Okurka
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Pudding chia marakuja i borówka 10 lat, 2 miesiące temu
Kolejna propozycja na mleczny pudding z nasionkami chia tym razem z marakują i borówką amerykańską. Składniki na 2 porcje:0,5l mleka krowiego lub roślinnego 3-4 łyżki nasion chia2 marakuje 100g borówek[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Pudding chia mango-jagoda 10 lat, 2 miesiące temu
Pudding chia to zdrowy sposób na deser. Nasionka chia (szałwii hiszpańskiej) to źródło nienasyconych kwasów omega 3, których raczej brakuje w naszej codziennej diecie. Gorąco polecam mleczny pudding chia na 1000[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Kuskus z papryką, cukinią i rodzynkami 10 lat, 3 miesiące temu
Uwielbiam kuskus, można go zrobić na tyle sposobów i jest bardzo ekspresowy w przygotowaniu. Tu w wersji paprykowo-cukiniowej, trochę jak leczo i z polędwiczką wieprzową. Gorąco polecam. Składniki na 3-4 porcje:1[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Makaron z owocami morza i cykorią 10 lat, 3 miesiące temu
Świeże owoce morza to rzadkość w polskich z sklepach, szczególnie w małych miasteczkach ale jak już są to korzystam. Makaron z krewetkami i małżami Venus (nazywanych także Vongolami). Małże ze słoiczka w sosie[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Makaron z groszkiem i szczypiorkiem 10 lat, 4 miesiące temu
Letni sposób na lekki makaron ze świeżym groszkiem i szczypiorkiem prosto z pola. Gorąco polecam makaronożercom. Składniki na 3 porcje:4-5 gniazdek makaronu (u mnie na zdjęciu włoski makaron zwykły i szpinakowy)6[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Pszenno-żytni chleb na zakwasie 10 lat, 4 miesiące temu
Pyszny chleb na zakwasie, wilgotny i długo utrzymujący świeżość oraz o chrupiącej skórce. Tu przypominam przepis na Składanki:3/4 szklanki mąki pszennej0,5l wody100-150ml zakwasu———————-0,5 szklanki[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Zupa batatowa z indykiem 10 lat, 4 miesiące temu
Raczej na chłodniejsze dni, kremowa zupa z batatów o pięknym pomarańczowym kolorze i egzotycznym smaku. Składniki na 5-6 porcji: 3 duże bataty2 duże marchewki1 szklanka soku pomarańczowego2 zwykłe ziemniaki 2[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Pierogi z mięsem 10 lat, 4 miesiące temu
Kto nie kocha pierogów? Ciasto jest wykonane z przepisu mojej babci a farsz, mamy mojego narzeczonego, razem tworzą nieziemski duet. Jedyny minus tego wszystkiego to to, że szybko znikają Składniki na ciasto (50-60[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Pizza no 5: Tonno e cipolla (z tuńczykiem i cebulą) 10 lat, 4 miesiące temu
Klasyczna włoska pizza z niewielką ilością składników, w roli głównej tuńczyk. Pyszna, smakiem przypomina mi Włochy Pizza no 5: Sos pomidorowy, ser mozzarella, tuńczyk z puszki, cebula, rukola, oliwa z oliwek,[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Kompot z czereśni (z przepisu moich dziadków) 10 lat, 5 miesięcy temu
Szczyt sezonu na czereśnie! Osobiście, kompot z czereśni jest moim ulubionym, ale tylko ten od mojej babci Basi. To z jej przepisu (albo dziadka Józka) przygotowałam dzisiejszy kompot. Gorąco polecam. Składniki na[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Kompot truskawkowy 10 lat, 5 miesięcy temu
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Węgry: Bográcsv(bogracz, gulaszowy kociołek i zupa) 10 lat, 5 miesięcy temu
Bogracz to przede wszystkim rodzaj garnka, w którym na Węgrzech przygotowuje się dania na ognisku. Stąd właśnie wzięła się nazwa zupy gulaszowej przygotowanej własnie w takim naczyniu. Bogracz to zupa na bazie[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Zakwas żytni (na chleb) 10 lat, 5 miesięcy temu
Bez zakwasu ciężko upiec samemu smaczny chleb. Ja swoją historię z pieczeniem chleba zaczęłam kilka miesięcy temu. Teraz piekę praktycznie codziennie. Przepisów na chleb jest niezliczone mnóstwo. Zacznijmy więc od[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Sałatka z kurczakiem i sosem czosnkowym 10 lat, 5 miesięcy temu
Dla mnie to klasyczna sałatka, błyskawiczna w przygotowaniu i dobra na imprezy. Składniki można modyfikować w niej po swojemu ale jedno jest pewne kurczak i czosnek bardzo się lubią. Składniki na dużą miskę:<br[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Zupa szparagowo-chrzanowa z kiełkami 10 lat, 6 miesięcy temu
Przedstawiam zupę z zielonych szparagów z nutą chrzanową. Zdecydowanie dla fanów chrzanu z kiełkami i szynką parmeńską.Składniki na 2 porcje:1 pęczek zielonych szparagów4 plastry szynki parmeńskiej2 czubate łyżki[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Makaron z pesto z botwiny i ricottą 10 lat, 6 miesięcy temu
Młode buraczki czyli botwina są krótko więc trzeba korzystać. Po chłodnikach i gołąbkach z liści botwiny czas na makaron z różowym pesto. Składniki na 4 porcje:2 paczki świeżego makaronu po 250gpęczek liści[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Konfitura z czerwonej cebuli 10 lat, 6 miesięcy temu
Idealny przepis na konfiturę z cebuli (ang. red onion jam) znalazłam na stronie BBC good food. Gorąco polecam. U mnie była podawana z pieczoną gęsią. Połączenie idealne. Składniki na szklankę/średni słoik[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Daktylowiec 10 lat, 7 miesięcy temu
Węglowodany zawsze są zdrowsze jeśli użyjemy tych naturalnych z owoców czy orzechów zamiast białego cukru, stąd słodkie daktyle. Skorzystałam ze świetnego przepisu na fit ciasto Kingi Paruzel. Na pewno na stałe[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Zapraszam do nowej strony ZIELONE KORYTKO 10 lat, 7 miesięcy temu
Zapraszam serdecznie na siostrzane konto Okurrrki- Zielone korytko. Przeczytajcie naszą historię i sprawdźcie przepisy. https://www.facebook.com/zielonekorytkoStrona jest dla tych z Was, którzy:- chcą zjeść[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Dorsz w gniazdku z pora z puree kalafiorowym 10 lat, 7 miesięcy temu
Dorsz jest pyszną rybą o delikatnym mięsie. W tym przepisie odnajdziecie go w wersji „opalonej” za sprawą regionalnego napoju z Piotrkowa Trybunalskiego- Jałowca. Jałowiec to napój podobny do podpiwku lub kwasu[…]
- Załaduj więcej