Gotujemy i jemy
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Karmelowa babka z krówkami 3 lata, 3 miesiące temu
Wielkanoc to święto jajek i babek. Babki mogą być najróżniejsze – drożdżowe, ucierane, piaskowe, białkowe, czekoladowe, a nawet z budyniu lub galaretki. Dzisiaj proponuję pyszną i bardzo prostą babkę z krówkami i[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Tort kawowy kruchy, z nutą porzeczki 3 lata, 4 miesiące temu
Kruchy tort kawowy to tort idealny. Delikatne, rozpływające się blaty, przełożone lekkim kremem kawowym, a wszystko podkreślone cierpką nutą galaretki porzeczkowej. Czego chcieć więcej? 🙂 Polecam przepis na wykwin[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Śledzie z suszonymi owocami, czyli świąteczne śledzie tutti frutti 3 lata, 7 miesięcy temu
Śledzie z suszonymi owocami – świąteczne śledzie tutti fruttiŚledzie z suszonymi owocami to kolejna śledziowa wariacja – idealne połączenie smaków słodkich, słonych i kwaśnych. Wytrawne, świąteczne śledzie tutti[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Śledzie z suszoną żurawiną i cebulą 3 lata, 7 miesięcy temu
Śledzie z żurawiną i cebulą Śledzie to zadziwiająco pyszne ryby, które można przygotować na sto sposobów. Szczególnie te solone dają prawdziwe pole do kulinarnego popisu. Proponuję przepis na śledzie z suszoną żur[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Golonka pieczona w glazurze z papryką wędzoną pimenton 3 lata, 7 miesięcy temu
Golonka pieczona w glazurze z wędzoną papryka pimentonGolonka pieczona w glazurze z papryką pimenton to golonka w wersji de lux. Delikatne mięso, cudowny tłuszczyk, aromat wędzonej papryki oraz ostrość czosnku[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Domowy kisiel żurawinowy 3 lata, 8 miesięcy temu
Domowy kisiel żurawinowy – zdrowy deser dla dzieci i na WigilięListopad to czas, kiedy w sklepach dostępna jest świeża żurawina, warto zatem przygotować coś pysznego z tych wyjątkowych jagód. Doskonałym pomysłem j[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Pierogi ruskie z bryndzą 3 lata, 8 miesięcy temu
Pierogi ruskie z bryndząRuskie pierogi kochamy wszyscy! W zależności od regionu przepisy na słynne ruskie mogą się różnić, ale zawsze te pierogi wspaniale smakują. Mój przepis na ruskie pierogi to wersja galicyjska[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Wegańska zupa krem z pieczonej dyni 3 lata, 8 miesięcy temu
Zupa krem z pieczonej dyniJesienią na naszych stołach królują dynie – pieczone, duszone, smażone, prażone. Szczególnie pyszna jest dynia pieczona, z której można przygotować wiele wspaniałych dań, w tym zdrową, lek[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Papryka marynowana z miodem i czosnkiem 3 lata, 9 miesięcy temu
Papryka marynowana z miodem i czosnkiemPapryka marynowana z miodem i czosnkiem to ciekawa wariacja na temat marynowanej papryki. Swój ciekawy smak zawdzięcza dodatkowi naturalnej słodkości w postaci miodu, któ[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Super szybki placek ze śliwkami i gruszkami 3 lata, 9 miesięcy temu
Jesienny placek ze śliwkami i gruszkamiPolecam extra przepis na jesienny deser. To proste i szybkie ciasto pozwoli zagospodarować wszystkie jesienne owoce, które zapodziały się w Waszej kuchni i zamieni je w idea[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Tradycyjna nalewka malinowo-jeżynowa 3 lata, 11 miesięcy temu
Nalewka malinowo-jeżynowa według tradycyjnego przepisu na pewno przypadnie do gustu fanom wysokoprocentowych alkoholi owocowych. Trunek przyrządzony wg tego przepisu jest mocny, ale po odpowiednio długim ods[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Chrupiąca sałatka z kurczakiem, selerem, jabłkiem i orzechami 4 lata, 1 miesiąc temu
Sałatka z kurczakiem i chrupiącymi dodatkami, w postaci jabłka i orzechów włoskich to pyszny pomysł na lunch lub sycące drugie śniadanie. Połączenie delikatnego mięsa z kurczaka, z charakterystycznym smakiem se[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Sorbet truskawkowy 4 lata, 2 miesiące temu
Sorbet truskawkowyLody sorbetowe to wspaniały pomysł na letni deser. Można je przygotować z owoców sezonowych- truskawek, malin lub cytrusów. Domowy sorbet truskawkowy idealnie sprawdzi się w ciepłe majowe i czerw[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Tort czekoladowo-śmietankowy z truskawkami 4 lata, 2 miesiące temu
Maj to miesiąc truskawek, więc właśnie w maju warto przygotować jak najwięcej smakołyków z truskawkami, bo właśnie w maju truskawki są najlepsze. Tort czekoladowo-śmietankowy z truskawkami to propozycja dla miłośni[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Śledzie marynowane w zalewie octowej 4 lata, 2 miesiące temu
Śledzie marynowane w zalewie octowej i olejuŚledzie, czyli nasze bałtyckie złoto, to ulubiona ryba Polaków. Można przyrządzać je na wiele sposobów – na słodko, z dodatkiem egzotycznych przypraw lub owoców, m[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Racuchy z bananami z mąki orkiszowej 4 lata, 2 miesiące temu
Racuchy bananowe na jogurcie z mąką orkiszowąRacuchy z bananami to przysmak, który sprawdza się jako danie na śniadania, obiady i kolacje. Ciasto na racuchy można przygotować na wiele sposobów – z proszkie[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Słowacka sałatka ziemniaczana z jajkami 4 lata, 6 miesięcy temu
Słowacka sałatka ziemniaczana z jajkami w zalewie słodko-kwaśnejKuchnia słowacka nie jest zbyt popularna w naszym kraju, a szkoda. Chociaż jest dość ciężka i tłusta, to smakuje wybornie prostymi składnikami bez[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Leniwe pierogi, czyli kluski dla leniwych z białym serem 4 lata, 7 miesięcy temu
Pierogi leniwe, pyszne kluski z twarogiemLeniwe pierogi, leniwe kluski lub po prostu leniwe to klasyka polskiej kuchni. Delikatne kluseczki z twarogu i mąki można przygotować i ugotować w 10 minut. Są puszyste,[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Wigilijna kapusta z grzybami 4 lata, 7 miesięcy temu
Wigilijna kapusta z grzybamiWigilijna kapusta z grzybami to moje ulubione świąteczne danie. Wspaniale smakuje nie tylko podczas wigilijnej wieczerzy ale także w pierwszy i drugi dzień świąt Bożego Narodzenia, gdy[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Krokiety orzechowe 4 lata, 7 miesięcy temu
Krokiety orzechoweUwielbiam krokiety orzechowe za ich intensywny, gorzkawy smak i aromat pietruszki. Są przepyszne z kapustą z grzybami i jako dodatek do ryby – smażonego karpia, zapiekanego szczupaka lub lina w[…]
- Załaduj więcej