Smakowyj
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, OMUŁKI (MULE) W BIAŁYM WINIE 5 lat, 2 miesiące temu
Omułki (mule) w białym winie
Będąc nad morzem nie można przeoczyć możliwości skosztowania małży. Omułki, zwane czasem mulami, są jednymi z bardziej popularnych. Zawdzięczają to głównie łatwej hodowli. Prawie[…]
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, OKRA CZYLI PIŻMIAN JADALNY – TROPIKALNE WARZYWO 5 lat, 2 miesiące temu
Okra czyli piżmian jadalny – tropikalne warzywo
Okra to właściwie piżmian jadalny. To jest roślina z rodziny ślazowatych. Pochodzi z południowej Azji, ale również jest uprawiana w środkowej Afryce i w Ameryce[…]
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, PRSUT – SUSZONA SZYNKA SŁOWIAŃSKA 5 lat, 2 miesiące temu
Prsut – suszona szynka słowiańska
Prsut wytwarzany jest analogicznie do szynki parmeńskiej. Czyli duże kawałki mięsa z kością są lekko solone i krótko chłodzone, a następnie suszone w przewiewnym miejscu. Jednak[…]
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, PRZEGRZEBKI Z SALSĄ POMIDOROWĄ 5 lat, 2 miesiące temu
Przegrzebki z salsą pomidorową
Przegrzebki to jedne z największych małży. Ich muszle są bardziej okrągłe niż muszle popularnych omułków, a ich średnica dorasta nawet do 20 cm. Sam mięczak również jest większy i[…]
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, SMAŻONE PAJĄKI, WĘŻE I ŻABY – KUCHNIA KAMBODŻY 5 lat, 2 miesiące temu
Smażone pająki, węże i żaby – kuchnia Kambodży
Smażone pająki, a także inne małe zwierzęta jak węże czy żaby są atrakcją miasta Skuon, położonego w turystycznej części Kambodży – w prowincji Kampong Cham. Nie[…]
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, ŁOSOŚ ZE SZPARAGAMI I GRZYBAMI SHIITAKE 5 lat, 2 miesiące temu
ŁOSOŚ ZE SZPARAGAMI I GRZYBAMI SHIITAKE
Łosoś ze szparagami to klasyczne zestawienie smaków. Zarówno ryby jak i warzywa bardzo łatwo przyjmują cechy przypraw, czy sosów, z którymi je podamy, dlatego zawsze warto[…]
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, SZYNKA W SOSIE ŚLIWKOWYM 5 lat, 2 miesiące temu
SZYNKA W SOSIE ŚLIWKOWYM
Grillowanie to sprawdzony sposób na przyrządzenie dobrego jedzenia. Wiele osób uważa nawet, że spędzanie czasu ze znajomymi i rodzina podczas przygotowania posiłku jest ważniejsze niż sam[…] -
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, SASHIMI A SUSHI 5 lat, 2 miesiące temu
SASHIMI A SUSHI
Sashimi oraz sushi to dwa japońskie dania, które w Polsce często są mylone. Jaka jest między nimi różnica? Otóż sushi to kwaśny ryż, a sashimi to właściwa potrawa składająca się z surowego mięsa.[…]
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, STEK Z WOŁOWINY KOBE 5 lat, 3 miesiące temu
Stek z wołowiny z Kobe
Stek z wołowiny z Kobe do niedawna był czymś nieosiągalnym w Europie. Nazwa jest zastrzeżona dla dla mięsa zwierząt rasy Wagyu chowanych w Japonii (w szczególności w prefekturze Kobe, ale[…]
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Jakie mięso na steki? 5 lat, 3 miesiące temu
MIĘSO NA STEKI
W powszechnej opinii najlepsze mięso na steki to jest polędwica wołowa. Niewątpliwie jest w tym dużo prawdy. Jednak nie każdy ma możliwość przekonać się o tym samemu, ponieważ cena polędwicy to[…]
