Gotujemy i jemy
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Gazpacho – andaluzyjski chłodnik idealny na upały 2 miesiące, 1 tydzień temu
Gazpacho — chłodnik z pomidorów, ogórków i papryki rodem z AndaluzjiGazpacho to kwintesencja Andaluzji — pomidorowy chłodnik wyrazisty w smaku, aksamitnie gładki, lekki, ale z charakterem. Ta zupa to danie ide[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Pesto z mniszka lekarskiego — wiosenny przysmak 3 miesiące, 1 tydzień temu
Pesto z mniszka w białej filiżancePesto z młodych listków mniszka lekarskiego, błędnie nazywanego mleczem, robię tylko wiosną, bo tylko wiosną listki są wystarczająco delikatne. Pesto ma lekko gorzki smak, ale[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Zielona zupa z pokrzywy — smak wiosennej łąki 3 miesiące, 2 tygodnie temu
Zielona zupa z młodej pokrzywyZielona zupa z pokrzywy “nie wygląda”, podobnie jak wszystkie zupy z wiosennych ziół, ale smakuje naprawdę obłędnie. Spokojnie może stanąć w szranki z klasyczną zupę szczawiową lub[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Tzatziki. Oryginalny przepis na grecki sos jogurtowy z ogórkiem, czosnkiem i koperkiem 3 miesiące, 3 tygodnie temu
Grecki sos tzatziki, czyli jogurt, ogórek, czosnek, koperek i oliwaKocham tzatziki i gdy tylko jestem w Grecji, jako pierwsze danie zamawiam tę cudowną przystawkę + grillowane warzywa. Ten przepis na tzatziki dos[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Pieczone bataty z bryndzą i ziołami 5 miesięcy temu
Pieczone bataty z bryndzą, podane z ćwikłą z buraczków
Bataty z piekarnika to pyszne i szybkie danie, które możemy podać jako przystawkę lub danie obiadowe. Bataty z piekarnika przepięknie wyglądają i równie ob[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Szwedzka sałatka śledziowa z burakami 5 miesięcy, 3 tygodnie temu
Szwedzka sałatka śledziowa z pieczonymi burakami i ziemniakami, udekorowana sosem jogurtowym i jajkiemŚledzie i buraki – to połączenie początkowo może wydawać nam się dziwne, ale naprawdę warto je wypróbowa[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Śledzie w śmietanie z jabłkiem w kruchych tartaletkach 5 miesięcy, 4 tygodnie temu
Śledzie w śmietanie z jabłkiem w kruchych tartaletkachŚledzie i śmietana to połączenie klasyczne, do tego delikatny aromat i chrupkość jabłek, ostrość chrzanu i pikantna słodycz cebuli. Śledzie w śmietanie moż[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Szybki obiad z niczego w stylu tajskim 5 miesięcy, 4 tygodnie temu
Warzywa z kurczakiem i szpinakiem w słodkim sosie chili – szybki obiad z niczego po tajskuSą takie dni, że nie mamy planu ani pomysłu na obiad, a czasami po prostu nie mamy czasu na obiadowe zakupy i długie przy[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Waniliowe mini pączki serowe – gotowe w 15 minut 6 miesięcy temu
Waniliowe mini pączki serowe z serka homogenizowanegoKarnawał to czas pączkowego szaleństwa. Szczyt popularności tych puszystych smakołyków przypada na tłusty czwartek. Pączki możemy przygotować z tradycyjne[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Ryba zapiekana w sałacie z mikrofalówki. FIT obiad w 5 minut 6 miesięcy temu
Ta ryba zapiekana w sałacie w kuchence mikrofalowej to prawdziwy HIT! Jest pyszna, aromatyczna, wilgotna i gotowa w 5 minut. To obiad idealny dla każdego, kto lubi ryby, lekkie posiłki, a nie ma czasu na go[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Bałkańska sałatka ziemniaczana 6 miesięcy temu
Bałkańska sałatka ziemniaczanaBałkańska sałatka ziemniaczana jest prosta, łatwa w przygotowaniu i bardzo pyszna. Stanowi świetny dodatek do mięs, ryb i dań z grilla. Wspaniale smakuje w upalne dni do kolacji l[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Śledzie w musztardzie. Przepis na świąteczne śledzie bez majonezu 8 miesięcy, 2 tygodnie temu
Śledzie marynowane w musztardzieŚledzie w musztardzie to bardzo prosta i bardzo pyszna przystawka. Musztarda i miód wspaniale pasują do słonych śledzi, a kwas i cukier sprawiają, że śledzie stają się mięciutkie[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Ekspresowe ciasto bananowe z czekoladą – przepis 10 miesięcy, 1 tydzień temu
Ciasto bananowe z kawałkami czekolady i polewą czekoladowąCiasto bananowe z czekoladą to przepis z kategorii zero waste. Przygotowanie tego ciasta to sprytny i przy tym pyszny sposób na wykorzystanie bananów, które[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Sałatka szopska – Bałkany na talerzu 11 miesięcy, 2 tygodnie temu
Sałatka szopska nieodparcie kojarzy się z Bałkanami i wakacjami w Bułgarii oraz na południu Chorwacji, w Czarnogórze, Serbii lub Macedonii. Ta pyszna, lekka sałatka to idealny dodatek do mięsnych dań obiadowy[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Karmelowa babka z krówkami 1 rok, 4 miesiące temu
Wielkanoc to święto jajek i babek. Babki mogą być najróżniejsze – drożdżowe, ucierane, piaskowe, białkowe, czekoladowe, a nawet z budyniu lub galaretki. Dzisiaj proponuję pyszną i bardzo prostą babkę z krówkami i[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Tort kawowy kruchy, z nutą porzeczki 1 rok, 4 miesiące temu
Kruchy tort kawowy to tort idealny. Delikatne, rozpływające się blaty, przełożone lekkim kremem kawowym, a wszystko podkreślone cierpką nutą galaretki porzeczkowej. Czego chcieć więcej? 🙂 Polecam przepis na wykwin[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Śledzie z suszonymi owocami, czyli świąteczne śledzie tutti frutti 1 rok, 8 miesięcy temu
Śledzie z suszonymi owocami – świąteczne śledzie tutti fruttiŚledzie z suszonymi owocami to kolejna śledziowa wariacja – idealne połączenie smaków słodkich, słonych i kwaśnych. Wytrawne, świąteczne śledzie tutti[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Śledzie z suszoną żurawiną i cebulą 1 rok, 8 miesięcy temu
Śledzie z żurawiną i cebulą Śledzie to zadziwiająco pyszne ryby, które można przygotować na sto sposobów. Szczególnie te solone dają prawdziwe pole do kulinarnego popisu. Proponuję przepis na śledzie z suszoną żur[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Golonka pieczona w glazurze z papryką wędzoną pimenton 1 rok, 8 miesięcy temu
Golonka pieczona w glazurze z wędzoną papryka pimentonGolonka pieczona w glazurze z papryką pimenton to golonka w wersji de lux. Delikatne mięso, cudowny tłuszczyk, aromat wędzonej papryki oraz ostrość czosnku[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Domowy kisiel żurawinowy 1 rok, 9 miesięcy temu
Domowy kisiel żurawinowy – zdrowy deser dla dzieci i na WigilięListopad to czas, kiedy w sklepach dostępna jest świeża żurawina, warto zatem przygotować coś pysznego z tych wyjątkowych jagód. Doskonałym pomysłem j[…]
- Załaduj więcej