Gotujemy i jemy
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Pieczone pierogi półkruche z kapustą i grzybami 3 miesiące, 1 tydzień temu
Pieczone pierogi półkruche z kapustą i grzybamiKochamy pierogi w każdej postaci. Na naszych stołach królują pierogi gotowane z cienkiego ciasta z maki i wody, ale pierogi niejedno mają imię. Te pyszności możemy pr[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Monastyrska izba, czyli drwa pod śniegiem lub wiśnie pod śniegiem 3 miesiące, 1 tydzień temu
Monastyrska izba, czyli drwa pod śniegiemMonastyrska izba to wyjątkowe ciasto. Dość pracochłonne, ale efekt robi wrażenie pod każdym względem — smaku i wyglądu. To “śnieżne” ciasto to świetny wybór na Boże Nar[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Rolada kokosowa bez pieczenia 1 rok, 2 miesiące temu
Rolada kokosowa bez pieczeniaRolada kokosowa to wyjątkowy pyszny deser, który świetnie smakuje i pięknie wygląda. Taka rolada sprawdzi się w czasie wszelkich świąt, a także jako słodka przekąska na sylwestra,[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Torcik szpinakowy z łososiem 1 rok, 3 miesiące temu
Torcik szpinakowy z wędzonym łososiem i serkiem śniadaniowym typu philadelphiaTorcik szpinakowy z wędzonym łososiem i kremowym serkiem to niezwykle efektowne danie, które możemy podać jako przystawkę na każdej i[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Szarlotka sypana z kruchą skorupką. Najlepsza Leniwa Żona 1 rok, 5 miesięcy temu
Szarlotka sypana „Leniwa żona” z mega kruchą skorupką bez zarabiania ciastaTa szarlotka nazywa się “Leniwa Żona” i naprawdę jej przygotowanie nie wymaga zbyt wiele pracy. Wystarczy zmieszać suche składniki,[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Gazpacho – andaluzyjski chłodnik idealny na upały 1 rok, 9 miesięcy temu
Gazpacho — chłodnik z pomidorów, ogórków i papryki rodem z AndaluzjiGazpacho to kwintesencja Andaluzji — pomidorowy chłodnik wyrazisty w smaku, aksamitnie gładki, lekki, ale z charakterem. Ta zupa to danie ide[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Pesto z mniszka lekarskiego — wiosenny przysmak 1 rok, 10 miesięcy temu
Pesto z mniszka w białej filiżancePesto z młodych listków mniszka lekarskiego, błędnie nazywanego mleczem, robię tylko wiosną, bo tylko wiosną listki są wystarczająco delikatne. Pesto ma lekko gorzki smak, ale[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Zielona zupa z pokrzywy — smak wiosennej łąki 1 rok, 11 miesięcy temu
Zielona zupa z młodej pokrzywyZielona zupa z pokrzywy “nie wygląda”, podobnie jak wszystkie zupy z wiosennych ziół, ale smakuje naprawdę obłędnie. Spokojnie może stanąć w szranki z klasyczną zupę szczawiową lub[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Tzatziki. Oryginalny przepis na grecki sos jogurtowy z ogórkiem, czosnkiem i koperkiem 1 rok, 11 miesięcy temu
Grecki sos tzatziki, czyli jogurt, ogórek, czosnek, koperek i oliwaKocham tzatziki i gdy tylko jestem w Grecji, jako pierwsze danie zamawiam tę cudowną przystawkę + grillowane warzywa. Ten przepis na tzatziki dos[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Pieczone bataty z bryndzą i ziołami 2 lata temu
Pieczone bataty z bryndzą, podane z ćwikłą z buraczków
Bataty z piekarnika to pyszne i szybkie danie, które możemy podać jako przystawkę lub danie obiadowe. Bataty z piekarnika przepięknie wyglądają i równie ob[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Szwedzka sałatka śledziowa z burakami 2 lata, 1 miesiąc temu
Szwedzka sałatka śledziowa z pieczonymi burakami i ziemniakami, udekorowana sosem jogurtowym i jajkiemŚledzie i buraki – to połączenie początkowo może wydawać nam się dziwne, ale naprawdę warto je wypróbowa[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Śledzie w śmietanie z jabłkiem w kruchych tartaletkach 2 lata, 1 miesiąc temu
Śledzie w śmietanie z jabłkiem w kruchych tartaletkachŚledzie i śmietana to połączenie klasyczne, do tego delikatny aromat i chrupkość jabłek, ostrość chrzanu i pikantna słodycz cebuli. Śledzie w śmietanie moż[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Szybki obiad z niczego w stylu tajskim 2 lata, 1 miesiąc temu
Warzywa z kurczakiem i szpinakiem w słodkim sosie chili – szybki obiad z niczego po tajskuSą takie dni, że nie mamy planu ani pomysłu na obiad, a czasami po prostu nie mamy czasu na obiadowe zakupy i długie przy[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Waniliowe mini pączki serowe – gotowe w 15 minut 2 lata, 1 miesiąc temu
Waniliowe mini pączki serowe z serka homogenizowanegoKarnawał to czas pączkowego szaleństwa. Szczyt popularności tych puszystych smakołyków przypada na tłusty czwartek. Pączki możemy przygotować z tradycyjne[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Ryba zapiekana w sałacie z mikrofalówki. FIT obiad w 5 minut 2 lata, 1 miesiąc temu
Ta ryba zapiekana w sałacie w kuchence mikrofalowej to prawdziwy HIT! Jest pyszna, aromatyczna, wilgotna i gotowa w 5 minut. To obiad idealny dla każdego, kto lubi ryby, lekkie posiłki, a nie ma czasu na go[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Bałkańska sałatka ziemniaczana 2 lata, 1 miesiąc temu
Bałkańska sałatka ziemniaczanaBałkańska sałatka ziemniaczana jest prosta, łatwa w przygotowaniu i bardzo pyszna. Stanowi świetny dodatek do mięs, ryb i dań z grilla. Wspaniale smakuje w upalne dni do kolacji l[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Śledzie w musztardzie. Przepis na świąteczne śledzie bez majonezu 2 lata, 3 miesiące temu
Śledzie marynowane w musztardzieŚledzie w musztardzie to bardzo prosta i bardzo pyszna przystawka. Musztarda i miód wspaniale pasują do słonych śledzi, a kwas i cukier sprawiają, że śledzie stają się mięciutkie[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Ekspresowe ciasto bananowe z czekoladą – przepis 2 lata, 5 miesięcy temu
Ciasto bananowe z kawałkami czekolady i polewą czekoladowąCiasto bananowe z czekoladą to przepis z kategorii zero waste. Przygotowanie tego ciasta to sprytny i przy tym pyszny sposób na wykorzystanie bananów, które[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Sałatka szopska – Bałkany na talerzu 2 lata, 6 miesięcy temu
Sałatka szopska nieodparcie kojarzy się z Bałkanami i wakacjami w Bułgarii oraz na południu Chorwacji, w Czarnogórze, Serbii lub Macedonii. Ta pyszna, lekka sałatka to idealny dodatek do mięsnych dań obiadowy[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Karmelowa babka z krówkami 2 lata, 12 miesięcy temu
Wielkanoc to święto jajek i babek. Babki mogą być najróżniejsze – drożdżowe, ucierane, piaskowe, białkowe, czekoladowe, a nawet z budyniu lub galaretki. Dzisiaj proponuję pyszną i bardzo prostą babkę z krówkami i[…]
- Załaduj więcej