Okurka
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Bento 5: Sałatka brokułowo-tuńczykowa 10 lat, 7 miesięcy temu
Od lat wśród rodziny i znajomych krąży przepis na sałatkę makaronową z tuńczykiem i brokułami. Odrzućmy makaron, odrzućmy majonez i mamy całkiem zdrową, wysokobiałkową przekąskę na lunch. Polecam też wersję z[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Bento 3: Sałatka z truskawkami i wędzonym serem 10 lat, 7 miesięcy temu
Lekka sałatka owocowa z wędzonym serem i świeżym ogórkiem. Polecam.Składniki na 2 porcje: 1 mała papaja1 mały świeży ogórek2 garści rukoli6 dużych truskawek4 oscypki lub inny wędzony ser2 szczypty chilli 2 łyżeczki[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Bezglutenowy chleb z ziarnami 10 lat, 7 miesięcy temu
Kolejny chlebek bezglutenowy, równie dobry jak ten poprzedni tyle, że bez ziemniaków i z maszyny. Polecam ze względu na mnogość zdrowych składników. Składniki na chleb o wadze 1kg: 250ml wody200ml mleka200g mąki[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Bezglutenowy chleb ziemniaczany z czarnuszką 10 lat, 7 miesięcy temu
Całkiem niezły bezglutenowy chlebek, długo zachowuje świeżość i się nie kruszy. Jest miękki i wilgotny dzięki ziemniakom. Polecam dla bezglutenowców. Jest to zmodyfikowany przepis z Składniki:350ml wody250g[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Zielony chlebek z pestkami dyni 10 lat, 8 miesięcy temu
Zakupiłam niedawno automat do pieczenia chleba, dlatego rozpocznę serię przepisów na chleb. Upieczenie chleba to wcale nie taka prosta sprawa, trzeba mieć dużo wprawy i przede wszystkim wiedzę. Tu przedstawiam[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Wegański smalec z białej fasoli 10 lat, 8 miesięcy temu
Jest to dobry przepis dla fanów tradycyjnego smalcu. Niejednego też można by oszukać. Zdrowsza alternatywa tego co smaczne i tradycyjne.Składniki:250g białej fasoli z puszki (waga bez zalewy)2 łyżki oliwy z oliwek[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Bento 4: Warzywa z kurczakiem w z sezamowym twistem 10 lat, 8 miesięcy temu
Kolejna propozycja pudełka obiadowego do pracy, by obcesowo nie powiedzieć lunchboxu :). Tym razem pieczemy w rękawie z dodatkiem oleju sezamowego i sezamu. Gorąco polecam, prosty i smaczny przepis. Składniki na 2[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Francja: Oeuf à la tripe (jajka zapiekane w sosie cebulowym) 10 lat, 8 miesięcy temu
Na ten przepis natknęłam się w magazynie Kuchnia. Autorka artykułu na temat comfort food wspomniała domową zapiekankę z jajek w sosie beszamelowo-cebulowym. Zaletą zapiekanki jest po pierwsze to, że jest prosta w[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Francja: Bisque krewetkowe (zupa krewetkowa) 10 lat, 8 miesięcy temu
Już wiemy jak obrać krewetkę, to teraz zupa. Bisque, dawniej jadana przez ludzi biednych, robiona z małych skorupiaków, które nie nie trafiły na targ. Hardcorowa wersja tej zupy to taka, gdzie mieli się także[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Jak obrać krewetkę? 10 lat, 8 miesięcy temu
W Polsce krewetki kupujemy raczej już obrane i wstępnie obgotowane. Jeśli mają biało-różowy kolor znaczy to, że były już obgotowane. Krewetka świeża jest raczej szaro-brązowa i szklista. Poniżej wskazówki, jak[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Facet w kuchni: Faszerowane ziemniaki 10 lat, 9 miesięcy temu
Polska kartoflem stoi. Dziś przedstawiam jeden ze sposobów przygotowania tych pysznych warzyw. Moja inspiracja tutaj: Składniki na 2 porcje:6 średnich ziemniaków6 cienkich i długich plastrów surowego boczku 6[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Zupa serowa z topinamburem 10 lat, 9 miesięcy temu
Moja mama szukała swojego sprawdzonego przepisu na brokułowy suflet. Niestety, zaginął. Znalazł się inny, który posłużył za bazę do pysznej zupy serowej. Tu z podsmażonym topinamburem i świeżym tymiankiem. Gorąco[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Bento 2: Szafranowe puree z batatów 10 lat, 9 miesięcy temu
Na blogu są już smażone bataty, teraz czas na gotowane i to w królewskim wydaniu- z szafranem. U mnie podane były z pieczonym w folii łososiem i świeżą roszponką. Na zdjęciu w obiadowym pudełku, zabrane do pracy.<br[…]
-
Okurka stał się zarejestrowanych użytkownikiem 10 lat, 9 miesięcy temu
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Wytrawne ciasto szpinakowe 10 lat, 9 miesięcy temu
Wspaniały pomysł na spotkanie w większym gronie: jarski placek ze szpinakiem, w kształcie gwiazdy. Właśnie z powodu kształtu i składu wystąpił u nas w roli głównej w Wigilię. Gorąco polecam, zawsze się udaje,[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Facet w kuchni: Rożki z marmoladą 10 lat, 10 miesięcy temu
Tłusty czwartek zbliża się dużymi krokami stwierdziłem, że pomiędzy pączkiem a faworkiem warto by przegryźć coś innego. Tym samym, przypomniałem sobie o maminym przepisie na rożki z marmoladą. Składniki na 3[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Sałatka gyros 10 lat, 10 miesięcy temu
Wszyscy ją chyba znają ale gdyby jednak nie to podaję przepis. Sprawdzony sałatka na imprezę, szczególnie dla panów, którzy kochają kebaba. U mnie króluje od czasów licealnych, już nie powiem ile to lat temu:). <br[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Gorąca czekolada 10 lat, 10 miesięcy temu
Tu nic nie trzeba mówić, komentarz jest zbędny… Składniki na 4 filiżanki: 0,5l mleka0,2l śmietanki 30%150-200g gorzkiej czekolady min. 70% kakaokawałek kory cynamonulaska waniliipół łyżeczki gałki[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Turcja: Ihlamur (herbata z lipy) 10 lat, 10 miesięcy temu
W Turcji rytuał picia kawy po turecku i herbaty co pół godziny, gdziekolwiek jesteś, nie jest przesadzony. Podczas normalnego dnia roboczego, Turek potrafi wypić kilkanaście takich napojów. W grę wchodzi turecka[…]
-
Okurka dodał(a) nowy wpis, Brukselka z parmezanem i suszonymi pomidorami 10 lat, 10 miesięcy temu
Brukselkę albo się kocha albo nienawidzi. Pierwszy krok by ją pokochać to przełamać jej gorzkawy i specyficzny smak czymś pysznym a nawet zrobić z niej danie główne. Tu propozycja raczej dla fanów brukselki,[…]