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, OGÓRKI KISZONE 5 lat, 3 miesiące temu
OGÓRKI KISZONE PRZEPIS
Ogórki kiszone to prawdziwy polski klasyk, pozycja obowiązkowa w domowej spiżarni. Świetnie sprawdzaj się jako zagryzka w formie bez dodatków, pokrojone lub całe,. Znakomicie pasuj również do[…] -
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, SURF AND TURF NA GORĄCYM KAMIENIU 5 lat, 3 miesiące temu
Surf and turf na gorącym kamieniu
Surf and turf to popularne danie kuchni amerykańskiej, kanadyjskiej i australijskiej. Obowiązkowe są dwa składniki: czerwone mięso i skorupiaki. Cała reszta zależy od fantazji[…] -
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, GRILLOWANA RYBA W BOCZKU 5 lat, 4 miesiące temu
GRILLOWANA RYBA W BOCZKU
Piękna letnia pogoda sprzyja grillowaniu. Oprócz tradycyjnej karkówki oraz kiełbasy warto czasem sięgnąć po coś innego np. rybę. A żeby dodać jej nieco smaku (choć dobra ryba sama w sobie[…] -
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, TARG RYBNY W SYDNEY 5 lat, 4 miesiące temu
Targ rybny w Sydney.
Wiele razy zastanawiałem się gdzie kupić dobrą rybę, a gdy już ją znalazłem zadawałem sobie pytanie dlaczego jest taka droga. W celu wyjaśnienia tych wątpliwości życiowych zdecydowałem się na[…] -
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, KREWETKI – RODZAJE, ROZMIARY I WYSTĘPOWANIE 5 lat, 5 miesięcy temu
Krewetki – rodzaje, rozmiary i występowanie
Krewetki są znane i dostępne w Polsce od dawna. Zasadniczo można kupić krewetki gotowane i surowe, małe i duże. Niestety, na próżno można szukać szczegółowych informacji[…] -
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, REKIN – CZY MOŻNA GO ZJEŚĆ 5 lat, 5 miesięcy temu
Rekin – czy można go zjeść?
W Morzu Bałtyckim nie ma rekinów, ale już w całkiem niedalekim Morzu Północnym można na nie napotkać. Oczywiście nie są to wielkie żarłacze znane z filmów, ale ich mniejsi kuzyni. Rekin,[…] -
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, ZUPA SZCZAWIOWA 5 lat, 5 miesięcy temu
Szczaw to roślina, która zawsze kojarzyła mi się bardziej z niechcianym chwastem rosnącym na nasypach niż potencjalnym pożądanym składnikiem kulinarnym. Nie pamiętałem jego smaku z dzieciństwa, bo nie był popularny[…]
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, DŻEM RABARBAROWY 5 lat, 5 miesięcy temu
Rabarbar, jak pewnie każdemu, kojarzy mi się głównie z dzieciństwem. Wtedy najlepszą słodką przekąską była świeżo zerwana łodyga rabarbaru zanurzona w cukrze.Tym razem jednak pomyślałem, że lato to przecież, oprócz[…]
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, LANGUSTYNKA CZYLI HOMARZEC 5 lat, 5 miesięcy temu
LANGUSTYNKA CZYLI HOMARZEC
Langustynka to typowo europejski mały skorupiak. Głównym miejscem jej występowania jest Morze Śródziemne. Najliczniej występuje w zachodniej części, ale również łatwo ją złowić w[…]
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, PROSTEZARCIE.BLOGSPOT.COM ZMIENIA ADRES NA PROSTE-ZARCIE.PL 5 lat, 5 miesięcy temu
Jak zapewne zauważyliście od pewnego czasu nie pojawiały się żadne nowe treści na blogu. Związane to było z intensywnymi pracami administracyjnymi polegającymi na przeniesieniu bloga na własną domenę. Już[…]
- Załaduj więcej