ProstePesto

  • Beza Pavlova to rodzaj torcika w kształcie stożka upieczonego z bezy. To pyszny deser z bitą śmietaną i owocami sezonowymi jak i mrożonymi. Jest delikatna, chrupka z zewnątrz i piankowa w środku. Cały sekret t[…]

  • Ceviche jest to rodzaj sałatki z owocami morza takimi jak: kalmary, ośmiornice, krewetki czy przegrzebki lub różnego rodzaju rybami, najlepiej morskimi i dodatkami cebuli, papryczki chilli i soli. Przyrządza się[…]

  • Proziaki, inaczej chleb sodowy, to specjalność kuchni irlandzkiej, który wypieka się z mąki z dodatkiem sody, która jest najważniejszym składnikiem i maślanki. Są popularne w regionach wschodniej Polski, w szczegó[…]

  • Sękacz jest to wypiek cukierniczy, który przygotowuje się z ciasta biszkoptowo – tłuszczowego. Pieczony jest na obracającym się rożnie w kształcie drewnianego wałka lub wydłużonego stożka nad otwartym ogniem. Jest[…]

  • Pampuchy inaczej parowańcesą, buchty czy kluski na parze, są to duże, kuliste i płaskie od spodu kluski, które wykonuje się z ciasta drożdżowego i gotuje na parze. Ich konsystencja powinna być sprężysta[…]

  • Kiszka ziemniaczana to inaczej nazywana kiszką kartoflaną, to jelito wieprzowe, które wypełnia się ziemniakami z mięsem wieprzowym i usmażonym boczkiem lub słoniną. W polskiej wersji wypełniona jest farszem,[…]

  • Do tych gofrów miałam 2 podejścia, za pierwszy razem nie udały się za sprawą źle dobranych proporcji. Zmieniłam nieco przepis i kolejnym razem wyszły już przepyszne. Gofry wychodzą miękkie w środku, mają delikat[…]

  • Przepyszne, jednogarnkowe leczo ze skrzydełkami kurczaka. Paprykowe leczo z cukinią i słodkimi pomidorami malinowymi, które nawet bez intensywnych przypraw smakuje przepysznie. Mnóstwo przepysznych warzyw daje tyle[…]

  • Sałatka arbuzowa która jest ratunkiem w upalny dzień. Jak wiadomo w trakcie upałów niekoniecznie dopisuje nam apetyt, a ciężkie dania to ostatnie o czym myślimy chcąc coś zjeść. Ta sałatka to ideał! Nawodni, ochł[…]

  • Schab duszony w sosie marchewkowo – porowym, to jeden z moich ulubionych przepisów jeśli chodzi o przygotowanie wieprzowiny. Przepis jest niezwykle prosty, zawiera dużo warzyw, mięso wychodzi kruche i przep[…]

  • Tort Szwarcwaldzki inaczej nazywany “Czarny Las”, to czekoladowe ciasto biszkoptowe często nasączone ponczem, likierem wiśniowym lub wódką, które przekłada się bitą śmietaną i wiśniami. Na koniec posypany jest w[…]

  • Zdrowsza wersja nuggetsów z kurczaka, czyli nuggetsy pieczone w piekarniku bez tłuszczu. W dodatkowo w wartościowej panierce z nasion sezamu. Soczyste kawałki mięsa w sezamie, które przygotujesz w 10 minut. To po[…]

  • Tort Sachera, inaczej tort czekoladowy, który jest przełożony konfiturą morelową i oblany polewą czekoladową. Można użyć także innego dżemu. To specjalność kuchni austriackiej, ale znany jest bardzo dobrze na cał[…]

  • Dorsza zaserwowałam mojej córeczce z puree z ziemniaka i brokuła (10 minut przed końcem gotowania ziemniaków, dodałam do garnka kilka różyczek brokuła. Odcedziłam z wody, dodałam łyżkę śmietany i łyżeczkę masła[…]

  • Baklawa to deser, który popularny jest w kuchni tureckiej, greckiej, bułgarskiej, bałkańskiej i ormiańskiej. Przygotowywana jest z ciasta listkowego (kora, filo), przekładanego pokrojonymi orzechami (włos[…]

  • Odkąd mam nową gofrownicę wszystkie gofry mi się udają i wychodzą takie jak chcę. Nie wiem czy to przypadek ale w przypadku poprzedniego modelu niestety tak nie było, gofry często były niedopieczone i brakowało[…]

  • Tiramisu to deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonego mocną kawą espresso, na którego nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone, żółtek i cukru, a całość jest posypana warstwą grubo zmielonej czekol[…]

  • Naleśniki i pasta jajeczna to coś co lubimy w większości. Przyznam że córka od początku etapu rozszerzania diety polubiła się z jajka w praktycznie każdej postaci. Aż ciężko mi sobie wyobrazić co czują i co go[…]

  • Jedne z naszych ulubionych gofrów, które możesz zajadać zarówno na słodko jak i na słono. Gofry szpinakowe o przepięknej naturalnie zielonej barwie pochodzącej z liści szpinaku. Gwarantuję że smaku szpinaku w[…]

  • Ten przepis okazał się hitem na naszym koncie na Instagramie. Nic dziwnego, bo jest idealny, banalnie prosty i błyskawiczny. Pieczona kaszka manna przypomina połączenie ciasta, budyniu, naleśników i kaszki, wszyst[…]

  • Załaduj więcej