Natalia Dolata
-
Natalia Dolata dodał(a) nowy wpis, Jak jeść, by dobrze trawić? 10 głównych zaleceń dla lepszego trawienia. 1 rok, 10 miesięcy temu
Pewnie znane jest Wam powiedzenie: “jesteś tym, co jesz”. Chociaż tak naprawdę powinno ono brzmieć: “jesteś tym, co strawisz”. Bo tak właściwe kluczowy jest proces wchłaniania i przyswajania składników odży[…]
-
Natalia Dolata dodał(a) nowy wpis, 30 zaleceń żywieniowych dla zdrowia! 🙂 1 rok, 10 miesięcy temu
Z pewnością każdy z nas pragnie cieszyć się zdrowiem i tryskać energią przez długie lata swojego życia. Jednym z kluczowych elementów holistycznego dbania o siebie jest właśnie zdrowa dieta. Jak doskonale w[…]
-
Natalia Dolata dodał(a) nowy wpis, Choroba trzech krzeseł. Czy dotyczy właśnie Ciebie? 1 rok, 10 miesięcy temu
Żyjemy w głupich czasach. W takich, kiedy trzeba tłumaczyć ludziom, że proste rzeczy typu aktywność fizyczna i nieprzetworzona dieta to kluczowe aspekty dla zdrowia. No ale cóż. Skoro trzeba, to przypomnę o tym raz[…]
-
Natalia Dolata dodał(a) nowy wpis, Nietolerancja laktozy. Jakie są jej objawy? Jaki zastosować plan działania, by sobie pomóc? 🙂 1 rok, 10 miesięcy temu
Kochani, czas na kolejny artykuł z serii wiedzy zdrowotno-żywieniowej. Dzisiaj co nieco na temat nietolerancji laktozy, która jest dość częstym zjawiskiem. W Polsce – według danych z różnych źródeł – występuje o[…]
-
Natalia Dolata dodał(a) nowy wpis, Jadłospis redukcyjny na zimę. Moja nowa dieta gotowa. 1 rok, 11 miesięcy temu
Kochani, czas na przedostatnią już z serii sezonowych diet redukcyjnych dietę gotową. Przed Wami jadłospis redukcyjny na zimę. Jestem przekonana, że posiłki w nim zaproponowane przypadną Wam do gustu! Jest pysznie,[…]
-
Natalia Dolata dodał(a) nowy wpis, Zapiekana soczewica z porem i pieczarkami. Danie o niskim indeksie glikemicznym, także dla cukrzyków. 1 rok, 11 miesięcy temu
Witajcie Kochani po świątecznym jedzonku Dzisiaj w ramach powrotu do lżejszej kuchni zapraszam Was na coś nowego, pysznego i bezmięsnego. Zapiekana soczewica z porem i pieczarkami, czyli danie o niskim inde[…]
-
Natalia Dolata dodał(a) nowy wpis, Komosa ryżowa z porem i pieczarkami. Propozycja na bezmięsny, odżywczy i zdrowy obiad lub ciepłą kolację. 1 rok, 12 miesięcy temu
Czas na dodanie przepisu, o który pytaliście wczoraj z uwagi na relację na Instagramie. Przygotowałam coś bezmięsnego na szybko, na dwa dni. Takie przepisy są chyba najlepsze, prawda? Komosa ryżowa z porem i piecz[…]
-
Natalia Dolata dodał(a) nowy wpis, Omlet w stylu włoskim. Połączenie mozzarelli, suszonych pomidorów i listków bazylii. Czy może być coś lepszego? 1 rok, 12 miesięcy temu
Czas na moją ulubioną część pracy, czyli podzielenie się z Wami przepisem na coś absolutnie rozpływającego się w ustach Omlet w stylu włoskim. Połączenie mozzarelli, suszonych pomidorów, listków bazylii, czy m[…]
-
Natalia Dolata dodał(a) nowy wpis, Fit bananowiec. Niskokaloryczne ciasto bez pieczenia i z niskim indeksem glikemicznym 🙂 2 lata temu
Gdy byłam małą dziewczynką, to bananowiec był absolutnie moim ulubionym ciastem. Najlepszy pochodził z kuchni mojej chrzestnej. Był po prostu przepyszny! Wreszcie nastał czas, abym opracowała własną wersję teg[…]
-
Natalia Dolata dodał(a) nowy wpis, Wskaźnik WHR – co to takiego? Jak go obliczyć? Dlaczego otyłość androidalna jest taka groźna? 2 lata temu
Kochani, dzisiaj wpis w ramach ciekawostki zdrowotno-żywieniowo-dietetycznej Wskaźnik WHR – co to takiego? Pewnie zdajecie sobie sprawę, że otyłość to już w zasadzie plaga naszych czasów. Otyłość to niestety nie[…]
-
