Gotujemy i jemy
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Chrupiąca pralina malinowa do tortu, czyli chrupka z malinami 2 tygodnie, 3 dni temu
Chrupiąca pralina malinowa do tortuPralina owocowa to doskonały sposób na wzbogacenie tortów. Ten chrupiący dodatek nadaje im dodatkowy smak i wyjątkową teksturę. Można ją kupić gotową lub przygotować w domu. Pole[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Paluchy serowe z ciasta francuskiego 1 miesiąc, 2 tygodnie temu
Francuskie paluchy serowe – pyszna przekąska z ciasta francuskiegoCiasto francuskie to prawdziwy kuchenny game changer i zawodnik do zadań specjalnych. Możemy z niego w kilka minut wyczarować nie tylko wyk[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Świąteczne ciasteczka orzechowe z orzechem włoskim i czekoladą 2 miesiące temu
Świąteczne ciasteczka orzechowe z orzechem włoskim i czekoladąŚwiąteczne ciasteczka orzechowe z orzechem włoskim to kolejna wariacja na temat kruchych ciastek z mielonymi orzechami. Te ciastka mogą wydawać się nudn[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Sernik wiedeński mojego taty. Tradycyjny sernik bez spodu, proszku do pieczenia i bez mąki ziemniaczanej 2 miesiące temu
Tradycyjny sernik wiedeński mojego tatyPolecam przepis na tradycyjny sernik wiedeński, który piekł mój tato. W tym serniku nie znajdziecie proszku do pieczenia, mąki ziemniaczanej, a nawet spodu z kruchego ciast[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Czeskie ciasteczka orzechowe, czyli słynne Masarykovo cukroví (ciasteczka Masaryka) 2 miesiące temu
Czeskie ciasteczka orzechowe, czyli słynne Masarykovo cukroví Ciasteczka Masaryka, Masarykovo cukroví to przepyszne kruche ciasteczka orzechowe – kultowe świąteczne ciasteczka w Czechach. Ich nazwa pochodzi od nazw[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Śledzie z żurawiną w sosie jogurtowo-chrzanowym 2 miesiące temu
Śledzie z żurawiną w sosie jogurtowo-chrzanowym – świetne jako wigilijna przystawkaŚledzie z żurawiną w delikatnym sosie jogurtowo-chrzanowym to bardzo smaczna i bardzo elegancka przekąska. Te pyszne rybki cz[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Ślimaczki z ciasta francuskiego z makiem 2 miesiące temu
Ślimaczki z ciasta francuskiego z masą makowąŚlimaczki francuskie to pomysł na ekspresowe ciastka z makiem, nie tylko na Boże Narodzenie. Do ich przygotowania wystarczy opakowanie ciasta francuskiego i puszka gotow[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Kocie oczka – stary przepis na tradycyjne kruche ciasteczka przełożone dżemem 2 miesiące temu
Kocie oczka, tradycyjne ciasteczka znane w Galicji i na Śląsku Cieszyńskim
Dla mnie kocie oczka to smak dzieciństwa. Takie kruche i rozpływające się w ustach ciasteczka robiła moja babcia – nie ma w nich proszku[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Śledzie z powidłami i wędzoną papryką pimenton 2 miesiące, 1 tydzień temu
Śledzie z powidłami i wędzoną papryką pimentonŚledzie z powidłami i dymnym posmakiem pimentonu i śliwek są naprawdę warte wypróbowania. Mają głęboki, dymny smak, przełamany słodyczą śliwek i pomidorów, połącz[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Kruche rogaliki babci Rysi 2 miesiące, 1 tydzień temu
Kruche rogaliki babci Rysi z Ustronia. Ciasteczka cieszyńskie na Boże Narodzenie
Mam dla Was kolejny przepis, który zawdzięczam babci Rysi z Ustronia. To receptura na przepyszne, bardzo kruche i bardzo maś[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Uszka z grzybami z wigilijną wróżbą 2 miesiące, 1 tydzień temu
