Gotujemy i jemy
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Babka czekoladowa – wilgotna i aromatyczna 7 miesięcy, 3 tygodnie temu
Babka czekoladowa posypana cukrem pudremTa babka czekoladowa to prawdziwa poezja czekoladowego smaku. Jest cudownie wilgotna, bardzo czekoladowa, pachnie delikatnie wanilią i leciutką nutką kawy. Czego chcieć wię[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Pieczone pierogi półkruche z kapustą i grzybami 11 miesięcy temu
Pieczone pierogi półkruche z kapustą i grzybamiKochamy pierogi w każdej postaci. Na naszych stołach królują pierogi gotowane z cienkiego ciasta z maki i wody, ale pierogi niejedno mają imię. Te pyszności możemy pr[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Monastyrska izba, czyli drwa pod śniegiem lub wiśnie pod śniegiem 11 miesięcy temu
Monastyrska izba, czyli drwa pod śniegiemMonastyrska izba to wyjątkowe ciasto. Dość pracochłonne, ale efekt robi wrażenie pod każdym względem — smaku i wyglądu. To “śnieżne” ciasto to świetny wybór na Boże Nar[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Rolada kokosowa bez pieczenia 1 rok, 10 miesięcy temu
Rolada kokosowa bez pieczeniaRolada kokosowa to wyjątkowy pyszny deser, który świetnie smakuje i pięknie wygląda. Taka rolada sprawdzi się w czasie wszelkich świąt, a także jako słodka przekąska na sylwestra,[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Torcik szpinakowy z łososiem 1 rok, 10 miesięcy temu
Torcik szpinakowy z wędzonym łososiem i serkiem śniadaniowym typu philadelphiaTorcik szpinakowy z wędzonym łososiem i kremowym serkiem to niezwykle efektowne danie, które możemy podać jako przystawkę na każdej i[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Szarlotka sypana z kruchą skorupką. Najlepsza Leniwa Żona 2 lata, 1 miesiąc temu
Szarlotka sypana „Leniwa żona” z mega kruchą skorupką bez zarabiania ciastaTa szarlotka nazywa się “Leniwa Żona” i naprawdę jej przygotowanie nie wymaga zbyt wiele pracy. Wystarczy zmieszać suche składniki,[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Gazpacho – andaluzyjski chłodnik idealny na upały 2 lata, 5 miesięcy temu
Gazpacho — chłodnik z pomidorów, ogórków i papryki rodem z AndaluzjiGazpacho to kwintesencja Andaluzji — pomidorowy chłodnik wyrazisty w smaku, aksamitnie gładki, lekki, ale z charakterem. Ta zupa to danie ide[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Pesto z mniszka lekarskiego — wiosenny przysmak 2 lata, 6 miesięcy temu
Pesto z mniszka w białej filiżancePesto z młodych listków mniszka lekarskiego, błędnie nazywanego mleczem, robię tylko wiosną, bo tylko wiosną listki są wystarczająco delikatne. Pesto ma lekko gorzki smak, ale[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Zielona zupa z pokrzywy — smak wiosennej łąki 2 lata, 6 miesięcy temu
Zielona zupa z młodej pokrzywyZielona zupa z pokrzywy “nie wygląda”, podobnie jak wszystkie zupy z wiosennych ziół, ale smakuje naprawdę obłędnie. Spokojnie może stanąć w szranki z klasyczną zupę szczawiową lub[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Tzatziki. Oryginalny przepis na grecki sos jogurtowy z ogórkiem, czosnkiem i koperkiem 2 lata, 6 miesięcy temu
Grecki sos tzatziki, czyli jogurt, ogórek, czosnek, koperek i oliwaKocham tzatziki i gdy tylko jestem w Grecji, jako pierwsze danie zamawiam tę cudowną przystawkę + grillowane warzywa. Ten przepis na tzatziki dos[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Pieczone bataty z bryndzą i ziołami 2 lata, 8 miesięcy temu
Pieczone bataty z bryndzą, podane z ćwikłą z buraczków
Bataty z piekarnika to pyszne i szybkie danie, które możemy podać jako przystawkę lub danie obiadowe. Bataty z piekarnika przepięknie wyglądają i równie ob[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Szwedzka sałatka śledziowa z burakami 2 lata, 8 miesięcy temu
Szwedzka sałatka śledziowa z pieczonymi burakami i ziemniakami, udekorowana sosem jogurtowym i jajkiemŚledzie i buraki – to połączenie początkowo może wydawać nam się dziwne, ale naprawdę warto je wypróbowa[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Śledzie w śmietanie z jabłkiem w kruchych tartaletkach 2 lata, 9 miesięcy temu
Śledzie w śmietanie z jabłkiem w kruchych tartaletkachŚledzie i śmietana to połączenie klasyczne, do tego delikatny aromat i chrupkość jabłek, ostrość chrzanu i pikantna słodycz cebuli. Śledzie w śmietanie moż[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Szybki obiad z niczego w stylu tajskim 2 lata, 9 miesięcy temu
Warzywa z kurczakiem i szpinakiem w słodkim sosie chili – szybki obiad z niczego po tajskuSą takie dni, że nie mamy planu ani pomysłu na obiad, a czasami po prostu nie mamy czasu na obiadowe zakupy i długie przy[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Waniliowe mini pączki serowe – gotowe w 15 minut 2 lata, 9 miesięcy temu
Waniliowe mini pączki serowe z serka homogenizowanegoKarnawał to czas pączkowego szaleństwa. Szczyt popularności tych puszystych smakołyków przypada na tłusty czwartek. Pączki możemy przygotować z tradycyjne[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Ryba zapiekana w sałacie z mikrofalówki. FIT obiad w 5 minut 2 lata, 9 miesięcy temu
Ta ryba zapiekana w sałacie w kuchence mikrofalowej to prawdziwy HIT! Jest pyszna, aromatyczna, wilgotna i gotowa w 5 minut. To obiad idealny dla każdego, kto lubi ryby, lekkie posiłki, a nie ma czasu na go[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Bałkańska sałatka ziemniaczana 2 lata, 9 miesięcy temu
Bałkańska sałatka ziemniaczanaBałkańska sałatka ziemniaczana jest prosta, łatwa w przygotowaniu i bardzo pyszna. Stanowi świetny dodatek do mięs, ryb i dań z grilla. Wspaniale smakuje w upalne dni do kolacji l[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Śledzie w musztardzie. Przepis na świąteczne śledzie bez majonezu 2 lata, 11 miesięcy temu
Śledzie marynowane w musztardzieŚledzie w musztardzie to bardzo prosta i bardzo pyszna przystawka. Musztarda i miód wspaniale pasują do słonych śledzi, a kwas i cukier sprawiają, że śledzie stają się mięciutkie[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Ekspresowe ciasto bananowe z czekoladą – przepis 3 lata, 1 miesiąc temu
Ciasto bananowe z kawałkami czekolady i polewą czekoladowąCiasto bananowe z czekoladą to przepis z kategorii zero waste. Przygotowanie tego ciasta to sprytny i przy tym pyszny sposób na wykorzystanie bananów, które[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Sałatka szopska – Bałkany na talerzu 3 lata, 2 miesiące temu
Sałatka szopska nieodparcie kojarzy się z Bałkanami i wakacjami w Bułgarii oraz na południu Chorwacji, w Czarnogórze, Serbii lub Macedonii. Ta pyszna, lekka sałatka to idealny dodatek do mięsnych dań obiadowy[…]
- Załaduj więcej