachodniej części, ale również łatwo ją złowić w[…]

  • Jak zapewne zauważyliście od pewnego czasu nie pojawiały się żadne nowe treści na blogu. Związane to było z intensywnymi pracami administracyjnymi polegającymi na przeniesieniu bloga na własną domenę. Już[…]

  • Załaduj więcej