Gotujemy i jemy
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Pierogi ruskie z bryndzą 4 lata, 1 miesiąc temu
Pierogi ruskie z bryndząRuskie pierogi kochamy wszyscy! W zależności od regionu przepisy na słynne ruskie mogą się różnić, ale zawsze te pierogi wspaniale smakują. Mój przepis na ruskie pierogi to wersja galicyjska[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Wegańska zupa krem z pieczonej dyni 4 lata, 1 miesiąc temu
Zupa krem z pieczonej dyniJesienią na naszych stołach królują dynie – pieczone, duszone, smażone, prażone. Szczególnie pyszna jest dynia pieczona, z której można przygotować wiele wspaniałych dań, w tym zdrową, lek[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Papryka marynowana z miodem i czosnkiem 4 lata, 1 miesiąc temu
Papryka marynowana z miodem i czosnkiemPapryka marynowana z miodem i czosnkiem to ciekawa wariacja na temat marynowanej papryki. Swój ciekawy smak zawdzięcza dodatkowi naturalnej słodkości w postaci miodu, któ[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Super szybki placek ze śliwkami i gruszkami 4 lata, 1 miesiąc temu
Jesienny placek ze śliwkami i gruszkamiPolecam extra przepis na jesienny deser. To proste i szybkie ciasto pozwoli zagospodarować wszystkie jesienne owoce, które zapodziały się w Waszej kuchni i zamieni je w idea[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Tradycyjna nalewka malinowo-jeżynowa 4 lata, 4 miesiące temu
Nalewka malinowo-jeżynowa według tradycyjnego przepisu na pewno przypadnie do gustu fanom wysokoprocentowych alkoholi owocowych. Trunek przyrządzony wg tego przepisu jest mocny, ale po odpowiednio długim ods[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Chrupiąca sałatka z kurczakiem, selerem, jabłkiem i orzechami 4 lata, 6 miesięcy temu
Sałatka z kurczakiem i chrupiącymi dodatkami, w postaci jabłka i orzechów włoskich to pyszny pomysł na lunch lub sycące drugie śniadanie. Połączenie delikatnego mięsa z kurczaka, z charakterystycznym smakiem se[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Sorbet truskawkowy 4 lata, 6 miesięcy temu
Sorbet truskawkowyLody sorbetowe to wspaniały pomysł na letni deser. Można je przygotować z owoców sezonowych- truskawek, malin lub cytrusów. Domowy sorbet truskawkowy idealnie sprawdzi się w ciepłe majowe i czerw[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Tort czekoladowo-śmietankowy z truskawkami 4 lata, 7 miesięcy temu
Maj to miesiąc truskawek, więc właśnie w maju warto przygotować jak najwięcej smakołyków z truskawkami, bo właśnie w maju truskawki są najlepsze. Tort czekoladowo-śmietankowy z truskawkami to propozycja dla miłośni[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Śledzie marynowane w zalewie octowej 4 lata, 7 miesięcy temu
Śledzie marynowane w zalewie octowej i olejuŚledzie, czyli nasze bałtyckie złoto, to ulubiona ryba Polaków. Można przyrządzać je na wiele sposobów – na słodko, z dodatkiem egzotycznych przypraw lub owoców, m[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Racuchy z bananami z mąki orkiszowej 4 lata, 7 miesięcy temu
Racuchy bananowe na jogurcie z mąką orkiszowąRacuchy z bananami to przysmak, który sprawdza się jako danie na śniadania, obiady i kolacje. Ciasto na racuchy można przygotować na wiele sposobów – z proszkie[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Słowacka sałatka ziemniaczana z jajkami 4 lata, 11 miesięcy temu
Słowacka sałatka ziemniaczana z jajkami w zalewie słodko-kwaśnejKuchnia słowacka nie jest zbyt popularna w naszym kraju, a szkoda. Chociaż jest dość ciężka i tłusta, to smakuje wybornie prostymi składnikami bez[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Leniwe pierogi, czyli kluski dla leniwych z białym serem 4 lata, 11 miesięcy temu
Pierogi leniwe, pyszne kluski z twarogiemLeniwe pierogi, leniwe kluski lub po prostu leniwe to klasyka polskiej kuchni. Delikatne kluseczki z twarogu i mąki można przygotować i ugotować w 10 minut. Są puszyste,[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Wigilijna kapusta z grzybami 4 lata, 12 miesięcy temu
Wigilijna kapusta z grzybamiWigilijna kapusta z grzybami to moje ulubione świąteczne danie. Wspaniale smakuje nie tylko podczas wigilijnej wieczerzy ale także w pierwszy i drugi dzień świąt Bożego Narodzenia, gdy[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Krokiety orzechowe 5 lat temu
Krokiety orzechoweUwielbiam krokiety orzechowe za ich intensywny, gorzkawy smak i aromat pietruszki. Są przepyszne z kapustą z grzybami i jako dodatek do ryby – smażonego karpia, zapiekanego szczupaka lub lina w[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Kotleciki z suszonych grzybów 5 lat temu
Kotleciki grzybowe z suszonych prawdziwkówKotleciki z suszonych grzybów oraz panierowane kapelusze prawdziwków robiła moja św. pamięci Babcia. Na wiele lat grzybowe kotleciki zniknęły z naszego wigilijnego menu,[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Pierniczki z okienkiem witrażowym na Boże Narodzenie 5 lat temu
Pierniki z witrażem z landrynekPierniczki z okienkiem wypełnionym witrażem z landrynek to piękna i pyszna ozdoba świąteczna. Ich wykonanie jest banalnie proste, a efekt końcowy… efektowny 😉 Do przygotowanie[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Staropolski piernik dojrzewający z orzechami, skórką pomarańczową i rodzynkami 5 lat temu
Piernik staropolski z orzechami, rodzynkami i skórką pomarańczowąPrawdziwy piernik staropolski dojrzewa dwa razy – pierwszy raz po zarobieniu ciasta, drugi raz po upieczeniu. Ten piernik, pełen orzechów i skórki[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Kruche ciastka z pieczątką 5 lat temu
Kruche ciastka z pieczątkąCiastka z pieczątką lub ciastka ze stempelkiem są uroczym i pysznym dopełnieniem nie tylko świątecznych posiłków. Ich przygotowanie to czysta przyjemność, szczególnie jeśli robi się je z[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Wigilijne śledzie z cebulą marynowane w oliwie i soku cytrynowym 5 lat temu
Wigilijne śledzie z cebulą marynowane w soku z cytryny i oliwieŚledzie to wigilijne danie obowiązkowe. Można je podawać dosłownie na sto sposobów – marynowane, smażone, na słodko, na ostro, z dodatkiem warzyw lub[…]
-
Gotujemy i jemy dodał(a) nowy wpis, Pierniczki z mąki żytniej. Przedwojenny przepis na fit pierniki! 5 lat temu
Pierniczki z mąki żytniej. Przedwojenny przepis na żytnie pierniki bez tłuszczu, jajek i cukruDziś polecam przedwojenny przepis na fit pierniczki z mąki żytniej. Po pierwsze te żytnie pierniki zawierają mąki[…]
- Załaduj więcej