Wigilijne uszka z grzybamiDzielę się z Wami moim domowym przepisem na uszka z grzybami. Nie różni się od specjalnie od innych, które znajdziecie w internecie i książkach kucharskich. Inne może być jedynie ciasto -[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Świąteczne choinki z tuńczykiem, serkiem i koperkiem 2 miesiące, 1 tydzień temu
Choinki z serkiem, tuńczykiem i koperkiem – efektowna przystawka lub świąteczna przekąskaChoinki z serkiem, tuńczykiem i koperkiem to ostatnio hit, który bez przerwy pojawia się Facebooku i TikToku. Zatem skoro m[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Wigilijna zupa z suszonych grzybów z ziemniakami 2 miesiące, 1 tydzień temu
Wigilijna zupa grzybowa z ziemniakamiProponują przepis na nieco inną zupę grzybową, która doskonale sprawdzi się na wigilijnym stole. Tym razem nie będzie to zupa z łazankami lub kluseczkami, ale ziemnia[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Sałatka z tuńczykiem, ziemniakami i kiszonym ogórkiem po wiejsku 2 miesiące, 2 tygodnie temu
Prosta sałatka z tuńczykiem i ziemniakami w stylu wiejskimPolecam przepis na bardzo prostą, ale pyszną sałatkę z tuńczykiem, ziemniakami i kiszonym ogórkiem, z dodatkiem lekkiego dressingu – bez majonezu 😉 Siła[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Śledzie z chutneyem śliwkowym, pomidorami i duszoną cebulą 2 miesiące, 2 tygodnie temu
Śledzie z chutneyem śliwkowym, pomidorami i duszoną cebuląDzielę się z Wami wyjątkowym przepisem na przepyszne śledzie z niecodziennym dodatkiem, jakiem jest chutney śliwkowy. Kompozycja smaków i przypraw jest napr[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Prażynka francuska do tortu, czyli chrupka prażynka Callebaut 2 miesiące, 2 tygodnie temu
Prażynka Callebaut, nazywana prażynką francuską lub chrupką CallebautPrażynka Callebaut jest popularnym składnikiem w nowoczesnych słodkich wypiekach, przede wszystkim tortach i deserach, gdzie liczy się zarówno[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Placek królewski babci Marysi, czyli przedwojenny miodownik z masą budyniową 2 miesiące, 2 tygodnie temu
Placek królewski babci Marysi, czyli tradycyjny miodownik z masą budyniowąTen przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy, która dostała do jeszcze od swojej mamy. Ten przepis na miodownik, czyli placek królewski ma mi[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Bardzo kruche ciastka korzenne – idealne na Boże Narodzenie 2 miesiące, 2 tygodnie temu
Kruche ciastka korzenne idealne na Boże NarodzenieTe korzenne ciastka mogą zastąpić tradycyjne pierniki. To przepyszne ciasteczka z ciasta kruchego – bardzo delikatne, rozpływające się w ustach i obłędnie pachnące[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Cynamonowe paluchy z ciasta francuskiego. Pachnąca i chrupiąca przekąska gotowa w 15 minut 2 miesiące, 3 tygodnie temu
Cynamonowe paluchy z ciasta francuskiegoCynamonowe paluchy z ciasta francuskiego to nie tylko błyskawiczna, ale i efektowna przekąska, która świetnie sprawdzi się zarówno do kawy, jak i podczas spotkań ze znajom[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Babka czekoladowa – wilgotna i aromatyczna 11 miesięcy temu
Babka czekoladowa posypana cukrem pudremTa babka czekoladowa to prawdziwa poezja czekoladowego smaku. Jest cudownie wilgotna, bardzo czekoladowa, pachnie delikatnie wanilią i leciutką nutką kawy. Czego chcieć wię[…]
- Załaduj więcej