Natalia Dolata dodał(a) nowy wpis, Bezmięsne koko-pomidoro. Danie o bajecznym smaku, które powstało przypadkiem. 2 lata temu
Kochani, ten przepis to kolejny dowód na to, że najlepsze dania powstają zupełnie przypadkiem. Bezmięsne koko-pomidoro to coś w rodzaju gęstej zupy albo risotto. W każdym razie smak jest bajeczny, szczegó[…]

-
Natalia Dolata dodał(a) nowy wpis, Zielony koktajl mocy z olejem z wiesiołka i algami. Dlaczego warto wprowadzić te dwa produkty do swojej diety? 2 lata temu
Kochani, zapraszam Was na kolejną odsłonę zielonej miksturki. Tym razem jest to zielony koktajl mocy z olejem z wiesiołka i algami. Dlaczego warto mieć te dwa produkty w swojej diecie? Co dobrego czynią w naszy[…]
-
Natalia Dolata dodał(a) nowy wpis, Piramida potrzeb Maslowa kiedyś i współcześnie. Jaki związek z depresją ma Internet? Poznaj moją gotową dietę antydepresyjną. 2 lata temu
Do napisania tego artykułu skłoniło mnie coraz częstsze spotykanie w moim gabinecie osób z depresją. Niestety ta choroba dotyczy także najmłodszych osób, dziewczyn w okresie dojrzewania. No i dziś nieco moich prz[…]
-
Natalia Dolata dodał(a) nowy wpis, Glutation, czyli najsilniejszy antyoksydant w organizmie człowieka. 2 lata, 1 miesiąc temu
Dziś zapraszam Was na kilka słów na temat nasilniejszego związku odtruwającego, który jest w naszych komórkach. Glutation, czyli najsilniejszy antyoksydant w organizmie człowieka. Jakie pełni funkcje? Jak wspomóc[…]
-
Natalia Dolata dodał(a) nowy wpis, Dlaczego warto jeść zupy? Poznaj 10 powodów i 10 przepisów na przepyszne zupy 🙂 2 lata, 1 miesiąc temu
Zupy – takie pyszne, kolorowe i sycące. Lubicie? Jak często występują w Waszej diecie? Dzisiaj przedstawię Wam 10 powodów dla których warto jeść zupy i podzielę się z Wami aż 10 fantastycznymi przepisami na[…]
-
Natalia Dolata dodał(a) nowy wpis, Dieta po usunięciu woreczka żółciowego. Plus przykładowe posiłki z bloga. 2 lata, 1 miesiąc temu
Dzisiaj zapraszam Was na kolejny wpis z serii dietoterapii w wybranych jednostek chorobowych. Tym razem o tym, jak powinna wyglądać dieta po usunięciu woreczka żółciowego. A generalnie zalecenia takiej diety nieco[…]
-
Natalia Dolata dodał(a) nowy wpis, Jesienna rozpusta warta grzechu! Top deser na jesień 🙂 Crumble pod kruszonką pachnące cynamonem… 2 lata, 1 miesiąc temu
Kto ma ochotę na mały, słodki grzeszek w jesiennej odsłonie, serdecznie zachęcam do wypróbowania tego cuda! Uwierzcie mi na słowo, jest wart każdej kilokalorii Przygotowałam go w piątek z myślą o naszych goś[…]
-
Natalia Dolata dodał(a) nowy wpis, Schab w sosie pieczarkowo-porowym. Klasyka polskiej kuchni, którą przygotujesz w prosty sposób. Smak, który pokochasz! 🙂 2 lata, 1 miesiąc temu
Czas na coś pysznego i klasycznego. Czyli takie danie z kuchni polskiej. Schab w sosie pieczarkowo-porowym. Bardzo prosty w przygotowaniu, aromatyczny, absolutnie przepyszny. Na końcu wpisu znajdziecie p[…]
-
Natalia Dolata dodał(a) nowy wpis, Zdrowa dieta dla nastolatków. Poznaj 10 kluczowych zasad. Plus kilka przepisów do wypróbowania 🙂 2 lata, 1 miesiąc temu
Okres nastoletni to chyba jeden z trudniejszych etapów zarówno dla rodziców, jak i dla dorastających dzieci. Młodzi ludzie chcą czuć się niezależni i samodzielnie podejmować decyzje, które niestety nie zawsze są[…]
-
Natalia Dolata dodał(a) nowy wpis, Jak zapobiec cukrzycy typu 2? 2 lata, 1 miesiąc temu
Cukrzyca to prawdziwa plaga naszych czasów. Na świecie choruje na nią już ponad 425 milionów osób (w Polsce ponad 3 mln), przy czym cukrzyca typu 2 stanowi 90% wszystkich przypadków. Do jej przyczyn bez wątpien[…]
- Załaduj więcej